Aga - Żona Facia 19.06.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 W dzisiejszej "Gazecie Prawnej" (kupionej zresztą zupełnie przez przypadek ) przeczytałam króciutki artykuł o uldze odsetkowej pt. "Jak zachować prawo do ulgi odsetkowej". Otóż taka jest propozycja resortu finansów: ulga odsetkowa ma zniknąć z systemu podatkowego z końcem 2006 roku. Podatnicy mają jednak szanse, by z niej skorzystać na zasadzie praw nabytych. Warunkiem jest zaciągnięcie do końca grudnia kredytu mieszkaniowego. itp. itd. Ostatnie zdania: Jako ostateczny termin korzystania z ulgi wskazano 31 grudnia 2027 roku. Minister funansów do 31 grudnia każdego roku będzie określał kwotę limitu tej części kredytu (pożyczki), od której będzie podatnikowi przysługiwało prawo do odliczenia odsetek. Kwota teo limitu będzie ogłaszana w drodze obwieszczenia. CO SĄDZICIE O TYM WSZYSTKIM????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 19.06.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Można się było spodziewać. Likwidują wszystkie ulgi, więc nie ostanie się i ta jedna jedyna... Dobrze, że przynajmniej zostawią jeszcze te 20 lat dla tych co już wzięli kredyt licząc na częściową rekompensatę odsetek. Jednak takie artykuły w Gazecie Prawnej pachną mi trochę dobrą akcją marketingową banków. Może jeszcze ktoś niezdecydowany w tym roku załapie się na kredyt i kolejny klient zdobyty? Poczekajmy, zobaczymy. Nasz rząd ma sporo różnych pomysłów, ale jednak zrealizował od wyborów niewiele. Z reguły kończy się na zapowiedziach, a potem długa cisza i przepychanki "stołkowo-aferowe". A dwadzieścia lat to kupę czasu - wtedy odsetki szczególnie od rat malejących będą tak małe, że likwidacja ulgi niewiele nas zaboli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 20.06.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Czy wystarczy podpisac umowe kredytową i już??? W to wątpię...póżniej się okaże, że niezbędne jest uruchomienie pierwszej transzy a zaczynam budowanie od wiosny 07". Pytałam w US ale oczywiście nie umieją wprost odpowiedzieć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 20.06.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 US nic na razie nie odpowie, bo sama minister Gilowska nie wie w jakim kształcie przepisy przejdą przez nasz kochany parlament. Jak zwykle będzie wiadomo w ostatniej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 25.06.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 US nic na razie nie odpowie, bo sama minister Gilowska nie wie w jakim kształcie przepisy przejdą przez nasz kochany parlament. Juz nic nie powie, bo zostala odwolana Wspaniale mamy te polskie realia... Zabiora nam wszytsko szkoda tylko, ze nie mamy obecnie takiego Robin Hooda badz Janosika....ktory by te ulgi odzyskal. Ja pobieram ze skarbowki jakies 2.000 pln za te ulge odsetkowa (jakies 7.000 pln splaconych realnie odsetek kredytowych). Zawsze jest kilka zlotych dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAC II 26.06.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Juz nic nie powie, bo zostala odwolana powiedz.. gdzie można się czegoś o tej uldze dowiedzieć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 28.06.2006 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 wpisz na http://www.wp.pl ulga odsetkowa i szukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAC II 28.06.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 wpisz na http://www.wp.pl ulga odsetkowa i szukaj a google mogą być ?? bez urazy... miałem na myśli jakiś urząd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 28.06.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Tylko Urząd Skarbowy... tez nic nie wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAC II 28.06.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Tylko Urząd Skarbowy... tez nic nie wiedzą samo życie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 30.06.2006 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Wszystko wskazuje na to, że ulgi w przyszłym roku nie będzie , czy ktos wie jak można nabyc do niej prawo jeszcze tego roku, ale budowac w przyszłym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 30.06.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 czy ktos wie jak można nabyc do niej prawo jeszcze tego roku, ale budowac w przyszłym? Nie pozostaje nic innego jak zaciagnac kredyt do 31.12.2006r. PiS twierdzi ze zostawi tyhc co maja ulge nabyta.....zobaczymy jak to bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 01.07.2006 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 Ale może ktoś wie czy wystarczy samo podpisanie umowy kredytowej, czy trzeba już zacząć spłacać odsetki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda75 03.07.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Ja mam ten sam problem co Agnieszka !! Dziś dzwoniłam do kilku urzędów skarbowych w Poznaniu i nikt (słownie: nikt !) nie umiał mi odpowiedzieć czy wystarczy uruchomienie umowy kredytowej czy muszę już zacząć płacić raty Co więcej! Urzędnicy coś sugerowali że nie wiadomo co będzie, czy ulga będzie zlikwidowana - w ogóle czeski film - nikt nic nie wie ..... Na moje pytanie gdzie i u kogo mogę uzyskać KOMPETENTNE odpowiedzi usłyszałam : PROSZĘ ZADZWONIĆ DO SEJMU !!!!! Brak słów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.07.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Obowiązujacy zapis mowi o spłaconych.... Natomiast będzie kontynuacja, czyli czas na "wydanie" tych pieniędzy. Jeśli nastąpi to w okresie obowiązywania przepisu (o ile wejdzie nowa ustawa) to nic nie zmienia się, bo prawo nie może działać wstecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts