pawelmg 20.06.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Witam Chce podlaczyc plyte ceramiczna, Producent umozliwia dwa sposoby- zasilanie 220-240V Trzy zlacza w plycie zwarte i podlaczone do jednego + w gniazdku- 380-400V kazde zlacze podlaczone do osobnej fazy, Problem w tym ze ja nie wiem jakie dokladnie mam gniazdo ;-p Wiem ze mam trojfazowe + neutralne + uziemienie Z pomiarow wynika ze mam 230V miedzy kablem neutralnym a kazdym z trzech fazoraz380 miedzy fazami Wydaje mi sie ze powinienem podlaczyc plyte zgodnie z logika czyli jak w 380V ale czy napewno mam 380V lacze 3fazowe?? help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 20.06.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 skoro 380 pomiędzy fazami to siła chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 20.06.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Witam .Zgodnie z twoim opisrm napewno masz 380V ,ba nawet masz 400V czyli siłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelmg 20.06.2006 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelmg 24.06.2006 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 Mam jeszcze jedno pytanie Czy ma znaczenie w jakiej kolejnosci podlacze fazy????? help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 24.06.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 Najlepiej, żeby płytę podłączył elektryk z uprawnieniami. Niektórzy producenci uzależniają od tego gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.06.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 Witam. Nie powinno mieć znaczenia.Nie zapomnij tylko, że NIE WOLNO pomylić przewodu neutralnego N i przewodu ochronnego PE z przewodami fazowymi, oraz pomiędzy sobš (tzn. N i PE).I jeszcze jedno. Czy, aby zachować gwarancję, producent nie żšda, aby podłšczenie kuchenki było wykonane i potwierdzone na karcie gwarancyjnej przez osoby uprawnione (elektryka uprawnionego)? Sprawd! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczecin HENRYK 24.06.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 Bez problemu można podłączyć samą płytę do 1 fazy, ale będzie wolniej gotować. Siła to większa moc bo napięcie wyższe więc warto podłączyć kuchnie do 3 faz. Poszczególne obwody kuchni tak czy inaczej pracują na napięciu 230 V. Gotują tak samo czy kuchnia podłączona jest do 400V czy do 230V. Różny jest za to pobór prądu z bezpieczników. Przy połączeniu do jednej fazy cały prąd pobierany jest z jednego bezpiecznika co przy np 8 kW mocy załączonej daje prąd 34 A. Często nasz główny bezpiecznik wtedy może wywalać. Przy tej samej mocy pobieranej z trzech faz płynie prąd 11 A w każdej z 3 faz co zwykle nie stanowi problemu z zasilaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelmg 25.06.2006 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 OK dzieki chlopaki fazy pomieszalem ale neutralnego i uziemenia nie pomylilemkuchenka dzialagwarancji nie stracilem dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts