Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta elektryczna - problem

Recommended Posts

Witam

Chce podlaczyc plyte ceramiczna, Producent umozliwia dwa sposoby

- zasilanie 220-240V Trzy zlacza w plycie zwarte i podlaczone do jednego + w gniazdku

- 380-400V kazde zlacze podlaczone do osobnej fazy,

Problem w tym ze ja nie wiem jakie dokladnie mam gniazdo ;-p Wiem ze mam trojfazowe + neutralne + uziemienie

Z pomiarow wynika ze mam 230V miedzy kablem neutralnym a kazdym z trzech faz

oraz

380 miedzy fazami

Wydaje mi sie ze powinienem podlaczyc plyte zgodnie z logika czyli jak w 380V ale czy napewno mam 380V lacze 3fazowe??

help

Witam.

Nie powinno mieć znaczenia.

Nie zapomnij tylko, że NIE WOLNO pomylić przewodu neutralnego N i przewodu ochronnego PE z przewodami fazowymi, oraz pomiędzy sobš (tzn. N i PE).

I jeszcze jedno. Czy, aby zachować gwarancję, producent nie żšda, aby podłšczenie kuchenki było wykonane i potwierdzone na karcie gwarancyjnej przez osoby uprawnione (elektryka uprawnionego)? SprawdŸ!

Bez problemu można podłączyć samą płytę do 1 fazy, ale będzie wolniej gotować. Siła to większa moc bo napięcie wyższe więc warto podłączyć kuchnie do 3 faz.

Poszczególne obwody kuchni tak czy inaczej pracują na napięciu 230 V. Gotują tak samo czy kuchnia podłączona jest do 400V czy do 230V. Różny jest za to pobór prądu z bezpieczników. Przy połączeniu do jednej fazy cały prąd pobierany jest z jednego bezpiecznika co przy np 8 kW mocy załączonej daje prąd 34 A. Często nasz główny bezpiecznik wtedy może wywalać. Przy tej samej mocy pobieranej z trzech faz płynie prąd 11 A w każdej z 3 faz co zwykle nie stanowi problemu z zasilaniem.