szprotka 20.06.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Witajcie! Mam 2 skrzynki petunii, kwitna pieknie, ale ostatnio podwójnie zbaraniałam, ponieważ 2 osoby zapytały mnie czy likwidując zwiędłe kwiaty uszczykuje przy okazji kawałek roslinki - no nie uszczykuje,ale może robię źle, skoro juz 2 osoby mnie o to zapytały...? Hmmm, to jak to ma być- uszczykiwać czy nie? Doradźcie, proszę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 20.06.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Ja, obcinam przekwitłe kwiaty nożyczkami. Zapobiega to także pleśniom. Można uszczykiwać, bo ten zabieg przedłuża kwitnienie, które przecież jest tylko po to, aby roslina mogła wydać nasiona i rozmnożyć się.Więc jeśli jej tego zabraniamy, przycinając gałązki, usuwając przekwitłe kwiaty=nasiona, zmuszamy ją do dłuższego wysiłku i...kwitnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szprotka 20.06.2006 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 no właśnie,ale ja jeszcze nie dopatrzyłam się ani jednego nasionka, a kwiaty juz mam od 2 miesiecy... spróbuję obcinać, tak jak radzisz, zoabczę co z tego wyjdzie dziękuję za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 20.06.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 uszczykujac zapobiegasz zawiazywaniu sie nasionpoza tym pobudzasz roslinke do ladnego rozkrzewiania sie (forma ladna i zwarta zamiast powyciaganych badylow z pojedynczymi kwiatkami na koncach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szprotka 20.06.2006 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Frosch, no właśnie zauważyła, że robią się coraz wyższe i mają jakby mniej kwiatów, będę uszczykiwać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 20.06.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 jesli sa za wysokie mozesz obciac z kawalkiem rosliny,bez problemu wybije nowe boczne pedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts