Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kołkowanie ocieplenia a Porotherm

plzws

Recommended Posts

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sa specjalne kołki do porothermu - z szerszymi talerzykami, droższe od "normalnych"

U mnie właśnie w użyciu - spróbuję wyciągnąć.

Też mam pth ocieplony styropianem 14

Kto to produkuje?

Proszę o info. :p

Spytam dzisiaj "elewatorów" i dam Ci znać

U mnie fachowcy przyklejają styropian do Porothermu bez żadnych kołków, przyklejają go do sciany klejem i to wszystko. Te kołki w porothermie praktycznie nie trzymają - przynajmniej te zwykłe, nie wiem jak się mają te powiększane. Takiej przyklejonej płyty praktycznie nie da się już oderwać od ściany.

U mnie fachowcy przyklejają styropian do Porothermu bez żadnych kołków, przyklejają go do sciany klejem i to wszystko. Te kołki w porothermie praktycznie nie trzymają - przynajmniej te zwykłe, nie wiem jak się mają te powiększane. Takiej przyklejonej płyty praktycznie nie da się już oderwać od ściany.

Właśnie o czymś takim piszę.

Zwykłe kołki nie trzymają.

kołki z metalowym trzpieniem i wydłużona strefą rozporu

dla porothermu minimalne osadzenie 8 cm

do styropianu 10 cm - kołki ŁFM-10x200

do styropianu 12 cm - kołki ŁFM-10x220

do styropianu 15 cm - kołki ŁFM-10x260

do styropianu 18-20 cm - kołki ŁFM-10x300

kołki do kupienia wkręt-met ( tanie i dobre) lub koelner ( droższe i bardzo dobre)

dla grubości styro pow 12 cm dodatkowo mozna zastosowac system kołków wpuszczanych w tyropian tzw thermodyble, nie tworzą się mostki termiczne przy kołkach z trzpieniem metalowym oraz lepiej mozna doszlifować powierzchnie przed nałozeniem warstwy zbrojącej.

o ile wiem, to do około 12 cm grubości i "normalnej" wysokości domku nie potrzeba kołków, wystarczy klej. Problemy faktycznie pojawiają się przy grubościach powyżej 12-13 cm - dlatego też ocieplam 12 :)

kołki stosuje się zawsze przy strefach o o działaniu większych sił ścinających - np narożniki domu,

ale biorąc pod uwage stosowane oszczędności na kleju i stosowanie klejów niskiej jakości nie odważyłbym sie nie kołkowac choćby w minimalnym zakresie

kołki z metalowym trzpieniem i wydłużona strefą rozporu

dla porothermu minimalne osadzenie 8 cm

do styropianu 10 cm - kołki ŁFM-10x200

do styropianu 12 cm - kołki ŁFM-10x220

do styropianu 15 cm - kołki ŁFM-10x260

do styropianu 18-20 cm - kołki ŁFM-10x300

kołki do kupienia wkręt-met ( tanie i dobre) lub koelner ( droższe i bardzo dobre)

dla grubości styro pow 12 cm dodatkowo mozna zastosowac system kołków wpuszczanych w tyropian tzw thermodyble, nie tworzą się mostki termiczne przy kołkach z trzpieniem metalowym oraz lepiej mozna doszlifować powierzchnie przed nałozeniem warstwy zbrojącej.

DZIĘKI :D

kołki stosuje się zawsze przy strefach o o działaniu większych sił ścinających - np narożniki domu,

ale biorąc pod uwage stosowane oszczędności na kleju i stosowanie klejów niskiej jakości nie odważyłbym sie nie kołkowac choćby w minimalnym zakresie

o, to cenna uwaga, dopilnuję wykonawców w takim razie

Witam

Zapytam, bo nigdzie nie znalazłam- czy można najpierw przykleić do porotermu styropian 10 cm, a później na ten styropian przyłożyć styropian 2 cm i wszystko razem zakołkować? Czy tak można, czy lepiej zostawić tylko 10 cm?

Mam problem, bo kupiłam 10 cm, a na poroterm 25 cm powinno się kłaść styropian 12 cm.

Proszę fachowców o radę- zaznaczam, że w Builderze w Tychach ten pomysł już wyśmiali :cry:

Witam

Zapytam, bo nigdzie nie znalazłam- czy można najpierw przykleić do porotermu styropian 10 cm, a później na ten styropian przyłożyć styropian 2 cm i wszystko razem zakołkować? Czy tak można, czy lepiej zostawić tylko 10 cm?

Mam problem, bo kupiłam 10 cm, a na poroterm 25 cm powinno się kłaść styropian 12 cm.

Proszę fachowców o radę- zaznaczam, że w Builderze w Tychach ten pomysł już wyśmiali :cry:

A nie da rady po prostu wymienić 10-tki na 12-tkę za dopłatą :o ? Obie grubości są standardowe - hurtownik byłby wyjątkowo paskudny, gdyby z czymś takim robił kłopoty.

Nie chcą wymienić :cry: Dodam, że za styropian zapłaciłam już w lutym i do tej pory "leżał" u nich w depozycie- mają go nam przywieżć jutro.

To się naprawdę dziwię... Ja bez problemu wymieniałam FS20 grubosci 5cm który mi został po posadzkach na FS15/14cm na elewację i nikt nawet okiem nie mrugnął :evil: . Chyba za słabo tupałaś nogą ;)

Z uwagi na to, że buduję budynek z poddaszem użytkowym, nie będę stosował żadnego kołkowania, gdyż przy nowo stawianych, nie otynkowanych budynkach nie jest to konieczne.

Jako lekturę polecam np. http://dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/2821342642E7A0D7C1256B7A004D36A2?OpenDocument&View=sn&Cat=np_Roboty%20tynkarskie%20i%20dociepleniowe&Count=10

P.S. W projekcie mam 25 cm gr. ściany z Porothermu i 12 cm styropianu, i nic nie mam zamiaru w tej materii zmieniać, oprócz zmiany Porothermu na ...Thermopor Leiera, który pono ma lepsze właściwości cieplne, ale każdy "nowy" producent się czymś musi pochwalić

:wink:

Witam

Dokup drugie 10 cm.

Z uwagi na to, że buduję budynek z poddaszem użytkowym, nie będę stosował żadnego kołkowania, gdyż przy nowo stawianych, nie otynkowanych budynkach nie jest to konieczne.

P.S. W projekcie mam 25 cm gr. ściany z Porothermu i 12 cm styropianu, i nic nie mam zamiaru w tej materii zmieniać, oprócz zmiany Porothermu na ...Thermopor Leiera, który pono ma lepsze właściwości cieplne, ale każdy "nowy" producent się czymś musi pochwalić

:wink:

Czyli tak jak słyszełm już od kilku wykonawców. NO i jestem głupi - kołkować czy nie :)

Co do Leiera - nie wiem, nie znam się, cena praktycznie ta sama (jak się dobrze poszuka/potarguje Porotherm), a od kilku wykonawców złe opinie słyszałem - ze niestarannie wykonany, kruszy się bardziej niż porotherm, dużo już na paletach z ubytkami etc. Ja mam 25 cm Porotherm, stan surowy właśnie stanął wczoraj i jest git, zapłaciłem 3,90 brutto za 25 klasy 15