Majka 20.06.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 przychód nie jest dochodem. Więc chyba w tej kwocie za załatanie dziury jest jeszcze koszt materiałów, sprzętu, wynajmu lokalu, mediów, zus'u, A na koniec pewnie jeszcze vat i podatek dochodowy I ze stówki zrobiło się 30zet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 20.06.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 A gdyby u władzy nie byli ci co wiedzą lepiej od Ciebie to za zabieg u ginekologa dostałabyś fakturę.I zaplaciłabyś mniej,bo konkurencja byłaby wieksza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.06.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Akurat przykład stomatologa pokazuje co innego. A mianowicie, że aby mieć gabinet, trzeba wydać kilkaset tysięcy, to raz, a dwa to fakt, że to są typowi "fizole". Stojąca praca w niewygodnej i stałej pozycji, narażenie na hałas, wibracje itp. Zawsze łatwo wytykać innym jak im dobrze. A przecież jest prosto. Sam chcę zarabiać dużo i innym płacić mało.Czytając te posty mam nieodparte wrażenie, że autorami są pracownicy tzw. "najemni" (bez urazy i podtekstów). Pracuję ileś tam godzin, co 30 dni mam wypłatę (gwaratowaną ustawowo) i tyle. Po drugiej stronie pracodawca (wyzyskiwacz - tacy też są). Co mnie obchodzi, że nie ma wpływów (pracy) i tak musi mi zapłacić. Każdy kto choć raz miał własną firmę lub prowadził indywidualną działalnośc wie dobrze, co to znaczy niepewność, komornik w domu ( bo nie było na ZUS, bo nie zapłacił ktoś za wykonaną pracę), nieprzespane noce, bo nie mam na podatek, wypłatę dla pracowników, itp. A z drugiej strony radość, bo złapaliśmu kontrakt, na którym wreszcie zarobimy, bo mimo niesprzyjających warunków dorobiliśmy się. Inaczej mówiąc fajnie jest tam gdzie nas nie ma.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 20.06.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 przychód nie jest dochodem. Więc chyba w tej kwocie za załatanie dziury jest jeszcze koszt materiałów, sprzętu, wynajmu lokalu, mediów, zus'u, A na koniec pewnie jeszcze vat i podatek dochodowy I ze stówki zrobiło się 30zet Ciesze się ,że są jeszcze ludzie co mają elementarne pojęcie o ekonomii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 20.06.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Kolego blackrs daj mi 400 zł dziennie a będę u ciebie pracował do emerytury a może i dłużej. Prędzrj żona cię robi w jelenia zawyżając wydatki niż np elektryk zarabia 400 zł dziennie. Srednio dwóch elektryków plus ich szef będą jakieś 15 dni robić instalację w średnim domku. 15x3x400=18 000 PLN , do tego dajmy ze 6000 zł za materiał jaki sobie kupuje inwestor i wychodzi 24 000. Jak tyle cię kosztowała ta instalacja to fakt jesteś jeleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.06.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 przychód nie jest dochodem. Więc chyba w tej kwocie za załatanie dziury jest jeszcze koszt materiałów, sprzętu, wynajmu lokalu, mediów, zus'u, A na koniec pewnie jeszcze vat i podatek dochodowy I ze stówki zrobiło się 30zet Ciesze się ,że są jeszcze ludzie co mają elementarne pojęcie o ekonomii firmę mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 20.06.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 W takim razie mam nadzieję,że nie uraziłem Cię tym "elementarnym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 20.06.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 szkoda,że blackrs nie zauważył będąc w supermarkecie i kupując ten syf zwany żywnością jakim to jest wtedy jeleniem, królem rykowiska w istocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.06.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 W takim razie mam nadzieję,że nie uraziłem Cię tym "elementarnym". ja i tak jestem elementarnym jeleniem, że nie pracuję w budżetówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.06.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 przychód nie jest dochodem. Więc chyba w tej kwocie za załatanie dziury jest jeszcze koszt materiałów, sprzętu, wynajmu lokalu, mediów, zus'u, A na koniec pewnie jeszcze vat i podatek dochodowy I ze stówki zrobiło się 30zet Ciesze się ,że są jeszcze ludzie co mają elementarne pojęcie o ekonomii jaka wielka szkoda ze ta wiedza wiekszosci nie jest znana Czesc poznaje ja dopiero budujac swoje wlasne sciany inni nigdy nie 30 zeta tylko tak w miare dokladnie 32 tak nas kroi nasze wlasne Panstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 20.06.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 przychód nie jest dochodem. Więc chyba w tej kwocie za załatanie dziury jest jeszcze koszt materiałów, sprzętu, wynajmu lokalu, mediów, zus'u, A na koniec pewnie jeszcze vat i podatek dochodowy I ze stówki zrobiło się 30zet Ciesze się ,że są jeszcze ludzie co mają elementarne pojęcie o ekonomii jaka wielka szkoda ze ta wiedza wiekszosci nie jest znana Czesc poznaje ja dopiero budujac swoje wlasne sciany inni nigdy nie 30 zeta tylko tak w miare dokladnie 32 tak nas kroi nasze wlasne Panstwo Jareko a najlepsze potem jest to,ze za to krojenie nic nie mamy - bo darmową służbę zdrowia i naukę możemy sobie między bajki włożyć, policję również za to jak masz czerwony nochal to znaczy,że w pełni korzystasz z przysługujących Ci praw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 20.06.2006 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 ACENTja nie jestem jeleniem i potrafię liczyć.Zakładając że masz 5 pacjętów dziennie z dużymi dziurami po 150zł, to daje 750zł,odjąć 500 na koszty zostaje 250Dalej 5 po 60 za najmniejsze ubytki kolejne 300 - koszty zostaje 100 na razie mamy 350 za srednio 4godziny pracy dodajmy jeszcze 4 godziny to dochód wynosi 700zł. Wystarczy pracować 20 dni i 14tys. jest, a pacjent po roku wróci po plomby światłourtwardzalne zje i będzie płacił jeszcze raz. Przyzna Pan że te plomby mają 1 rok gwarancji, a jelenie płacą bo co mają chodzić szczerbaci. Na razie tylko 1 lekarz znajomej wystawiał oficjalny rachunek, bo nikomu nie jest potrzebny / za leczenie u stomatologa US, ZUS ani NFZ nie oddaje/ to proszę mi nie wciskać że stomatolodzy wszystko zgłaszają do US. Ps. Nie chodziło mi o wyliczanie Pańskiej pracy tylko podanie przykładu dochodu średniego lekarza "prywaciarza". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 20.06.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 ACENTja nie jestem jeleniem i potrafię liczyć. Zakładając że masz 5 pacjętów dziennie z dużymi dziurami po 150zł, to daje 750zł,odjąć 500 na koszty zostaje 250 Dalej 5 po 60 za najmniejsze ubytki kolejne 300 - koszty zostaje 100 na razie mamy 350 za srednio 4godziny pracy dodajmy jeszcze 4 godziny to dochód wynosi 700zł. Gdybym mial 5 pacjentów dziennie i pracował 4 godz. musiałbym zamknąć praktykę.Miesięczne stałe koszty utrzymania mojej praktyki to ok 18 tys zł nie licząc amortyzacji sprzętu wartego kilkaset tys. Wystarczy pracować 20 dni i 14tys. jest, a pacjent po roku wróci po plomby światłourtwardzalne zje i będzie płacił jeszcze raz. Daję 5 lat gwarancji na moje wypełnienia, a na protetykę i implantację 10 lat. Przyzna Pan że te plomby mają 1 rok gwarancji, a jelenie płacą bo co mają chodzić szczerbaci. Moi pacjenci wracają na przeglądy i by przyprowadzić znajomych i rodzinę .To,że jelenie są szczerbate jest w dużej mierze tylko ich zasługą. Na razie tylko 1 lekarz znajomej wystawiał oficjalny rachunek, bo nikomu nie jest potrzebny / za leczenie u stomatologa US, ZUS ani NFZ nie oddaje/ to proszę mi nie wciskać że stomatolodzy wszystko zgłaszają do US. Pewnie że nie zgłaszają!Kredyty dostają na "błękitne oczy".Sprzęt i materiały przywożą bez faktur z Armenii,żeby się nie zdradzić.Kontrola skarbowa do nich nie zagląda a sąsiadom rączki pousychały na samą myśl o napisaniu donosiku do US. Ps. Nie chodziło mi o wyliczanie Pańskiej pracy tylko podanie przykładu dochodu średniego lekarza "prywaciarza". Każdy może wybrać sobie stomatologa.Ma takiego na jakiego zaslużył. Pozdrowienia od prywaciarza zatrudniającego 5 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.06.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 dajcie juz sobie spokoj Czasy rownej placy jak i takich samych zoladkow nigdy nie mialy miejsca - nawet w czasach dobrobytu ery EdGerek A zagladanie do cudzej kieseni hmmm.... jakos nie przystoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 20.06.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Każdy ma takiego stomatologa na jakiego zasłużył, czy na jakiego go stać. Większość tych co pracują dostają pensję najniższą i ich na pewno nie stać prywatnych lekarzy a ubezpieczenie płacą. Ubezpieczenie pokrywa tylko koszty od 1 do 4, lub 5. A składki mamy jako jedne z najwyższych w UE. Nie zaglądam komuś w kieszeń. Denerwuje mnie jak ktoś robi ze mnie wariata!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 20.06.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Każdy ma takiego stomatologa na jakiego zasłużył, czy na jakiego go stać. Większość tych co pracują dostają pensję najniższą i ich na pewno nie stać prywatnych lekarzy a ubezpieczenie płacą. Ubezpieczenie pokrywa tylko koszty od 1 do 4, lub 5. A składki mamy jako jedne z najwyższych w UE. Nie zaglądam komuś w kieszeń. Denerwuje mnie jak ktoś robi ze mnie wariata!!! No dobrze !Ja też płacę ZUS za siebię i pracowników (całkiem ładna sumka proporcjonalna do ich zarobków).Gdy złamię rekę to: -nie zarabiam -płacę za utrzymanie gabinetu -płacę pensję pracownikom. -muszę utrzymać rodzinę. Z nikogo nie robię wariata.Mam nadzieję że to co piszę wpłynie na świadomość niektórych ludzi. P.S.1).Prawie nigdzie na świecie podstawowe ubezpieczenie nie pokrywa w pełni kosztów opieki stomatologicznej. 2).Moja praktyka nie jest w regionie gdzie mieszkają krezusi....a jednak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 20.06.2006 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Co do składek to nasz prospołeczny rząd szykuje kolejną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 20.06.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 co do fachowcow i ich cen to sporo tego bylo w progremie "Usterka" z roznych branza co do faktur i rozliczania z fiskusem to jest jak jest i na razie sie to nie zmieni i poki bedzie mozna to i lekarze i budowlancy i rozmaite sklepy i hurtownie beda tak dzialali zeby wykazac brak dochodu albo co lepsze strate moim zdaniem dalo by sie to szybko ukrucic wprowadzajac podatek liniowy ale to jest dyskusja na inny watek i inne forum pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 21.06.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Brachol a z kim oni podpisuja zaniżone Faktury żeby nie wykazywać dochodu i nie płacić VAT jak nie z nami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 21.06.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 a ja tak sobie policzylem idac tokiem Twego rozumowania OK - naukowiec powiadasz ma 170,- dniowki? razy przyjmijmy ze pracuje 300 dni w roku daje to 51.000 Fachura jak mowisz bierze 300,- razy 3/4 (zakladajac ze zima ma tylko 3 misiace) daje 60.000 teraz odejmij sobie koszt materialow i inne koszta i powiem Ci tak - ciesz sie ze nie jestes fachura bo zarabiajac 300 dnowki na suchy chleb dla konia bys nie zarobil Gdzie naukowcy tak dobrze zarabiają ? Niektóre placówki PAN pensja adiunkta netto 1600 zł/m-c :24 dni = 66 zł na dzień (słowo dniówka jakoś mało pasuje bo głową pracuje się także, a może przede wszystkim poza miejscem pracy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts