Piotrek77 26.06.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Chciałbym się poradzić jaki rodzaj ogrzewania wybrać podłogówka czy zwykłe grzejniki.Zastanawiam się nad takim ogrzewania domu opieki o powierzchni ok 1600m2 Wysokość pomieszczeń 3m.Jaka instalacja jest tańsza grzejniki czy podłogówka i która jest bardziej ekonomiczna w eksploatacji?Chce jako źródło ciepła zainstalować piec na zboże o mocy 16-180Kw.Za wszelkie opinie z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.06.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Witaj Piotrek77Wydaje mi się, że nie do końca doczytałeś. Podłogowe ma sens tylko tam, gdzie wystarcza do 80W/m2 podłogi. Praktycznie w nowych obiektach - zawsze. Jeżeli planujesz remont starej chałupy i to wcale nie ocieplonej to konieczny jest bilans cieplny takiego obiektu. Może się okazać, że ściany i okna tracą tyle, że podłogowe nie uzupełni strat. Będzie stale zimo.Jeżeli uwzględniasz ocieplenie budynku - to tylko podłogowe! Dwa sezony grzewcze "oddadzą" Ci kasę wsadzoną w ocieplenie w postaci oszczędności. Potem to już sama radość.Mało danych podałeś. Obiekt 1600m2 to spore logistyczne przedsięwzięcie!Instalacja podłogowa może być porównywalna cenowo z grzejnikami w budowie, ale bardzo dużo zależy od konkretnych uwarunkowań w tym właśnie miejscu i w takim właśnie obiekcie.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.06.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 przy dobrze ocieplonym budynku i prawidłowo wykonanej podłogówce, jest nie tylko lepszy komfort cieplny, (przy 18 C masz już komfort cieplny), ale też oszczedności rzędu 5-6% na każdym obniżonym stopniu w pomieszczeniu, czyli masz minimum 10 % oszczędności na ogrzewaniu w ciągu roku, a media drożeją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 27.06.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Jest to nowy budynek współczynnik przenikania ciepła U=0.29Temp. w pokojach powinna wynosić minimum ok 21-23 stopnie.Na podłogach są w planach wykładziny antypoślizgowe czy nie będą one ograniczały działania podłogówki?Jak powinien byc rozwiązany system ogrzewania przy podłogówce?Piec na owies podłączony to zbiornika kumulacyjny i dopiero podłączenie do podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 27.06.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Jest to nowy budynek współczynnik przenikania ciepła U=0.29 Temp. w pokojach powinna wynosić minimum ok 21-23 stopnie. Na podłogach są w planach wykładziny antypoślizgowe czy nie będą one ograniczały działania podłogówki? Jak powinien byc rozwiązany system ogrzewania przy podłogówce? Piec na owies podłączony to zbiornika kumulacyjny i dopiero podłączenie do podłogówki? i jeszcze podmieszanie całego układu, wykładziny jeżeli są przewidziane na podłogówkę to nie ma znaczenia czy antypoślizgowe czy też nie, temperatura zależna od automatyki, z tym, że tak jak pisałem wcześniej komfort cieplny uzyskuje się w niższych temperaturach, dodatkowo możesz zastosowac indywidualne zawory termostatyczne w pomieszczeniach, tak, że można sobie ewentualnie dopasować temperaturę do swojego odczucia komfortu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.06.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 WitajWygląda na to że się da. Jeżeli jest zarezerwowana jakaś przyzwoita suma na wykonanie tego układu, to pozostaje go tylko zaprojektować i wykonać.Piec na owies da się sterować dość dobrze. Ma podajnik, który można zatrzymać. Co by nie gadał, to jednak powinien ogrzewać spory baniak, z którego potem ciepełko byłoby gnane pod podłogi. Ponieważ bardzo dużo ciepła unoszone jest z wydmuchiwanym powietrzem wentylacyjnym, wydaje mi się wręcz konieczne uzupełnienie tego o odzysk ciepła. Można postawić nagrzewnicę na wlocie powietrza do budynku. Połączyć ją do podobnej na wywiewie i uruchomić pompę obiegową. Układy stare jak świat. Kilka rurek i trochę boryga. Bardzo dużo zaoszczędzisz właśnie w tym miejscu. Inaczej dogrzewa się z -25stC a inaczej z choćby +10. Za to, co i tak wywiewasz (bo musisz) już raz zapłaciłeś. Bogatych stać na rozrzutność. A Ciebie? Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 28.06.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Mam w domu piec na owies 47kW jestem z niego barzo zadowolony, pełna automatyka tylko jest on podłączony do starch kaloryferów.Myśle o takim samym piecu tylko że większej mocy do ogrzania tego domu opieki.Ile w "podłogówce" na powierzchnie 1600m2 może być wody i jak duży zbiorni kumulacyjny powinienem brać pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 28.06.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Mam w domu piec na owies 47kW jestem z niego barzo zadowolony, pełna automatyka tylko jest on podłączony do starch kaloryferów. Myśle o takim samym piecu tylko że większej mocy do ogrzania tego domu opieki. Ile w "podłogówce" na powierzchnie 1600m2 może być wody i jak duży zbiorni kumulacyjny powinienem brać pod uwagę? niestety, na taką powierzchnię, to już trzeba zrobić projekt, inaczej nie będzie pewności, że będzie to funkcjonować prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomasz sulej 28.06.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Jezeli zdecydujesz sie na podłogówkę to nie proponowałbym Tobie, abyś zastosowął ją w pomieszczeniach gdzie bedziesz spał. Nie bedziesz miał takiego komfortu regulacji jak przy grzejniku. Chodzi mi o zakres regulacji temp. Przy pogłogówce efekt bedzie widoczny dopiero po dłuższym okresie zas przy grzejnikach bardzo szybko odczujesz zmiany temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 29.06.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Podziękowania dla Tomasza Suleja za ostatnia wypowiedź. Jest to bardzo cenna uwaga która skłania mnie w kierunku kaloryferów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgam 29.06.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Podziękowania dla Tomasza Suleja za ostatnia wypowiedź. Jest to bardzo cenna uwaga która skłania mnie w kierunku kaloryferów. Tu rozwiązaniem jest ogrzewanie ścienne - zalety podłogówki a bezwładność zbliżona do kaloryferów. Poszukaj na forum pzdr rafgam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts