Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za przyłącze gazu od ogrodzenia do domu?

gośka57

Recommended Posts

1. Ile może kosztować wykonanie przyłącza gazowego o długości ok. 10 m (od skrzynki w ogrodzeniu do wejścia do domu)?

2. Czy za skrzynkę płacę ja, czy jest ona w cenie, którą zapłaciłam gazowni za przyłączenie?

Jak to było u Was?

mam ten sam problem tylko ok 40 m :(

na razie wyceny miałem od ok 2400 do 4000

dzisiaj będę się widział z gościem z poziomu 2400

koleś od 4000 PLN jeszcze promocje mi zrobił bo " biorą 150 za metr ja zrobie za 100 " :o

generalnie banda naciągaczy , koleś od 4000 zarabia na tym z 2000 PLN , nie daj się naciągnąć

rura gazowa nie kosztuje więcej niż 20 PLN za mb

moje rozeznanie jest takie

40 mb x 20 PLN = 800 rury

koparka - niech kopie 1h i dojazd drugie h = 200 PLN

drut identyfikacyjny chyba rolka 50mb kosztuje 35 PLN

taśma informacyjna jakieś grosze niech też będzie 30 PLN

2 razy szafki gazowe po około 400 PLN

zasypanie tego co wykopała koparka niech będzie 100 PLN :) na górkę

kawałek rury stalowej do przejścia 50 PLN

kawałek rury miedzianej + jakiś lut niech będzie 100 PLN

jakieś redukcje zaworki 200 PLN

czyli koleś za 2400 i tak zarabia na tym jakieś 500-600 PLN i jego ekipa na lewo robi to w jeden dzień i na pewno nie przyjedzie koparka :D

.

rura gazowa nie kosztuje więcej niż 20 PLN za mb

a nawet mniej :D

byłem dzisiaj w hurtowni

rura PEHD fi32: 3,5 zł brutto 8)

naciągactwo w tym temacie nie ma granic - na razie mam dwie oferty za 80 i 100 zł/m (robocizna+materiał) :evil:

pzdr

Piotrek

oj jest droższa zapewniam Cię też mi się wydawało , że po około 5 PLN

ściągniej cennik stąd

http://www.wavin.pl/

Gość tomasz sulej

Witam.

Sam jestem wykonawcą i przyznam sie szczerze, że 150 zł za metr to lekka przesada. Generalnie roty ziemne a w tym przyłacza są drogie. Jezeli zaś chodzi o przyłacze gazowe to wezmy pod uwage, że nie kazdy posiada stosowne uprawnienie do tego typu robót. Jeżeli zaś chodzi o same przejscia z PE na stal to ja osobiscie kupuję gotowe L (elki) pozostają tylko zazwyczaj dwa spawy czyli jedno kolano Hamburg. Tak czy inacfzej uważam, że cena 150 zł to kosmos. Jak sobie pomyśle z perspektywy czasu moi inwestorzy mieli ze mna dobrze :lol: Jutro zaczynam przyłacze gazowe wraz z wodnym.Cena jednak rózni sie od jw..........Pozdrawiam inwestorów :lol:

hmm, mogę dorzucić od siebie tyle, że wczoraj podpisałem umowę z gazownią na wykonanie przyłącza (robią oni do ściany domu, gdzie montują zawór i licznik), cena metra bieżącego przyłącza ziemnego z ich wykonawstwem to 28 PLN netto (w grunice nieutwardzonym). Skrzynkę muszę kupić.

ja zapłaciłem 600 za projekt przyłącza gazowego, wody i kanalizacji - razem bo to robił jeden gość łącznie, czyli gazowe około 200. Do tego ważna uwaga - jak się ma własny, to w Krakowie gazownia daje 300 złotych bonifikaty od kosztu przyłączenia, więc się akurat bardzo kalkulowało.

no to ja myslałam, że mnie naciągneli a tu takie ceny :o szok.

Za 15m przyłacza + dwa zawory - rozprowadzenie do kotła i na kuchenkę +skrzynka gazowa - ciemny brąz - 850zł z papierami - protokół.

Fakt, że rów kopaliśmy sami:)

Apropo projektu gazowego to był złożony razem z pozwolenim na budowę oczywiście z odpowiednimi pieczątkami i pozwolenie na wewnętrzną instalacje gazowa dostaliśmy razemz pozwoleniem na budowę! Koszt dodatkowy 100zł.

• 2 years później...

Witam,

nam niedawno we wrocławiu firma robiła przyłącze od płotu do budynki z wejściem instalacji do srodka... Wzięli 4700,- netto za 32m. Na linii był odwadniacz ze studzienką, dwie skrzynki, w tym osadzona w płocie (trochę rzeźby) oraz trochę nieprzyjemny utwardzony fragment trasy...

Generalnie robili 2 dni... myślę że zrobili dobrze - mieliśmy oferty od 3800 do 5000(!) :evil:

P.S.: uważajcie na lipne firmy, są i takie co uprawnień nie maja, a gazownia nie uznaje ich protokołów odbiorczych !!!