Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto ogrzewa 120 m2 wkładem harnony 15 kw

Gość

Recommended Posts

Ogrzewam niecałe 120 m wkładem Panorama (moc nominalna 15 KW),jest to identyczny wkład jak Harmony,różni się tylko wyglądem drzwiczek.Moc jest wystarczająca,nawet trochę za duża(wystarczyłoby mi nawet 9KW),ale lepiej jest mieć zapas mocy.Ogrzane powietrze rozprowadzane jest grawitacyjnie,wybrałem taka metode dlatego ,że jest mniej skomplikowana,nie ma dodatkowego hałasu.Całość sprawdza sie na 6-tkę,piec gazowy potrzebny mi jest właściwie do ogrzewania wody użytkowej.

No nareszcie jakas konkretna osoba.

Jakim drewnem palisz w tej panoramie (ile czasu sezonowane)?

Jakimi rurami (srednica, rodzaj) masz rozprowadzone powietrze i na jakie odleglosci?

Czy masz radiator na rurze spalinowej?

Czy masz dystrybutor cieplego powietrza?

Ile pomieszczen ogrzewasz i jaka powierzchnie ma salon w ktorym stoi wklad, czy w salonie temperatura jest do zniesienia?

Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz.

Jaro

Jest to mój pierwszy sezon grzewczy,w zwiazku z tym kupiłem 10 m3 brzozy,10 m3 debu i 10 m3 buka.Teraz czeka mnie jeszcze dodatkowy zakup ok.20 m3 buka lub dębu.Dlaczego tak? Dąb i buk już mi się sezonują (już ok.7 m-cy),a brzoza jest do spalenia teraz,dlatego,że pali sięwilgotna czy sucha,traktuję ją jak paliwo na pierwszy sezon.Powietrze mam rozprowadzone thermoflexami (1oo mm ),które idą pionowo do góry i rozchodza się na boki nie dalej niż 20 cm ( taki układ,dwa pokoje obok siebie a pod nimi kominek ), co daje b.dobry efekt,bo z przewodów dosłownie dmucha gorące powietrze jakby był wymuszony obieg.Na rurze mam radiator,który jest w dystrybutorze.Ogrzewam salon połączony z kuchnią i dwa pokoje na górze.Pow salonu ma ok.50 m2.Temperatura.Przy -16 C mam ok.25 C w środku,gdzie kominek nie idzie wcale pełną parą,są jednak rzeczy,które na taki stan rzeczy wpływają.Dom jest dobrze docieplony,szczelny i jako,ze jest poniemiecki,wysokość pomieszczeń wynosi 2,20 m.

Wkład Spartherm Speedy R o mocy 8 kW + obudowa + system DGP kosztowało mnie 3 lata temu około 8 tys. zł. Poza tym mam na 125 mkw (parter + poddasze)tylko elektryczne ogrzewanie podłogowe w kuchni i łazience. I wystacza. Oczywiście trzeba się sporo narobić przygotowując drweno i paląc, ale kończący się właśnie (mroźny) sezon kosztował mnie 500 zł wydane na drewno w zeszłym roku.

Kituję? Otóż nie; mam piłę łańcuchową, przyczepkę i bacznie nadstawiam ucha kto ze znajomych ma coś do wycięcia. Kupiłem więc 10 m sześć. grabiny, a resztę bezinwestycyjnie zwiozłem sam. Dzięki temu nie muszę chodzić na siłownię.

Do m_arka

Jak byś stał jeszcze raz przed wyborem: Panorama mała czy duża to jaka byś wybrał?

Czy ten zapas mocy nie jest uciążliwy szczególnie w salonie gdzie stoi piec?

Jak załadujesz do pełna drewnem i zredukujesz dopływ powietrza to czy szyba robi się bardzo brudna.

Czy jesteś w stanie w pełni regulować dopływem powietrza jego moc?

Jak często dokładasz paląc tą świeżą brzozą.

Powiedz mi do jakiego komina(przekrój) i jaką rurą jesteś podłączony 180 czy 200.

Z góry dzięki za informacje.

Jaro

• 2 weeks później...

On 2003-03-17 11:17, m_arek wrote:

Jest to mój pierwszy sezon grzewczy,w zwiazku z tym kupiłem 10 m3 brzozy,10 m3 debu i 10 m3 buka.Teraz czeka mnie jeszcze dodatkowy zakup ok.20 m3 buka lub dębu.Dlaczego tak? Dąb i buk już mi się sezonują (już ok.7 m-cy),a brzoza jest do spalenia teraz,dlatego,że pali sięwilgotna czy sucha,traktuję ją jak paliwo na pierwszy sezon.Powietrze mam rozprowadzone thermoflexami (1oo mm ),które idą pionowo do góry i rozchodza się na boki nie dalej niż 20 cm ( taki układ,dwa pokoje obok siebie a pod nimi kominek ), co daje b.dobry efekt,bo z przewodów dosłownie dmucha gorące powietrze jakby był wymuszony obieg.Na rurze mam radiator,który jest w dystrybutorze.Ogrzewam salon połączony z kuchnią i dwa pokoje na górze.Pow salonu ma ok.50 m2.Temperatura.Przy -16 C mam ok.25 C w środku,gdzie kominek nie idzie wcale pełną parą,są jednak rzeczy,które na taki stan rzeczy wpływają.Dom jest dobrze docieplony,szczelny i jako,ze jest poniemiecki,wysokość pomieszczeń wynosi 2,20 m.

Czytalem gdzies, ze debu nalezy unikac a jak juz to mieszac z innym drewnem. Ponoc dab wydziela jakies kwasy szkodliwe do kominka. Chyba bylo to opisane na stronie http://www.tarnawa.com.pl/

Pozdrawiam Karol N.