Robertrem 20.06.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Cześć ludziska potrzebuję rady co do zaworu który chcę zamontować na końcu instalacji podłogowego ogrzewania. Wiem,że w układach takich stosuje się zawory mieszające ale czytałem też o zaworach które zamykają się po dojściu wody do określonej temperatury. Jaki więc jest to zawór poradźcie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 20.06.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Podmieszaniem z powrotem pozwoli na uniknięcie tej sytuacji. Zawór RTL - przy małych podłogówkach tez moze być rowiazaniem sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 20.06.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Witam spróbuj zapytać się w sklepie o zawór firmy herz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomasz sulej 20.06.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 J.w. Do małej podłogowki zawór RTL. Przy wiekszej kubaturze kolektor z zestawem mieszającym można kupić gotowe bez zaworu trojdrogowego tez chodzi ładnie. co firmy polecam HERZA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 20.06.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Pomalutku nie zawsze to co piszecie działa i trzeba dużo wiecej wiedzy o podłogówce ,żeby można było cokolwiek doradzić .Podłogówka ma swoje prawa ,których łamać nie wolno ,ponieważ demonstruje to nie grzaniem i jest wtedy wielki problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.06.2006 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 RTL to najgorsze rozwiązanie. To co tanie nie zawsze dobre. Wybież układ z podmieszaniem powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweldkomornik 21.06.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Ciekawe a co to jest to podwieszanie powrotu w podłogówce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomasz sulej 21.06.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Witam. co do RTL mam odmienne zdanie. Ma on swoje zastosowanie przy podłogówkach. Piszac podłogówkach miałem na myśli np łazienkę. Przy wiekszych podłogówkach nie polecałbym. Jezeli mamy układy mieszane czyli podłogówka np dół zas góra grzejniki to należałoby zastosowac kolektor z całym zestawem mieszającym osobny na podłogówke i C.o . Są dostepne kolektory, które np zasilą 4-5 obwodów podłogówki i 2-3 grzejnikowe. To wszystko na jednym kolektoprze. Rzadko jednak zdarza sie wykorzystac taki kolektor. Można kupic gotowe zestawy (kolektory) do podłogówki. Tak wiec zawory RTL mają i swoje zastosowanie. Jak sie nie myle KAN ma jamniej skomplikowany zestaw do podłogówki. Na zasileniu jest zawór ograniczający temperature HERZA wraz z głowica termostayczna i kapilarą, którą podpina sie do powrotu. Na powrocie zawór odcinający. Miedzy zasilanmie a powrótem pompa mieszająca. Takie kolektory przy podłogówce tez zdają egzamin. Oczywiscie, jeżeli inwestor zazyczy sobie wszystko na full to inna bajka. Najczesciej bywa tak, że dobrze i tanio....................Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertrem 23.06.2006 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Przepraszam, zakładając temat nie powiedziałem, że powierzchnia podłogi w którą chcę wpuścić rury podłogowego ogrzewania to zaledwie kwadrat 5x4 metry czyli 20 m2 łazienka i toaleta i po to pytałem właśnie o ten zawór, gdyż chciałem wiedzieć czy wystarczy i jak się nazywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.06.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 niestety RTL nie wystarczy, za duża powierzchnia,musi być podmieszanie, a dla jednego obwodu nie bardzo się opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 24.06.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 niestety RTL nie wystarczy, za duża powierzchnia, musi być podmieszanie, a dla jednego obwodu nie bardzo się opłaca Ale wyjścia nie ma, bo nawet jak zrobi kilka obiegów na RTL-ach to suma summarum wyjdzie na to samo co z podmieszanie i efekt o niebolepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerrys 24.06.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 A ja mam na powrocie z grzejnika (drabinka) i działa licznie już 3 lata - trochę trzeba było pobawić się z ustawieniem zaworów przy grzejniku. Po co przepłacać za co co działa przy niższych kosztach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 24.06.2006 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 Jerys a widziałeś jak działa układ z podmieszaniem? Chyba nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerrys 25.06.2006 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Przyznam,że nie WIDZIAŁEM jak działa, ale wyszedłem z założenia, że jeli działa dobrze i spełnia moje i rodziny oczekiwania to nie pakuję forsy w jakie polepszanie - wydatków na zakończenie budowy jest i tak ogrom.... Może bym i wolał mieć np. kocioł na gaz ziemny, ale go nie mam bo nie ma gazu, olej cišgle drożeje więc mam kocioł na paliwa stałe ale za to chyba niskie koszty ogrzewania np. przez ostatniš zimę spaliłem 10 m przestrzennych brzeziny i dwie przyczepki samochodowe węgla (ok. 1400kg) z tego drewna czeć poszła do kominka a sezon skończyłem jako tak pod koniec kwietnia. Aha dom ok 165m kw. a temp w domu jak dla mnie czasami za wysoka (ale żonę mam ciepłolubnš) Oczywicie opał trzeba popiłować, wrzucić i popiół wynieć to na minus, ale jak słyszę, że kto wydał na ogrzewanie nacie tysięcy to te minusy od razu robiš się jakie takie malutkie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 25.06.2006 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Jerrys jaknie widziałeś to tak obrazują cmasz mieszacz w podłogówce KTÓRY PODŁACZONY JEST ZARÓNO Z ZASILANIEM JAK I POWROTEMNa sisilaniu pętli są zawory termosatyczne którymi regulujesz temp na podłogówke - wiadomoże w przypadku kiedy temp na kotle np 70 C to do pętli na zasilani dojdzie jakieś 50C- nie puścisz tego na podłogę bo wiadomo co się stanie - dlatego mieszcz wymiesz tak woode z zasilania z wodą z powrotu by uzyskac temp 35-40 stopni lub niższą. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 26.06.2006 04:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Jerrys jaknie widziałeś to tak obrazują cmasz mieszacz w podłogówce KTÓRY PODŁACZONY JEST ZARÓNO Z ZASILANIEM JAK I POWROTEM Na sisilaniu pętli są zawory termosatyczne którymi regulujesz temp na podłogówke - wiadomoże w przypadku kiedy temp na kotle np 70 C to do pętli na zasilani dojdzie jakieś 50C- nie puścisz tego na podłogę bo wiadomo co się stanie - dlatego mieszcz wymiesz tak woode z zasilania z wodą z powrotu by uzyskac temp 35-40 stopni lub niższą. Sebo8877 Z grubsza tak to działa, a RTL działa jak powrót na obiegu podłogówki osiągnie nastawiona temperaturę, czyli ładujemy w rury 75 st. C z instalacji CO i czekamu aż to wystygnie oddając ciepło jastychowi. Zatem dochodzi to często do przegrzewów i nadmiaru ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts