Gość 12.03.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 WitamKto ogrzewa 120 m2 wkładem harmony 15 kw?Prosze o opinie i uwagi. CZy te 15 kw to spora przesada mocy.Jak macie rozprowadzone cieple powietrze, grawitacyjne czy z wymuszeniem .....?Dzięki za uwagi moze byc na priva [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 12.03.2003 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 to nie jest przesada. ja ogrzewam 50m2 wkladem 10kw (max 14kw) i przy duzych mrozach mial problemy z szybkim rozgrzaniem salonu, o calym domu nie wspominajac (bo to juz kwestia rozprowadzenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arek 16.03.2003 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Ogrzewam niecałe 120 m wkładem Panorama (moc nominalna 15 KW),jest to identyczny wkład jak Harmony,różni się tylko wyglądem drzwiczek.Moc jest wystarczająca,nawet trochę za duża(wystarczyłoby mi nawet 9KW),ale lepiej jest mieć zapas mocy.Ogrzane powietrze rozprowadzane jest grawitacyjnie,wybrałem taka metode dlatego ,że jest mniej skomplikowana,nie ma dodatkowego hałasu.Całość sprawdza sie na 6-tkę,piec gazowy potrzebny mi jest właściwie do ogrzewania wody użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 No nareszcie jakas konkretna osoba.Jakim drewnem palisz w tej panoramie (ile czasu sezonowane)?Jakimi rurami (srednica, rodzaj) masz rozprowadzone powietrze i na jakie odleglosci?Czy masz radiator na rurze spalinowej?Czy masz dystrybutor cieplego powietrza?Ile pomieszczen ogrzewasz i jaka powierzchnie ma salon w ktorym stoi wklad, czy w salonie temperatura jest do zniesienia? Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz.Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 17.03.2003 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 A przy okazji - jak kształtuje sie cena takiego ogrzewania - chodzi o eksploatację? Ile kosztowało wykonanie całości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.03.2003 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 mi wyliczono z wkładem Jotula Panorama 1.8..z rozprowadzeniem i turbina..wynosi 7500 zł..plus obudowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arek 17.03.2003 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Jest to mój pierwszy sezon grzewczy,w zwiazku z tym kupiłem 10 m3 brzozy,10 m3 debu i 10 m3 buka.Teraz czeka mnie jeszcze dodatkowy zakup ok.20 m3 buka lub dębu.Dlaczego tak? Dąb i buk już mi się sezonują (już ok.7 m-cy),a brzoza jest do spalenia teraz,dlatego,że pali sięwilgotna czy sucha,traktuję ją jak paliwo na pierwszy sezon.Powietrze mam rozprowadzone thermoflexami (1oo mm ),które idą pionowo do góry i rozchodza się na boki nie dalej niż 20 cm ( taki układ,dwa pokoje obok siebie a pod nimi kominek ), co daje b.dobry efekt,bo z przewodów dosłownie dmucha gorące powietrze jakby był wymuszony obieg.Na rurze mam radiator,który jest w dystrybutorze.Ogrzewam salon połączony z kuchnią i dwa pokoje na górze.Pow salonu ma ok.50 m2.Temperatura.Przy -16 C mam ok.25 C w środku,gdzie kominek nie idzie wcale pełną parą,są jednak rzeczy,które na taki stan rzeczy wpływają.Dom jest dobrze docieplony,szczelny i jako,ze jest poniemiecki,wysokość pomieszczeń wynosi 2,20 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noga 17.03.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Wkład Spartherm Speedy R o mocy 8 kW + obudowa + system DGP kosztowało mnie 3 lata temu około 8 tys. zł. Poza tym mam na 125 mkw (parter + poddasze)tylko elektryczne ogrzewanie podłogowe w kuchni i łazience. I wystacza. Oczywiście trzeba się sporo narobić przygotowując drweno i paląc, ale kończący się właśnie (mroźny) sezon kosztował mnie 500 zł wydane na drewno w zeszłym roku.Kituję? Otóż nie; mam piłę łańcuchową, przyczepkę i bacznie nadstawiam ucha kto ze znajomych ma coś do wycięcia. Kupiłem więc 10 m sześć. grabiny, a resztę bezinwestycyjnie zwiozłem sam. Dzięki temu nie muszę chodzić na siłownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.03.2003 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Do m_arkaJak byś stał jeszcze raz przed wyborem: Panorama mała czy duża to jaka byś wybrał?Czy ten zapas mocy nie jest uciążliwy szczególnie w salonie gdzie stoi piec?Jak załadujesz do pełna drewnem i zredukujesz dopływ powietrza to czy szyba robi się bardzo brudna.Czy jesteś w stanie w pełni regulować dopływem powietrza jego moc?Jak często dokładasz paląc tą świeżą brzozą.Powiedz mi do jakiego komina(przekrój) i jaką rurą jesteś podłączony 180 czy 200.Z góry dzięki za informacje.Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 22.03.2003 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2003 Mój francuski wkład kominkowy o mocy nominalnej 14kW kupiony w Castoramie za 1000zł ogrzewa cały dom o p.u.100mkw.Przy grudniowych mrozach -15 C w domu było 24-26 C.Drewno nawet nie było suche, bo kupione zmarznięte w grudniu i potem kopciło trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 22.03.2003 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2003 Przekrój komina i rury łączącej nie może być mniejszy niż wylot z wkładu kominkowego.Możliwie jak najmniej załamań na wylocie i jak najbardziej pionowo,bo inaczej jest duże dławienie i kiepsko się pali a przy otwieraniu drzwiczek dym się cofa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2003 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 No to co tylko jedna osoba się znalazła która ogrzewa 130 m2 wkładem harmony, lub panorama 15 kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2003 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 On 2003-03-17 11:17, m_arek wrote: Jest to mój pierwszy sezon grzewczy,w zwiazku z tym kupiłem 10 m3 brzozy,10 m3 debu i 10 m3 buka.Teraz czeka mnie jeszcze dodatkowy zakup ok.20 m3 buka lub dębu.Dlaczego tak? Dąb i buk już mi się sezonują (już ok.7 m-cy),a brzoza jest do spalenia teraz,dlatego,że pali sięwilgotna czy sucha,traktuję ją jak paliwo na pierwszy sezon.Powietrze mam rozprowadzone thermoflexami (1oo mm ),które idą pionowo do góry i rozchodza się na boki nie dalej niż 20 cm ( taki układ,dwa pokoje obok siebie a pod nimi kominek ), co daje b.dobry efekt,bo z przewodów dosłownie dmucha gorące powietrze jakby był wymuszony obieg.Na rurze mam radiator,który jest w dystrybutorze.Ogrzewam salon połączony z kuchnią i dwa pokoje na górze.Pow salonu ma ok.50 m2.Temperatura.Przy -16 C mam ok.25 C w środku,gdzie kominek nie idzie wcale pełną parą,są jednak rzeczy,które na taki stan rzeczy wpływają.Dom jest dobrze docieplony,szczelny i jako,ze jest poniemiecki,wysokość pomieszczeń wynosi 2,20 m. Czytalem gdzies, ze debu nalezy unikac a jak juz to mieszac z innym drewnem. Ponoc dab wydziela jakies kwasy szkodliwe do kominka. Chyba bylo to opisane na stronie http://www.tarnawa.com.pl/ Pozdrawiam Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts