długi 21.06.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 A tak z ciekawości - ile kosztuje taka rozdzielnica - 144 czy 252 moduły? LEGRAND XL3 580 plus drzwi płaskie nie pamiętam ile Dzięki za (konkretną) informację XL-3 4x24 P/T 581.09 zł XL-3 drzwi płaskie transparentne 207,90 zł RWN 3x12 P/T transparentna 162,03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 21.06.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 długi to nie tak calkiem tragiczna ta cena Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yanek 21.06.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 U mnie 2 kasty Legrand'a z metalowymi drzwiami 5x12modułów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitt 21.06.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 masz wiec pewnie ogrzewanie elektryczne bynajmniej tylko podłogówkę elektryczną w dwóch łazienkach ale mam instalację w gwiazdę i sterowanie każdym punktem oświetleniowym oraz częścią gniazdek oddzielnie połowę miejsca w rozdzielnicy zajmą różnicówki, S-y, i złączki WAGO druga połowa jest przewidziana na sterowanie w przyszłości (przekaźniki bistabilne, ściemniacze, może PLC) w razie czego mam jeszcze trochę miejsca obok na drugą taką skrzynkę pzdr Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitt 21.06.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 A tak z ciekawości - ile kosztuje taka rozdzielnica - 144 czy 252 moduły? moja - wymiar wewn. ok 46x170cm (gł. 24cm) - max 252 moduły cena ok 1200 zł pzdr Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 21.06.2006 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 O Matko! Ale ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia27 15.08.2006 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 252 moduły!!!!Może trzeba poradzić się czasem elektryka, a jeszcze lepiej zatrudnić go do zrobienia instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.08.2006 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Witam. A po co?Przecież elektrykę każdy potrafi zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia27 16.08.2006 03:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Właśnie, przecież to tylko 2, od biedy 3 kabelki w ścianie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 16.08.2006 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 252 moduły? Nieźle, widzę że ktoś wieżowiec buduje. U mnie nawet gdybym każde gniazdo i punkt oświetleniowy podłączył do oddzielnego modułu, to by nie wyszło 252 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitt 16.08.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 252 moduły!!!! Może trzeba poradzić się czasem elektryka, a jeszcze lepiej zatrudnić go do zrobienia instalacji. 252 moduły? Nieźle, widzę że ktoś wieżowiec buduje. U mnie nawet gdybym każde gniazdo i punkt oświetleniowy podłączył do oddzielnego modułu, to by nie wyszło 252 Oj ludzie, ludzie ... Przecież nie napisałem, że mam 252 obwody w instalacji, ale że tyle maksymalnie mam miejsca w rozdzielnicy Obwodów mam ledwie 40 Pozostałe miejsce jest mi potrzebne na: - złączki listwowe pozwalające na skrosowanie kabli - elementy sterujące (przekaźniki bistabilne) A buduję dom (200m2), a nie wieżowiec pzdr Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.08.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam. A jakš masz moc zapotrzebowanš? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 16.08.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 My mamy 2 x Hager 72 moduły. Okazuje się ze to za mało, nie zmiesci mi się reszta atomatyki ... Wykuje sie jeszcze miejsce na jedną.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 16.08.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Ja pier..... Dobrze że trafiłem na ten wątek.Chciałem założyć skrzyneczką gdzies tak na 20 bezpiecznikówA tu widzę ze to troszkę mało Moze ktos jasno napisać po co tyle miejśc w skrzynce ??Odpowiedź że każdy punkt oświetlenia będzie pod osobnym bezpiecznikiem mnie nie interesuje bo to troche głupie.To samo z gniazdami - jeden obwód na pokój wystarczy Oświetlenie obwody:Garaz - 1sztparter (razem) - 1sztpoddasze (razem) - 1szt Gniazda:Powiedzmy 8 pokomieszczeń każdy osobno + garaż = 9 obwodów Pralkapiekarnik Toż to razem 14 obwodów !!!!!!!!!!!!!!!! Dlaczego mam dawać więcej. PISZCIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 16.08.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Ja pier..... Moze ktos jasno napisać po co tyle miejśc w skrzynce ?? U mnie : Skrzynka na 80-100 modułów. Dwie szafy – druga mniejsza rozdzielaczowa na piętrze. Od strony sieci ; A. Wyłącznik główny – 2 pozycje, 1. bezpiecznik przepięciowy, 2. wyłącznik główny 32 A, 3. Przekaźnik priorytetowy, B. Wyłączniki różnicowo-prądowe – 4 pozycje, 1. różnicowo-prądowy – urządzenia techniczne ; PC, kuchnia, pralka, zmywarka, 2. różnicowo-prądowy – ogród, zewnętrzne i bramy, 3. różnicowo-prądowy – parter, 4. różnicowo-prądowy – piętro, C. Bezpieczniki – 14 pozycji, 1. bezpiecznik 25A – kuchnia, 2. bezpiecznik 25A – pralka, 3. bezpiecznik 25A – zmywarka, 4. bezpiecznik 25A – PC, 5. bezpiecznik 25A – hydrofor, 6. bezpiecznik 25A – garaż, 7. bezpiecznik 16A – oświetlenie piętro, 8. bezpiecznik 16A – oświetlenie parter, 9. bezpiecznik 16A – gniazdka parter, 10. bezpiecznik 16A – gniazdka parter, 11. bezpiecznik 16A – gniazdka piętro, 12. bezpiecznik 16A – gniazdka piętro, 13. bezpiecznik 16A – gniazdka ogród, 14. bezpiecznik 16A – gniazdka sprzęt TV, D. zegary, czujniki i sterowniki – 64 pozycje 1. zegar do światła i tp. ile tylko chcesz Niektóre urządzonka zajmują dwa i więcej modułów, np. 1 zwykły zegar na szynę to 2 moduły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.08.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam. Zabezpieczenia obwodów to nie wszystko. A gdzie:wskaniki napięcia, ochronniki przepięciowe, zabezpieczenie różnicowo - pršdowe itd. itp.etc. A tak w ogóle to masz tylko 1 fazę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitt 16.08.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam. A jakš masz moc zapotrzebowanš? 18 kW pzdr Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitt 16.08.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Ja pier..... Dobrze że trafiłem na ten wątek. Chciałem założyć skrzyneczką gdzies tak na 20 bezpieczników A tu widzę ze to troszkę mało Dlaczego mam dawać więcej. PISZCIE chociażby dlatego żeby: - móc zmniejszyć nominalny prąd bezpieczników i umożliwić ich selektywne działanie z zabezpieczeniem głównym (coby po nocy nie biegać do skrzynki w ogrodzeniu) - ograniczyć możliwość pozbawienia zasilenia takich urządzeń jak alarm, piec i pompka CO przez intruza, który np. zrobi zwarcie w gniazdkach / oświetleniu zewnętrznym - mieć możliwość odłączenia zasilania tylko wybranych urządzeń / gniazdek / punktów świetlnych na czas podłączania / prac remontowych - móc szybciej zlokalizować miejsce wystąpienia awarii oraz żeby potencjalna awaria wpływała na jak najmniejszą część instalacji - móc zrealizować zasilanie awaryjne dla wybranych urządzeń to z tych najistotniejszych... pzdr Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 16.08.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 chociażby dlatego żeby: - móc zmniejszyć nominalny prąd bezpieczników i umożliwić ich selektywne działanie z zabezpieczeniem głównym (coby po nocy nie biegać do skrzynki w ogrodzeniu) - ograniczyć możliwość pozbawienia zasilenia takich urządzeń jak alarm, piec i pompka CO przez intruza, który np. zrobi zwarcie w gniazdkach / oświetleniu zewnętrznym - mieć możliwość odłączenia zasilania tylko wybranych urządzeń / gniazdek / punktów świetlnych na czas podłączania / prac remontowych - móc szybciej zlokalizować miejsce wystąpienia awarii oraz żeby potencjalna awaria wpływała na jak najmniejszą część instalacji - móc zrealizować zasilanie awaryjne dla wybranych urządzeń to z tych najistotniejszych... pzdr Piotrek Tak właśnie zrobiłem: http://piejar.republika.pl/images/rozdz.jpg Tymi ręcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 16.08.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Piszcie, piszcie.Choć nie planuje żadnych cudów, zegarów itp to na pewno założą skrzyneczkę na 72 moduły.Będzie rozwojowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts