Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W sierpniu zaczynamy budować Darię. Jak na razie w projekcie wszystko wygląda ok. Oprócz pionu kanalizacyjnego, który biegnie przez środek okna w klatce schodowej oraz stropu, który składa się z terivy, monolitu i jakiegoś tam jeszcze. Nasz wykonawca powiedział, że nie ma problemu w przerobieniu go na terivę. Aha i jeszcze fundamenty są takie jak na jakiś most albo co. Nie mieliśmy, żadnego problemu z zakupem projektu. Przerobiliśmy troszkę pomieszczenia wewnątrz.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Maluszek dnia 2002-07-31 15:26 ]

Witaj Maluszku,

no to trzymam kciuki i powodzenia z budowa!! Mam nadzieje, ze wiecej bledow w projekcie sie nie pojawi, ale widze, ze macie juz niezle przestudiowany ten projekt. Niestety u nas bledy w projekcie byly dopiero wychwytywane podczas budowy, ale i tak udalo sie je naprawic. Glowa do gory i na przod!

Wlasciwie nie wiem czy dodaje otuchy Tobie czy sobie :wink: , bo jak na dzien dzisiejszy jestem juz wykonczona a wiele jeszcze przed nami....dzisiaj wchodzi hydrauilk

Pozdrawiam

Monia

• 1 month później...

Kłopotów ciąg dalszy.

W/g projektu na jednym rzucie kotwienie kratownicy dachu na wieńcach, w przekroju pionowym kotwione "gdzieś " za wieńcem.

Zmienia się automatycznie kat dachu w kalenicy.

Wykusze - bzdura.W/g projektu nigdy nie ułoże dachówki z połaci dachu żeby przejść na wykusz.

Po drodze było znów parę rzeczy o których zdążyłem zapomnieć.

O np okna nie wyszły na jednej wysokości od frontu i od ogrodu.

Uważajcie!

Ciekawe co jeszcze wyskoczy.

Aha, żle obliczone krokwie.

Miałem mieć 70cm za okap, wyszły 20cm.

Musiałem albo sztukować, albo nowe, albo mieć okap na wieńcu.

Zamówiłem nowe - kosz - 650 zł.

Ciekawe nie?

• 2 months później...

Witam...tez dołącze sie do opinii..niestety negatywnych..buduje IrmęII z archipelagu...i brak słów...więzba..przeliczona była na dach o innym pochyleniu...wiezba udzwignełaby cała fabrykę a nie tylko dachówki..cały budynek chociaz to parterówka z nieuzytkowym poddaszem miała zbrojenie i beton przygotowane na wybuch atomowy..i mówie wam wszystko by zmiotło..ale moja Irme nie..a moze to akurat miał architekt z konstruktorem na mysli...bo jesli tak..

Projekt owszem ładny..ale potrzebny jest nowy konstruktor..który to przeliczy..moja przepychanka z konstruktorem trwała 6 miesiecy..wymogłam na nim aby zlikwidował stalowe heby...a zrobił kratownice..i wiecie co usłyszałam...hi hi ze nie mozna tak...mam kratownice i dach sie trzyma..wrr:sad:( brak na nich słów..

Pozdrawiam

teska

Powodzenia..

• 3 weeks później...

On 2002-11-26 10:48, adamski wrote:

Przymierzam sie do budowy "Manueli". Zaczynam na wiosne. Z tego co piszecie wynika ze mam cala zime na studia architektoniczne ;-(

Pozdrawiam

Adamski

Ja rowniez przymierzam sie do budowy Manueli z Archipelagu. Szukam kontaktow z osobami, ktore juz zbudowaly Manuele.

Pozdrawiam

Willow

dla budujących MANUELĘ-dwa domy [jeden jest zupełnie gotowy]modelowe pobudowano w miejscow.CHRZĄSTAWA WLK.pod wrocławiem.byłem ,widziałem - wybrałem inny z innego biura projekt.decyzję pozostawiam każdemu do wyboru po wizycie w CHRZĄSTAWIE.podobno można odwiedzać domy modelowe w każdy dzień.

On 2002-02-22 22:45, stopka wrote:

Aż mi skóra ścierpła, ja kupiłam BEATĘ z ARCHIPELAGU.Jako laik przyglądnęłam się tylko rozmieszczeniu pomieszczeń. Teraz muszę znaleść kogoś kto mi te rysunki dokładnie przetłumaczy. A może ktoś też kupił ten projekt? Zaczynam budowę około końca marca, a teraz zaczynam się bać.

Ja mam juz stan surowy Beaty! Nie bylo tak zle! Kierownik budowy dolozyl jedynie pare wzmocnien do wiezby, bo to gory i znaczne obciazenia sniegowe. Mielismy tylko problem z rynna nad zadaszeniem nad tarasem. Nie wiem jak wykonczyc jaskolki nad oknami. Daj namiar na siebie, to bedzie latwiej rozmawiac. Pozdrawiam

Odnosnie MANUELI; maniacy i zapalency nie musza chyba jezdzic az do Chrzastowa, aby zobaczyc dom swioch marzen na zywca. Jezdzilam tak dlugo i doslownie wszedie, az znalazlam. Weszlam, zobaczylam, postanowilam -to ten. Projekty gotowe naprawde budowane sa wszedzie, wystarczy dobrze popytac, poszukac. Oczywiscie najwieksza satysfakcja znalezc samemu -ten moment zachwytu i oczekiwania, jak to wyglada wewnatrz - jest cudowny. Szczegolnie jesli upewnia sie w swoim wyborze. Zollo, co takiego straszego zobaczyles w Manueli, ze postanowiles z niej zrezygnowac?

Pozdrawiam przedsylwestrowo.

Szanelka

To prawda. Rysunek wiezby jest u mnie w lustrzanym odbiciu. Poza tym nie zgadza sie rozmiar okien i ich liczba. Juz sie boje, co bedzie dalej. Zastanawiam sie rowniez, czy ilosc drewna jest dobrze obliczona. W porownaniu z domami znajomych wydaje mi sie ona w przypadku Manueli dosc mala.

Pozdrawiam.

szanelka