Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,dzieki za zaproszenie ale niestety za daleko mieszkam ,natomiast dozgonnie wdzięczny bede za jakiekolwiek podpowiedzi odnosnia zmian,pomysłów itp.

Chciałbym bardzo zobaczyc ten dom w stanie surowym bo niestety jestem wzrokowcem i nie potrafie sobie wyobrazic przestrzeni pozatym mam niewielkie doświadczenie w tej branży,z góry dziękuje za każda pomoc :hug:

• 1 month później...
  • 2 years później...

Witam,

W tym roku planuję zacząć budowę domu jednorodzinnego dlatego też poszukuję najpierw projektu. Jeden z projektów którym jestem zainteresowany to projekt Pelikan który spełnia moje oczekiwania.Jednak chciałbym jeszcze uzyskać opinie natemat tego projektu osób które budują albo już wubodowały swój dom być może podpowiedzą jakieś istotne kwestie na które ja laik w temacie nie zwracam uwagi podczas wyboru tego projektu.D

dzięki bardzo za odpowiedzi

Projekt spełnia Twoje oczekiwania, a to już duży plus. :)

Czy oznacza to, że z grubsza pasuje Ci wszystko i nie trzeba będzie robić zmian w ramach adaptacji?

Na moim osiedlu jest kilka domów tego kształtu. W bardzo podobnym (ale większym) miałam okazję być.

Po pierwsze zgrzyta mi w tym projekcie kwestia stosunku kosztów budowy do uzyskanej powierzchni mieszkalnej. Niestety wychodzi niezbyt korzystnie, a winę za to ponosi poddasze użytkowe wymyślone przez autora projektu pod 30-stopniowym dachem namiotowym. Potrzebny jest ciężki strop, schody, okna doświetlające, dodatkowe metry instalacji, druga łazienka, a w zamian otrzymujemy 56m2 po podłodze, ale zaledwie 22,4m2 powierzchni użytkowej. Propozycja zagospodarowania poddasza moim zdaniem nie jest zbyt atrakcyjna. Pokój jest wąski i długi, z dwoma słupami, łazienka ma dużo podłogi, ale i tak wszystkie sprzęty muszą być zepchnięte w sąsiedztwo drzwi, żeby głową w skosy nie uderzać. Hall z komunikacją jest prawdopodobnie zbyt niski, aby jakoś sensownie go zagospodarować - właściwie służy tylko temu, aby było trochę światła dziennego dla schodów.

Na parterze program wystarczający dla rodziny 2+1. Kotłownia za mała na paliwo stałe, więc ogrzewanie może być gazowe, prądem, pompą ciepła. Garaż moim zdaniem jest zbyt ciasny, wejdzie tylko niezbyt duże auto osobowe, a bardzo przydaje się troszkę dodatkowego miejsca na rowery, kosiarkę, opony, narzędzia.

Zmniejszyłabym liczbę tych małych okienek. W łazience dałabym jedno troszkę większe, w garażu też raczej tylko jedno.

Kabina prysznicowa jest malutka - mówię z własnego doświadczenia. Mam taką samą i wprawdzie dla mnie ok, ale już mąż trochę lepiej zbudowany korzysta rzadko, bo dla niego niewygodnie.

Schody na poddasze są wąskie i jeszcze z zabiegiem. Wniesienie każdej większej rzeczy wymaga niezłych akrobacji.

Zgrabnie zrobione wizualizacje pomieszczeń parteru. Przewidziane miejsce na szafy w sypialniach i wiatrołapie. Jeżeli wejście będzie od wschodu, to część dzienna będzie ładnie nasłoneczniona.

Najważniejsze, żeby dom odpowiadał potrzebom Twojej rodziny no i oczywiście pasował do planowanego budżetu. :)

Biku,

jak podniesiesz dom o jeden bloczek/pustak/cegłę do góry, to w efekcie bryła straci proporcje. Urok tego domu polega właśnie na tym dachu i proporcji wysokości ściany do powierzchni dachu. Czyli jest to projekt, który albo wygląda, ale wtedy poddasze jest ta naprawdę nieużytkowe, albo nie wygląda i wtedy coś z niego da się wycisnąć.

Edytowane przez Sursum
literówka

Racja. Każde podnoszenie jest ryzykowne estetycznie. Niby można wydłużyć okapy, żeby ukryć powstałe "czółko debila", ale to znowu "czapka" robi się większa, a już jest niemała (rzuć okiem na rysunki elewacji, bo wizualka jest z perspektywy lekko żabiej).

biku11 może wypunktuj sobie jakiego domu potrzebujesz - ile sypialni, jaki program parteru, jaki poddasza. Niezła jest wyszukiwarka http://pracownia-projekty.dom.pl/ - z prawej strony pod suwaczkami dajesz "wyszukiwanie zaawansowane". Oprócz standardowych parametrów domu jest tam opcja "więcej kryteriów wyszukiwania", w której możesz wybrać zarówno układ parteru jak i łączną liczbę pokoi.

Pewnie czytałeś dokładnie opis, więc wiesz, czym Pelikan Bis różni się od Pelikana. Ja poza stylistyką zewnętrza nie dostrzegam większych różnic. w każdym razie podaję linki do Pelikana, może się przydadzą.

Forum:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82545-Pelikan-Kruk%C3%B3w

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82552-Komentarze-do-Pelikana-Kruk%C3%B3w

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131463-Dziennik-budowy-Pelikan-GL-310

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?154922-kosztorys-budowy-domu-GL-310-Pelikan

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?176318-Pelikan-Perkoz-w-Gryfowie-%C5%9Al%C4%85skim

Blogi:

http://www.pelikan.mojabudowa.pl/

http://www.iti19.mojabudowa.pl/

Edytowane przez bowess

No właśnie, powiedzmy sobie też szczerze, że bolączką polskiej architektury jednorodzinnej jest to "podnoszenie o jeden bloczek". W efekcie mamy dom, który może niewielkim kosztem ma te kilka metrów powierzchni użytkowej więcej, ale bardzo traci na estetyce. A to też jest ważne i w sytuacji, gdy wytworzy się duży rynek pierwotny takich domów, może w dużej mierze wpływać na kształtowanie się cen. Pomijam już fakt, że w ładnym domu też się przyjemniej mieszka.

Pod tym względem dom bowess bardzo mi się podoba. Dom tani w budowie, nie przytłacza swoją bryłą okolicy, pasuje praktycznie wszędzie. Taki estetyczny umiar, któremu większości polskiej architektury po prostu brakuje

Ok więc faktycznie napiszę najpierw to czego oczekuję od projektu:

Dom z użytkowym poddaszem na którym będą dostępne dwa pokoje +łazienka. Metraż pow użytkowa około 120 mkw + garaż na jeden samochód z możliwoscią uzyskania przestrzeni na rzeczy typu kosiarka itp.

Parter dwa pokoje, salon z kuchnią i jadalnią+kominek. Kotłownia na paliwo stałe przynajmniej 6 mkw wejście od zewnątrz.. Łazienka minimum 6mkw.

dach 4 spadowy. maksymalna powierzchnia do 240mkw.

myślałem jeszcze o takim projekcie prośba o komentarz i pytanie dotyczące tego projektu poniżej jaka jest powierzani dachu w tym domu nigdzie nie mogę tego znaleźć?

http://extradom.pl/projekt-domu-murator-em11-mila-chwila-z-wentylacja-mechaniczna-WAJ1265

i jeszcze komentarz co do podwyższenia o jedną cegłę. no chyba kosztem wyglądu zewnętrznęgo wolałbym mam ograniczony budżet natomiast potrzbuję użytkowego poddasza. Planuję w pierwszym etapie wykończyć tylko parter dzięki temu zaoszczędze trochę środków finansowych jeszcze nie liczyłem jak duża może być ta oszczędność ale liczę że koszty wykończenia spadłną przynajmniej o 20%.

To zacznij od innej strony.

Projekty gotowe są niestety robione ze sztancy, do tego mało zoptymalizowane. Jeśli pracownia chce utrzymać się na rynku, musi wypluć z siebie kilka setek projektów. W efekcie tracą one na jakości. Muszą też pasować na praktycznie każdą działkę i każde warunki glebowe. Dlatego też na porządku dziennym jest projektowanie ich z "zapasem".

Tak naprawdę sensowne jest skorzystanie z gotowca tylko w przypadku, gdy budujemy standardowy domek typu salon na dole, sypialnie na górze. W innych przypadkach jest to mało efektywne. Zresztą w ogóle obserwuję ciekawą, a jednocześnie irracjonalną tendencję - ludzie oszczędzają na etapach przygotowawczych do budowy, które pozwalają zoptymalizować cały proces, aby potem wydać grube pieniądze na glazurę, która za kilka lat i tak wyjdzie z mody,wyszczerbi się i będzie do wymiany.

Jeśli masz działkę i jasno sprecyzowane wymogi, zacznij od badania geotechnicznego. Kosztuje kilkaset złotych, a geolog zrobi Ci opis i może się okazać, że przykładowo możesz w ławy wrzucić betonu i zbrojenia za kilka tysięcy mniej. Z badaniem geotechnicznym idziesz do projektanta, na karteczce pokazujesz wymiary i układ działki, listę wymogów, wyciąg z miejscowego planu i projektant optymalizuje Ci dom pod Twoje potrzeby. W efekcie zamiast kupić słabo dopasowany gotowiec, możesz więcej wycisnąć z projektu indywidualnego, w efekcie oszczędzając na metrażu kolejne tysiące.

I przemyśl dach czterospadowy, dwuspadowy jest dużo tańszy, także w zakresie utrzymania i remontów. Zobacz jak budują nasi zachodni sąsiedzi - małe domki jednorodzinne są praktycznie robione tylko jako domy z dachem dwuspadowym. Dachy wielospadowe zarezerwowane są dla dużych willi, gdzie zastosowanie dachu dwuspadowego jest trudne ze względów praktycznych.

Pod tym względem dom bowess bardzo mi się podoba. Dom tani w budowie, nie przytłacza swoją bryłą okolicy, pasuje praktycznie wszędzie. Taki estetyczny umiar, któremu większości polskiej architektury po prostu brakuje

Dzięki za miłe słowa. Mój dom w zasadzie niewiele się różni od przedwojennych domków jednorodzinnych stojących w okolicy. Chyba tylko wielkością okien od słonecznych stron.

biku11 masz oczekiwania, których połączenie w gotowcach występuje rzadko. Sam fakt dwóch sypialni na parterze już dość mocno ogranicza wybór, a do tego dochodzi jeszcze kotłownia na paliwo stałe, garaż i dach czterospadowy.

Sursum moim zdaniem słusznie podsuwa projekt indywidualny, bo może to wygenerować spore oszczędności. Gotowce są albo większe niż potrzebujesz, albo z garażami na 2 auta, albo z dodatkowymi podrażaczami, jak jakieś dodatkowe łamania dachu, zadaszenia tarasu na osobnej konstrukcji, kolumienki, wykusze.

Dach czterospadowy faktycznie wyjdzie drożej, ale przyjmuję, że ten element to Twoje "must have". :)

Miła chwila ma 247,41m2 dachu - informację tą znalazłam w zakładce proponowane materiały. Dom ten ma fajny program użytkowy, moim zdaniem byłby komfortowy. Niestety jest dość drogi w budowie - wielkość (aż 186,9 m2 powierzchni netto), powierzchnia dachu, dużo ścian nośnych, więc i fundamentów. Inne minusiki - obie łazienki ciemne, aż trzy okna wykuszowe (drogo, drogo, ale można zrezygnować przy adaptacji projektu), schody zabiegowe (o wiele mniej wygodne od takich ze spocznikiem - też warto by to poprawić w ramach adaptacji), spiżarnia 1,1 m2 - bardzo mała.

Pamiętaj, że wykańczając sam parter najprawdopodobniej będziesz miał wyższe koszty ogrzewania budynku przez ten czas "przejściowy". No chyba, że docieplenie rozłożysz na stropie, otwór w stropie na schody też całkowicie zamkniesz i docieplisz.

U nas też poddasze kończyliśmy już mieszkając. Zakładając, że docieplenie musisz zrobić tak czy siak, to nasz koszt wykończenia poddasza w stosunku do kosztów całej budowy domu nie przekroczył 10% (na to składają się regipsy ekipą, dokończenie instalacji elektrycznej, łazienka - robił fachowiec, malowanie i podłogi panelowe we własnym zakresie, drzwi z ościeżnicami montowane samodzielnie).

• 2 weeks później...

dzięki za odpowiedzi. chyba powinienm zmienić nazwę tematu na projekty domu nad którymi się zastanawiam;-)

mam jeszcze jedne dom tym razem już parterowy oraz kilka bardziej szczegółowych pytań

http://extradom.pl/projekt-domu-falko-WOE1042

mianowicie czy jaki może być koszt położenia dachu na tym projekcie z blachodachówki (bez wykuszu który jest w projekcie)

jak obliczyć ilość materiału potrzebnego do postawienia takiego domu lub jakiegokolwiek innego?(myślałem o suporexie lub ytongu)

chce zrobić sobie wstępny kosztorys prawdopodobnie zdecydujemy się jednak na dom parterowy z uwagi na mniejsze koszty budowy

czy ma znaczenie ułożenie terenu przy budowie domu parterowego?kogo ewentualnie pytać w tym temacie (murarza?)

czy są wogołe na forum jakies osoby które pracują w firmach budowlanych lub wykońćzeniowych?(można takie osoby w jakiś sposób namierzyć na forum)

Co sądziecie wogóle na temat materiałów z których budowany jest dom jakie polecacie i dlaczego?z jakich materiałów wy budujecie swoje domy?lub ewentualnie prośba o odesłanie do tematów które mocno zgłębiają tą kwestię?

Ps.potrzebowałbym też namiar na tematy lub osoby ewentualnie strony internetowe gdzie jest pokazana buudowa tego domu i osoby które już pobudowały ten dom

Wyceny to nie zrobię, bo nie jestem już na bieżąco. Powiem, co wiem. Blachodachówka wychodzi taniej tylko wtedy, gdy wybierasz taką, która nie wymaga sztywnego poszycia, czyli zadeskowania wszystkich połaci dachu. Dachówkę możesz każdą położyć bez deskowania (ale możesz też deskować jeżeli masz chęć). Blachodachówkę kupujesz na arkusze, dachówki na sztuki i tu wychodzi największy minus blachy na dach czterospadowy z dodatkowym łamaniem. Otóż przy dachu czterospadowym arkusze muszą być docinane po ukosie, co powoduje, że jest około 30% odpadu, niektórzy dekarze liczą nawet 35. Z dachówki na dachu wielospadowym tez jest odpad, ale jest to 3-5%. Tak więc pokrycie blachodachówką niekoniecznie generuje oszczędność. To już po prostu musisz sprawdzić lokalnie dla konkretnego materiału. U siebie mam dachówkę cementową i na razie sobie chwalę.

Są na forum wykonawcy, ale nie jest to liczna grupa. namiary na lokalnych fachowców na pewno dostaniesz na grupie z Twojego regionu. Tutaj się szuka. http://forum.muratordom.pl/group.php

Wybrałeś chyba projekt dość nowy, bo nie widzę, żeby były jakieś realizacje.

Co do obliczeń, to niestety metodyka linijki i kartki pozostaje, bo ta pracownia nie podaje na stronie szczegółowych danych, rysunki też trzeba mailowo zamówić do wglądu. Po prostu musisz sam liczyć powierzchnię ścian, jak już się dowiesz, jaka jest wysokość parteru. :)

Dla porównania możesz zajrzeć na stronę muratorowej Słonecznej polany - oni podają w proponowanych materiałach konkretne liczby. Przy zbliżonej wielkości budynku ścian zewnętrznych na przykład jest 133,46m2.

Ułożenie terenu ma zawsze znaczenie, bo bezpośrednio wpływa na koszt wykonania fundamentów. Mój kolega mając działkę ze sporym spadkiem, zdecydował się na projekt podpiwniczony, bo i tak ściany fundamentowe musiał wyciągnąć na bodaj 2,2m.

O poradę to bym pytała architekta, który będzie adaptował projekt, ewentualnie przyszłego kierownika budowy.

Co do materiałów, to w zasadzie jak już ustalisz jaka przenikalność cieplna ścian Cie interesuje, okazuje się, że właściwie cenowo wychodzi wszystko mniej więcej podobnie. Na tańszy silikat musisz dać więcej styro lub wełny, materiały na ściany jednowarstwowe są droższe. Właściwie najlepiej budowac z tego, co w lokalnym składzie masz w najlepszej cenie.

Może na początek taki niedługi watek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?215670-jaki-materia%C5%82-do-budowy-%C5%9Bcian-domu

I film Muratora: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222196-FILM-Z-czego-budowa%C4%87-dom-Wyb%C3%B3r-materia%C5%82%C3%B3w-na-%C5%9Bciany-domu

Dach może być pokryty blachą panelową, wcale nie trzeba bawić się z kilkumetrowymi arkuszami. Praktycznie każdy producent w swojej ofercie teraz taką posiada. Wychodzi trochę drożej, ale w przypadku dachu wielospadowego chyba bez porównania lepiej niż zwykłe blachy. Poza tym cena dachówki (jako materiału) nie różni się bardzo od ceny blachodachówki. U nas na całym dachu wyszło mniej niż 2 tysiące różnicy na korzyść blachy. Różnicę za to robiła więźba i robocizna.

• 4 weeks później...

hey Biku,

ja też się zdecydowałam na Pelikana z czterospadowym dachem - wybrałam go z pośród chyba tysięcy projektów, które przewertowałam przez lata.

Podobny projekt, z tym że ciut większy i jeśli dobrze zrozumiałam Twoje oczekiwania - zgodny z nimi - to Wega z pracowni Dobry Dom

ja sama też brałam go pod uwagę

http://www.dobry-dom.pl/projekty-domow/10671-0-wega.html

http://s5.dobry-dom.com/projekty/dobre-domy/3Ku1Q7q1AAm79vCIhmcxSoBx44IJXoNZ.jpeg

Co do podniesienia Pelikana o jeden pustak to miałam ten sam dylemat.

Zależy mi na estetyce domu i jego zgrabności, a jednocześnie kusiła mnie dodatkowa powierzchnia prawie bez kosztów.

Ostatecznie po wielu artykułach na ten temat i rozmowach z architektem zdecydowaliśmy podnieść poddasze o jeden pustak. W ocenie autora tego projektu, dołożenie 1go pustaka przy odpowiednio "wypuszczonym" okapie jest niezauważalne. Zatem bilans korzyści z tego zabiegu jest większy niż start więc warto ten temat przemyśleć. A ostatecznie wybór i tak należy do Inwestora. Owocnych wyborów!