Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika żuczka

Recommended Posts

Hmm... do okien daleka jeszcze droga, bo niestety musimy teraz czekać na ekipę do ocieplenia i ścian oslonowych - dopiero wtedy będzie można wymierzyć okna :( Ale okna mamy już wybrane :) Prawdopodobnie zdecydujemy się na szprosy poziome, bo zawsze takie nam się podobały. Tak sobie myślę, że być może do tradycyjnej bryły naszego domu bardziej by pasowały te w kratkę, ale jakoś nigdy nie mogłam się do takich kratkowanych szprosów przemóc :roll:

pozdrawiam

zuczku, czyli planujesz ściany 3W ? To tak jak ja :wink: . A okna chcesz drewniane, czy z PCV ?

Takie poziome szprosy dodają wiele uroku. W Twoim domku na pewno będą pięknie wyglądać :D .

U siebie mam po jednym takim szprosie na każdym oknie w 1/3 wysokości.

A Ty chcesz na oknie jeden szpros , czy więcej ? :roll:

• Odpowiedzi 455
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmm... do okien daleka jeszcze droga, bo niestety musimy teraz czekać na ekipę do ocieplenia i ścian oslonowych - dopiero wtedy będzie można wymierzyć okna :( Ale okna mamy już wybrane :) Prawdopodobnie zdecydujemy się na szprosy poziome, bo zawsze takie nam się podobały. Tak sobie myślę, że być może do tradycyjnej bryły naszego domu bardziej by pasowały te w kratkę, ale jakoś nigdy nie mogłam się do takich kratkowanych szprosów przemóc :roll:

pozdrawiam

zuczku, czyli planujesz ściany 3W ? To tak jak ja :wink: . A okna chcesz drewniane, czy z PCV ?

Takie poziome szprosy dodają wiele uroku. W Twoim domku na pewno będą pięknie wyglądać :D .

U siebie mam po jednym takim szprosie na każdym oknie w 1/3 wysokości.

A Ty chcesz na oknie jeden szpros , czy więcej ? :roll:

Tak, ściana 3W docelowo, bo na razie jest 1W - same nośne i niestety mamy teraz przestój na budowie, bo musimy czekać na ekipę :( Trochę żałuję, że od razu nie zrobiliśmy trzech warstw, bo już dawno budynek byłby zamknięty. A tak nie możemy wymierzyć okien dopóki nie będzie ściany osłonowej :(

Szprosy planujemy mniej więcej takie: :roll:

http://www.stolarka-wojcik.pl/galeria/realizacje5.jpg

choć to nie ta firma ani kolor, ale takie zdjęcie udało mi się znaleźć. Same szprosy będą grubsze niż na tym zdjęciu, ale chodzi właśnie o taki rozkład na szybie.

Ostatecznie zdecydowaliśmy się na okna drewniane; planowaliśmy solidne 5-komorowe plastiki na profilach Galean, a więc nie tanie, i okazało się, że kosztują tyle co drewniane - wybór był więc prosty. Zawsze marzyliśmy o oknach drewnianych 8)

pozdrawiam

Te szprosy bardzo mi sie podobaja. Sa takie bardziej nowoczsne. I bardzo oryginalne- powiem ci, ze nigdy takich w realu nie widzialam.

Mowisz, ze czekacie na ekipe... juz sama nie wiem co sie u nas probilo. cale szczescie, ze juz nam wszystkim blizej konca. Ja sobie nie wyobrazam jak bedzie budowanie wygladalo za jakies 2 lata- bedzie to zapewne projekt graniczacu z cudem :roll: :lol:

Dzięki dziewczyny :)

Adrianko, okna właściwie są już zamówione, ale i tak nie zaczną ich produkować dopóki dokładnie nie wymierzą. Jesteśmy skazani na czekanie niestety :roll: A same szprosy hmm.... mi się podobają, choć nie będzie to szpros konstrukcyjny tak jak u Ciebie. Cena jest po prostu szokująca :o U nas będzie tzw. szpros wiedeński o ile dobrze pamiętam nazwę :)

Ivonesca - dzięki :)

Iga - to mamy podobne odczucia co do tych szprosów poziomych, mi też się wydaje, że one bardziej pasują do domów w nowoczesnym stylu. Wiem, że do naszego domku bardziej pasowałyby te w kratkę, ale ja nie mogę się do takich okien przekonać :-? I to nie tylko ze względu na utrudnione mycie tych okien, ale jakoś dziwnie mi się patrzy przez taką kratę :wink:

Z ekipami kaplica :( ale nie muszę Ci tego mówić 8) Za kilka lat to może nasi sąsiedzi zza wschodniej granicy masowo przyjadą z odsieczą :roll: Albo spopularyzuje się stawianie domów w jeden dzień :o Ostatnio w naszym mieście, niedaleko nas, ktoś się w taki sposób budował. Patrzę jednego dnia, a tu dźwig ogromny całe gotowe ściany przenosi na fundamenty :o Dwa dni i chałupa postawiona :D

pozdrawiam

...Adrianko, okna właściwie są już zamówione, ale i tak nie zaczną ich produkować dopóki dokładnie nie wymierzą. Jesteśmy skazani na czekanie niestety :roll: A same szprosy hmm.... mi się podobają, choć nie będzie to szpros konstrukcyjny tak jak u Ciebie. Cena jest po prostu szokująca :o U nas będzie tzw. szpros wiedeński o ile dobrze pamiętam nazwę :)

zuczku, ale przecież otwory okienne już masz w tej jednej warstwie, więc obmiar na okna można zrobić. Jak będzie robiona warstwa ocieplenia i warstwa osłonowa niech ekipa trzyma się wymiarów otworów tej pierwszej warstwy :wink:

Co do cen szprosów i innych okiennych dodatków i ozdób to rzeczywiście są szokujące, ale to one dodają oknom uroku i niepowtarzalności 8) :wink:. Taki wiedeński szpros, to ramka, którą można niejako "otworzyć" i nałozyć na skrzydło. łatwo się myje takie okna, bo szpros nie przeszkadza :wink:

Taki wiedeński szpros, to ramka, którą można niejako "otworzyć" i nałozyć na skrzydło. łatwo się myje takie okna, bo szpros nie przeszkadza :wink:

yyy... chyba coś pokręciłam :roll: :p Chodziło mi o takie szprosy co są na stałe naklejane na szybę z zewnątrz i od wewnątrz, a między szybą jest dodatkowo taka wkladka aluminiowa, co by to naturalnie wygladało 8) To może one się nazywają weneckie, a nie wiedeńskie? :roll: :)

Taki wiedeński szpros, to ramka, którą można niejako "otworzyć" i nałozyć na skrzydło. łatwo się myje takie okna, bo szpros nie przeszkadza :wink:

yyy... chyba coś pokręciłam :roll: :p Chodziło mi o takie szprosy co są na stałe naklejane na szybę z zewnątrz i od wewnątrz, a między szybą jest dodatkowo taka wkladka aluminiowa, co by to naturalnie wygladało 8) To może one się nazywają weneckie, a nie wiedeńskie? :roll: :)

Jednak dobrze wiedziałam :D - szprosy wiedeńskie :wink:

• 4 weeks później...
No właśnie! Ja też czekam!

Jak postrzegasz szerokość garażu? My poszerzymy o ok 1m. Chyba będzie wygodniej, a bryła domu aż tak bardzo na tym nie ucierpi :-?

Garaż super duży nie jest, ale samochód, nawet spory, spokojnie wejdzie i całkiem wygodnie można wsiąś/wysiąść. Ale jeśli chcesz, aby do garażu weszły jeszcze inne rzeczy typu kosiarka czy coś takiego, to zapomnij :( My w tym celu postawiliśmy na działce domek gospodarczy :wink:

pozdrawiam

Szprosy weneckie - to szprosy naklejane na szybę - takie listewki z materiału ramy okiennej przyklejone na tasmie przylepnej.

Bardziej naturalnie i elegancko wyglądają tzw. szprosy wiedeńskie - ze specjalnym elementem dystansowym wewnątrz pakietu szybowego, w tym miejscu w jakim naklei się szpros. Wygląda to tak jak szpros "prawdziwy" - konstrukcyjny, a nie tylko jak listewka naklejona na szybę.

Są też szprosy nakładane (ramka szprosowa) - osobna ramka na zawiasach lub zatrzaskach - do zdejmowania do mycia.

Szpros prawdziwy - konstrukcyjny to rama okienna dzielona z osobnymi pakietami szybowymi - stosuje się coraz rzadziej na korzyść wiedeńskich.

http://www.drutex.pl/pl/okna_drzwi/dodatki.html

http://www.drewexim.com.pl/pokaz.php?s=1&p=5&id=17&w=1&lang=pl

http://www.archiwum.superokna.pl/index.php?k=art/066&p=1

• 1 month później...

Na wstępie chcaiłbym przywitać wszystkich forumowiczów.

Na forum natknąłem się dopiero wczoraj szukając informacji o APS108.

Tak się składa, że za tydzień zaczynam właśnie budować właśnie taki dom.

Ponieważ studiowałem budownictwo (niestety nie praktykuję w tym fachu) to mam pewną teoretyczną wiedzę. Poza tym mam wielu znajomych ze studiów w tej branży którzy służą mi pomocą. Dodatkowo myślę że zdobyłem pewne doświadczenie praktyczno-uzytkowe, gdyż nie jest to moja pierwsza budowa.

Wspomniany domek APS108 będzie przeznaczony dla mojej matki.

Ujęła mnie jego prostota, funkcjonalność i potencjalnie niskie koszt (prosta konstrukcja dachu itp.)

Co do szprosów to chciałbym zauważyć, że wspomniane szprosy typ. wenecki są chyba najbardziej elegankim wykończeniem okna. Niestety posiadają one jedną ogromną wadę, która będzie się nam przypominała co kilka miesięcy.

Cholernie ciężko jest takie okna umyć - no, chyba że stać kogoś na sprzątaczkę.

Pozdrawiam

Na tym zdjęciu różnic kolorystycznych faktycznie nie widać. I w tym cały problem. Gdy ktoś zobaczy ten dach w momencie gdy jest cień lub gdy słońce pada na połać pod kątem prostopadłym, to pomysli że jesteśmy nienormalni, bo do czego się tu czepiać. W ogóle polać od strony ogrodu jeszcze nie wyglada tak tragicznie, ale ta z przodu - makabra. Wieczorem wkleję takie makabryczne zdjęcie i sama zobaczysz.

Dachówka jest marki creaton, model kera-phanne, a kolor brąz spiekany (angoba), czy jakoś tak. Na stronie producenta na pewno bez problemu odnajdziesz. Dachówka sama w sobie jest bardzo ładna i od strony technicznej ok, więc producent wywiązał się należycie. Tylko w hurtowni namieszali :evil: Jeśli będziesz zamawiać dachówkę ceramiczną (jakąkolwiek)koniecznie domagaj się aby przyszedł do ciebie towar z jednej partii produkcyjnej.

pozdrawiam

witam zuczku

szkoda ze wczesniej nie trafilem na twoj dziennik i komentarze :(

zachcialo mi sie dachowki creatona -bo to dobra marka :(

zamowilem antracyt angobowany ale dla mnie ta dachowka jest bardziej brazowa niz atracytowa!

z czym juz sie pogodzilem ale pojawil sie inny problem ze gąsiory sa jak z innej bajki brązu nic w nich nie ma i dla mnie to one sa antracytowe

dach sie jeszcze robi dachowke beda kalasc za pare dni

dachowke kupilem w dek-pol na sytkowskiej 43 czy to ta sama firma co twoja ?

oni kazali kontakowac sie z przedstawicielem creatona co zorbilem

byla pani na dzialce pokazalem dachowki a ona stwierdzila ze gasiory to osobna linia produkcyjna i moga sie roznic :(

na ta sa niby polskie normy i na pewno niemcy odrzucą reklamacje !

kazala przedzwonic jak juz bedzie na dachu to przyjedzie zobaczyc

co mnie pokusilo na ta firme :(

i to tyle kasy kosztowalo

napisz czy udalo sie cos zalatwic !