zyhu 17.08.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 ja właśnie nie wiem o jakiej grawitacji Lotpaj mowi, generalnie jak jest wiatr to elewacja odrywa się w sposób prostopadły do ściany i to mają chronić kołki oczywiście + klej i odpowiednie go użycie i to dobry klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 17.08.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie no, chwilę, powoli...Mamy mur i do muru przyklejony styropian. To wszystko owija siatka zabezpieczająca i dwie warstwy kleju. Na tak zabezpieczony styropian nakładamy elewację.To jest praktycznie drugi mur na murze właściwym!I teraz, proszę, wytłumaczcie mi, jak i pod jakim kątem musi wiać wiatr, żeby TOTO odessał od muru?! No ja takich wiatrów to sobie nie wyobrażam, natomiast wyobrażam sobie źle przyklejony styropian. Wtedy tak - wystarczy jedna mała szczelina i cała ściana pójdzie w pizdu, z tym, że kołki tutaj nic nie pomogą.Ja widziałem już parę dachów zerwanych, które trąba powietrzna zassała, ale żeby zassało samą elewację, to pierwsze słyszę.No ale słucham, może czegoś nowego się dowiem? Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 18.08.2016 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) w narożniku budynku masz bardzo silne ssanie jednej lub drugiej ściany w zależności gdzie wieje wiatr, wpisz sobie w google oderwana elewacja to masz nawet filmiki jak się z bloku całym płatem odrywa taka elewacja oczywiście, w większości przypadków kołków brak po drugie nie wiem o jakiej grawitacji piszesz, szczelinach kleje dobrych marek są teraz tak silne, że przyklejając płytę do ściany nawet się na niej powieszę i prędzej ona się zerwie w materiale niż oderwie od ściany tu masz filmik jak odpada cała elewacja, nie wiem, ja tam kołków nie widzę, tylko fuszerkę http://kontakt24.tvn24.pl/wiatr-falujaca-elewacja-a-po-chwili-huk-uwaga,194174.html Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez zyhu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 18.08.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Ty tam kołków nie widzisz, a ja widzę i to sporo.Ty piszesz o elewacjach na blokach, a ja o domu jednorodzinnym (taka mała różnica).Ty wpisujesz w google frazę "oderwana elewacja" i tobie się wyświetlają filmiki ze zerwaną elewacją w domach? Bo mi nie. Jedyne z czym się zgadzam, to to, że ktoś mógł odwalić fuszerkę. I jak to z tym wiatrem jest? Że w narożnikach budynku ssie, jak noworodek cycka? Możesz ten fenomen jakoś tak po ludzku wytłumaczyć? Bo ja pierwsze słyszę o ssających siłach wiatru, które zdejmują elewacje na narożnikach domów. Dom, to prosta konstrukcja, a nie skrzydło samolotu, żeby wiatr wiejący nań, wytwarzał siłę nośną dla elewacji. Dach może podwiać, owszem, szczególnie ten z większymi podcieniami, ale jak może zassać elewację???Wytłumacz proszę. Edit:Bo ja dopuszczam to, że mogę się mylić. Ba! Często w życiu się myliłem i to wiem.Ale, kuwa, dajcie mi, do cholery, chociażby jakąś podstawę ku temu, że teraz też piszę brednie?Systemy ociepleń? Niech se będą.Kołkowanie? - a kołkujta - nic mi do tego.Napiszcie mi tylko, dlaczego kołkowanie jest lepsze od niekołkowania, podeprzyjcie tę tezę filmikami, doświadczeniem, czymkolwiek, albo po prostu nic już nie piszcie, skoro nie macie argumentów, bo sami robicie z prostej sprawy jakiś kabaret. Czy jest na tym forum ktoś, kto nie kołkował i mu elewację zerwało?Halo? Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 19.08.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 słuchaj, ja Ci powiem jedno w życiu mam tak, że jak mogę coś zrobić raz a dobrze, to wolę do tego nie wracaćkołkuje sobie, maskuje kołki kółkami styropianowymi i zapominam o temacie dalej nie wypowiedziałeś się, czy chcesz przyjść i oderwać płytę styropianową tylko na kołkach, 0 kleju sam zobaczysz, ile takie kołki dają - o ile siedzą ciasno i trzeba młotkiem je lekko i dynamicznie wbić mogę nie dawać kołków i tutaj mądrości wypisywać, że kleje mocne. tak ! mocne. ale czemu nie dać kołków ? więcej roboty ? czy poprostu nie dałeś i bronisz swojej racji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.08.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Nie dał kołków bo może fachowcy zeszli z ceny, no i sam koszt kołków zabija:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.08.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 w narożniku budynku masz bardzo silne ssanie jednej lub drugiej ściany w zależności gdzie wieje wiatr, wpisz sobie w google oderwana elewacja to masz nawet filmiki jak się z bloku całym płatem odrywa taka elewacja oczywiście, w większości przypadków kołków brak po drugie nie wiem o jakiej grawitacji piszesz, szczelinach kleje dobrych marek są teraz tak silne, że przyklejając płytę do ściany nawet się na niej powieszę i prędzej ona się zerwie w materiale niż oderwie od ściany tu masz filmik jak odpada cała elewacja, nie wiem, ja tam kołków nie widzę, tylko fuszerkę http://kontakt24.tvn24.pl/wiatr-falujaca-elewacja-a-po-chwili-huk-uwaga,194174.html Akurat większość zerwanych elewacji, których zdjecia można znależć w w Google Graphics była zakołkowana. Mimo to odpadły. Ssanie od wiatru -jasne, tylko porównaj sobie jego sile w bloku z wielkiej płyty, a domku jednorodzinnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 20.08.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 Ssanie od wiatru -jasne, tylko porównaj sobie jego sile w bloku z wielkiej płyty, a domku jednorodzinnym Ale CO TY KOMU TŁUMACZYSZ?. Chcą, to niech se kołkują swoje domy. Nikt im nie broni. Natomiast upierać się, że kołkowanie jest "cacy", a niekołkowanie grozi zerwaniem elewacji, to już jakiś kabaret jest i zakołkowane ludzie tego pojąć nie mogą, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 20.08.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 słuchaj, ja Ci powiem jedno w życiu mam tak, że jak mogę coś zrobić raz a dobrze, to wolę do tego nie wracać kołkuje sobie, maskuje kołki kółkami styropianowymi i zapominam o temacie Moda na kołkowanie powstala w erze bardzo słabych wykonawców i srednich klejów do styro. Były to początki mody na ocieplanie budynków w PL- pozne lata 90te - bum na styropian. Przez lata wykonawcy (większość) nauczyła się robić to dobrze, kleje stały sie naprawde bardzo mocne a Polacy jak kołkowali tak kołkują.... choć ostatnio widać zmiany bo jak kiedyś kołkowało się 95% elewacji nawet w domkach parterowych to teraz jest już to gdzieś koło 80% domków. Ludzie mądrzeją, wykonawcy zaczynają kojarzyć fakty że kołkowanie g... da jak spieprzą klejenie. Dla mnie kołkowanie w niskich domkach to pieniądze wyrzucone w błoto, do tego pogarszające izolację ścian - może to tylko 2-3 % ale po cholere mam tracić to ciepło jak nie musze... Oczywiście mozna się bawić w zatyczki, zaślepki i w ogóle robić izolację domku przez miesiąc tylko ja się pytam.... po kiego grzyba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 21.08.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Dorzucę cos od siebie,tak jak fotohoby kleiłem sam i bez kolkow(siatka +klej tez sam),caparol 190 s po calosci płyty i nie ma h....a żeby to odpadlo,zamiast tych nieszczęsnych kołków zapianowalem najmniejsze szczelinki jak tylko się dalo,wyszedł monolit,gdy mi i foto odpadnie jakas plyta od ściany na pewno się tym faktem pochwalimy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.08.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Dorzucę cos od siebie,tak jak fotohoby kleiłem sam i bez kolkow(siatka +klej tez sam),caparol 190 s po calosci płyty i nie ma h....a żeby to odpadlo,zamiast tych nies zczęsnych kołków zapianowalem najmniejsze szczelinki jak tylko się dalo,wyszedł monolit,gdy mi i foto odpadnie jakas plyta od ściany na pewno się tym faktem pochwalimy.... Ja mam kołkowane i uszczelniane pianą. Według Ciebie gorzej, bo według mnie nie. Kołki z metalowymi trzpieniami Tytan. Na podstawie Twojego postu wynika, że zamiast kołków dałeś pianę. Szczeliny zawsze uszczelnia się pianą niskoprężną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.08.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Moda na kołkowanie powstala w erze bardzo słabych wykonawców i srednich klejów do styro. Były to początki mody na ociep lanie budynków w PL- pozne lata 90te - bum na styropian. Przez lata wykonawcy (większość) nauczyła się robić to dobrze, kleje stały sie naprawde bardzo mocne a Polacy jak kołkowali tak kołkują.... choć ostatnio widać zmiany bo jak kiedyś kołkowało się 95% elewacji nawet w domkach parterowych to teraz jest już to gdzieś koło 80% domków. Ludzie mądrzeją, wykonawcy zaczynają kojarzyć fakty że kołkowanie g... da jak spieprzą klejenie. Dla mnie kołkowanie w niskich domkach to pieniądze wyrzucone w błoto, do tego pogarszające izolację ścian - może to tylko 2-3 % ale po cholere mam tracić to ciepło jak nie musze... Oczywiście mozna się bawić w zatyczki, zaślepki i w ogóle robić izolację domku przez miesiąc tylko ja się pytam.... po kiego grzyba ? Tak a moda na używanie piany zamiast zaprawy cementowej do pustaków ceramicznych powstała w erze bardzo słabych murarzy. Dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 21.08.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 (edytowane) Co ma piernik do wiatraka ? Oświeć mnie. Najgorzej przyznać się że wywaliło się kasę na coś kompletnie bez potrzeby. Nie ma żadnego uzasadnienia technicznego do kołkowania budynków poniżej 10m, potwierdzają to inzynierowie którzy robili odpowiednie pomiary i obliczenia. Potwierdza to też praktyka bo nikomu nie odpada elewacja mimo braku kołkowania a rocznie robi tak tysiące inwestorów tylko u nas w kraju. Dla mnie ta dyskusja nie ma dalej sensu.Pytasz czy zrobileś źle bo kołkowałeś. Dla mnie odpowiedź brzmi TAK bo straciłeś niepotrzebnie pieniądze, czas żeby to wykonać i do tego podziurawiłeś niepotrzebnie styropian i ściany co szczególnie niefajne jest w przypadku porothermu. Edytowane 21 Sierpnia 2016 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 21.08.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Ja mam kołkowane i uszczelniane pianą. Według Ciebie gorzej, bo według mnie nie. Kołki z metalowymi trzpieniami Tytan. Na podstawie Twojego postu wynika, że zamiast kołków dałeś pianę. Szczeliny zawsze uszczelnia się pianą niskoprężną. Czytaj ze zrozumieniem -zamiast kołków dałem klej po całości płyty i to dobrej jakości,a twoi fachowcy ile dali kleju pod płytę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.08.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Czytaj ze zrozumieniem -zamiast kołków dałem klej po całości płyty i to dobrej jakości,a twoi fachowcy ile dali kleju pod płytę? Dali tyle kleju ile było potrzebne. Klej na całej powierzchni to już lekka przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.08.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Dorzucę cos od siebie,tak jak fotohoby kleiłem sam i bez kolkow(siatka +klej tez sam),caparol 190 s po calosci płyty i nie ma h....a żeby to odpadlo,zamiast tych nieszczęsnych kołków zapianowalem najmniejsze szczelinki jak tylko się dalo,wyszedł monolit,gdy mi i foto odpadnie jakas plyta od ściany na pewno się tym faktem pochwalimy.... Prędzej krowy będą latać, niż Wy pochwalicie się porażka (jakąkolwiek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 21.08.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Skoro bez kołków to musi być klej po całości i to dobry,inaczej to będzie lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 21.08.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Widac ze nie wierzysz w ludzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.08.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Dali tyle kleju ile było potrzebne. Klej na całej powierzchni to już lekka przesada. Mam nadzieję, ze ci chociaż na placki nie kleili Klej na na powierzchni to nie jest przesada. Gdym nie nie kleił olejem PU w piance, kupiłbym zaprawę Caparola i jechałbym nią, jak klejem pod gres - czyli pacą z zębami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 22.08.2016 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Co ma piernik do wiatraka ? Oświeć mnie. Najgorzej przyznać się że wywaliło się kasę na coś kompletnie bez potrzeby. . ależ przyznaje się, wywaliłem 400 zł na kołki i zatyczki ! tak ! no i co ! ? moje pieniądze, moja fanaberia. jeszcze raz pisze, 5 kołków, 0 kleju. który się pofatyguje oderwać ? płacę wódką i zakąską. kołkuje, bo widzę jak te kołki trzymają styropian zwłaszcza na szczytach ( 9m dom ) oraz w narożach. dla was to brednia, dla mnie czysta przyjemność i zabezpieczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts