Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zawór zamykający obieg ciepłej wody w CO

Recommended Posts

Cześć ludziska potrzebuję rady co do zaworu który chcę zamontować na końcu instalacji podłogowego ogrzewania. Wiem,że w układach takich stosuje się zawory mieszające ale czytałem też o zaworach które zamykają się po dojściu wody do określonej temperatury. Jaki więc jest to zawór poradźcie proszę :-?

Gość tomasz sulej
J.w. Do małej podłogowki zawór RTL. Przy wiekszej kubaturze kolektor z zestawem mieszającym można kupić gotowe bez zaworu trojdrogowego tez chodzi ładnie. co firmy polecam HERZA.

Gość tomasz sulej
Witam. co do RTL mam odmienne zdanie. Ma on swoje zastosowanie przy podłogówkach. Piszac podłogówkach miałem na myśli np łazienkę. Przy wiekszych podłogówkach nie polecałbym. Jezeli mamy układy mieszane czyli podłogówka np dół zas góra grzejniki to należałoby zastosowac kolektor z całym zestawem mieszającym osobny na podłogówke i C.o . Są dostepne kolektory, które np zasilą 4-5 obwodów podłogówki i 2-3 grzejnikowe. To wszystko na jednym kolektoprze. Rzadko jednak zdarza sie wykorzystac taki kolektor. Można kupic gotowe zestawy (kolektory) do podłogówki. Tak wiec zawory RTL mają i swoje zastosowanie. Jak sie nie myle KAN ma jamniej skomplikowany zestaw do podłogówki. Na zasileniu jest zawór ograniczający temperature HERZA wraz z głowica termostayczna i kapilarą, którą podpina sie do powrotu. Na powrocie zawór odcinający. Miedzy zasilanmie a powrótem pompa mieszająca. Takie kolektory przy podłogówce tez zdają egzamin. Oczywiscie, jeżeli inwestor zazyczy sobie wszystko na full to inna bajka. Najczesciej bywa tak, że dobrze i tanio....................Pozdrawiam

niestety RTL nie wystarczy, za duża powierzchnia,

musi być podmieszanie, a dla jednego obwodu nie bardzo się opłaca

Ale wyjścia nie ma, bo nawet jak zrobi kilka obiegów na RTL-ach to suma summarum wyjdzie na to samo co z podmieszanie i efekt o niebolepszy.

Przyznam,że nie WIDZIAŁEM :o jak działa, ale wyszedłem z założenia, że jeœli działa dobrze i spełnia moje i rodziny oczekiwania to nie pakuję forsy w jakieœ polepszanie - wydatków na zakończenie budowy jest i tak ogrom....

Może bym i wolał mieć np. kocioł na gaz ziemny, ale go nie mam bo nie ma gazu, olej cišgle drożeje więc mam kocioł na paliwa stałe ale za to chyba niskie koszty ogrzewania np. przez ostatniš zimę spaliłem 10 m przestrzennych brzeziny i dwie przyczepki samochodowe węgla (ok. 1400kg) z tego drewna czeœć poszła do kominka a sezon skończyłem jakoœ tak pod koniec kwietnia. Aha dom ok 165m kw. a temp w domu jak dla mnie czasami za wysoka (ale żonę mam ciepłolubnš) Oczywiœcie opał trzeba popiłować, wrzucić i popiół wynieœć to na minus, ale jak słyszę, że ktoœ wydał na ogrzewanie naœcie tysięcy to te minusy od razu robiš się jakieœ takie malutkie :wink:

pozdrawiam

Jerrys jaknie widziałeś to tak obrazują cmasz mieszacz w podłogówce KTÓRY PODŁACZONY JEST ZARÓNO Z ZASILANIEM JAK I POWROTEM

Na sisilaniu pętli są zawory termosatyczne którymi regulujesz temp na podłogówke - wiadomoże w przypadku kiedy temp na kotle np 70 C to do pętli na zasilani dojdzie jakieś 50C- nie puścisz tego na podłogę bo wiadomo co się stanie - dlatego mieszcz wymiesz tak woode z zasilania z wodą z powrotu by uzyskac temp 35-40 stopni lub niższą.

Sebo8877

Jerrys jaknie widziałeś to tak obrazują cmasz mieszacz w podłogówce KTÓRY PODŁACZONY JEST ZARÓNO Z ZASILANIEM JAK I POWROTEM

Na sisilaniu pętli są zawory termosatyczne którymi regulujesz temp na podłogówke - wiadomoże w przypadku kiedy temp na kotle np 70 C to do pętli na zasilani dojdzie jakieś 50C- nie puścisz tego na podłogę bo wiadomo co się stanie - dlatego mieszcz wymiesz tak woode z zasilania z wodą z powrotu by uzyskac temp 35-40 stopni lub niższą.

Sebo8877

Z grubsza tak to działa, a RTL działa jak powrót na obiegu podłogówki osiągnie nastawiona temperaturę, czyli ładujemy w rury 75 st. C z instalacji CO i czekamu aż to wystygnie oddając ciepło jastychowi. Zatem dochodzi to często do przegrzewów i nadmiaru ciepła.