Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stop pijakom drogowym

mTom

Recommended Posts

jak zobaczę takie auto i trupa na jezdni na pewno zadzwonię..... tylko to chyba już za późno.....

ja bym sie upierał za zabraniem Pani J auta, prawa jazdy i kilkoma atrakcjami ala bilboard a nie czekał na jej następne numery, pijacy to często recydywiści na drogach....

Dalej nie rozumiesz co napisałem wczesniej - ja stac na to żeby kupic sobie zaraz nowe, a nawet szybsze auto, więc to ja akurat nie odstraszy. ale juz akcja billboard czy tez napis na nim to... śmierć polityczna (akurat w tym wypadku). A Ty wyjechałbyś na drogę z takim napisem?

Bo ja nie...

• Odpowiedzi 326
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mały ja mówię o zaborze auta (nieuchronność kary), zabraniu prawa jazdy (po co jej będzie 2 auto???) i bilboardach i itd i to wszystko na jej koszt.... (dotkliwość kary)

Ty mówisz o PAni by jeździła z napisami po mieście...., a co jak kogoś po pijaku zabije???? a Co jeśli na jednym aucie będzie miała napis i pojedzie drugim???

Mały ja mówię o zaborze auta (nieuchronność kary), zabraniu prawa jazdy (po co jej będzie 2 auto???) i bilboardach i itd i to wszystko na jej koszt.... (dotkliwość kary)

Ty mówisz o PAni by jeździła z napisami po mieście...., a co jak kogoś po pijaku zabije???? a Co jeśli na jednym aucie będzie miała napis i pojedzie drugim???

Dalej nie rozumiesz...kupi trzecie! A nieuchronnośc kary? Od razu kryminał bez taryfy ulgowej. A billboardy? To i nieuchronność (bo się stanie) i dotkliwość (bo boli psychicznie - a i ktoś może w łeb dać).

Tak czy inaczej zgadzamy się. że kara nieuchronna musi być, a to najważniejsze.

a po co jej trzecie, skoro nie będzie miała prawa jazdy???? chyba że upierasz się że ma te naklejki po pijaku trzecim wozić po mieście....

A co za różnica czy ma to prawko czy nie? Myślisz że jej to robi już jakąś różnicę? Popatrz na statystyki - ile łapią bez prawka odebranego za pijaństwo?

Co do tego trzeciego - chodziło mi o samą karę zaboru auta - no chyba żeby juz w salonie/na giełdzie/w komisie jej je konfiskowali.

• 4 weeks później...

Jak widać po ostatnim długim weekendzie, na pijaków drogowych nic nie działa. Kiedyś coś pisałem o przyzwoleniu społecznym pochodzącym jeszcze z czasów PRL-u...

Długi weekend: 44 zabitych, 521 rannych, 839 pijanych kierowców

Od początku długiego weekendu doszło do 354 wypadków. Zginęły w nich 44 osoby, a 521 zostało rannych.

Zbigniew Urbański z zespołu prasowego Komendy Głównej Policji powiedział IAR, że w porównaniu z innymi długimi weekendami, liczba wypadków jest podobna. Urbański zwrócił jednak uwagę na rekordową liczbę pijanych kierowców. Tylko w ciągu ostatniej doby zatrzymało ich 839.

Zbigniew Urbański przypomniał też, że w przypadku zatrzymania nietrzeźwego kierowcy policja zwraca się do prokuratury, który wydaje postanowienie o zabezpieczeniu pojazdu na poczet przyszłych grzywien.

Liga Polskich Rodzin chce, aby karani byli nie tylko pijani kierowcy, ale także osoby, które świadomie im towarzyszą. Ich udział w ewentualnym wypadku traktowany byłby jako współsprawstwo.

Jak argumentował na czwartkowej konferencji prasowej poseł LPR Szymon Pawłowski, taka nowelizacja kodeksu karnego miałaby na celu "zmianę społecznego podejścia do problemu pijanych kierowców".

:o :o :o

Widzę, że Młodzież Wszechpolska przeszła do ofensywy.

Liga Polskich Rodzin chce, aby karani byli nie tylko pijani kierowcy, ale także osoby, które świadomie im towarzyszą. Ich udział w ewentualnym wypadku traktowany byłby jako współsprawstwo.

Jak argumentował na czwartkowej konferencji prasowej poseł LPR Szymon Pawłowski, taka nowelizacja kodeksu karnego miałaby na celu "zmianę społecznego podejścia do problemu pijanych kierowców".

Chyba pierwsza logiczna propozycja braci giertychów

typowy weekendowy obrazek, imieniny MArysii (Zdzisi, Józia, etc itp. itd. albo inny popularny powód np grill...)..., kolejna godzina picia, litry wódki, popijane piwem do kiełbasy, ojciec rodziny zaczyna zwracać (przepraszam...), wiec trza wracac do domu, choć żona, brat i reszta totalni pijani, ale chociaż trzymają sie na nogach, budzą śpiącego ledwie zywego kierowce, czas wracać, pod bary i na siłe za kierownice przecież nikt nie będzie szedł na piechote te 3 km......, rodzina zadowolona, kierowca ruszył, wydaje się że nawet jedzie wolno, bezpiecznie, więc radośnie obmawiają Kryśkę..., nie zauważaja że kierowca zasypia.......

oczywiście pasażer płaci mandat za brak pasa, ale masz racje mtom to absurd karać rodzine za to że usłużnie zaniosła kierowce za kierownice.....

a Ty mtom co sądzisz o pomyśle LPR??

Nie żałujmy pijanych kierowców

Prawo umożliwiające konfiskatę samochodów jest dobre. Przede wszystkim dlatego, że odstrasza ich od wsiadania do auta. Kierowca jest do bani jest po stokroć niebezpieczniejszy niż podpity osobnik z bronią. Polska dołączyła do grona państw, które nie cackają się z zabójcami. To znaczy dołączyłaby, gdyby nie dziwna postawa pewnytch prokuratorów, którzy uznali konfiskaytę auta za karę zbyt surową i po prostu jej nie nakładają. Ich zachowanie całkowicie potwierdza odwieczny motyw prawicowej oceny III RP - że działa zbyt łagodnie, za miękko, za opieszale. W tej akurat sprawie, odczucia przeciętnego polaka sa identyczne. Pijesz - nie jedziesz, jeśli pojedziesz - płacz. Ten płacz wzrusza prokuratorów (i niektórych tu na forum). Ministra Ziobro, na szczęście, nie.

Ostatnio sporo się czyta analiz na temat wysokich notowań PIS w sondażach opinii publicznej. A sprawa wydaje się mało skomplikowana w wielu obszarach działania polskiego państwa, prawica sformułowała dobrą diagnozę i postawiła na posterunku odpowiednią osobę!!!

J. Wróbel

Dropsiak a może coś poza ocenianiem innych?? Wiem że za to Ci płacą, ale może choć raz...., powiesz własne zdanie??

Co myślisz o pomyśle LPR??

CO myślisz o ostatnich posunieciach Ziobry??

Ja akurat zgadzam się z Wróblem, czy to dotyczy kierowcy, czy nawet tych którzy nie tylko pozwolili mu usiąść za autem, co niejednokrotnie pomogli tam się znaleźć

Pijesz - nie jedziesz, jeśli pojedziesz - płacz. Ten płacz wzrusza prokuratorów (i niektórych tu na forum). Ministra Ziobro, na szczęście, nie.

Dropsiak a może coś poza ocenianiem innych?? Wiem że za to Ci płacą, ale może choć raz...., powiesz własne zdanie??

Co myślisz o pomyśle LPR??

CO myślisz o ostatnich posunieciach Ziobry??

Ja akurat zgadzam się z Wróblem, czy to dotyczy kierowcy, czy nawet tych którzy nie tylko pozwolili mu usiąść za autem, co niejednokrotnie pomogli tam się znaleźć

Pijesz - nie jedziesz, jeśli pojedziesz - płacz. Ten płacz wzrusza prokuratorów (i niektórych tu na forum). Ministra Ziobro, na szczęście, nie.

1 gregmena. I to w słabym stylu. :):):)

ps. Odpowiedz na twoje pytania, posty wyżej. Czytać trzeba.

ależ mtom i Dropsiak, jakże miło zobaczyć jak ładnie dziś wychodzą z was wasze podstawowe cechy charakteru...

zawsze się z Tobą zgadzam hipokrytów jest pełno, jeno ten Drops kryształowy

Pamiętaj o zasadach (...) pisz na temat a nie o osobach

:D :D :D :D

Wracając jednak do tematu...

Ja mam swoje zdanie i go nie zmieniam. W przeciwieństwie...

(24 Cze 2006 17:03) nieuchronnośc kary??? weź mnie nie rozśmieszaj, w polsce rządziły różne opcje które głównie doprowadziły że sprawcy mogą się śmiać z ofiary w nos...., dotkliwość kary, zlapani przez Tirowców pijani kierowcy już wyszli na wolność i nic sobie z faktu złapania nie robią (obawy to moga mieć ci kierowcy TIR którzy zareagowali na pijanych), dożywotnie zabieranie prawa jazdy rany padam ze śmiechu... a myślisz że przestaną jeździć, a wiesz ilu kierowców łapię się po pijaku bez prawka???? obligatoryjne kierowanie na AA jasne najlepiej na koszt podatników, rejest pijaków hehehe ale kara....

Parę dni później:

(05 Lip 2006 22:34) Dokładnie o to chodzi, co weekend łapie się tysiące pijanych kierowców i co???? NIC!!! Trzeba wprowadzić natychmiastowe kary, bez możliwości uniknięcia. Dziś kary więzienia są śmiesznie niskie (np. 2 lata za zabicie przez pijanego ), nieściągalne grzywny, zabieranie prawa jazdy gdzie ludzie nadal jeżdzą ale już bez prawka.... Należy natychmiast podwyższyć kary i wprowadzić rzeczywistą nieuchronnośc kar, piłeś - tracisz auto (jeśli nie Twoje oddane właścicielowi) ale także stosowna kara czy to więzienie, grzywna, strata prawa jazdy w zależności od skutków jazdy po pijaku....

Jestem jak nabardziej za karaniem za pomocnictwo w sprawstwie przestępstwa.

oczywiście pasażer płaci mandat za brak pasa, ale masz racje mtom to absurd karać rodzine za to że usłużnie zaniosła kierowce za kierownice.....

A gdzie ja tak napisałem? :o :o

Jeżeli nie znajdziesz cytatu, przyznam Ci 5 gregmen. :D :D :D

Na przyszłość, nie pytaj mnie co sądzę, bo i tak nie czytasz odpowiedzi udzielanych wprost, a podstawiasz swoje (patrz wyżej). To się właśnie nazywa manipulacja.

ależ mtom i Dropsiak, jakże miło zobaczyć jak ładnie dziś wychodzą z was wasze podstawowe cechy charakteru...

zawsze się z Tobą zgadzam hipokrytów jest pełno, jeno ten Drops kryształowy

Pamiętaj o zasadach (...) pisz na temat a nie o osobach

:D :D :D :D

CO ZA MISTRZOSTWO MANIPULACJI!!!!

Wycinanie z kilku wątków, zdań wyrwanych z kontekstu, tak tylko mtom potrafi!!!!!!!!

MISTRZ MTOM... ale partia suto płaci za 7 dni pracy....

mtom podkreślił by pisać na temat a nie o osobach, a jak on stosuję tą zasadę????

przykładowo:

Po prostu facet, tak pływasz, że inaczej jak w punktach nie da się z Tobą rozmawiać. Nadawałbyś się na rzecznika prasowego jakiejś partii. 8)

Przez kilka stron wypisywałeś Boguś jak to jest dobrze. Teraz zapytam co jest dobre i komu jest dobrze?

Chyba, że Ty Bogusław żyjesz ideologią i nie masz nad łóżkiem napisane "gospodarka głupcze!"? :wink:

To żeś Bogusław zawiedziony rządzącymi, widać nieuzbrojonym okiem. Teraz wyjaśnij dlaczego jesteś wciąż taki lojalny?

Kim jest Boguslaw - tego nie wie nikt (za wyjatkiem mnie , Mtoma , Dropsiaka i kilku innych) . Pisze na podstawie jego postow

Moim zdaniem to jakiś funkcjonariusz partyjny, kóremu jest dobrze (a będzie jeszcze lepiej), jak "nasi" są u władzy. Zresztą jak widać nie on jedyny... Mamy więc przedstawiciela PiS, LPR/MW, brakuje jeszcze SO. Doczekamy się? 8) :wink: :D

Zastanawiam się dlaczego niejaki Lewakk twierdzi, że zwrot "Nadawałbyś się na rzecznika prasowego jakiejś partii", jest personalnym atakiem? Czyżbyśmy po tych paru miesiącach trwania nowej kadencji doszli do stanu, kiedy to należy się wstydzić bycia w jakiejkolwiek partii? :-? :o

.

O tak, tak. Pełna zgoda, Dropsiak. Lanie wody, rozmywanie, pisanie nie na temat, brak konkretów... szkoda gadać. Szkoda klawiatury i... prądu (szczególnie teraz jak wprwadzają stopnie zasilania). :D

DZiękueje mtom za przypomnienie moich słów

lewakk napisał:

(24 Cze 2006 17:03) nieuchronnośc kary??? weź mnie nie rozśmieszaj, w polsce rządziły różne opcje które głównie doprowadziły że sprawcy mogą się śmiać z ofiary w nos...., dotkliwość kary, zlapani przez Tirowców pijani kierowcy już wyszli na wolność i nic sobie z faktu złapania nie robią (obawy to moga mieć ci kierowcy TIR którzy zareagowali na pijanych), dożywotnie zabieranie prawa jazdy rany padam ze śmiechu... a myślisz że przestaną jeździć, a wiesz ilu kierowców łapię się po pijaku bez prawka???? obligatoryjne kierowanie na AA jasne najlepiej na koszt podatników, rejest pijaków hehehe ale kara....

OCZYWIŚCIE DZIŚ PODSTAWOWA SPRAWA TO BRAK NIEUCHRONNOŚCI KARY ZA JAZDĘ PO PIJAKU, A KARY SĄ ŚMIESZNE -

DLATEGO POTRZEBNE WPROWADZENIE NATYCHMIATOWEGO ZABORU AUTA

Parę dni później:

lewakk napisał:

(05 Lip 2006 22:34) Dokładnie o to chodzi, co weekend łapie się tysiące pijanych kierowców i co???? NIC!!! Trzeba wprowadzić natychmiastowe kary, bez możliwości uniknięcia. Dziś kary więzienia są śmiesznie niskie (np. 2 lata za zabicie przez pijanego ), nieściągalne grzywny, zabieranie prawa jazdy gdzie ludzie nadal jeżdzą ale już bez prawka.... Należy natychmiast podwyższyć kary i wprowadzić rzeczywistą nieuchronnośc kar, piłeś - tracisz auto (jeśli nie Twoje oddane właścicielowi) ale także stosowna kara czy to więzienie, grzywna, strata prawa jazdy w zależności od skutków jazdy po pijaku....

DOKŁADNIE!!!!!!!!!! BRAK NIEUCHRONNOŚCI, NISKIE KARY - NALEZY WPROWADZIĆ ZABÓR AUTA, KARA KTÓRA SPOWODUJE ŻE NARESZCIE PIŁEŚ - JEDZIESZ - PŁACZESZ

Nie żałujmy pijanych kierowców

Prawo umożliwiające konfiskatę samochodów jest dobre. Przede wszystkim dlatego, że odstrasza ich od wsiadania do auta. Kierowca jest do bani jest po stokroć niebezpieczniejszy niż podpity osobnik z bronią. Polska dołączyła do grona państw, które nie cackają się z zabójcami. To znaczy dołączyłaby, gdyby nie dziwna postawa pewnytch prokuratorów, którzy uznali konfiskaytę auta za karę zbyt surową i po prostu jej nie nakładają. Ich zachowanie całkowicie potwierdza odwieczny motyw prawicowej oceny III RP - że działa zbyt łagodnie, za miękko, za opieszale. W tej akurat sprawie, odczucia przeciętnego polaka sa identyczne. Pijesz - nie jedziesz, jeśli pojedziesz - płacz. Ten płacz wzrusza prokuratorów (i niektórych tu na forum). Ministra Ziobro, na szczęście, nie.

Ostatnio sporo się czyta analiz na temat wysokich notowań PIS w sondażach opinii publicznej. A sprawa wydaje się mało skomplikowana w wielu obszarach działania polskiego państwa, prawica sformułowała dobrą diagnozę i postawiła na posterunku odpowiednią osobę!!!

J. Wróbel

Kodeks karny stanowi tu wyraźnie:

§ 3. Odpowiada za pomocnictwo, kto w zamiarze, aby inna osoba dokonała czynu zabronionego, swoim zachowaniem ułatwia jego popełnienie, w szczególności dostarczając narzędzie, środek przewozu, udzielając rady lub informacji; odpowiada za pomocnictwo także ten, kto wbrew prawnemu, szczególnemu obowiązkowi niedopuszczenia do popełnienia czynu zabronionego swoim zaniechaniem ułatwia innej osobie jego popełnienie.

Art. 19. § 1. Sąd wymierza karę za podżeganie lub pomocnictwo w granicach zagrożenia przewidzianego za sprawstwo.

Według polskiej konstrukcji, której twórcą był Juliusz Makarewicz, sprawstwo oraz podżeganie i pomocnictwo stanowią trzy równorzędne postacie zjawiskowe przestępstwa, czyli trzy ogólne sposoby jego popełnienia.

Znaczy to, że zarówno sprawca, jak i podżegacz oraz pomocnik popełniają własne przestępstwo, tylko że każdy popełnia je w innej postaci, czyli w inny sposób.

(...)

Z założenia, że podżeganie i pomocnictwo są równorzędnymi ze sprawstwem postaciami zjawiskowymi przestępstwa, wynikają określone konsekwencje.

Pierwsza to ta, że podżeganie i pomocnictwo możliwe jest nie tylko do przestępstw umyślnych, ale także do przestępstw nieumyślnych. Innymi słowy, nie tylko przestępstwa umyślne, ale także przestępstwa nieumyślne mogą być popełnione w formie podżegania i pomocnictwa.

Nie wiedziałem tylko, że jest to pomysł LPR. :D :D :D

Tak to już bywa jak się chce na siłę zaistnieć.

Parę dni temu złapano tirowca, który w trakcie jazdy wypił... 10 piw! (sic!) :o :o :o To się nazywa fantazja.