Kriss Łódź 19.06.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Witam wszystkich na forum. Jest to mój pierwszy post na tym forum i odrazu zwracam się w prośbą o opinie użytkowników czy jest sens kupowania tego domu. Dom znajduje się na wsi w województwie łódzkim (30-35 km od Łodzi) w szczerym polu. Do drogi asfaltowej około 1 km, do najbliższego sąsiada 200 metrów. Dom był postawiony zaraz po wojnie, także końcówka lat 40-tych, wymiary 20x8 m, na działce 1500-2000 metrów kwadratowych. Linia telefoniczna, prąd na działce jest, natomiast woda znajduje się 7 metrów od działki. Centralnego i kanalizacji brak. Cena za ten dom to 45 000zł, ale myśle że na 30 000 zejde. Tymbardziej że był to dom pra pra dziadka mojej żony, który podzielił swój majątek na dzieci. Dom jest tylko w 1/4 mieszkalny (z prawej strony stojąc od frontu), 1/2 to była lisarnia (jakieś 10-15 lat temu) i 1/4 to chłodnia na lisy. Po lisach nawet smród nie został. Dom stoi pusty w takim stanie jakieś 10 lat. Proszę podpowiedzieć mi czy wart jest tych pieniędzy?Ile mniej wiecej trzeba włożyć w ten dom?I wszystko co za, co przeciw. Załaczam fotki.Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.1.http://img373.imageshack.us/img373/1203/17gt4.jpg2.http://img373.imageshack.us/img373/5889/21ro.jpg3.http://img373.imageshack.us/img373/3626/39nd.jpg4.http://img373.imageshack.us/img373/2761/40da.jpg5.http://img373.imageshack.us/img373/4462/50ya.jpg Tutaj w lisiarni widać wilgoć na suficie.http://img373.imageshack.us/img373/3272/61lq.jpgTo samo miejscehttp://img373.imageshack.us/img373/772/77nd.jpgI zliżeniehttp://img373.imageshack.us/img373/2807/88fb.jpgTakie są muryhttp://img373.imageshack.us/img373/2386/92fu.jpgA taki fundamenthttp://img478.imageshack.us/img478/792/9a2si.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 19.06.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Kriss, a ile kosztuje działka w tej okolicy? Budynek wygląda tak sobie, ale z dobrym projektem można z niego coś zrobić, lub wybudować nowy obok. O kosztach wolę się nie wypowiadać. Spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 19.06.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 A dlaczego chciałbyś go kupić?Taki dom to mega-problem a mega-problemy można nabyć tylko z baaardzo ważnej przyczyny. Ja bym tego nie kupiła za żadne pieniądze. Nawet nie będę wyceniać, bo przy tego typu inwestycjach można się pomylić w szacunkach o 100%. Na pewno będzie to kwota bliska nowego domu a łatwiej jest postawić coś od nowa (jeśli o to ci chodzi). A zabytki szanuję, ale w centrach miast. W szczerym polu to nie ma sensu. Moim skromnym zdaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 19.06.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Wlasnie, dlaczego chcesz go kupic ? bo tylko jakies nam nie znane powody kieruja Toba Moja opinia nie wyjdzie na plus... nie chce sie wypowiadac o stanie domu, bo ze wszystkiego da sie cos zrobic, ale koszty nie beda male. Dzialka 1 km od drogi asfaltowej, to przeciez jest samobojstwo lato jest pieknie, a co bedzie jak zasypie ? bedziesz odsniezal kilometr zeby autem dojechac... nie mowiac o wiosennych roztopach. Nie ma kanalizacji tez nie problem, bo mozna szambo... ale jak taka szambiarka zima do domu dojedzie. Chyba ze bedziesz go uzytkowal tylko jako letnie wypady na lono natury, to co innego... chociaz z drugiej strony nie moge sobie wyobrazic zeby 2000 m2 dzialki 30 km od miasta, w szczerym polu tz kilometr od drogi kosztowala 40 tysiecy (wzielam srednia miedzy 45 tys a 30 tys)... a tak musisz do tej dzialki podchodzic, bo wartosc ma tylko dzialka. no chyba ze dzialki w okolicy maja przyblizona wartosc, ale i tak wolala bym cos blizej drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss Łódź 20.06.2006 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Wlasnie, dlaczego chcesz go kupic ? bo tylko jakies nam nie znane powody kieruja Toba Nic mną nie kieruje. Poprostu poszliśmy z synem na spacer po wsi i zobaczylismy ten dom. Za pierwszym razem jak go zobaczyłem bardzo mi się spodobał, za drugim jak pojechałem zrobić zdjęcia już było gorzej. Mam wizję jak można ładnie zrobić ten dom. Nawet jak kupowaliśmy mieszaknie nie interesowało mnie w jakim jest stanie, tylko co, gdzie postawić, co zburzyć, co dostawić by było extra. I myśle że tylko moja wizja jest za tym domem. Moja opinia nie wyjdzie na plus... nie chce sie wypowiadac o stanie domu, bo ze wszystkiego da sie cos zrobic, ale koszty nie beda male. Ile tak mniej wiecej Dzialka 1 km od drogi asfaltowej, to przeciez jest samobojstwo lato jest pieknie, a co bedzie jak zasypie ? bedziesz odsniezal kilometr zeby autem dojechac... nie mowiac o wiosennych roztopach. Przyznam się, że o tym nie pomyślałem Rzeczywiście zimą droga jest nie przejezdna dopóki wujo nie przejedzie traktorem. Nie ma kanalizacji tez nie problem, bo mozna szambo... ale jak taka szambiarka zima do domu dojedzie. Chyba ze bedziesz go uzytkowal tylko jako letnie wypady na lono natury, to co innego... chociaz z drugiej strony nie moge sobie wyobrazic zeby 2000 m2 dzialki 30 km od miasta, w szczerym polu tz kilometr od drogi kosztowala 40 tysiecy (wzielam srednia miedzy 45 tys a 30 tys)... a tak musisz do tej dzialki podchodzic, bo wartosc ma tylko dzialka. No chyba ze dzialki w okolicy maja przyblizona wartosc, ale i tak wolala bym cos blizej drogi Myślałem o domku całorocznym. Nie znam cen działek w tej okolicy. Wiem tylko, że znajomy w tej okolicy kupił dom "kostke" w dobrym stanie z ziemią jakieś 6-7 000 m za 70 000zł. Dlatego dla mnie za dom na fotkach cena 45 000zł była chora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 20.06.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Nie znam cen działek w tej okolicy. Wiem tylko, że znajomy w tej okolicy kupił dom "kostke" w dobrym stanie z ziemią jakieś 6-7 000 m za 70 000zł. Dlatego dla mnie za dom na fotkach cena 45 000zł była chora to juz sobie odpowiedziales na swoje pytanie a ile taki remont wyniesie.... tomek napisal gdzies na temat innej chalupki ok 100 tys (przy zblizonej powierzchni) i to jest "niepisana" standardowa cena. Jak by nie liczyc, w te i we wte, to zawsze jest sie przy tych 100 tysiacach... albo sie do tego dobija albo przekracza, bo cos wylazlo nieprzewidzianego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 20.06.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Moja chałupka mniejsza, 8x12 i w 100k zł się nie zmieściliśmy. Wprawdzie było trochę szaleństw - sauna, i trochę robione na raty, bo kasy nie było, a to wychodzi drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss Łódź 20.06.2006 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Moja chałupka mniejsza, 8x12 i w 100k zł się nie zmieściliśmy. Wprawdzie było trochę szaleństw - sauna, i trochę robione na raty, bo kasy nie było, a to wychodzi drożej. Jeśli możesz, wylicz co w tej cenie zrobiłeś i co ile kosztowało, tak mniej więcej Wielki dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 20.06.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Remont trwa praktycznie od chwili kupna, czyli od 1994 r. Początkowo były to głównie prace zabezpieczające by chałupa wiecej nie niszczała. 7 lat stała niezamieszkała i systematycznie dewastowana. Jednocześnie zależało nam, by można ją było stale wykorzystywać jako miejsce wyjazdów wakacyjnych i weekendowych.Co zostało zrobione? Praktycznie wszystko z wyjątkiem ścian. Dach kompletny, drzwi, okna, wszystkie podłogi - na dole terakota, na górze deski, ocieplenie (niedokończone) ogrzewanie - kominek otwarty i drugi z wkładem +DGP (niedokończone)+ trochę elektrycznych mat grzewczych, dwie łazienki z WC, sauna w dawnym pomieszczeniu parnika na ziemniaki. Doprowadzenie wody i En. el. Materiały ze średniej półki cenowej, dużo pracy własnej. Na dole jest ok. 80 m2 na górze 40 do wysokości 180 cm.Dotychczas wydaliśmy... ok. 130 - 140 tys. by skończyć potrzeba jeszcze jakieś 40 - 50 k zł. Poczytaj mój dziennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss Łódź 29.08.2011 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Witam ponownie. 5 lat minęło, domek sobie stoi nadal, ceny poszły do góry i właściciel zdecydował się sprzedać. Cena to 150.000zł do negocjacji za działkę 2300m2. Domek gratis. Działka nie ogrodzona, dużo starych dużych drzew. Przez ten czas powstała droga asfaltowa o bardzo małym nasileniu tuż przy działce. Czy możecie się teraz wypowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 29.08.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 O kurcze, ale poszybowała ta cena, tym bardziej, że domek zapewne wygląda gorzej niż w 2006 roku... O cenach się nie wypowiem, bo ja nie na tym etapie. Ale szkoda tego domku. Wiem, że to tylko pchanie się w koszty i problemy, ale on śliczny jest z zewnątrz!A Ty już z reaktywacji domku zrezygnowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 29.08.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 moim skromnym zdaniem... ja bym tego nie kupiła.... na remont tej chatki 200 tyś bedzie mało żeby zrobić ją w średnim standardzie... ponad 20arów ziemi to też kłopot no chyba że zamierzasz tam coś uprawiać np: cebulę i potem handlować na jakimś straganie w miasteczku... ale czy przez ten czas ktoś ta ziemie uprawiał????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts