ruskowa 14.02.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Umieć pływać i to jeszcze na porządnym sprzęcie. Domek wybraliśmy już dawno, jak tylko zaświtała myśl o budowie; później przypadkiem znalazłam forum i zaczęłam szukać czegoś o tym projekcie i co? I JEST!!! Jakież było moje zaskoczenie, że zaczęliście budowę właśnie w momencie, w którym ja potrzebowałam potwierdzenia słuszności mojego wyboru.A propos wizji lokalnej to dzięki za zaproszenie, ale jesteśmy z Włocławka, więc dzieli nas kawałek drogi. Wasz dziennik może okazać się "skarbnicą" dla moich wykonawców, przecież bedą mieli idealną instrukcję. To tak jakby kopiować dom od sąsiada zza płota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 15.02.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 o widze, że krajanka. ruskowa zapewne kojarzysz Lipno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 15.02.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jasne Świerczu! Coś czułam dobrą energię jak czytałam twój dziennik. Już wiem dlaczego Przepraszam Żuczku, że tak na Twoim terenie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 15.02.2007 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Umieć pływać i to jeszcze na porządnym sprzęcie. Ja miałam się nauczyć jeździć na nartach, bo zawsze chciałam, ale w tym roku zima jakas taka niewyraźna... Chyba przerzucę się na coś innego. Paweł namawia mnie na nurkowanie - w sumie co by nie Mam tylko nadzieję, że te umiejętności nie przydadzą mi się na naszych włościach Pozdrawiam P.S. Fajny emblemat Świerczu - pasowałby do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 15.02.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Ależ żuczku nie obrażaj się Ale ale taka gapa ze mnie toć ty i świercz to po sąsiedzku ?? jeśli cię to trochę pocieszy to ja się zastanawiam którędy u mnie nurt rzeki popłynie coby materiał mi nie odpłynął taakie bagno mi ciężarówki na podworku zrobiły brrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 16.02.2007 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Byle do lata MaEmi, byle do lata A Świercz owszem - całkiem niedaleko Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 21.02.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 zuczek przeczytałem na temat kominka z płaszczem i wiesz że też mysleliśmy w którejś tam chwili nad płaszczem ale jak zobaczyliśmy jakie są "świetne" z zewnątrz to raczej wróciliśmy do swojego DGP - no i nie wspomniałaś o kosztach które przy płaszczu są dużo wyższe . A wiec powodzenia w zakładaniu DGP - jakby co służe radą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 03.03.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Witam! Bardzo ciekawy projekt, szczególnie dach w zakopiańskim stylu jest rewelacjnym pomysłem na miejską architektoniczną nudę. Bardzo fajny pomysł Zaintrygowała mnie funkcjonalność schodów. Sama zastanawiałam się nad takim rozwiązaniem części zabiegowej, ale boję się, że mogą być niewygodne w codziennym użytkowaniu (problem z postawieniem stopy przy węższej krawędzi stopnia). Jako użytkownicy możecie najlepiej ocenić ergonomicność takiego rozwiązania ... będę wdzięczna za subiektywną ocenę No i rewelacyjny macie kolor klinkieru (??) na cokole i słupku. Co to za kolor i jaki producent? Powodzenia w sezonie budowlanym 2007 Pozdrawiam, Ania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 06.03.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 witaj miał być wypoczynek zimowy, a tu zimy nie ma czy możesz mi powiedzieć ile masz stopni od dołu do zabiegu? jestem na etapie schodów - co prawda całych drewnianych, ale nie mogę zdecydowć sie jak rozwiązać zabieg- w pierwszej wersji miało byc od dołu 5 schodków potem spocznik duży prostokątny i dalej schody w górę ale teraz zobaczyłamna twoich zdjęciach zabieg jako 3 "duże trójkątne stopnie"....i się zastanawiam nad tym pozdrawiam Oh Ivonesca pardon, ostatnio dość rzadko tutaj zaglądam - mam nadzieję, że odpowiedź, choć spóźniona, to jeszcze aktualna...? Nasze schody zrobiliśmy dokładnie według projektu, chociaż jest o jeden stopień więcej - co było związane z tym, że podnieśliśmy wysokość parteru o 10 cm i gdybyśmy pozostawili taką ilość stoni jak w projekcie, wypadłyby one dość wysokie. Odpowiadając na Twoje pytanie: mamy w sumie 18 stopni. Od parteru do zabiegu jest 8, następnie 4 sztuki stopni zabiegowych (nie 3) i od zabiegu na poddasze 6. Wysokość stoni = 17,5 cm. Jako użytkownik mogę powiedzieć, że schody są naprawdę wygodne i wcale nie piszę tak dlatego, że chwalę swoje Po prostu 4 szerokie stopnie na zabiegu pełnią po trochu funkcję takiego "niby-spocznika" - przez to czuję się na nich bezpiecznie i nie mam tego wrażenia, że schody ciągną się w nieskończone (o ile rozumiesz co mam na myśli ) Pozdrawiam bardzo dziękuje Ci za odpowiedź - pokażę to mojemu stolarzowi - może coś z tego wyjdzie jedziemy do niego w sobotę tak że sprawa nadal aktualna pozdrawiam serdecznie W takim razie trzymam kciuki i będę czekać na zdjęcia Pozdrawiam zdjęć nie ma bo schodów jeszcze nie ma , ale zdecydowaliśmy sie na takie rozwiązanie - i wyobraź sobie jak spotkaliśmy sie ze stolarzem to jednym z jego rozwiązań było własnie takie realizacja: maj/ czerwiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 06.03.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 ale woda tam u Was a co do kominka z płaszczem - jeśli chcecie rozpalać w kominku od czasu do czasu, to rzeczywiście szkoda chyba kasy ......my palimy codziennie, ale takie byo założenie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 06.03.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam serdecznie. Z ogromna ciekawością czytam Wasze opisy (dziennik). Naprawdę bardzi ciekawy. Ja buduję jesienią 2007, 35 km od Poznania. Mam jedno pytanie: jak mają się poniesione przez Was koszty do wyceny kosztorysu projektu (205 tys zł). Z góry dzięki za info i życzę miłego, ciepłego i spokojnego mieszkania w nowym domu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 06.03.2007 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam! Bardzo ciekawy projekt, szczególnie dach w zakopiańskim stylu jest rewelacjnym pomysłem na miejską architektoniczną nudę. Bardzo fajny pomysł Zaintrygowała mnie funkcjonalność schodów. Sama zastanawiałam się nad takim rozwiązaniem części zabiegowej, ale boję się, że mogą być niewygodne w codziennym użytkowaniu (problem z postawieniem stopy przy węższej krawędzi stopnia). Jako użytkownicy możecie najlepiej ocenić ergonomicność takiego rozwiązania ... będę wdzięczna za subiektywną ocenę No i rewelacyjny macie kolor klinkieru (??) na cokole i słupku. Co to za kolor i jaki producent? Powodzenia w sezonie budowlanym 2007 Pozdrawiam, Ania. Witaj Majania, z naszych schodów jak na razie jesteśmy zadowoleni. Właściwie to nie zastanawialiśmy się nad tym, aby zrobić je inaczej, po prostu takie były w projekcie. Powiedziałabym, że jest to taki kompromis pomiędzy schodami "typowo zabiegowymi" gdzie stopień przy stopniu a takimi ze spocznikiem - po prostu te 4 szerokie stopnie na zakręcie pełnią po trosze funkcję spocznika, a jednocześnie (moim zdaniem ) wygladają całkiem ciekawie. Wchodzi i schodzi się po nich bez obaw, chociaż mój mąż narzeka, że stopnie mogłyby być trochę głębsze - teraz w stanie surowym mają 24 cm. Mi co prawda odpowiadają, ale ja mam małą stopę Jak będziemy je wykańczać jakimś drewnem to wysuniemy je o jakieś 3 cm. Ja wiem, że w przyrodzie nic nie ginie i to co przybędzie na jednym stopniu to zginie na następnym, ale i tak będzie więcej miejsca na postawienie stopy. Tak więc podsumowując: same schody w takim kształcie fajne, ale jeśli masz możliwość to zrób głębsze stopnie, bo 24 cm to jednak trochę mało. Klinkier mamy stąd: http://www.ekoklinkier.pl nasza cegła to jantar melanż ryflowana. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 06.03.2007 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 zdjęć nie ma bo schodów jeszcze nie ma , ale zdecydowaliśmy sie na takie rozwiązanie - i wyobraź sobie jak spotkaliśmy sie ze stolarzem to jednym z jego rozwiązań było własnie takie realizacja: maj/ czerwiec Czyli co czekamy do czerwca, a na razie pozostaje drabka? Może ma to też swoje zalety - wiesz gimnastyka itd pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 06.03.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 podsumowując: same schody w takim kształcie fajne, ale jeśli masz możliwość to zrób głębsze stopnie, bo 24 cm to jednak trochę mało Ok. Dzięki za radę! Takie schody są sposobem na mój problem nisko osadzonego okna (przypada zaraz nad częścią zabiegową). Niech pomyślę Dzięki za namiary na klinkier - na pewno się przydadzą Powodzenia na budowie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 07.03.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Moglabys skrobnac w dzinniku jak leci Ciekawa jestem tych wycen. No i jakie planu na najblizszy czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 08.03.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 zdjęć nie ma bo schodów jeszcze nie ma , ale zdecydowaliśmy sie na takie rozwiązanie - i wyobraź sobie jak spotkaliśmy sie ze stolarzem to jednym z jego rozwiązań było własnie takie realizacja: maj/ czerwiec Czyli co czekamy do czerwca, a na razie pozostaje drabka? Może ma to też swoje zalety - wiesz gimnastyka itd pozdrawiam na razie całą dziurę na schody mamy zabudowaną płytą regipsową i w niej są schody takie małe składane.....własnie wczoraj nieźle się nagimnastykowali aby przez te schody wnieść regipsy na górę...ale podobno wnieśli pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 09.03.2007 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Mam jedno pytanie: jak mają się poniesione przez Was koszty do wyceny kosztorysu projektu (205 tys zł) Hmm.... co tu dużo pisać biednie się mają.... Co prawda my się nigdy nie sugerowaliśmy kosztorysem ze strony internetowej, bo od początku wiedzieliśmy, że jest nierealna - nie wiem ile zrobimy za sumę 205 tys., ale na pewno dom nie będzie gotowy do zamieszkania. NA dzień dzisiejszy przyjmujemy, że dom kompletnie wyposażony + urządzenie ogrodu to będzie w granicach 400 tys. i myślę, że to jest właśnie kwota realna - nie łudzimy się, że będzie inaczej. POza tym kosztorys realizacji naszego domu na str. intern. uwzględnia inny standart, np ścianę 1W, a u nas jest 3W częsciowo wykończona klinkierem - to już podnosi koszt. POza tym nie sądzę aby kosztorysant uwzględniał galopujące ceny towarów i usług - a to także znacznie podnosi koszt budowy. pozdrawiam, dzięki za życzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 09.03.2007 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Moglabys skrobnac w dzinniku jak leci Ciekawa jestem tych wycen. No i jakie planu na najblizszy czas Dziś właśnie Paweł załatwiał wełnę do ocieplenia ścian i poddasza, więc cały dzień wisieliśmy na telefonie - albo między hurtonią albo między sobą Nie wiem czy wiesz, ale z wełną jest strasznie krucho. Udało nam się kupić w GS, co prawda nie taką jaką chcieliśmy, ale najważniejsze, że jest przyzwoita i z głowy. Co do wycen - instalator na razie wycenił swoją pracę na wykonanie wszystkich przebić pod podbeton i rozłożenie rurek pod wodę i kanalizację na 600 zł, więc myślę, że nieźle. Na resztę jeszcze się nie umawialiśmy. Z elektrykiem to aż wstyd się przyznać, ale jeszcze nie wysłaliśmy mu rzutów z naniesionymi punktami - człowkek pewnie myśli, że jesteśmy niepoważni pozdrawiam ps Twój fioletowy sufit w sypialni robi wrażenie - jest taki... romantyczny Tak tak czytam Twój dziennik, czytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda75 11.03.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 żuczku Bardzo się cieszę że zupełnym przypadkiem odnaleźliśmy Wasz domek Prezentuje się naprawdę imponująco Dzięki za miłą pogawędkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 12.03.2007 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 żuczku Bardzo się cieszę że zupełnym przypadkiem odnaleźliśmy Wasz domek Prezentuje się naprawdę imponująco Dzięki za miłą pogawędkę Nam również było miło Cię poznać Może przy okazji wpadniecie do nas na dłużej to wspólnie poużalamy się nad ciężkim losem inwestora? Jeśli będziecie mieli ochotę to daj znać - zapraszamy na kawę (albo browarka ) pozdrawiam i dzięi za miłe słowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts