Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mur oporowy

Recommended Posts

Jeżeli to tylko 5 m długości, to może go zrobić na mokro?

Zazbroić i wylać płytę wypuszczając łączniki prętów do części pionowej, potem to znów zazbroić, zaszalować i wylać beton. Beton najlepiej B-25 z gruchy. Zbroić ZAWSZE dwuwarstwowo fi 12 co 15 cm na krzyż.

Ja robiłem mur oporowy około 16m długi i 4 m wysoki razem ze stopą. Mur w kszałcie c i nachylony 10stopni na skarpę. Stopa w śrdkowej części muru dochodzi do 2,4 po 1.2 z jednej strony i 1,2 z drugiej strony .Poszło do tego 2.5 tony stali.W części podziemnej aż do wyścia na powieszchnie zalane betonem B-20 z plastyfikatorem. Na górze układany z pustaków szalunkowych i zalewany takim samym .Od strony skarpy 4 rury drynarskie i zasypane wszystko żwirem.Stoi już 5 lat i ma sie dobrze.

A może murek oporowy z kamienia na zazprawie cementowej.Z pewnością byłby ładniejszy od betonowego.

Mur wysokości 0.8-1.0m wymaga tylko niewielkiego dozbrojenia.Z marką betonu też nie przesadzajmy,wystarczy B-15.Pamiętac trzeba o odprowadzeniu wody z zamurza,a więc zasypka pospółką i założenie rurek dren.

A dlaczego z betonu? W którymś Muratorze była propozycja różnych rozwiązań skarp i murów oporowych. Między innymi z pali drewnianych, dosyć grubych, impregnowanych ciśnieniowo. Jest tego do wyboru w centrach ogrodniczych. A może z kamienia łupanego? Widziałam taki, jest super i na ogół komponuje się z otoczeniem. Chyba że lubisz tak jak mój małżonek - tylko beton nawet na trawniku :smile:)

Jak chcesz to poszukam w Muratorze i poseślę.

mimo wszystko najbardziej podoba mi sie pomysl Adamosa. Mur ma stanac wzdluz plotu sasiada wiec na estetyce mi super nie zalezy (najwyzekj on go sobie pomaluje na niebiesko albo zielono:smile: ). Powinien byc tani i dobrze jesli bylby ew demontowalny.

czy "suchy mur" jest w stanie przeniesc napor ziemi z jednej strony? powiedzmy wysokosci do 1m?