K74 23.11.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 No ! I wszystko jasne. Kobiety też są wzrokowcami . Iga, a jak będziecie robić ten swój płotek w całości betonowy, to przypilnuj Panów Płotowych, żeby dokładnie wszystko poskładali. Te przęsła robią okropny hałas, jak trochę zawieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 23.11.2006 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Ivonesca - hmm niezupełnie takie to ogrodzenie... To, które Ty masz ma murek z takiego specjalnego prefabrykowanego betonu, a u nas murek będzie tworzyło przęsło od betonowego ogrodzenia. Ale mniej więcej o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 23.11.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 kurczę...a myślałam że to takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 23.11.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Najpierw u Adriano Komputero przeczytałam, że zaczynacie ściany działowe stawiać. My też . Cały dom mam z silki to się trochę powymądrzam . Jeżeli silka na działówki, to tylko 12. 8 jest za cienka i są problemy z ew. kuciem pod instalacje. Generalnie jest to bardzo twardy materiał i kuje się w nim okropnie, więc jest ryzyko, że Ci kawał ściany odpadnie (i dziura będzie na wylot). A druga sprawa, to to, że my w stropie mamy wzmocnienia (kosze żelbetowe) wszędzie tam, gdzie na poddaszu będą ściany działowe - właśnie ze względu na ich ciężar. Tak było w projekcie. Ewentualnie można dać podwójną belkę, ale to już chyba u Was za późno . Pochwal się jeszcze w jakiej hurtowni będziecie się zaopatrywać. Polecam Begiera , a właściwie Pan Bartka, który tam pracuje . Dostałam u nich najlepszą cenę w Poznaniu. Ale palety niestety jak wszędzie,za kaucją zwrotną (zwrot własnym transportem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 23.11.2006 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Kasiu dzięki za odpowiedź. My na stropie mamy zrobione wzmocnienia wszędzie tam gdzie mają być ściany działowe (nie wiem czy to te kosze jak to nazywasz, w każdym razie u nas jest taka zbrojona siatka). A część ścian dzioałowych będzie się opierała na ścianach nośnych lub działowych parteru, więc tu problemu nie ma Zdecydowanie wolałabym silkę 12 cm. Co to za hurtownia ten Begier? Nie znam... Dzwoniłam już do kilku hurtowni, ale tylko w dwóch (Maszewski, Nadstaga) powiedzieli, że handlują silką. Tylko że w Nadstadze na razie silki nie mają i nie bardzo wiedzą kiedy będą mieli i po ile (i nie chcą do Kostrzyna wysłać hds-a, a ja po akcji z wyładowaniem naszego thermoporu już inaczej jak hsem nie chcę - więc Nadstaga odpada), a u Maszewskiego mają na miejscu, z hdsem problemu nie ma. W tej chwili silka 12 cm kosztuje u Maszewskiego 2,42 zł, ale myślę że możemy liczyć na jakiś rabat, bo już braliśmy od nich klinkier. Generalnie ze współpracy z tą hurtownią jesteśmy na razie bardzo zadowoleni, ale chętnie sprawdzę jeszcze gdzie indziej. Z paletami to mnie normalnie załamałaś W jaki sposób sami dowieźliście palety do hurtowni? A może nie oddawaliście? Wysoka ta kaucja? I wymądrzaj się Kasiu wymądrzaj, każda informacja mile tutaj widziana Masz rację z tym kuciem pod instalacje w ósemce - prędzej nawet o tym niepomyślałam, że to może być problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 23.11.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Te kosze to jest coś takiego jak wieniec, tylko wewnątrz stropu, pomiędzy dwoma sąsiadującymi pasami pustaków.Begier jest w Suchym Lesie. Silkę przywiozą mi we wtorek. Nie znam ceny, ale kupuję u nich z 20% rabatem od cennika, więc chyba po 2,15 brutto (transport i HDS już w cenie). Kaucja za jedną paletę to 11 zł (nie majątek). U nas zazwyczaj Panowie Ekipa oddawali, jak wracali z naszej budowy do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 23.11.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 zuczek, potwierdzam, że na ściany działowe tylko 12-tka. Nawet w niej trudno bez rozłupania bloczka zrobić dziurę. U mnie było dużo odłamów w trakcie robienia otworów pod puszki elektryczne. Tam gdzie była ściana nośna (szersza - 24) nie było problemów, bo elektrycy posiadali specjalną wiertarkę, która wycinała okrągłe otwory. Ale np. pan od odkurzacza centralnego nie chciał żadnego gniazda wiercić w działówce. Mam je więc tylko w ścianach nośnych P.S. W moich Komentarzach znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie odnośnie palet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 24.11.2006 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Czyli Wam dziewczymy się udało z paletami - bo albo fachowcy odwozili po drodze albo była zaprzyjaźniona hurtownia, my jednak nie mamy tak łatwo Żadna lokalna hurtownia nie handluije silką - pozostaje nam Poznań. Begier w Suchym Lesie...hmm kawał drogi do nas. Ale powiedz mi Kasiu czy transport i hds w tej hurtowni jest w cenie dla każdego klienta czy tak wynegocjowaliście sobie? Maszewski chce za hds-a 12 zł od palety i za transport też coś tam liczą. Muszę Wam powiedzieć, że chyba pospieszyłam się troszkę z tymi ścianami działowymi To znaczy planowaliśmy je zrobić jeszcze przed mrozami, ale teraz... już nie chcemy żeby murował je Tadi. Jak widzę jaką ten człowiek oferuje jakość, w dodatku za całkiem sporą sumkę, to chol... mnie trafia Obserwując inne budowy to wielu murarzy stara się bardziej, a u nas takie wszystko osmarkane od zaparwy i nieestetyczne Słuchajcie, znaleźliśmy chyba kogoś z kimś uda nam się dogadać, kto z zaangażowaniem, kulturą i heh można powiedzieć pasją podchodzi do swojego zawodu Ale ma czas dopiero wiosną. I co? Poczekamy sobie Nikt nas z obecnego domu nie wygania, nie spieszy nam się. My chcemy mieć przede wszystkim DOBRZE, a nie szybko. Więc prawdopodobnie towar będziemy kupować zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 24.11.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 zuczek, ja też jestem zdania, że lepiej poczekać, a mieć dobrze zrobione. Zbytni pośpiech nie popłaca. Skoro jesteście niezadowoleni z pracy Tadiego - zrezygnujcie. Nic na siłę. Popieram Wasz wybór A zimą są niezłe rabaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 24.11.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 ja tez jestem zdania, ze lepiej wolniej, ale dokladnie- czegio jestem najlepszym przykladem mimo, ze nas wyganiaja i nam tez spieszno Tak wiec trzymam kciuki z anowym nabytek murarski Dziwki dziewczynom zalapalam o co biega z tym twoim ogrodzeniem K74 dzieki za porady- bede w temacie pewnie wiosna. Za top w ogole nie wiem o co biega z tymi paletami. Mi Nadstaga odebierala palety na bierzaco podczas kolejnych dostaw. Ostatnie 17 szt. odebrali podczas ostatniej dostawy welny... w ogole wiec nie mialam zadnego problemu A z Vbudu mi palet nie zostawiali na razie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 28.11.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 no i z ogrodzeniem wszystko jasne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 08.12.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 heeee fajnie se to wymyśliłaś z tym ogrodzeniam!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 08.12.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Puste puszki po piwie i konserwach Chce ktoś skomentować? Ja wymiękam..... Może nie wiedzieli, że to się spożywa bez opakowań ? A potem wiadomo, jaką drogą puszki do dołu trafiły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 11.12.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Hmm panowie woleli sobie tam zrobic smietnik. Ciekawe gdzie zalatwiaja w domu soje potrzeby a gdzie smieci wyrzucaja Z ogrodzeniem zalapalam Co do dopalaczy - odzywiamy sie bardzo eneregtycznymi gotowymi posilkami, bo gotowac mam czas tylko w weekendy Jakos to wszystko idzie - nasza budowa potrwa pewnie do przeprowadzki z 10 miesiecy. A bagat załatwila wszystko w 7 miesiecy - ta dopiero ma dopalacze Powiem, ze nie jest latwo i milo- czasem puszczaja mi nerwy - ale pozniej biezesz sie w grac i lecisz dalej. teraz zmaora sa opoznienia w dostawie Ty sie relaksuj i ogrod projektuj! Moze sie projektem podzieliz, albo dla wprawy moj ogrod zaprojektujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 11.12.2006 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Że z ogrodzeniem jasne to się cieszę - nasze ogrodzenie jest trzecim w okolicy w ten sposób wykonanym. Chyba rzeczywiście nie jest to często spotykany patent. Ale wyszło ładnie Może nie wiedzieli, że to się spożywa bez opakowań ? A potem wiadomo, jaką drogą puszki do dołu trafiły . Kasiu hmm... całkiem racjonalnie to brzmi Iga - ja naprawdę podziwiam ludzi, którzy są w stanie wybudować się w przeciągu jednego sezonu. Dla mnie to brzmi co najmniej kosmicznie - dograć terminy, znaleźć na czas fachowców i przede wszystkim wiedzieć czego się chce Ja po pierwszym sezonie zaczynam tracić entuzjazm Dlatego pomysł z projektem ogrodu - żeby się oderwać od tego wszystkiego. Kiedy zaczniemy realizację nie wiem, ale myślę, że taki projekt warto mieć. Ostatnio bardzo dokładnie obstrykałam naszą działeczkę łącznie z widokami z okien - jeśli sama chcesz się bawić w projektowanie (bo myślę, że zrobisz to z przyjemnością ) to polecam taką sesję, bo daje dobre wyobrażenie no i można nie tylko na papierze, ale i np w photoshopie sobie pokombinować Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 11.12.2006 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Ooooo rzeczywiście dzisiaj kończę dwa latka! Gdyby nie Murek to bym przegapiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 11.12.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 zuczek, GRATULKI z okazji DWULECIA na Forum ! Bardzo dobrze, że myślisz już o ogrodzie. Potwierdzam, że fotki , to świetny "pomocnik" w projektowaniu. Dla mnie wszelkie czynności związane z przyszłym ogrodem są wspaniałym zajęciem i samą przyjemnością . Dla Ciebie zapewne też będą w te zimowe wieczory Jeszcze nie jednej zmiany w decyzjach dokonacie. Ważne jest by dokonywać ich z rozmysłem i świadomie. Z dachówki Kera Phane będziecie z pewnością zadowoleni, bo jak piszesz ma same atuty Trochę przerwy w "budowaniu" się przydaje, by choć na chwilę odpocząć od podejmowania decyzji i szukania kompromisów. Na pewno na wiosnę ruszycie do dalszych prac z werwą i ochotą. Czego Wam z całego serca życzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 11.12.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Kurcze- jak wy mnie rozumiecie jak ja sobie czasem poczytam te moje posty pelne literowek to sama sie zastanawiam dlaczego ktos tu w ogole ze mna gada A ty zuczku projektuj i mysl- tego nigdy nie za wile. Choc z wlasnego doswiadczenia wiem, ze im wiecej czasu tym wiecej koncepcji i trudniej podjac decyzje Ale moze tylko ja tak mam Z twoich rad odnosnie zdjec na pewno skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 13.12.2006 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Spóźnione, ale dziękuję za życzenia Choc z wlasnego doswiadczenia wiem, ze im wiecej czasu tym wiecej koncepcji i trudniej podjac decyzje Ale moze tylko ja tak mam Pocieszę Cię Iga - nie tylko Ty tak masz Adriano - w sobotę prawdopodobnie zamówimy tą dachówkę, musimy jeszcze tylko zrobić małą korektę wyceny. Dobrze, że hurtownia przetrzyma nam tą dachówkę u siebie tak długo jak będziemy chcieli A jeszcze odnośnie projektowania ogrodu, to wczoraj zaliczyłam załamkę - pojechaliśmy na działkę, a cała ona w wodzie stoi i to po jednej nocy intensywnego deszczu Strasznie wysoki u nas poziom wód gruntowych ale takich jaj się nie spodziewałam Widzę, że to projektowanie będziemy musieli zacząć od solidnego drenażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 13.12.2006 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 A my właśnie Fakro, bo otwierają się od dołu . Każdy ma to co lubi . I nad rynnami też się zastanawiamy. Plastik odpadł w przedbiegach. Chyba będą stalowe (Rheinzink), ale jeszcze nie wiem, czy goła stal, czy malowana . Gdzie, żuczku, zamawialiście dachówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts