Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ytong 24 cm (PP4/0.6S+GT)

tkob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Jeżeli decydujesz się na ocieplenie styropianem to buduj z cego chcesz. Jedynym kryterium może być cena.

Powodzenia.

Tak i to jest swieta prawda :-)

Jeszcze dodam, ze Ytongow jest kilka. Prosze zerknac na ich klasy wytrzymalosci. Ten najcieplejszy jest stosunkowo slaby i stropu nad nim nie wylejesz na mokro. A dawanie mocniejszego ytonga o gorszych parametrachh termicznych nie ma sensu. Jak budujesz z ytonga to tylko leciutkie stropy, ktore zreszta beda przenosily dzwieki. Bedziesz chodzil w skrajnym pokoju a w drugim rogu spiac bedziesz slyszal tupanie.

Ten najcieplejszy jest stosunkowo slaby i stropu nad nim nie wylejesz na mokro. ... Jak budujesz z ytonga to tylko leciutkie stropy, ktore zreszta beda przenosily dzwieki.

Mozna prosic o jakies dodatkowe wyjasnienia. Co to znaczy "stropu na mokro nie wylejesz" i "tylko leciutkie stropy"?

Czy to znowu komus sie fora pomylily i probuje sprowokowac bezsensowna dyskusje?

Gość Kali
Jeżeli decydujesz się na ocieplenie styropianem to buduj z cego chcesz. Jedynym kryterium może być cena.

Powodzenia.

Tak i to jest swieta prawda :-)

Jeszcze dodam, ze Ytongow jest kilka. Prosze zerknac na ich klasy wytrzymalosci. Ten najcieplejszy jest stosunkowo slaby i stropu nad nim nie wylejesz na mokro. A dawanie mocniejszego ytonga o gorszych parametrachh termicznych nie ma sensu. Jak budujesz z ytonga to tylko leciutkie stropy, ktore zreszta beda przenosily dzwieki. Bedziesz chodzil w skrajnym pokoju a w drugim rogu spiac bedziesz slyszal tupanie.

Zdecydowana większość domów z Ytonga zbudowana jest z bloczków odmiany 400. "Ten najcieplejszy" to odmiana 350, bardzo mało popularna. "Dawanie mocniejszego" ma chyba więc jakiś sens, bo z Ytonga 400 domów jednowarstwowych o ścianach zewn. 36,5 i 40 cm stoi co niemiara, spełniają i normy, i oczekiwania inwestorów. Stropy na nich to najczęściej Terriva albo inne gęstożebrowe - jak to są "leciutkie stropy , które zresztą będą przenosiły dzwięki " to problem ma większość budujących z każdego innego materiału, gdyż to najpopularniejsze stropy w Polsce w każdej technologii. O co więc chodzi?

Fakt, ze czegoś jest setki to żaden argument. Znacznie więcej stoi domów z "suporeksu" - dawna nazwa produkowanego w Polsce gazobetonu, one również spełniały wszelkie ówczesne normy. A jakie normy spełnia YTONG 36,5?

Jeśli chodzi o stropy, to na YTONGU można kłaść każdy ich rodzaj aby zgodnie ze sztuką.

Pozdrawiam.

Zdecydowana większość domów z Ytonga zbudowana jest z bloczków odmiany 400. "Ten najcieplejszy" to odmiana 350, bardzo mało popularna. "Dawanie mocniejszego" ma chyba więc jakiś sens, bo z Ytonga 400 domów jednowarstwowych o ścianach zewn. 36,5 i 40 cm stoi co niemiara, spełniają i normy, i oczekiwania inwestorów. Stropy na nich to najczęściej Terriva albo inne gęstożebrowe - jak to są "leciutkie stropy , które zresztą będą przenosiły dzwięki " to problem ma większość budujących z każdego innego materiału, gdyż to najpopularniejsze stropy w Polsce w każdej technologii. O co więc chodzi?

Caly marketing ytonga opiera sie o bloczki klasy 350 i grybosci 40cm.

Bloczki te sa slabe i przy ciut wiekszych rozpietosciach stropow bez podparcia (Jesli ktos nie chce slupow i podciagow) nie da sie wylac jednolitego stropu zelbetowego, bo sciany nosne nie przeniosa obciazenia. Bloczki sa za slabe. Na poczatku chcialem sciany 1 warstwowe z ytonga 40cm ale jak sie okazalo, musialbym dawac klase 400 albo nawet 500.

Jasne, ze mozna dac lekkie stropy ytonga ale tez nie maja rozpietosci poza standardowymi, a na dodatek czym lzejszy material o mniejszej gestosci tym bardziej przenosi dzwieki.

Nie wiem ale moze jestem tradycjonalista ale wole stropy wylewane na mokro, ciezkie.

Przy stropach wylewanych dochodzi klopot izolacji wiencow i laczenia tego z lekkim budulcem tak zeby nie powstawaly mostki termiczne.

Nie wiem ale chyba budowanie z ceramiki plus lane stropy plus solidne ocieplenie daje solidniejszy rezultat.

Uzycie nizszej klasy ytonga doprowadzi i tak do koniecznosci ocieplania domu wiec po co ytong ? Na dodatek ten gazobeton mozna wydlubac scyzorykiem o wiele prosciej niz porotherm wiec bezpieczenstwo domu jest mniejsze. Do domow z ytonga zlodzieje wchodza przez sciany :-)

Wiele osob podejmuje decyzje o budowaniu z ytonga na podstawie ulotek reklamowych i magicznej liczbie 0.23. Tylko nie zdaje sobie sprawy, ze i tak bedzie uzywac wyzszej klasy i zwykle cienszych murow, ktore, jak sam dojdzie, bedzie musial i tak docieplic.

Gość Kali

"Uzycie nizszej klasy ytonga doprowadzi i tak do koniecznosci ocieplania domu wiec po co ytong ? "

A skąd taka teza?

Oczywiście jak Ytong, to jednowarstwowo, inaczej szkoda zachodu. Nie rozumiem tylko, dlaczego twierdzisz, że trzeba koniecznie dawać najsłabszy odmiany 350, skoro już 36,5 cm z odmiany 400 spełnia z zapasem normy wsp. przenikania ciepła dla ścian jednowarstwowych, a nawet dla warstwowych. A bloczek 400 gr. 40cm spełnia obie te normy z grubym zapasem.( U = 0,26 ) . Nie słyszałem o kimś, kto buduje z Ytonga 350 ...

Pewnie że Ytong nie jest materiałem idealnym, ale który jest?

"Uzycie nizszej klasy ytonga doprowadzi i tak do koniecznosci ocieplania domu wiec po co ytong ? "

A skąd taka teza?

Oczywiście jak Ytong, to jednowarstwowo, inaczej szkoda zachodu. Nie rozumiem tylko, dlaczego twierdzisz, że trzeba koniecznie dawać najsłabszy odmiany 350, skoro już 36,5 cm z odmiany 400 spełnia z zapasem normy wsp. przenikania ciepła dla ścian jednowarstwowych, a nawet dla warstwowych. A bloczek 400 gr. 40cm spełnia obie te normy z grubym zapasem.( U = 0,26 ) . Nie słyszałem o kimś, kto buduje z Ytonga 350 ...

Te 0.26 to jest wspolczynnik podawany dla pelnej sciany bez okien, bez niczego. Tak jakbys sobie wybudowal dom bez okien, drzwi i zadnych innych konstrukcyjnych extrasow - ot taki slepy klocek. I chyba jeszcze nie jest uwzglednione w ogle to, ze ten ytong jest jednak w bloczkach. Cos mam wrazenie, ze 0.26 to jest podane dla jednolitego materialu takiego jakbys go wychodowal w calosci na placu budowy :-)

Podejdziesz do niego z kamera termowizyjna i bedzie cacy ale jak juz beda spoiny to zabawa sie zacznie. Po pierwsze super cienkie spoiny. Nikt ci tego nie wykona jak nalezy. Wystarczy, ze bedzie nierowny fundament i juz sie zacznie poprawianie do poziomu poprzez dokladanie kleju. Z tych 0.26 zrobi ci sie za chwile 0.36 :-)

Jak dodasz do tego wieniec plus inne elementy konstrukcyjne to sie okazuje, ze masz kolejne 0.iles.

Pamietaj. To jest chwyt reklamowy 0.23 czy 0.26. To jest pomiar dla muru jednorodnego bez fug :-) A i tak duzo ciepla umyka innymi drogami.

Byl czas, ze dokladnie to sledzilem. Przekonasz sie po jakims czasie, ze i tak bedziesz docieplal ytong :-)

Mnie sie osobiscie wydaje, ze ceramika poryzowana plus ocieplenie welna daje o wiele lepszy rezultat, bo unikasz wszelkich mostkow termicznych - przykrywasz je.

Gość Kali
YTONG odmiany 400 grubości 36,5 cm spełnia normę, która została dla niego powołana.

Dlaczego z powodu mieszkania w domu ze ściany jednowarstwowej mam tolerować gorszy wsp. U.

Te normy to naprawdę "ciekawostka przyrodnicza", niezłe lobby musiało nad nimi pracować.

Tylko że Ytong 36,5 cm odmiany 400 spełnia również normę dla ścian wielowarstwowych. Że o grubości 40 cm nie wspomnę.

Gość Kali

A skąd taka teza?

Te 0.26 to jest wspolczynnik podawany dla pelnej sciany bez okien, bez niczego. Tak jakbys sobie wybudowal dom bez okien, drzwi i zadnych innych konstrukcyjnych extrasow - ot taki slepy klocek. I chyba jeszcze nie jest uwzglednione w ogle to, ze ten ytong jest jednak w bloczkach. Cos mam wrazenie, ze 0.26 to jest podane dla jednolitego materialu takiego jakbys go wychodowal w calosci na placu budowy :-)

Podejdziesz do niego z kamera termowizyjna i bedzie cacy ale jak juz beda spoiny to zabawa sie zacznie. Po pierwsze super cienkie spoiny. Nikt ci tego nie wykona jak nalezy. Wystarczy, ze bedzie nierowny fundament i juz sie zacznie poprawianie do poziomu poprzez dokladanie kleju. Z tych 0.26 zrobi ci sie za chwile 0.36 :-)

Jak dodasz do tego wieniec plus inne elementy konstrukcyjne to sie okazuje, ze masz kolejne 0.iles.

Pamietaj. To jest chwyt reklamowy 0.23 czy 0.26. To jest pomiar dla muru jednorodnego bez fug :-) A i tak duzo ciepla umyka innymi drogami.

Byl czas, ze dokladnie to sledzilem. Przekonasz sie po jakims czasie, ze i tak bedziesz docieplal ytong :-)

Mnie sie osobiscie wydaje, ze ceramika poryzowana plus ocieplenie welna daje o wiele lepszy rezultat, bo unikasz wszelkich mostkow termicznych - przykrywasz je.

Czyżby w ścianach ocieplonych z ceramiki poryzowanej nie było okien? Ocieplanie wieńców i innych potencjalnych mostków w scianie 1W to standard w tej technologii i jej nieodłączna część - chyba nie mówimy o spartolonej ścianie 1W, tylko o wykonanej zgodnie z zasadami? Ja akurat mieszkam w teraz domu 2W i wiem, jak wiele można zepsuć również w tej technologii - potencjalnych mostków termicznych co nie miara ! Ścianę 2W można spartolić na sto sposobów!

Oczywiście - decyzję każdy musi podjąć sam i nigdy nie jest ona łatwa. Ja podjąłem taką, Ty inną której i ja byłem blisko . Na pewno nie budowałbym z BK ściany 2W.

Nie podjąłbym się budowania 1W bez pełnej świadomości na co zwracać uwagę.

1. czy 51 zl (brutto) za m2 tego materialu to dobra cena,

2. czy ytong 24 cm + 12 cm styropianu to dobre rozwiazanie czy raczej zwykły bk 24 cm + 12 cm docieplenia (w obu przypadkach na klej)

To rozwiązanie nie ma najmniejszego uzasadnienia ekonomicznego. Jeżeli masz zamiar dawać 12 cm styropianu to czy BK będzie miała U=024 czy też 0,26 to nie ma to najmniejszego znaczenia, gdyż przy 0,02 różnicy ostatecznie o wartości U zdecyduje styropian.

Szkoda marnowania pieniędzy na zalepianie Ytong-a styropianem. Kup tańszy BK z jakiegos Prefabetu i tyle.

1. czy 51 zl (brutto) za m2 tego materialu to dobra cena,

2. czy ytong 24 cm + 12 cm styropianu to dobre rozwiazanie czy raczej zwykły bk 24 cm + 12 cm docieplenia (w obu przypadkach na klej)

Jak zamierzasz ocieplać - przepłacanie za Ytong nie ma sensu. Wtedy tylko zwykły BK.