asania1 20.06.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Witam ponownie Mam pytanko czy ktoś wie czym sie rózni spoldzielcze wlasnosciowe prawo do lokalu od prawa odrebnej wlasnosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulla 30.06.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 A pytasz o cos konkretnego?Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu jest bardziej ograniczone i regulowane przez odrębne przepisy.Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu mieszkalnego może być ustanowione wyłącznie w budynkach stanowiących własność lub współwłasność spółdzielni poprzez zawarcie umowy miedzy członkiem a spółdzielnią. Członek spółdzielni zobowiązuje się wnieść wkład budowlany oraz uiszczać opłaty a spółdzielnia oddać członkowi lokal mieszkalny. Oczywiście spółdzielnia oddaje członkowi lokal do jego użytku na czas nie oznaczony. Natomiast członek spółdzielni w związku z zawarciem ze spółdzielnią umowy zobowiązuje się do ponoszenia wszelkich kosztów jakie wynikają ze statutu bądź umowy. Kosztami takimi mogą być także opłaty wynikające z racji zaciągniętego przez spółdzielnie kredytu na sfinalizowanie zamierzonego celu jakim jest realizacja zadań gospodarki mieszkaniowej. Jednakże dotyczy to tylko przypadku kiedy spółdzielnia podejmie taki kredyt oraz dotyczy członka spółdzielni tylko w takim zakresie w jakim posiada udział wobec spółdzielni poprzez korzystanie z lokalu. W podobnej sytuacji znajduje się członek, który nabywa spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu po uprzednim wygaśnięciu tegoż prawa. Z członkiem ubiegającym się o spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu mieszkalnego spółdzielnia zawiera umowę o budowę lokalu.Istnieje możliwość przekształcenia lokatorskiego prawa do lokalu w prawo własności. Na pisemne żądanie członka, któremu przysługuje prawo lokatorskie, spółdzielnia jest obowiązana zawrzeć z tym członkiem umowę przeniesienia własności lokalu. Członek ubiegający się o takie przekształcenie musi jednak spełnić określone warunki:1. Dokonać spłaty wszelkich długów związanych z lokalem;2. Spłacić także całą przypadającą na jego mieszkanie część zobowiązań spółdzielni związanych z wybudowaniem lokalu, a w szczególności - odpowiednią część zadłużenia kredytowego spółdzielni wraz z odsetkami;3. Wpłacić na konto spółdzielni kwotę wynikającą z różnicy między wartością rynkową prawa odrębnej własności lokalu a wartością zwaloryzowanego wkładu mieszkaniowego i wszystkich obciążających mieszkanie spłat Mam nadzieję, że coś rozjaśniłam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asania1 01.07.2006 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 Dzieki bardzo. bardzo mi pomoglas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts