Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kołkowanie ocieplenia a Porotherm

plzws

Recommended Posts

Folia kubełkowa, kołkowanie, może jeszcze dysperbit - najczęstsze przykłady marnotrawienia pieniędzy i czasu na budowie.

Jasne, 400 zł to nie majątek i tak się do tego podchodzi na początku

Tyle, źe póżniej moze właśnie tyle zabraknie,, żeby dołoźyc do designerskiej umywalki, baterii, czy lampy.

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie uważam, że jest to zmarnowany pieniądz, jeszcze raz powtarzam,

przykołkuje 5 kołków

1 płyta styropianowa

0 kleju

chodź i powieś się na niej. jak zerwiesz ją całą stawiam skrzynkę wódki

jak porwiesz materiał, stawiam pół litra i zakąskę

wtedy napiszesz tu wszystkim, czy kołki nic nie dają

Folia kubełkowa, kołkowanie, może jeszcze dysperbit - najczęstsze przykłady marnotrawienia pieniędzy i czasu na budowie.

Jasne, 400 zł to nie majątek i tak się do tego podchodzi na początku

Tyle, źe póżniej moze właśnie tyle zabraknie,, żeby dołoźyc do designerskiej umywalki, baterii, czy lampy.

Co do folii kubełkowej i dysperbitu, zgadzam się w 100% - pieniądze wywalone w błoto. A kołki, no cóż, dałem ale nie żałuję.

Przeciez jest to jakaś izolacja przeciwwilgociowa,chyba ze cos w sztuce budowlanej zmieniło ,proszę mnie oświecić....

nie słuchaj wszystkiego co tu piszą,

ja tak fora czytałem jak auto kupowałem to bym żadnego nie kupił tylko rower, baaa jakbym na forum rowerowe wszedł to bym pewnie i roweru nie kupił

nie uważam, że jest to zmarnowany pieniądz, jeszcze raz powtarzam,

przykołkuje 5 kołków

1 płyta styropianowa

0 kleju

chodź i powieś się na niej. jak zerwiesz ją całą stawiam skrzynkę wódki

jak porwiesz materiał, stawiam pół litra i zakąskę

wtedy napiszesz tu wszystkim, czy kołki nic nie dają

Ale to samo mam na kleju, wiec po co mi te kołki... ?

tak Polacy mają,

jak znajomy kupił auto nowe z salonu i mu pije oleju 1L \ 1000 KM to wmawia mi, że ma dobre auto !

ja mowie, że ma złoma, bo mam w domu do budowy 18 letniego złoma, z 400 tys przebiegiem, co już gnije ale bierze mi tylko 0,3 na 1000 KM !

nie ! on ma dobre auto !

jak ktoś nie kołkował, to będzie do śmierci sobie wmawiał, że dobrze zrobił.

ja wiem, że mam dobrze zrobione i jest "ciut" stabilniejsze to wszystko niż na samym kleju. wczoraj na śląsku kolejna wichura, widziałem tylko przez okno jak basen dziecka mi porwało na sąsiednie działki

mam żałować kołków ?

tylko po co wmawianie sobie, że bez jest lepiej ? moim zdaniem bez nie jest lepiej. a kawa lepiej smakuje.

ja wiem, że mam dobrze zrobione i jest "ciut" stabilniejsze to wszystko niż na samym kleju. wczoraj na śląsku kolejna wichura, widziałem tylko przez okno jak basen dziecka mi porwało na sąsiednie działki

Tobie nic nie odpadnie (o ile masz dobrze przyklejone), mnie nic nie odpadnie.

Wydałeś nieco więcej, efekt ten sam. O to chodzi w budowaniu ?

Bez kołków nie jest lepiej (pomijając niewielkie mostki), jest TAK SAMO

Przy czym szybciej i taniej

Kawa zawsze dobrze mi smakuje. Sam ja wypalam i mlę tuż przed parzeniem.

Edytowane przez fotohobby

Mam nadzieję, ze ci chociaż na placki nie kleili :lol:

Klej na na powierzchni to nie jest przesada.

Widzę, że temat został już wyjaśniony, ale jeszcze wtrącę swoje 3 grosze.

FOTOHOBBY - jeżeli ściany domu są wymurowane PROSTO, to kładzenie styropianu "na placki" (pięć placków jak na kostce do gry, tylko na prostokącie i w odpowiednim miejscu) powoduje, iż przy DOCIŚNIĘCIU tafli styropianu do muru, PLACKI się rozpłaszczają i stają się klejem na 80% powierzchni styropianu.

Prawie ten sam efekt, co kładzenie styropianu z klejem po obwodzie.

PRAWIE, bo kładzenie po obwodzie powoduje, że przy dociśnięciu spod styropianu wydostają się "rzygi" kleju. Tak to se można kleić samemu, po amatorsku i zbierać naddatki kleju, kiedy ściana jest krzywo postawiona.

Ewentualne niedociśnięcie tafli styropianu "na siłę", bo elewacja krzywo wyjdzie, to też duży błąd w sztuce budowlanej - ale to już pretensje do murarzy, że krzywo postawili ścianę.

Aha, jeszcze jedno.

Jeżeli pińcet kołków, z których połowa trzyma na samym końcu, bo "fachowcy" troszki bardziej rozwiercili otwór, nic nie znaczy, to faktycznie nie ma sensu budować energooszczędnego domu.

Edytowane przez lotpaj

tak Polacy mają,

jak znajomy kupił auto nowe z salonu i mu pije oleju 1L \ 1000 KM to wmawia mi, że ma dobre auto !

ja mowie, że ma złoma, bo mam w domu do budowy 18 letniego złoma, z 400 tys przebiegiem, co już gnije ale bierze mi tylko 0,3 na 1000 KM !

nie ! on ma dobre auto !

mam żałować kołków ?

tylko po co wmawianie sobie, że bez jest lepiej ? moim zdaniem bez nie jest lepiej. a kawa lepiej smakuje.

Toż teraz sam sobie zaprzeczasz!

Jak ktoś chce zrobić ze swojego domu złoma, to mimo tego, że ludzie radzą - nie dziuraw domu, bo to nie ma sensu - ty sobie właśnie sam zrobiłeś domozłoma.

Nie dość, że pali +10% gazu, to jeszcze na elewacji są nity, którymi potraktowałeś poszycie.

Za 18 lat ktoś ci powie:

- Panie, takiego nitowanego złoma to ja nie kupuję!

Przeczytalem ten caly watek 8 stron i panowie, wiecie co jest najgorsze ze za 3tyg zaczynam elewecje na porothermie 25 + grafit 20cm i nie wiem za chiny ludowe czy kołkować czy nie???

Ps. Kołki dedykowane do porothermu i ocieplenia 20cm!!!???

Jaki masz dom- parterowy?

Gość Arturo72
Przeczytalem ten caly watek 8 stron i panowie, wiecie co jest najgorsze ze za 3tyg zaczynam elewecje na porothermie 25 + grafit 20cm i nie wiem za chiny ludowe czy kołkować czy nie???

Ps. Kołki dedykowane do porothermu i ocieplenia 20cm!!!???

Nie wiem jak jest przy porothermie,który łyka 20cm grafitu bo do dla mnie badziew(poro,znaczy się) ale przy silikacie i 20cm grafitu styro klejony na klej w piance nie był kołkowany i na tą chwilę wytrzymał 4 zimy,mnóstwo wichur i dalej jest :D

Toż teraz sam sobie zaprzeczasz!

Jak ktoś chce zrobić ze swojego domu złoma, to mimo tego, że ludzie radzą - nie dziuraw domu, bo to nie ma sensu - ty sobie właśnie sam zrobiłeś domozłoma.

Nie dość, że pali +10% gazu, to jeszcze na elewacji są nity, którymi potraktowałeś poszycie.

Za 18 lat ktoś ci powie:

- Panie, takiego nitowanego złoma to ja nie kupuję!

aleś poleciał teraz. no 500 kołków i spali mi nie 10% więcej ! 100% więcej, albo 10000% więcej ! baaa, ja już ścian nie mam ! burzę dom !

co to będzie, co to będzie :) Ludzie :) litości :)

aleś poleciał teraz. no 500 kołków i spali mi nie 10% więcej ! 100% więcej, albo 10000% więcej ! baaa, ja już ścian nie mam ! burzę dom !

co to będzie, co to będzie :) Ludzie :) litości :)

A co ja mam powiedzieć, jak mam ponad 1000 kołków. Chyba zmienię kocioł na sporo większy, tak gdzieś 50 kw. Pozdrawiam.

A co ja mam powiedzieć, jak mam ponad 1000 kołków. Chyba zmienię kocioł na sporo większy, tak gdzieś 50 kw. Pozdrawiam.

i to jest właśnie to, o czym piszę. Polak zawsze chwali to co ma, choćby mu nowy silnik palił 1L\1000 km - tak ma być bo mi tak powiedzieli.

0 obiektywizmu. tak, jakby te kołki wręcz dom zburzyły !

Masakra :)

i to jest właśnie to, o czym piszę. Polak zawsze chwali to co ma, choćby mu nowy silnik palił 1L\1000 km - tak ma być bo mi tak powiedzieli.

0 obiektywizmu. tak, jakby te kołki wręcz dom zburzyły !

Masakra :)

Zyhu, jeszcze jedna sprawa, o której zapomniałem. Mam deskowany dach, deski przybijane gwoździami więc dochodzi mi kilka tysięcy mini mostków. Podwyższam moc kotła do 100 kw. Mam nadzieję, że przeciwnicy mini mostków kołkowych nie używali żadnych łączników stalowych (gwoździ, śrub itp) do więźby dachowej bo przecież ciepło ucieka!