Ivonesca 13.11.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Ivonesca - tak tak ogród wciąga, wiem coś o tym bo całe życie mieszkam w domu z ogrodem Tylko nigdy sama po swojemu nie tworzyłam go od podstaw, dlatego jestem tak napalona no w takim razie nie dziwię się ja ogrodu za to nie miałam to też mnie wciągnął pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 13.11.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 masz bardzo ładny dach...taki "rozkloszowany" a nadbitka z baranami wygląda przecudnie !!!! i kolorek też piękny! gratulki i życzę cierpliwego wyczekiwania wiosny by ruszyć znów pełną parą pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 13.11.2006 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Dziękuję dziewczyny miło słyszeć takie komplementy Ivonesca - za to "rozkloszowanie" dachu dałabym się zabić Wiele takich domków widzieliśmy na Mazurach i bardzo nam się takie złamane dachy spodobały. Co do ogrodu - niecierpliwie czekam do wiosny, pilnie uczę się botaniki i ruszam z ogrodem! Najpierw jednak projekt, bo bez projektu nie chcę. Przez zimę musimy coś wymyśleć... K74 - okna planujemy zabić, ale tylko te od zachodu i północy (stąd najczęściej pada), resztę jedynie zabezpieczamy kładąc papę i przydusząc ją cegłami, aby woda nie naleciała do wnętrza pustaków. Niektórzy twierdzą, że w ogóle nie powinno się zabijać deskami otworów tylko zostawić je odkryte, bo dom w stanie surowym powinien przemarznąć hmm.... Sama nie wiem, w końcu takie deski na otworach nie są szczelne, więc cyrkulacja jest, ja tam nie chcę żeby woda leciała mi do wnętrza, zwłaszcza na poddaszu, gdzie drewniana konstrukcja dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 13.11.2006 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 zuczek, GRATULACJE zakończonego STANU SUROWEGO ! Widać już "prawdziwy"dom . Nabitka prześliczna , daszek w uroczym kształcie, przystojne kominy . Noo, noo ... , zapowiada się baaardzo obiecująco . Już nie mogę się doczekać wiosny, kiedy to zaczniecie swój domek wykańczać. Będzie na CO popatrzeć. Dachówka Creatona ma chyba obecnie promocję. Warto byłoby już teraz się rozejrzeć i nie czekać do lutego. Jeśli zamówilibyście wcześniej to z pewnością hurtownia przetrzymałaby Wam ją do czasu kiedy będzie chcieli. Ja swoją dachówkę zamawiałam w marcu, a dopiero we wrześniu zaczęli mi ją kłaść . Z wykonawcami, to teraz nie wiadomo jak rozmawiać . Człowiek mierzy ich własną miarą i później w brodę sobie pluje . Chyba tylko spisana umowa na piśmie wraz z podanym terminem wykonania mobilizuje fachowców . Z pewnością traficie na dobrą ekipę do dalszych prac, bo szukać umiecie. Widocznie tak musiało być, że dom będzie Wam kończył kto inny . Głowa w górę i do szukania !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anstak 13.11.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Zuczku! Gratuluje zakończenia najważniejszego etapu!! Teraz to juz tylko z górki Co do historii z ekipą, to jakbym czytałam swoją własną. Moi budowlańcy tez maja nas gdzies i wola zaczynać od nowa niz kończyc tam gdzie zaczeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia64 13.11.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 GRATULACYJKI!!!!GRATULACYJKI!!! Pięknego stanu domku i czekamy na wiosnę Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 13.11.2006 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Gratulu...gratulu ! I mam nadzieję, że ja też niedługo zacznę czekać na wiosnę. O jakim dokładnie Creatonie myślicie? Bo my chcemy karpiówkę i w tym kolorze, który nam się podoba, to tylko Creaton albo Rupp Ceramika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 14.11.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 widzę że zima nie będzie nudna szkoda tylko że nie zostanie w całosci przeznaczona na planowanie ogrodu i wnętrz, tylko jeszcze trzeba szukać ekipy ....a to dziad jeden z Tadiego wyszedł ale w Twoim pisaniu jest tyle optymizmu że na pewno kogoś znajdziecie...a właściwie żle napisałam...nie "kogoś" tylko porządnego wykonawcę ! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 14.11.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 oj TY!!! ..ale poszłaś....! wszystko skwituje jednym słowem.... PIĘKNIE! Twoje barany wraz z podbitką... No ale kominy! moja droga ściągnęłaś ze mnie (tyle że ich jeszcze nie ma) identyczne rysował mi ojciec - takie stawiał u brata i nam też proponował taki kształt tyle że u nas będą z cegły pełnej. No i GRATULUJE zakończenia zamierzonych prac! a co do ekipy Tadiego to cóż są tacy ludzie na tym świecie którzy w ogóle nie zważają na innych i brną do przodu. .....a może tak trzeba? ...ja tak nie potrafie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 14.11.2006 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Ho ho ale tu u mnie tłok się zrobił. Dziękuję za wszystkie komentarze - jesteście super Adriano Komputero - co do dachówki to z tego co wiem z hurtowni to mają promocję, ale na model Kara Phane (czy jakoś tak ) a my wymarzyliśmy sobie balance - na nią niestety nie ma promocji, bo nie jest to często wybierana dachówka K74 - to ta dachówka - balance ciemny brąz: http://www.creaton.de/jcat-images/Produktbilder/Dachflaeche/BA_DFL_du_eng.jpg http://www.creaton.de/jcat-images/Produktbilder/Einzelziegel/BA_Z_du_eng.jpg Swiercz - Tadi nam zaproponował ten wzór komina, mówił coś, że otwory do wentylacji na kominie powinny być prostokątne, a nie kwadratowe, bo przy prostokątnych jest lepszy cug w kominie hmm..... A poza tym to mam naprawdę ogromną nadzieję, że znajdziemy dobrą ekipę Trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia64 14.11.2006 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Oczywiście że kciuki trzymamy cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 14.11.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 żuczku, sami sobie składaliście ten domek ? Śliczny. I jakieś namiary na owy tartak można prosić? Bo też mi się marzy taki domek ogrodowy. A w sprawie dachówki, to niestety . Myślałam, że może wspólnie ponegocjujemy cenę. Ale my chcemy antracyt angobowany (karpiówkę), więc nic z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 14.11.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Adriano Komputero - co do dachówki to z tego co wiem z hurtowni to mają promocję, ale na model Kara Phane (czy jakoś tak ) a my wymarzyliśmy sobie balance - na nią niestety nie ma promocji, bo nie jest to często wybierana dachówka A poza tym to mam naprawdę ogromną nadzieję, że znajdziemy dobrą ekipę Trzymajcie kciuki Zuczek, wybraliście bardzo ładny model dachówki - taki nietuzinkowy . Faktycznie na nią nie ma obecnie promocji U nas było podobnie - wybraliśmy Creaton Harmonii, która również bardzo rzadko jest wybierana i niestety płaciliśmy w/g cennika . Sama dachówka podstawowa nie jest jeszcze tak droga , najwięcej kosztują dodatki : gąsiory, dachówki krawędziowe, trójniki itp. Oczywiście trzymam kciuki za znalezienie dobrej ekipy ! Będzie dobrze !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 15.11.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 ale zgrabny ten domek ogrodowy dobra myśl - u nas wszystkie grabki, łopaty i teraz rózne kłącza znajdują sie w garażu....a samochód na podjeździe pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 15.11.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 pare pytań: 1. skąd ta podbitka? jakiż to tartak? i jakaż to cena ? 2. jaki to imregnat (nazwa)? 3. jaki to kolor tegoż imregantu? 4. przybliżony koszt takiego domku? ... bo fajowy! ale ja raczej myśle o altanie - miejsce na graty mam już wyznaczone w domu troche stwirdzeń: 1. zaje... nadbitka!!! oj zdobi i to jak... a jednak marzenia sie spełniają już sie nie moge doczekac podobnego efetku u mnie, mam nadzieje równie dobrego jak u ciebie 2. patrz pkt. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 15.11.2006 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 żuczku, sami sobie składaliście ten domek ? Boże uchowaj! Niestety nie jesteśmy tak zdolni My jedynie go pomalowaliśmy i rozłożyliśmy w środku kabelki pod instalację elektryczną Cena domku w dużej mierze zależy od standardu wykończenia - czy domek ma być ocieplony czy nie, czy na dachu ma być papa czy np jak w naszym przypadku gonty (za co już trzeba dopłacić), czy domek ma mieć okiennice itp. Metr wykonania domku w standarcie to 375 zł o ile dobrze pamiętam. Ale wszystko znajdziecie tutaj: http://www.domki.info Świerczu - w tym tartaku robią też altany ale nie tylko - robią praktycznie wszystko co z drewna na ogród - meble ogrodowe, pergole, budy dla psów itp. W każdym razie my jesteśmy bardzo zadowoleni ze współpracy i jakości wykonania, więc polecam Co do dachówki, to wydaje mi się, że model, który wybraliśmy prezentuje się na dachu tradycyjnie, ale i dość neutralnie - a o to nam chodzi Początkowo myśleliśmy o marsylce, później karpiówce, a później - mając okazję widzieć parę dachów z dachówki o kształcie balance - zdecydowaliśmy się własnie na tą. Świercz - odnośnie Twoich pytań o nadbitkę. Do nas cieśla przyszedł razem ze swoim towarem, płaciliśmy za surową sosnę (boazeria) 35 zł/m2 Z doborem koloru mieliśmy problem, bo zależało nam na zgaszonym, a na sośnie każdy kolor wpada w ciepły pomarańczowy odcień (o dębowej nadbitce nawet nie marzyliśmy z wiadomych względów). W końcu znaleźliśmy u pewnych inwestorów "nasz" kolor - to Drewnochron kolor dąb, ale muszę sprawdzić numer, bo nie pamiętam. W każdym razie radziłabym Ci najpierw wypróbować ten kolor na kawałku sosny (lub takiego drewna z jakiego planujesz nadbitkę) zanim się zdecydujesz, bo na zdjęciach kolory wypadają nieco inaczej Co do kosztu naszej nadbitki, to za wszystko (towar i robocizna razem z barankami) płaciliśmy coś ponad 5000 zł (ale na razie nadbitka jest tylko raz pomalowana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 15.11.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 "nasz" kolor - to Drewnochron kolor dąb, ale muszę sprawdzić numer oj sprawdz sprawdz.... czekam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 15.11.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Jak u was pieknie - i mimo przeciwnosci (uciekajacym ekipom mowimy NIE ) jakos sie sklada. Ten domek ogrodowy to swietny pomyl. Czuje, ze moze tez skorzystam z twoich namarow Ale wasz juz ma prestiz- bo ocieplony i tyle czasu stal obok kulczyka Wyglada super- i dobrze zrobilas, ze poczekalas z jego postawieniem. Szukajcie ekip- nawet tych od wykonczeniowki. Zobaczymy jak sie moja spisze (maja skonczyc w lutym), to jak bedzie ok to wam polecen. Na razie robia dobre wrazenie, ale sa od poniedzialku, wiec zyje jeszcze w ieswiadomosci. Moge wam polecic dekarza- jest swietny, ale drogi. Wasz wybor- jakby co to pisz. Zobacz tez sobie- na grupie wielkopolskiej ktos polecil wczoraj, albo dzis rano elektryka. A wylewki oniecznie wez z Paulbudu. Ceny nieodbiegaja od sredich w Poznaniu. I mozna smialo brc z materialem - sosbiscie sprawdzalam i mimo duzych zniezej jakie mialam sama nie zalatwilabym materialu na wylewki taniej od nich. Jak wpiszesz Paulbud Poznan w googla to ci wyskocza namiary. Pozdrawiam i czekam na duzo opisow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 15.11.2006 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 "nasz" kolor - to Drewnochron kolor dąb, ale muszę sprawdzić numer oj sprawdz sprawdz.... czekam.... Proszę bardzo - tak wygląda puszka: http://images2.fotosik.pl/248/eee5738dfe611b40.jpg a kolor to dąb nr 2273 Iga - fajnie, że do mnie wpadłaś Dzięki za wszystkie rady - Paulbud znam bardzo dobrze, bo ta nazwa często się przewijała przez grupę wlkp, także już nawet zapisałam sobie do nich numer tel Od wykończeniówki mamy już kogoś na oku - będziemy dzwonić (Boże ale ja w przyszłość wybiegam ), a teraz intensywnie szukamy ekipy murarskiej i dekarza. Jeśli byś mogła to podeślij mi namiar na tego Twojego. Szczerze mówiąc jeszcze nie orientowałam się ile powinno kosztować ułożenie dachówki, ale jak Ty polecasz to na pewno ekipa sprawdzona No i gratuluję wykończeniówki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 15.11.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Wielkie gratulacjewidać wielkie zaangażowanie i dbałość o szczegółyno właśniemam pytanko o szczególykiedyś coś takiego widziałam a od ciebie wiem że nazywa to się "barany"powiedz jak to jest z dostępnością tych krokwiczy są dużo droższe od standardowychczy robione na zamuwieniewiem że może dużo pytań i być może odpowiedzi na nie znalazły się już w twoim dzienniku ale oglądałam głównie zdięcia a na poczytanie dokładne trochę brakuje mi czasu więc jeśli możesz to odpowiedz\Dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts