marcin_u 20.06.2006 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Na mojej działce jest łaka która nie była ruszana przez min 20lat i w tej chwili rosnie tam trawa ktora w tej chwili osiga 1,5m wysokosci i miejscami rosnie nawet trzcina ze wzgledu na podmokły teren.Zrobiłem teraz rowy wzdłuz dzialki (kiedys byly te rowy to nie bylo tak mokro).Na działce bede teraz budowal dom i napewno sporo sie zniszczy tej dzialki.Ale chciałbym zlikwidowac ta trawe i trzczine..co i kiedy i w jakiej kolejnosci zrobic zeby za pare lat urosła mi tam tylko ładna trawka?Podobno po zlaniu preparatami chwastobujczymi przez pare lat nic nie urosnie i z tego wzgledu chciałbym zrobic to wczesniej..tylko kiedy i czym? Ps.dzialka jest dosc duza bo ma 40ar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 21.06.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Miałem podobny problem - moja działka przypominała step (latem sawannę) - była nieuprawiana przez kilkadziesiąt lat - wcześniej był sad, w którym ktoś wyciął drzewa pozostawiając pnie na poziomie ziemi - oto moja rada (na podstawie własnych doiświadczeń): 1. Jeśli masz korzenie po drzewach - weź koparkę i wyrwij je wszystkie na początku, bo później przeszkadzają2. Znajdź chłopa z traktorem (nie wierzę, że Roundup pomoże na kożuch z trawy - przecież go nie rozpuści)3. Zaoraj działkę4. Po kilku dniach gośc niech to potraktuje kultywatorem i bronami5. Wybierz trawę - a raczej kępy perzuPowtarzaj punkty 3-5 aż nie będzie co zbierać6. Zbij kilka palet i zapnij za ciągnikiem - gość niech pojeździ po polu - fenomenalnie to równa teren.7. Poczekaj aż zaczną delikatnie wschodzić chwasty8. Zlej wszystko Roundupem9. Poczekaj kilka tygodni10. Możesz siać trawę. Ja straciłem prtawie sezon na tę zabawę, ale uważam, że było warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 21.06.2006 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Wszytko ładnie ale nie wyobrażam sobie wybierania całego perzu ręcznie, chyba, że chodziło ci o mechaniczne poprzez bronowanie.Ciągłe oranie działki nie jest dobrym zjawiskiem.Nie trzeba zbijac palet, wielszośc rolników ma włókę, którą wyrównasz teren.Pozosatłe czynności popieram. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 21.06.2006 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Nie, chodziło mi o ręczne wybieranie - brona spowoduje, że na powierzchnię zostaną wyrzucone kawały kożucha z trawy. Wydaje mi się, że bez tego powierzchnia będzie nierówna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 21.06.2006 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Oczywiście zgadzam się, że nie ma konieczności ciągłego orania - ale ze dwa-trzy razy polecam, bo po pierwsze rzeczywiście po orce wyrzucone są na powierzchnię różne rzeczy, po drugie, trochę to rozluźnia glebę.Tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.07.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 no jakby moja działaka wspaniały wątekide szukać chłopa z traktorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts