blackrs 19.06.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Dzisiaj miałem do przejechania 400 km, więc i trochę czasu na przemyślenia było. A o czym myśleć? Oczywiście o budowie, która prawie osiągnęła półmetek (ta moja oczywiście). Czy zdajecie sobie sprawę, że większość tzw. fachowców na Waszych budowach zarabia ok. 300-400 zł dziennie??? A dlaczego tak dużo? Ano dlatego, że MY godzimy się tyle im płacić. Dla porównania - naukowiec dostaje od państwa ok. 22 zł na godzinę, czyli ok. 170 zł dziennie. lekarz za dyżur ok. 200 zł.Państwo jeleniem nie chce być, ale czy MY musimy?PS. Nie napisałem powyższego wiedziony zazdrością, a jedynie poczuciem paradoksów tego cudnego kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 19.06.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Też się kiedyś denerwowałam na ten fakt, ale jak się dobrze zastanowić to:- ekipy nie pracują zimą (czyli przez prawie pół roku)- ekipy muszą ze swojego honorarium zapłacić swoje ubezpieczenie emerytalne (lub odłożyć do skarpety)- ekipy mają stosunkowo duże koszty pracy (dojazdy, jedzenie poza domem, telefony)- ekipy mają dzień pracy od świtu do zmierzchu (czasem bywa 12 godzin)- ekipy muszą kupić choć trochę narzędzi, czasami drogich - ekipy muszą swój sprzęt konserwować Jak sobie to wszystko podsumowałam to mi wyszło że wcale tak dużo nie zarabiają. Uważam że to w sam raz za dobrą pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackrs 19.06.2006 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Twoja odpowiedź przypomniała mi wypowiedź jednego z naszych piłkarzy. Na pytanie czy nie uważa, że nieprzywoicie dużo zarabia, odparł, że przecież on w piłkę grać będzie tylko ok. 10 lat, więc ....PS. Poprzedni post pisałem na podstawie przypadku dekarzy i elektryka. Oni rzeczywiście się przepracowywali - po ok. 5 godzin dziennie. Koszt narzędzi też był galanty - ok. 100-200 zł. A dlaczego po 5 godzin? No bo zasuwali na drugą budowę po kolejne 4 stówy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.06.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Skoro jesteś przekonany, że to takie kokosy i łatwy żywot do tego - zostań budowlańcem . Oczywiście w szarej strefie i do tego jeszcze naprawdę dobrym fachowcem, bo pozostali tak tłustej smietanki nie spijają. Za dobrą pracę trzeba płacić. Budowanie i wykańczanie to wbrew pozorom też niezła sztuka, ja prawdziwym fachowcom płacę z przyjemnoscia. I wcale nie uwazam się za jelenia - to samo mogliby powiedzieć klienci, którzy płaca mi za to, na czym znam się ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 19.06.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 ps. to trzebabyło zostac elektrykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 19.06.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Też się kiedyś denerwowałam na ten fakt, ale jak się dobrze zastanowić to: - ekipy nie pracują zimą (czyli przez prawie pół roku) - ekipy muszą ze swojego honorarium zapłacić swoje ubezpieczenie emerytalne (lub odłożyć do skarpety) - ekipy mają stosunkowo duże koszty pracy (dojazdy, jedzenie poza domem, telefony) - ekipy mają dzień pracy od świtu do zmierzchu (czasem bywa 12 godzin) - ekipy muszą kupić choć trochę narzędzi, czasami drogich - ekipy muszą swój sprzęt konserwować Jak sobie to wszystko podsumowałam to mi wyszło że wcale tak dużo nie zarabiają. Uważam że to w sam raz za dobrą pracę. A uwazasz,ze inni nie placa na ZUS,nie dojezdzaja do pracy,nie uzywaja telefonow,nie jedza,nie inwestuja w narzedzia i sprzet..........??? A i pracuja tez po 12 godzin.To nie jest wytlumaczenie,tak poprostu juz jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 19.06.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 blackrs Ty sie ciesz ze 300-400 (choc nie wiem skad te wyliczenia jakies badania?!) niedlugo bedzie trzeba wiecej płacić naszym murarzom, dekarzom itp. - Wiekszosc fachowcow (tych dobrych) jest z szerokimi ramionami witana w EU (bo tam sa jeszcze tansi od lokalnych i bj. rzetelni i fachowi własnie...) popyt drogi Blackrs'sie ...popyt sie kłania - im bj towar luxsusowy i niedostepny - tym wieksza cena za niego.... a jak ktos inny chce placic wiecej to nie beda siedziec tu w imie patriotyzmu :lol: (a nie wiadomo czy uda sie sciagnac tania sile fachowa z bialorusi np ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.06.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 blackrs Ty sie ciesz ze 300-400 (choc nie wiem skad te wyliczenia jakies badania?!) niedlugo bedzie trzeba wiecej płacić naszym murarzom, dekarzom itp. - Wiekszosc fachowcow (tych dobrych) jest z szerokimi ramionami witana w EU (bo tam sa jeszcze tansi od lokalnych i bj. rzetelni i fachowi własnie...) popyt drogi Blackrs'sie ...popyt sie kłania - im bj towar luxsusowy i niedostepny - tym wieksza cena za niego.... a jak ktos inny chce placic wiecej to nie beda siedziec tu w imie patriotyzmu :lol: (a nie wiadomo czy uda sie sciagnac tania sile fachowa z bialorusi np ) nie rozumiem blackrs, otwórz pierwszy lepszy dziennik, tam masz fachowców od groma, w rubryce ogłoszenia, dlaczego ich nie zatrudnisz, dlaczego jesteś jeleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 19.06.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 blackrs powiem Ci, że od Instalatorów i innych budowlańców to tylko posłowie lepiej zarabiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.06.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 znow powraca temat ponoc horendalnych zarobkow w branzy Hmmm.....skoro miales czas na przemyslenia to rozejrzyj sie dokladniej. Zobacz w jakim stanie w wiekszosci sa wyeksploatowane samochody, zobacz po ile godzin dziennie Ci ludzie pracuja, dodaj do tego minumum trzy miesiace w roku przestoju - pokalkuluj sobei Wacpan i wyjdzie Ci ze na "panstwowej" posadce zarabiajac 2000-3000 na reke jest o wiele lepiej. Konczysz 8 godzin i masz wszystko gdzies, nie uzerasz sie z Inwestorami, nie martwisz sie ze zostawia Cie na lodzie mowiac ze kasy dzis w portfelu nie ma i zaplaci kiedys tam, masz wolna sobote, wolna niedziele itd. Przykladow mozna by mnozyc w nieskonczonosc Naprawde skoro to takie kokosy to powiedz mi skad wiekszosc z nas juz ucielka lub nosi sie z zamiarem ucieczki do Unii by zarabiac dwa a nawet trzy razy wiecej w mniejszym stresie? A moze by tak zamiast zazdroscic nam kokosow sam zakosztujesz tego chleba - wtedy inaczej spojrzysz na wszystko i sorki za slowo - glupot gadac nie bedziesz bo nie znasz kulis, jak widze, prowadzenia wlasnego biznesu i dla Ciebie wydanie jakiejs tam kasy za iles tam godzin jest dla "rozmyslan" najwazniejsze A przyklad z pilkarzami w swietle ostatnigo ich blamazu jest z lekka chybiony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 19.06.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 A moze by tak zamiast zazdroscic nam kokosow sam zakosztujesz tego chleba - wtedy inaczej spojrzysz na wszystko i sorki za slowo - glupot gadac nie bedziesz bo nie znasz kulis, jak widze, prowadzenia wlasnego biznesu i dla Ciebie wydanie jakiejs tam kasy za iles tam godzin jest dla "rozmyslan" najwazniejsze To oczywiste , ze nie zna. Gdyby znal to nie napisalby tekiego posta. Niesmacznego , ze sie tak delikatnie wyraze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 19.06.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 A tak przy okazji...trzeba bylo zostać tzw."fachowcem" byś kokosy zarabiał ze hej... : nie wiedziałbyś normalnie na co wydać ktoś ci kazał być "umysłowym" i?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 19.06.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Dzisiaj miałem do przejechania 400 km, więc i trochę czasu na przemyślenia było. A o czym myśleć? Oczywiście o budowie, która prawie osiągnęła półmetek (ta moja oczywiście). Czy zdajecie sobie sprawę, że większość tzw. fachowców na Waszych budowach zarabia ok. 300-400 zł dziennie??? A dlaczego tak dużo? Ano dlatego, że MY godzimy się tyle im płacić. Dla porównania - naukowiec dostaje od państwa ok. 22 zł na godzinę, czyli ok. 170 zł dziennie. lekarz za dyżur ok. 200 zł. Państwo jeleniem nie chce być, ale czy MY musimy? PS. Nie napisałem powyższego wiedziony zazdrością, a jedynie poczuciem paradoksów tego cudnego kraju. Proponuje nie kupować badziewnych chińskich kalkulatorów i nie myśleć w czasie upału...kiepskie efekty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 19.06.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 A ja sie wkurzam , jak lekarz kaze mi zaplacic 50zl za wizyte . I to bez gwarancji na skutecznosc leczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 19.06.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Dla porównania - naukowiec dostaje od państwa ok. 22 zł na godzinę, czyli ok. 170 zł dziennie. lekarz za dyżur ok. 200 zł. Państwo jeleniem nie chce być, ale czy MY musimy? PS. Nie napisałem powyższego wiedziony zazdrością, a jedynie poczuciem paradoksów tego cudnego kraju. a demagogia jest juz passe To fakt ze lekarze, naukowcy, nauczyciele zarabiaja skandalicznie malo tylko jakie to ma odniesienie do płac innych? (niezatrudnionych w naszej kochanej panstwowej budzetówce ) Dziwne rozumowanie - nie lekarz zarabia za mało, tylko fachowiec "za dużo" Znaczy ze jak pielegniarka 1000 na reke to co?! Juz kazdemu trzeba w dół wyrównac?! W ramach równości społecznej i klasowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 19.06.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 300-400 złotych dziennie jest ok - dla FACHOWCA, który SOLIDNIE wykonał robotę. Niestety te 300-400 złotych dziennie trzeba zapłacić też wszelkiej maści partaczom i kombinatorom, których w budowlance dostatek. Udaje im się, bo szanse na zweryfikowanie ekipy są niewielkie... Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
botanika 19.06.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 A będzie jeszcze drożej , bo kto może ucieka z pięknego naszego kraju.Już teraz mam kłopoty ze znalezieniem kogoś do postawienia ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 19.06.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 A ja sie wkurzam , jak lekarz kaze mi zaplacic 50zl za wizyte . I to bez gwarancji na skutecznosc leczenia . daj mi adres swojego lekarza mój bierze 90 za wizytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 19.06.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Zielonooka A to cham i zdzierca ! Znajdz sobie fachowego lekarza za 25 / godz . I zaplac mu godnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.06.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 dajcie juz spokoj lekarzom Ale jedno mnie ciagle zastanawia - jakos mimo ich malych pensji nie spotkalem takiego co faktycznie kasy nie ma i jezdzi przedpotopowym autkiem na drtuty skreconym Zapewne dla odmiany ja uogolniam ale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts