Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika żuczka

Recommended Posts

Ivonesca - tak tak ogród wciąga, wiem coś o tym bo całe życie mieszkam w domu z ogrodem :) Tylko nigdy sama po swojemu nie tworzyłam go od podstaw, dlatego jestem tak napalona :oops: :oops: :wink:

no w takim razie nie dziwię się ;-)

ja ogrodu za to nie miałam to też mnie wciągnął :lol:

pozdrawiam

• Odpowiedzi 455
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję dziewczyny :) :) :oops: miło słyszeć takie komplementy :wink:

Ivonesca - za to "rozkloszowanie" dachu dałabym się zabić :lol: Wiele takich domków widzieliśmy na Mazurach i bardzo nam się takie złamane dachy spodobały. Co do ogrodu - niecierpliwie czekam do wiosny, pilnie uczę się botaniki i ruszam z ogrodem! :D :D Najpierw jednak projekt, bo bez projektu nie chcę. Przez zimę musimy coś wymyśleć...

K74 - okna planujemy zabić, ale tylko te od zachodu i północy (stąd najczęściej pada), resztę jedynie zabezpieczamy kładąc papę i przydusząc ją cegłami, aby woda nie naleciała do wnętrza pustaków. Niektórzy twierdzą, że w ogóle nie powinno się zabijać deskami otworów tylko zostawić je odkryte, bo dom w stanie surowym powinien przemarznąć :roll: hmm.... Sama nie wiem, w końcu takie deski na otworach nie są szczelne, więc cyrkulacja jest, ja tam nie chcę żeby woda leciała mi do wnętrza, zwłaszcza na poddaszu, gdzie drewniana konstrukcja dachu :-? :wink:

zuczek, GRATULACJE zakończonego STANU SUROWEGO ! :D

Widać już "prawdziwy"dom :D . Nabitka prześliczna , daszek w uroczym kształcie, przystojne kominy . Noo, noo ... , zapowiada się baaardzo obiecująco :D . Już nie mogę się doczekać wiosny, kiedy to zaczniecie swój domek wykańczać. Będzie na CO popatrzeć.

Dachówka Creatona ma chyba obecnie promocję. Warto byłoby już teraz się rozejrzeć i nie czekać do lutego. Jeśli zamówilibyście wcześniej to z pewnością hurtownia przetrzymałaby Wam ją do czasu kiedy będzie chcieli. Ja swoją dachówkę zamawiałam w marcu, a dopiero we wrześniu zaczęli mi ją kłaść :wink: .

Z wykonawcami, to teraz nie wiadomo jak rozmawiać 8) :-? . Człowiek mierzy ich własną miarą i później w brodę sobie pluje :evil: . Chyba tylko spisana umowa na piśmie wraz z podanym terminem wykonania mobilizuje fachowców 8) .

Z pewnością traficie na dobrą ekipę do dalszych prac, bo szukać umiecie. Widocznie tak musiało być, że dom będzie Wam kończył kto inny 8) :wink: .

Głowa w górę i do szukania !!!

widzę że zima nie będzie nudna ;-) szkoda tylko że nie zostanie w całosci przeznaczona na planowanie ogrodu i wnętrz, tylko jeszcze trzeba szukać ekipy ....a to dziad jeden z Tadiego wyszedł :evil: :evil: :evil: :evil:

ale w Twoim pisaniu jest tyle optymizmu że na pewno kogoś znajdziecie...a właściwie żle napisałam...nie "kogoś" tylko porządnego wykonawcę !

pozdrawiam

oj TY!!! :) ..ale poszłaś....!

wszystko skwituje jednym słowem.... PIĘKNIE!

Twoje barany wraz z podbitką... No ale kominy! moja droga ściągnęłaś ze mnie :lol: :lol: :lol: (tyle że ich jeszcze nie ma) identyczne rysował mi ojciec - takie stawiał u brata i nam też proponował taki kształt :) tyle że u nas będą z cegły pełnej.

No i GRATULUJE zakończenia zamierzonych prac! a co do ekipy Tadiego to cóż są tacy ludzie na tym świecie którzy w ogóle nie zważają na innych i brną do przodu. .....a może tak trzeba? :-? ...ja tak nie potrafie :roll:

Ho ho :D :oops: ale tu u mnie tłok się zrobił. Dziękuję za wszystkie komentarze - jesteście super :)

Adriano Komputero - co do dachówki to z tego co wiem z hurtowni to mają promocję, ale na model Kara Phane (czy jakoś tak :roll: ) a my wymarzyliśmy sobie balance - na nią niestety nie ma promocji, bo nie jest to często wybierana dachówka :( :wink:

K74 - to ta dachówka - balance ciemny brąz:

http://www.creaton.de/jcat-images/Produktbilder/Dachflaeche/BA_DFL_du_eng.jpg

http://www.creaton.de/jcat-images/Produktbilder/Einzelziegel/BA_Z_du_eng.jpg

Swiercz - Tadi nam zaproponował ten wzór komina, mówił coś, że otwory do wentylacji na kominie powinny być prostokątne, a nie kwadratowe, bo przy prostokątnych jest lepszy cug w kominie :roll: hmm.....

A poza tym to mam naprawdę ogromną nadzieję, że znajdziemy dobrą ekipę :roll: Trzymajcie kciuki :D :D :wink:

żuczku, sami sobie składaliście ten domek :o :D ? Śliczny. I jakieś namiary na owy tartak można prosić? Bo też mi się marzy taki domek ogrodowy.

A w sprawie dachówki, to niestety :( . Myślałam, że może wspólnie ponegocjujemy cenę. Ale my chcemy antracyt angobowany (karpiówkę), więc nic z tego.

Adriano Komputero - co do dachówki to z tego co wiem z hurtowni to mają promocję, ale na model Kara Phane (czy jakoś tak :roll: ) a my wymarzyliśmy sobie balance - na nią niestety nie ma promocji, bo nie jest to często wybierana dachówka :( :wink:

A poza tym to mam naprawdę ogromną nadzieję, że znajdziemy dobrą ekipę :roll: Trzymajcie kciuki :D :D :wink:

Zuczek, wybraliście bardzo ładny model dachówki - taki nietuzinkowy :wink: :) .

Faktycznie na nią nie ma obecnie promocji :-?

U nas było podobnie - wybraliśmy Creaton Harmonii, która również bardzo rzadko jest wybierana i niestety płaciliśmy w/g cennika :( . Sama dachówka podstawowa nie jest jeszcze tak droga , najwięcej kosztują dodatki : gąsiory, dachówki krawędziowe, trójniki itp. 8)

Oczywiście trzymam kciuki za znalezienie dobrej ekipy ! Będzie dobrze !!! :p

pare pytań: :)

1. skąd ta podbitka? jakiż to tartak? i jakaż to cena :)?

2. jaki to imregnat (nazwa)?

3. jaki to kolor tegoż imregantu?

4. przybliżony koszt takiego domku? ... bo fajowy! ale ja raczej myśle o altanie - miejsce na graty mam już wyznaczone w domu :)

troche stwirdzeń:

1. zaje... nadbitka!!! oj zdobi i to jak... a jednak marzenia sie spełniają :) już sie nie moge doczekac podobnego efetku u mnie, mam nadzieje równie dobrego jak u ciebie :)

2. patrz pkt. 4 :)

żuczku, sami sobie składaliście ten domek :o :D ?

:o Boże uchowaj! Niestety nie jesteśmy tak zdolni :( :D My jedynie go pomalowaliśmy i rozłożyliśmy w środku kabelki pod instalację elektryczną :oops:

Cena domku w dużej mierze zależy od standardu wykończenia - czy domek ma być ocieplony czy nie, czy na dachu ma być papa czy np jak w naszym przypadku gonty (za co już trzeba dopłacić), czy domek ma mieć okiennice itp. Metr wykonania domku w standarcie to 375 zł o ile dobrze pamiętam. Ale wszystko znajdziecie tutaj: http://www.domki.info

Świerczu - w tym tartaku robią też altany :) ale nie tylko - robią praktycznie wszystko co z drewna na ogród - meble ogrodowe, pergole, budy dla psów itp. W każdym razie my jesteśmy bardzo zadowoleni ze współpracy i jakości wykonania, więc polecam :wink:

Co do dachówki, to wydaje mi się, że model, który wybraliśmy prezentuje się na dachu tradycyjnie, ale i dość neutralnie - a o to nam chodzi :wink: Początkowo myśleliśmy o marsylce, później karpiówce, a później - mając okazję widzieć parę dachów z dachówki o kształcie balance - zdecydowaliśmy się własnie na tą.

Świercz - odnośnie Twoich pytań o nadbitkę. Do nas cieśla przyszedł razem ze swoim towarem, płaciliśmy za surową sosnę (boazeria) 35 zł/m2 Z doborem koloru mieliśmy problem, bo zależało nam na zgaszonym, a na sośnie każdy kolor wpada w ciepły pomarańczowy odcień (o dębowej nadbitce nawet nie marzyliśmy z wiadomych względów). W końcu znaleźliśmy u pewnych inwestorów "nasz" kolor - to Drewnochron kolor dąb, ale muszę sprawdzić numer, bo nie pamiętam. W każdym razie radziłabym Ci najpierw wypróbować ten kolor na kawałku sosny (lub takiego drewna z jakiego planujesz nadbitkę) zanim się zdecydujesz, bo na zdjęciach kolory wypadają nieco inaczej :roll:

Co do kosztu naszej nadbitki, to za wszystko (towar i robocizna razem z barankami) płaciliśmy coś ponad 5000 zł (ale na razie nadbitka jest tylko raz pomalowana).

Jak u was pieknie - i mimo przeciwnosci (uciekajacym ekipom mowimy NIE :evil: ) jakos sie sklada. Ten domek ogrodowy to swietny pomyl. Czuje, ze moze tez skorzystam z twoich namarow :wink: Ale wasz juz ma prestiz- bo ocieplony i tyle czasu stal obok kulczyka :wink: :lol:

Wyglada super- i dobrze zrobilas, ze poczekalas z jego postawieniem.

Szukajcie ekip- nawet tych od wykonczeniowki. Zobaczymy jak sie moja spisze (maja skonczyc w lutym), to jak bedzie ok to wam polecen. Na razie robia dobre wrazenie, ale sa od poniedzialku, wiec zyje jeszcze w ieswiadomosci. Moge wam polecic dekarza- jest swietny, ale drogi. Wasz wybor- jakby co to pisz. Zobacz tez sobie- na grupie wielkopolskiej ktos polecil wczoraj, albo dzis rano elektryka. A wylewki oniecznie wez z Paulbudu. Ceny nieodbiegaja od sredich w Poznaniu. I mozna smialo brc z materialem - sosbiscie sprawdzalam i mimo duzych zniezej jakie mialam sama nie zalatwilabym materialu na wylewki taniej od nich. Jak wpiszesz Paulbud Poznan w googla to ci wyskocza namiary.

Pozdrawiam i czekam na duzo opisow :D

"nasz" kolor - to Drewnochron kolor dąb, ale muszę sprawdzić numer

oj sprawdz sprawdz.... czekam.... :)

Proszę bardzo - tak wygląda puszka:

http://images2.fotosik.pl/248/eee5738dfe611b40.jpg

a kolor to dąb nr 2273

Iga - fajnie, że do mnie wpadłaś :) Dzięki za wszystkie rady - Paulbud znam bardzo dobrze, bo ta nazwa często się przewijała przez grupę wlkp, także już nawet zapisałam sobie do nich numer tel 8) Od wykończeniówki mamy już kogoś na oku - będziemy dzwonić (Boże ale ja w przyszłość wybiegam :o :lol: ), a teraz intensywnie szukamy ekipy murarskiej i dekarza. Jeśli byś mogła to podeślij mi namiar na tego Twojego. Szczerze mówiąc jeszcze nie orientowałam się ile powinno kosztować ułożenie dachówki, ale jak Ty polecasz to na pewno ekipa sprawdzona :wink: No i gratuluję wykończeniówki :)

Pozdrawiam

Wielkie gratulacje

widać wielkie zaangażowanie i dbałość o szczegóły

no właśnie

mam pytanko o szczególy

kiedyś coś takiego widziałam a od ciebie wiem że nazywa to się "barany"

powiedz jak to jest z dostępnością tych krokwi

czy są dużo droższe od standardowych

czy robione na zamuwienie

wiem że może dużo pytań i być może odpowiedzi na nie znalazły się już w twoim dzienniku ale oglądałam głównie zdięcia a na poczytanie dokładne trochę brakuje mi czasu

więc jeśli możesz to odpowiedz\

Dzięki

Pozdrawiam