plzws 21.06.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Witam Interesuje mnie zagadnienie kołkowania ocieplenia (styropian) na ścianach z Porothermu.Kołki które widziałem są przystosowane do cegieł pełnych, taki kołek z Porothermu mozna wyciągnac ręką i to bez większych problemów.Czym zatem kołkować i czy kołkować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.06.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Sa specjalne kołki do porothermu - z szerszymi talerzykami, droższe od "normalnych"U mnie właśnie w użyciu - spróbuję wyciągnąć.Też mam pth ocieplony styropianem 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plzws 21.06.2006 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Sa specjalne kołki do porothermu - z szerszymi talerzykami, droższe od "normalnych" U mnie właśnie w użyciu - spróbuję wyciągnąć. Też mam pth ocieplony styropianem 14 Kto to produkuje? Proszę o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.06.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Sa specjalne kołki do porothermu - z szerszymi talerzykami, droższe od "normalnych" U mnie właśnie w użyciu - spróbuję wyciągnąć. Też mam pth ocieplony styropianem 14 Kto to produkuje? Proszę o info. Spytam dzisiaj "elewatorów" i dam Ci znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markofos 21.06.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 U mnie fachowcy przyklejają styropian do Porothermu bez żadnych kołków, przyklejają go do sciany klejem i to wszystko. Te kołki w porothermie praktycznie nie trzymają - przynajmniej te zwykłe, nie wiem jak się mają te powiększane. Takiej przyklejonej płyty praktycznie nie da się już oderwać od ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plzws 21.06.2006 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 U mnie fachowcy przyklejają styropian do Porothermu bez żadnych kołków, przyklejają go do sciany klejem i to wszystko. Te kołki w porothermie praktycznie nie trzymają - przynajmniej te zwykłe, nie wiem jak się mają te powiększane. Takiej przyklejonej płyty praktycznie nie da się już oderwać od ściany. Właśnie o czymś takim piszę. Zwykłe kołki nie trzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gracz 21.06.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 o ile wiem, to do około 12 cm grubości i "normalnej" wysokości domku nie potrzeba kołków, wystarczy klej. Problemy faktycznie pojawiają się przy grubościach powyżej 12-13 cm - dlatego też ocieplam 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 21.06.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 kołki z metalowym trzpieniem i wydłużona strefą rozporu dla porothermu minimalne osadzenie 8 cmdo styropianu 10 cm - kołki ŁFM-10x200 do styropianu 12 cm - kołki ŁFM-10x220 do styropianu 15 cm - kołki ŁFM-10x260do styropianu 18-20 cm - kołki ŁFM-10x300 kołki do kupienia wkręt-met ( tanie i dobre) lub koelner ( droższe i bardzo dobre) dla grubości styro pow 12 cm dodatkowo mozna zastosowac system kołków wpuszczanych w tyropian tzw thermodyble, nie tworzą się mostki termiczne przy kołkach z trzpieniem metalowym oraz lepiej mozna doszlifować powierzchnie przed nałozeniem warstwy zbrojącej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 21.06.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 o ile wiem, to do około 12 cm grubości i "normalnej" wysokości domku nie potrzeba kołków, wystarczy klej. Problemy faktycznie pojawiają się przy grubościach powyżej 12-13 cm - dlatego też ocieplam 12 kołki stosuje się zawsze przy strefach o o działaniu większych sił ścinających - np narożniki domu, ale biorąc pod uwage stosowane oszczędności na kleju i stosowanie klejów niskiej jakości nie odważyłbym sie nie kołkowac choćby w minimalnym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plzws 21.06.2006 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 kołki z metalowym trzpieniem i wydłużona strefą rozporu dla porothermu minimalne osadzenie 8 cm do styropianu 10 cm - kołki ŁFM-10x200 do styropianu 12 cm - kołki ŁFM-10x220 do styropianu 15 cm - kołki ŁFM-10x260 do styropianu 18-20 cm - kołki ŁFM-10x300 kołki do kupienia wkręt-met ( tanie i dobre) lub koelner ( droższe i bardzo dobre) dla grubości styro pow 12 cm dodatkowo mozna zastosowac system kołków wpuszczanych w tyropian tzw thermodyble, nie tworzą się mostki termiczne przy kołkach z trzpieniem metalowym oraz lepiej mozna doszlifować powierzchnie przed nałozeniem warstwy zbrojącej. DZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gracz 22.06.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 kołki stosuje się zawsze przy strefach o o działaniu większych sił ścinających - np narożniki domu, ale biorąc pod uwage stosowane oszczędności na kleju i stosowanie klejów niskiej jakości nie odważyłbym sie nie kołkowac choćby w minimalnym zakresie o, to cenna uwaga, dopilnuję wykonawców w takim razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 22.06.2006 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Witam Zapytam, bo nigdzie nie znalazłam- czy można najpierw przykleić do porotermu styropian 10 cm, a później na ten styropian przyłożyć styropian 2 cm i wszystko razem zakołkować? Czy tak można, czy lepiej zostawić tylko 10 cm? Mam problem, bo kupiłam 10 cm, a na poroterm 25 cm powinno się kłaść styropian 12 cm. Proszę fachowców o radę- zaznaczam, że w Builderze w Tychach ten pomysł już wyśmiali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.06.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Witam Zapytam, bo nigdzie nie znalazłam- czy można najpierw przykleić do porotermu styropian 10 cm, a później na ten styropian przyłożyć styropian 2 cm i wszystko razem zakołkować? Czy tak można, czy lepiej zostawić tylko 10 cm? Mam problem, bo kupiłam 10 cm, a na poroterm 25 cm powinno się kłaść styropian 12 cm. Proszę fachowców o radę- zaznaczam, że w Builderze w Tychach ten pomysł już wyśmiali A nie da rady po prostu wymienić 10-tki na 12-tkę za dopłatą ? Obie grubości są standardowe - hurtownik byłby wyjątkowo paskudny, gdyby z czymś takim robił kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 22.06.2006 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Nie chcą wymienić Dodam, że za styropian zapłaciłam już w lutym i do tej pory "leżał" u nich w depozycie- mają go nam przywieżć jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.06.2006 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Nie chcą wymienić Dodam, że za styropian zapłaciłam już w lutym i do tej pory "leżał" u nich w depozycie- mają go nam przywieżć jutro. To się naprawdę dziwię... Ja bez problemu wymieniałam FS20 grubosci 5cm który mi został po posadzkach na FS15/14cm na elewację i nikt nawet okiem nie mrugnął . Chyba za słabo tupałaś nogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 22.06.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 zaznaczam, że w Builderze w Tychach ten pomysł już wyśmiali i mieli racje a na poroterm 25 cm powinno się kłaść styropian 12 cm są tacy co uważają ze 15 to norma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brams 22.06.2006 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Z uwagi na to, że buduję budynek z poddaszem użytkowym, nie będę stosował żadnego kołkowania, gdyż przy nowo stawianych, nie otynkowanych budynkach nie jest to konieczne. Jako lekturę polecam np. http://dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/2821342642E7A0D7C1256B7A004D36A2?OpenDocument&View=sn&Cat=np_Roboty%20tynkarskie%20i%20dociepleniowe&Count=10 P.S. W projekcie mam 25 cm gr. ściany z Porothermu i 12 cm styropianu, i nic nie mam zamiaru w tej materii zmieniać, oprócz zmiany Porothermu na ...Thermopor Leiera, który pono ma lepsze właściwości cieplne, ale każdy "nowy" producent się czymś musi pochwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 23.06.2006 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Witam Zapytam, bo nigdzie nie znalazłam- czy można najpierw przykleić do porotermu styropian 10 cm, a później na ten styropian przyłożyć styropian 2 cm i wszystko razem zakołkować? Czy tak można, czy lepiej zostawić tylko 10 cm? Mam problem, bo kupiłam 10 cm, a na poroterm 25 cm powinno się kłaść styropian 12 cm. Proszę fachowców o radę- zaznaczam, że w Builderze w Tychach ten pomysł już wyśmiali Dokup drugie 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gracz 23.06.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Z uwagi na to, że buduję budynek z poddaszem użytkowym, nie będę stosował żadnego kołkowania, gdyż przy nowo stawianych, nie otynkowanych budynkach nie jest to konieczne. P.S. W projekcie mam 25 cm gr. ściany z Porothermu i 12 cm styropianu, i nic nie mam zamiaru w tej materii zmieniać, oprócz zmiany Porothermu na ...Thermopor Leiera, który pono ma lepsze właściwości cieplne, ale każdy "nowy" producent się czymś musi pochwalić Czyli tak jak słyszełm już od kilku wykonawców. NO i jestem głupi - kołkować czy nie Co do Leiera - nie wiem, nie znam się, cena praktycznie ta sama (jak się dobrze poszuka/potarguje Porotherm), a od kilku wykonawców złe opinie słyszałem - ze niestarannie wykonany, kruszy się bardziej niż porotherm, dużo już na paletach z ubytkami etc. Ja mam 25 cm Porotherm, stan surowy właśnie stanął wczoraj i jest git, zapłaciłem 3,90 brutto za 25 klasy 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 23.06.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Rezi- wiedziałam, że temat Cię przyciągnie- dzięki za opinię. Szarbia- dokupię i co potem?- jak to połączyć? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts