K74 26.09.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Przepraszam, że sie wtrącę nie u siebie, ale Misiaku, ja też mam antracyt angobowany Creatona. Tyko karpiówkę. Wszystko jest ok. z kolorami. Niestety podobno Creaton robi niektóre rodzaje dachówki w Polskich zakładach i te są do d... Pewnie Twoja jest polskiej produkcji . Nasza była sprowadzana z Niemiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 26.09.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Przepraszam, że sie wtrącę nie u siebie, ale Misiaku, ja też mam antracyt angobowany Creatona. Tyko karpiówkę. Wszystko jest ok. z kolorami. Niestety podobno Creaton robi niektóre rodzaje dachówki w Polskich zakładach i te są do d... Pewnie Twoja jest polskiej produkcji . Nasza była sprowadzana z Niemiec. moja tez jechala z niemiec bo dekpol ma tam siedzibe czy cos tam !! moze sie czepiam zobaczymy na dachu jak nie bedzie widac oleje temat a tak poza tym pare razy ogladalem twoj domek z dorgi bo mamy do siebie niedaleko tylko nikogo nie bylo widac wiec nie wchodzilem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 29.09.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Cisza, cisza, a jak Żuczek wklei zdjęcia, to pewnie zobaczymy, jak się już wyleguje na kanapie w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 09.11.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Hmmm... nie wiem dlaczego czytając o ściane 3W myslałam do tej pory, że bedziesz miała klinkier choć wcześnie faktycznie nie wspominałaś o tym. jak baba coś sobie wmówi to koniec . W takim razie czekam na okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiowa 11.11.2007 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Jak fajnie, że się odzywasz , byłam ciekawa jak postępy na Twojej budowie. A kiedy planujesz wstawić okna? I wogóle kiedy przeprowadzka i wylegiwanie się na sofie? U mnie murowanie naszych ścian trójwarstwowych też się ciągnie niemiłosiernie, choć trochę usprawiedliwia to fakt, że zewnętrzna warstwa jest jednocześnie elewacyjną i powstaje z nierównej, trudnej w kładzeniu cegły ręcznie formowanej. Okna wstawiliśmy przed kładzeniem cegły elewacyjnej i znacznie to ułatwiło ładne obrobienie okien (choć oczywiście fachowcy musieli bardziej uważać). Odzywaj się częściej Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 12.11.2007 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Hmmm... nie wiem dlaczego czytając o ściane 3W myslałam do tej pory, że bedziesz miała klinkier choć wcześnie faktycznie nie wspominałaś o tym. jak baba coś sobie wmówi to koniec . W takim razie czekam na okna He he a pewnie, że chciałabym mieć klinkier na całości elewacji, ale chcieć a móc... U nas tylko wybrane części ścian będą z klinkieru (np taras, wykusz...) - w sumie jakieś 1/4 ścian zewnętrznych, a reszta tak jak widac pod tynkowanie i malowanie. Niby ta 1/4 scian to niedużo bo to ok. 50 m2, ale kasa wychodzi straszna... Może następny dom będzie cały z klinkieru.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 12.11.2007 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Jak fajnie, że się odzywasz , byłam ciekawa jak postępy na Twojej budowie. A kiedy planujesz wstawić okna? I wogóle kiedy przeprowadzka i wylegiwanie się na sofie? U mnie murowanie naszych ścian trójwarstwowych też się ciągnie niemiłosiernie, choć trochę usprawiedliwia to fakt, że zewnętrzna warstwa jest jednocześnie elewacyjną i powstaje z nierównej, trudnej w kładzeniu cegły ręcznie formowanej. Okna wstawiliśmy przed kładzeniem cegły elewacyjnej i znacznie to ułatwiło ładne obrobienie okien (choć oczywiście fachowcy musieli bardziej uważać). Odzywaj się częściej Sylwia Postępy - jak widać: marne tyle czasu minęło a my dopiero uporaliśmy się ze ścianami zewn (choć i tak nie do końca, bo został jeszcze klinkier). Ale koniec powoli widać - to dobra wiadomość. Ostatnio stwierdziliśmy, że gdybyś,my mieli jeszcze raz budować, to w dalszym ciągu byłaby to ściana 3W, ale murowana jednoetapowo. Strasznie dużo czasu u nas pochłonęła... Okna miały być w tym tygodniu - będą w przyszłym (chyba ) Dziwne, jakoś nie robi to na mnie wrażenia chyba już się przyzwyczaiłam do opóźnienień... Co do okien i klinkieru, to u nas będzie tak samo jak u Ciebie - najpierw okna, a klinkier później. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 12.11.2007 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Na tym zdjęciu różnic kolorystycznych faktycznie nie widać. I w tym cały problem. Gdy ktoś zobaczy ten dach w momencie gdy jest cień lub gdy słońce pada na połać pod kątem prostopadłym, to pomysli że jesteśmy nienormalni, bo do czego się tu czepiać. W ogóle polać od strony ogrodu jeszcze nie wyglada tak tragicznie, ale ta z przodu - makabra. Wieczorem wkleję takie makabryczne zdjęcie i sama zobaczysz. Dachówka jest marki creaton, model kera-phanne, a kolor brąz spiekany (angoba), czy jakoś tak. Na stronie producenta na pewno bez problemu odnajdziesz. Dachówka sama w sobie jest bardzo ładna i od strony technicznej ok, więc producent wywiązał się należycie. Tylko w hurtowni namieszali Jeśli będziesz zamawiać dachówkę ceramiczną (jakąkolwiek)koniecznie domagaj się aby przyszedł do ciebie towar z jednej partii produkcyjnej. pozdrawiam witam zuczku szkoda ze wczesniej nie trafilem na twoj dziennik i komentarze zachcialo mi sie dachowki creatona -bo to dobra marka zamowilem antracyt angobowany ale dla mnie ta dachowka jest bardziej brazowa niz atracytowa! z czym juz sie pogodzilem ale pojawil sie inny problem ze gąsiory sa jak z innej bajki brązu nic w nich nie ma i dla mnie to one sa antracytowe dach sie jeszcze robi dachowke beda kalasc za pare dni dachowke kupilem w dek-pol na sytkowskiej 43 czy to ta sama firma co twoja ? oni kazali kontakowac sie z przedstawicielem creatona co zorbilem byla pani na dzialce pokazalem dachowki a ona stwierdzila ze gasiory to osobna linia produkcyjna i moga sie roznic na ta sa niby polskie normy i na pewno niemcy odrzucą reklamacje ! kazala przedzwonic jak juz bedzie na dachu to przyjedzie zobaczyc co mnie pokusilo na ta firme i to tyle kasy kosztowalo napisz czy udalo sie cos zalatwic ! Misiak, przepraszam, że tak późno odpisuję - już chyba nawet za późno ale właściwie mój post niczego wartościowego dla Ciebie nie wniesie. Nie załatwiliśmy nic! Nie ma po prostu na to szans. U nas dachówka pod względem technicznym była jak najbardziej ok, tylko pokpili sprawę z kolorami, a różnice w kolorach nie są powodem do reklamacji - to jest zgodne z normami polskimi i europejskimi, a polskie prawo w tym temacie jest skonsruowane, że również nie przewiduje możliwości wygrania takiej sprawy - wierz mi, przebręliśmy przez konsultacje i gąszcz przepisów. Co innego gdy dachówka jest krzywa, źle wykonana itp., ale różnice w kolorach - to normalne Co do przedstawicielki creatona - to temat znam, pewnie była u Ciebie ta sama wredna baba co u nas. Boże, co za babsztyl straszny W kazdym razie my z dachówką uporaliśmy się sami - dekarze wrócili na dach i dachówki zostały poprzekładane tak, że teraz wygląda to naprawdę przyzwoicie. Co prawda widać, że np dachówki skrajne czy gąsiory to zupełnie inna para kaloszy, ale przynajmniej nie ma już plam na żadnej z połaci. Co mogę Ci jescze napisać - życzę Ci pomyślnego rozwiązania tego problemu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
divus 22.11.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Jako niedługo zaczynający budowę a majacy spore kontakty i doświadczenie w branży budowlanej mogę powiedzieć dlaczego występują problemy z odcieniami: 1. Kera-Pfanne jest dachówkę barwioną w masie więc niestety ze względu na to że glina wykopywana z poszczególnych warstw przy wypalaniu mimo mieszania potrafi dość znacznie różnić się odcieniem, te problemy są dużo rzadsze w przypadku dachówek angobowanych lub glazurowanych, 2. Creaton podobnie jak inne firmy jak Koramic, Roben, Bogen, Nelskamp, Rupp-Ceramika czy inną potrafi w jednym transporcie dachówki załadować palety każdą z inną datą produkcji, 3. Hurtownie najcześciej przyjmując zwroty z dachu wysyłają je w transporcie następnemu klientowi; dachów nigdy nie da się policzyć co do dachówki, dlatego żeby uniknąć problemów ze sprzedażą dachówek w różnych odcieniach często nie przyjmują tych zwrotów, 4. Kera-Pfanne jest barwiona w masie i przez to wypalana w wyższej temperaturze kiedy często się wypacza, dobrze że nie trafiłaś na taką , 5.Creaton jest produkowany w Niemczech i Czechach, 6.Zamiast antracytu który faktycznie wchodzi w brąz polecam łupka angobę 7.Powierzchnia standardowej Kera-Pfanne nie jest tak gładka jak wersje angobowane i glazurowane więc relatywnie szybko pokryje się zanieczyszczeniem i kolor powinien sie wyrównać, chociaż to raczej mizerne pocieszenie. Ale poza tym to całkiem fajna dachówka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 03.01.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Witam serdecznie I bardzo zazdroszcze etapu do którego doszliscie... Budujemy domek w Nekli (prawie po sasiedzku i chciałabym zpaytać o kilka rzeczy. 1. co to za klinkier (superancki) - kolor i dgzie ko kupiliscie? O cenę nie pytam, bo pewnie i tak nieaktualna 2. Jaki kolor dokładnie ma bejca na podbitke, i co to za producent? 3. Namiar na cieśle, akurat odpowiadałby mi fachowiec z towarem. 4. tez mamy terive i w projekcie sciany działowe z nidy . Chcemy silke, jak to wyszło u Was? 5. Dmek jest super, gdzie można go kupić? Pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 05.01.2008 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Witam w 2008 roku. Divus, i co ja właściwie mam napisać... Gdybyśmy wiedzieli o tym wszystkim zanim złożyliśmy zamówienie to pewnie szukalibyśmy innej dachówki. Niestety, z reguły jest tak, że człowiek zaczyna dociekać i zagłębiać się w temat gdy wystąpi problem. Z drugiej strony jednak, czy my jako inwestorzy nie posiadający ani zawodowego doświadczenia w branży budowlanej, ani też sporych kontaktów, powinniśmy to wszystko wiedzieć... Może po prostu sprzedawca powinien rzetelnie i uczciwie poinformować potencjalnego klienta o ryzyku, o możliwych problemach... W końcu to on jest specjalistą, profesjonalistą w swoim fachu, to on ma doświadczenie i kontakty... Tylko niestety właśnie ta uczciwość nie jest dzisiaj w cenie... Prumela, klinkier nazywa się jantar melanż ryflowany i w ofercie jest odmiana jasna i ciemna. My braliśmy obydwie i mieszaliśmy - stąd taki efekt, ale kosztowało to dużo wysiłku. Niestety niewielu jest fachowców, którzy potrafią poradzić sobie z odpowiednim doborem poszczególnych odcieni tej cegły tak, aby wyszedł melanż, a nie "kolorystyczne łaty" - a odcieni tej cegły jest całe mnóstwo począwszy od jasnego piasku, poprzez pomarańcz, łosoś, capucino, a skończywszy na brązie, a nawet oliwce czy fiolecie - wszystko zależy od palety. U nas to cały czas metoda prób i błędów, i tak pomału do przodu Co do producenta - ostatnio chcieliśmy dokupić dwie palety, bo okazało się, że zabraknie nam do ogrodzenia, ale dowiedzieliśmy się, że w Bogdance mieli jakąś poważną awarię pieca i ponoć przez najbliższy rok nie będą nic produkować. W ostatniej chwili udało nam się zebrać odpowiednią ilość cegieł w hurtowniach... Wiesz, mogę się mylić z tym rocznym zastojem w produkcji, więc jeśli bardzo ci zależy na tym klinkierze to wejdź na stronę http://www.ekoklinkier.pl - zadzwoń do producenta i dowiedz się szczegółów. 2. Nadbitkę mamy wykończoną Drewnochronem koloru dąb 2273, ale na razie jest tylko raz pomalowana. Gdy pomalujemy ją po raz drugi kolor pewnie zrobi się nieco ciemniejszy. Puszka wygląda tak: http://images2.fotosik.pl/248/eee5738dfe611b40.jpg 3. Cieśla, który robił u nas więźbęi nadbitkę nazywa się Piotr Bera i jest z Pobiedzisk - tel. 608 298 874, 061 815 33 94, tylko nie wiem czy przypadkiem nie zmienił numeru. Z tego co pamiętam mieszka na ul. Nowej. 4. Ściany działowe mamy z porothermu 11,5 cm. Też początkowo zastanawialiśmy się nad silką - cenowo wychodziło bardzo podobnie. Wybraliśmy porotherm, bo jest dużo lżejszy. Niby kierownik budowy ocenił, że może być u nas silka, ale jednak nie wszystkie ściany działowe na poddaszu wypadały u nas na ścianach nośnych parteru i trochę baliśmy się ugięcia stropu. Ale z tego co mówią to silikaty są dobrym materiałem na ściany działowe. 5. Chodzi o projekt? Jak o projekt to http://www.archi-projekt.com.pl - to jest nazwa biura. Sam projekt nazywa się aps 108, ale wprowadziliśmy do niego kilka zmian więć nie wygląda dokładnie tak samo jak oryginał. Projekt zamawialiśmy pocztą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prumela 15.01.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 No to sie zmartwiłam tym klinkierem, bo jest fajowy Jakby co to zawsze zostają piaskowce Co do domku, chodziło mi o ten drewniany, też by nam sie taki przydał, a to co jest w marketach to szmira. Gdzie i za ile można go kupić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 04.03.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Żuczkuuuuuuuuuu, co ciekawego dzieje się na Twojej budowie? Może wkleisz jakieś zdjęcia? Na pewno masz już okna i jestem Baaaaardzo ciekawa jak teraz prezentuje sie domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiula_81 08.03.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Witam Mam pytanko odnośnie okien tarasowych. Jak sprawują się lustra weneckie? Czy wieczorami można bez obaw paradować przed odsłoniętymi okami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prumela 20.03.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Co ztym Żuczkiem?... przepadł jak kamień w wodę... Pewnie się przeprowadzili i nie mają czasu... Widziałam ten domek z drogi Fantastyczny jest ten klinkier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prumela 20.03.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 I jeszcze pytanie techniczne; czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak zamiescić obrazek pod moją ksywką po lwej stronie? W ustawieniach profilu każą podac adres, ale nie bwardzo wiem o jaki adres chodzi... Chyba nie mój domowy?.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts