Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika żuczka

Recommended Posts

DEKARZ PILNIE POSZUKIWANY Hm... jak to się stało, że jeszcze nie zaczęliśmy szukać....?

Żuczku,

U nas właśnie działa cieślo-dekarz, na razie kończy ciesielską część roboty i nie mam zastrzeżeń. Robi dużo dachów, szczególnie w swoich okolicach, bardzo też był chwalony w hurtowni (ale to może jakaś zmowa :wink: ?). Chyba nie należy niestety do najtańszych :(

Jeśli będziesz zainteresowana namiarami, to mogę przesłać - może lepiej po położeniu dachówki? W razie zainteresowania zapraszam też na wizję lokalną.

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Sylwia

PS. Mamy kominy wzorowane na Waszych. Zakończeń krokwi niestety nie, bo zmuszeni będziemy zrobić jednak podbitkę, z wielkim żalem niestety :cry:

• Odpowiedzi 455
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Adrianko Ty to potrafisz człowieka na duchu podnieść :D - ja też wierzę, że uda nam się znaleźć dekarza na wczoraj :lol: :roll:

Misiowa - jakieś tam namiary na dekarzy mamy tylko jeszcze z nikim się nie skontaktowaliśmy - życie... 8) Jak tak chwalisz tego swojego dekarza to podrzuć kontakt jeśli możesz - nie zaszkodzi nam sprawdzić :wink: Nie jest tani, to znaczy ile bierze za m2 położenia dachówki? I co się stało, że zrezygnowaliście z baranków? :( :wink:

pozdrawiam

zuczku, GRATULUJĘ schodów !!! :D

Widzę, że masz zabiegowe, ale są nieco inne niż moje, choć też mam zabieg. I jeśli mogę, to powiem Ci , że wbrew opiniom wielu osób - schody zabiegowe są wygodne. Nie wątpię więc w słowa Pana Wolfa :wink: .

Zabieraj się do poszukiwań dekarza, bo niedługo Twój optymizm może nieco przygasnąć ... 8) :wink: :lol:

Pozdróweczka :D

Żuczku,

Namiary wysłałam :)

Co do baranków i nadbitki... Nie zrobiliśmy, bo niestety nie wyglądałoby to dobrze :(. Mamy dość skomplikowany dach, wprawdzie dwuspadowy ale z 4 lukarnami i 2 dużymi kaframi i okazało się, że krokwie będą rozmieszczone nieregularnie i do tego w paru miejscach musiały być założone poziome wzmocnienia na dole dachu, czyli widoczne mocno. I cieśla nam odradził... Ból, bo po pierwsze bardzo się nastawiłam - dom będzie w stylu wiejskim, po drugie mieliśmy już kupioną i pomalowaną boazerię. Więc teraz będziemy mieli zakładaną podbitkę...

Pozostanie mi podziwiać Wasze baranki :). Za to kominy mamy bardzo podobne :)

Sylwia

Misiowa dziękuję za kontakt - wstępnie jesteśmy już z kimś umówieni, ale jakby coś nie wypaliło to alternatywa będzie jak znalazł 8) Co do baranów i innych rozwiązań: czasami tak jest, że nie wszystko co nam się podoba będzie pasowało akurat do tego konkretnego domu. Nieraz można po prostu przegiąć i wtedy zamiast uroku powstanie coś w rodzaju za dużo szczęścia na raz - a to nie robi dobrego wrażenia :-? Nieraz po prostu najbardziej pasuje prostota :wink:

A poza tym Adrianko i Kasiu poszłam za Waszą radą :wink: Już mamy wykonawcę elewacji i prawie prawie dekarza i tynkarzy :D I wiecie co? Wcale nie było trudno znaleźć :o Chyba po prostu tak już jest, że głupi ma szczęście - ot cała prawda :lol: :p

Pozdrawiam

... A poza tym Adrianko i Kasiu poszłam za Waszą radą :wink: Już mamy wykonawcę elewacji i prawie prawie dekarza i tynkarzy :D I wiecie co? Wcale nie było trudno znaleźć :o Chyba po prostu tak już jest, że głupi ma szczęście - ot cała prawda :lol: :p ...

No widzisz zuczku, mówiłam, że trzeba się słuchać starszych :wink: :lol:

I wcale nie głupi i nie szczęście tylko ONI na Ciebie czekali :D . Wyciągnęłaś rękę i proszę ! :wink: Wielkie gratulki ! Oby do przodu !

Pozdrówka. Trzymam kciukasy :D

• 2 weeks później...

witaj :-)

miał być wypoczynek zimowy, a tu zimy nie ma :lol: :lol: :lol:

czy możesz mi powiedzieć ile masz stopni od dołu do zabiegu?

jestem na etapie schodów - co prawda całych drewnianych, ale nie mogę zdecydowć sie jak rozwiązać zabieg- w pierwszej wersji miało byc od dołu 5 schodków potem spocznik duży prostokątny i dalej schody w górę

ale teraz zobaczyłamna twoich zdjęciach zabieg jako 3 "duże trójkątne stopnie"....i się zastanawiam nad tym :p :p

pozdrawiam

jestem na etapie schodów - co prawda całych drewnianych, ale nie mogę zdecydowć sie jak rozwiązać zabieg- w pierwszej wersji miało byc od dołu 5 schodków potem spocznik duży prostokątny i dalej schody w górę

ale teraz zobaczyłamna twoich zdjęciach zabieg jako 3 "duże trójkątne stopnie"....i się zastanawiam nad tym :p :p

pozdrawiam

Oh Ivonesca pardon, ostatnio dość rzadko tutaj zaglądam - mam nadzieję, że odpowiedź, choć spóźniona, to jeszcze aktualna...? :roll:

Nasze schody zrobiliśmy dokładnie według projektu, chociaż jest o jeden stopień więcej - co było związane z tym, że podnieśliśmy wysokość parteru o 10 cm i gdybyśmy pozostawili taką ilość stoni jak w projekcie, wypadłyby one dość wysokie. Odpowiadając na Twoje pytanie: mamy w sumie 18 stopni. Od parteru do zabiegu jest 8, następnie 4 sztuki stopni zabiegowych (nie 3) i od zabiegu na poddasze 6. Wysokość stoni = 17,5 cm. Jako użytkownik mogę powiedzieć, że schody są naprawdę wygodne i wcale nie piszę tak dlatego, że chwalę swoje :wink: Po prostu 4 szerokie stopnie na zabiegu pełnią po trochu funkcję takiego "niby-spocznika" - przez to czuję się na nich bezpiecznie i nie mam tego wrażenia, że schody ciągną się w nieskończone :roll: (o ile rozumiesz co mam na myśli 8) )

Pozdrawiam

pozdrawiam

Oh Ivonesca pardon, ostatnio dość rzadko tutaj zaglądam - mam nadzieję, że odpowiedź, choć spóźniona, to jeszcze aktualna...? :roll:

Nasze schody zrobiliśmy dokładnie według projektu, chociaż jest o jeden stopień więcej - co było związane z tym, że podnieśliśmy wysokość parteru o 10 cm i gdybyśmy pozostawili taką ilość stoni jak w projekcie, wypadłyby one dość wysokie. Odpowiadając na Twoje pytanie: mamy w sumie 18 stopni. Od parteru do zabiegu jest 8, następnie 4 sztuki stopni zabiegowych (nie 3) i od zabiegu na poddasze 6. Wysokość stoni = 17,5 cm. Jako użytkownik mogę powiedzieć, że schody są naprawdę wygodne i wcale nie piszę tak dlatego, że chwalę swoje :wink: Po prostu 4 szerokie stopnie na zabiegu pełnią po trochu funkcję takiego "niby-spocznika" - przez to czuję się na nich bezpiecznie i nie mam tego wrażenia, że schody ciągną się w nieskończone :roll: (o ile rozumiesz co mam na myśli 8) )

Pozdrawiam

bardzo dziękuje Ci za odpowiedź - pokażę to mojemu stolarzowi - może coś z tego wyjdzie ;-)

jedziemy do niego w sobotę tak że sprawa nadal aktualna ;-)

pozdrawiam serdecznie

pozdrawiam

Pozdrawiam

bardzo dziękuje Ci za odpowiedź - pokażę to mojemu stolarzowi - może coś z tego wyjdzie ;-)

jedziemy do niego w sobotę tak że sprawa nadal aktualna ;-)

pozdrawiam serdecznie

W takim razie trzymam kciuki i będę czekać na zdjęcia 8)

Pozdrawiam

Ostatnio zauważyłam, że im mniej mam czasu tym jestem lepiej zorganizowana - to normalne...?

zuczku - normalne ! :wink: Też coś o tym wiem 8) .

No pięknie - są działówki, elektryk umówiony, dekarz też. Super! Można się cieszyć :D .

Bałagan na budowie to "normalka". Uważam, że tym nie powinnaś się w ogóle przejmować. Wprowadzisz się - to posprzątasz :wink: :lol:

Z wodą faktycznie nieciekawie :-? . Monitowaliście w tej sprawie ? Jaką otrzymaliście odpowiedź ?

Pozdróweczka !