Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec z podajnikiem tłokowym - Akal

Keller

Recommended Posts

Witam

Noszę się z zamiarem zakupu pieca z podajnikiem. Wstępny wybór padł na piecyk o nazwie Akal - z podajnikiem tłokowym - firmy Stalbud lub Go-Met Pleszew. Według sprzedawcy jest on ok, można palic w nim zarówno miałem i eko-groszkiem.

Czy ktoś użytkuje taki piec?

Bardzo proszę o opinie na jego temat. Czy jest on warty zakupu?

Pozdrawiam Keller

• 1 month później...
  • 1 year później...
  • 8 months później...
  • 5 months później...

Mam ten piec odpalony od przeszło 3 miesięcy i mogę już co nieco napisać. Piecyk całkiem fajowy, obsluga banalnie prosta, wyregulowanie go do odpowiedniej pracy to w sumie też nic trudnego. Podajnik tłokowy spisuje się całkiem dobrze. Co prawda zaciął mi się 3 czy 4 razy, ale to wina tego, co razem z groszkiem ładują do worów (np. znalazłem na palenisku gwóźdź!). Moim zdaniem warto by było usprawnić urządzenie sterujące, aby w momencie zablokowania podajnika wydawalo jakiś sygnał dźwiękowy, bo można by wtedy odpowiednio szybko zareagować (mi np. podajnik zaciął się w nocy i rano przed pracą musiałem bawić się w rozpalanie). Mam piec 20 kW, na tabliczce informacyjnej stoi, że piec "zjada" około 27 kg opału na dobę. Średnią taką utrzymałem, przy - 15 C na dworze (chata ma parter i piętro, ok. 110 m, grzeję też wodę w zasobniku 140 l). Przy wyższych temperaturach zewnętrznych spalanie jest mniejsze (ok. 50 kg na 3 dni). Czyszczenie pieca jest trochę upierdliwe, ale w sumie chyba każdy piec tego typu czyści się podobnie, więc nie marudzę specjalnie.

Generalnie, jestem zadowolony i mam nadzieję, że piec będzie nadal sprawował się bez zarzutu.

• 3 weeks później...
Owszem, jest to problem, ale do rozwiązania. Ja mam już skręcone grzejniki i grzeję tylko CWU. Udało mi się wyregulować piec tak, aby temperatura na kotle nie wzrastała powyżej 55 C, a przy okazji palenisko nie wygasało. Przy takich ustawieniach schodzi mi ok. 25 kg groszku na 4 dni. Za tydzień montuję do zasobnika grzałkę elektryczną 3 kW i zobaczę czym się bardziej będzie opłacało grzać CWU - groszkiem czy prądem :)

• 2 years później...
  • 4 weeks później...

Podbijam temat.

Mam piec miałowy AKAL 28kW wersja tłokowa i powiem szczerze, że jestem przerażony zużyciem miału. ok. 50kg na rozruch, duże spieki, które blokują się przed zsypaniem do kuwety.

Dom 180m2, dobrze ocieplony (podłoga 15cm, ściany 20cm, dach 30cm).

Temperatura spalania 57st.C. Przy rozpalaniu używam "tpb"=0. Miał 26MJ.