wg39070 26.08.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 no ja bym ten dom Twój sprzedał, albo oddał za darmo Pewnie oddam, bo z taką ilością mostków termicznych nikt złotówki nie zapłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 26.08.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Tysiąc kołków? Wydales na nie wiecej niż na styropian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 27.08.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Jaki masz dom- parterowy? Nie pietrowy 3m i gora 2,7 i dopiero dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.08.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Nie pietrowy 3m i gora 2,7 i dopiero dach Jeżeli kołkowanie Ci bardzo przeszkadza to daj sobie z tym spokój. Koszt kołków nie jest jakiś kosmiczny, zwłaszcza tych plastykowych. Używając termodybli minimalizujesz mostki. Robiłem termowizję i u mnie kołków nie widać. A może nie do końca jesteś do nich przekonany to dobry klej zrobi swoje. Ja kołkowałem styro dla świętego spokoju. Fachowiec starał się mnie odwieść od tego pomysłu, po dyskusji z nim proponował kołkować styro tylko na narożnikach budynku. Wybrałem dwa kołki na każdej płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 27.08.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Jakich kolkow uzyles tych Łkm 10x300 dedykowanych do porothermu czy zwykle??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.08.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Postawiłem dom z BK. Kołki 30 cm, polskiego producenta.Były obawy o wyginanie się ich podczas wbijania, ale wszystko było ok. Niestety nie pamiętam nazwy firmy- chyba Wkręt-met.Jeśli chodzi o Protherm to nie wiem jakich użyć. Jeśli są dedykowane do ceramiki to muszą być odpowiednie i trzymałbym się ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 28.08.2016 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Ok dzieki Tomasz. Skorzystam w kolkow i dobrego kleju i bedzie ok:)! Milego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.08.2016 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Tysiąc kołków? Wydales na nie wiecej niż na styropian ? gdzie ty masz styropian na dom za 400 zł ? chętnie kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 29.08.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 A gdzie ty masz kołki za 40groszy i to jeszcze takie do styro 20cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 29.08.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Przeczytalem ten caly watek 8 stron i panowie, wiecie co jest najgorsze ze za 3tyg zaczynam elewecje na porothermie 25 + grafit 20cm i nie wiem za chiny ludowe czy kołkować czy nie??? Kołkuj, Jak jesteś głupi, to kołkuj! Skoro przeczytałeś ten cały wątek i nie wyciągnąłeś wniosków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dave88 30.08.2016 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 im dłużej czytam to forum tym bardziej dochodzę do wniosku że strata czasu czytać tak durne wypowiedzi...stąd człowiek wychodzi jeszcze głupszy niż przed...jeden specjalista mądrzejszy od drugiego...jeden kołkuje i mówi że zajebista sprawa, drugi nie kołkuje i mówi że ten co kołkuje to debil bo kase wywalił w błoto...jeden mówi że porotherm jest spoko a drugi specjalista co budował z BK mówi że porotherm to syf...tak na prawdę to znacie się tylko na tym co sami macie i mimo wszystko to zachwalacie bo nawet jak macie syf to się nie przyznacie tylko krytykujecie innego bo ma coś innego niż Wy...typowe polaki...ten co grzeje gazem to idiota bo teraz to tylko PC i koniec ! styropian minimum 25 grafit na fasadę a ten co ma mniej to idiota i tak w kółko...wrócę tu za 5 lat i będzie tak: styropian 40 na sciane...wełna 70 na dachu...okna 6 szybowe...kto ma inaczej ten frajer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.08.2016 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 (edytowane) ...typowe polaki...ten co grzeje gazem to idiota bo teraz to tylko PC i koniec ! styropian minimum 25 grafit na fasadę a ten co ma mniej to idiota i tak w kółko...wrócę tu za 5 lat i będzie tak: styropian 40 na sciane...wełna 70 na dachu...okna 6 szybowe...kto ma inaczej ten frajer Bo to jeszcze trzeba rozumieć co się czyta Bezrozumne czytanie właśnie taki ma efekt o jakim napisałeś czyli niezbyt wiele zrozumiałeś czyli nic tu po tobie Skoro u jednego czy setki inwestorów izolacja obyła się bez kołkowania i już parę lat stoi to co to znaczy wg Ciebie,trzeba kolkować czy nie trzeba ? Skoro ściana z silikatu wychodzi najtaniej wśród materiałów konstrukcyjnych to w imię czego pakuje się na ściany drogi porotherm czy BK jak to jest tylko i wyłacznie materiał konstukcyjny ? Skoro gaz w inwestycji i eksploatacji jest drogi podobnie jak paliwa stałe to wg Ciebie trzeba piać zachwyty nad nim czy trzeba o tym mówić ? Skoro dobra izolacja domu zmniejsza zapotrzebowanie domu na energię czyli zmniejsza rachunki za ogrzewanie to wg Ciebie trzeba stosować dobrą izolację czy nie trzeba ? Skoro przy wyborze systemu grzewczego decyduje głownie zapotrzebowanie domu na ciepło i koszt jednostki energii/koszt inwestycji to gdzie masz OZC ? A mówiłem,że trzeba rozumieć co się czyta ? Edytowane 30 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dave88 30.08.2016 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Bo to jeszcze trzeba rozumieć co się czyta Bezrozumne czytanie właśnie taki ma efekt o jakim napisałeś czyli niezbyt wiele zrozumiałeś czyli nic tu po tobie Skoro u jednego czy setki inwestorów izolacja obyła się bez kołkowania i już parę lat stoi to co to znaczy wg Ciebie,trzeba kolkować czy nie trzeba ? Skoro ściana z silikatu wychodzi najtaniej wśród materiałów konstrukcyjnych to w imię czego pakuje się na ściany drogi porotherm czy BK jak to jest tylko i wyłacznie materiał konstukcyjny ? Skoro gaz w inwestycji i eksploatacji jest drogi podobnie jak paliwa stałe to wg Ciebie trzeba piać zachwyty nad nim czy trzeba o tym mówić ? Skoro dobra izolacja domu zmniejsza zapotrzebowanie domu na energię czyli zmniejsza rachunki za ogrzewanie to wg Ciebie trzeba stosować dobrą izolację czy nie trzeba ? Skoro przy wyborze systemu grzewczego decyduje głownie zapotrzebowanie domu na ciepło i koszt jednostki energii/koszt inwestycji to gdzie masz OZC ? A mówiłem,że trzeba rozumieć co się czyta ? nie wiem bo tylu tu znawców i każdy ma swoje zdanie..Ty masz swoje a zaraz pojawia się inny i pisze co innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZenonB 31.08.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 wg mojej wiedzy (a zaraz znajdzie sie ktoś kto będzie wiedzial lepiej) kołkuje się zawsze wełnę. Styropian do wys. 12 m i grubości 15 cm nie wymaga kołkowania (jeśli podłoże jest odpowiednio mocne). to są oczywiście tylko zalecenia. A to czy ktoś jest zadowolony lun niezadowolony bo kołkował lub nie kołkował zależy też od tego jak kleił. Można wiele błędów popełnić na tym etapie i u kogoś będzie ok bez kołkowania, a u kogoś bez dybli sprawa się rypnie, bo kleił na placki i finito. Jak kleić bez kołkowania to porządnie czyli też po obwodzie. Albo na zaprawę albo na pianoklej niskorężny np. tytan 60 sekund lub inny porządny. Ale zgodnie z wytycznymi, czyli same palcki nie wystarczą. Jestem po poważnej rozmowie z budowlańcem, więc powtarzam czego się dowiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.08.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Styropian do wys. 12 m i grubości 15 cm nie wymaga kołkowania (jeśli podłoże jest odpowiednio mocne). to są oczywiście tylko zalecenia. A to czy ktoś jest zadowolony lun niezadowolony bo kołkował lub nie kołkował zależy też od tego jak kleił. Można wiele błędów popełnić na tym etapie i u kogoś będzie ok bez kołkowania, a u kogoś bez dybli sprawa się rypnie, bo kleił na placki i finito. Jak kleić bez kołkowania to porządnie czyli też po obwodzie. Albo na zaprawę albo na pianoklej niskorężny np. tytan 60 sekund lub inny porządny. Ale zgodnie z wytycznymi, czyli same palcki nie wystarczą. Jestem po poważnej rozmowie z budowlańcem, więc powtarzam czego się dowiedziałem. I bardzo trafnych wiadomości się dowiedziałeś i widać,że facet kuma czaczę Obojetnie czy z kołkowaniem czy bez zawsze po obwodzie i w srodku na tzw wałki a nie na placki bo to błąd w sztuce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 31.08.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 A łączenia między płytami też? Mowa o kleju cementowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.08.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) A łączenia między płytami też? Mowa o kleju cementowym. W żadnym wypadku,powstanie wtedy mostek termiczny na każdym łączeniu. Wybiera się styro z frezem a szczeliny pianuje się. Zestaw do ocieplenia,własnie z takim frezem Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 31.08.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 A to jest dużo droższy styropian? Tej pianki też pojdzie od groma... Rozumiem że pianuje sie łączenia przed złączeniem płyt? czy już po zamocowaniu tylko w szczeliny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.08.2016 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) A to jest dużo droższy styropian? Tej pianki też pojdzie od groma... Rozumiem że pianuje sie łączenia przed złączeniem płyt? czy już po zamocowaniu tylko w szczeliny ? Nie pamiętam już ile dopłacałem za frez ale było to dosłownie parę zł,6zł chyba za m3. Plyty klei się po obwodzie i w środku i przykłada się jedna do drugiej,po zaschnięciu ewentualne szczeliny między płytami pianuje się pianką ale szczelin u siebie nie miałem dużych. Kleju w piance poszło trochę ale porównywalnie z klejem z wora ale bez porównania jesli chodzi o komfort i szybkość klejenia bo sam to robiłem bez pomocników,prosto szybko i tanio a co najważniejsze dokładnie Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 31.08.2016 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Przy parterówce to nie ma problemu, u nas trzeba rusztowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts