Aga - Żona Facia 18.07.2006 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 My też mamy w projekcie ścianę 3W, warstwa elewacyjna będzie na 99% z cegły z Kraśnika plus mniejsze fragmenty tynkowane. Nie doczytałam do końca dziennika, ale już wiem, że to będzie ściana 3W. Ale jak mi odpiszesz to będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 18.07.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 dom na "101" super to u ciebie się posuwa. ile dałaś za bloczki? spisałem sobie adres tej betoniarni - z Pobiedzisk bierzemy stal wiec moż i bloczki. Fajnie że wkleiłaś tę tablice pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 18.07.2006 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 zuczek i świercz - dziennika nie ma bo na razie nie ma budowy. Po nocach śnią mi się koszmary, że majstry nie przyjdą na budowę bo znajdą lepszą robotę. Właśnie znajomi mi opowiadali jak sąsiadom ktoś podkupił ekipę i ich zostawił z rozbabraną budową - w biały dzień pogadali z majstrami, spytali ile dostają i dali więcej. Próbowali podwyższyc stawkę u dotychczasowych inwestorów i nic nie uzyskawszy przenieśli sie na inną budowę. zuczek - też planowałem kupić bloczki od Nogaja, dał mi 2,1 netto przez telefon, pewnie można zbić cenę. Okazało się, ze mój kierownik budowy był na budowie u sąsiadów - taki zbieg okliczności. Sąsiad bardzo go chwalił więc Wolfa nie żałuję. Zresztą jak widzę jest pewnie dobry ale stanem kieszeni inwestora się za bardzo nie przejmuje A bloczkami się nie martw, kto o nich będzie pamiętać za 2 lata? Co innego jakby glazura była wyszczerbiona Oj mi przed budową też śniły się różne dziwne rzeczy Najpierw, że przyszli murarze, wyciągają wiadro ze studni, a tam zamiast wody... wino Później jak znaleźliśmy rurę drenarską w naszych wykopach - miałam sen, że to jakiś niewypał z czasów wojny, murarze porzucili wszystko i uciekli gdzie pieprz rośnie. Powiedzieli, że już więcej do nas nie przyjdą Myślę, że to normalne, że śnią się takie rzeczy. W końcu człowiek myśli o tym wszystkim, martwi się, to i podświadomość w nocy zaczyna płatać figle Bloczkami się nie martwię, zostały wmurowane i tyle. Tylko strasznie mnie wkurza takie oszukiwanie drugiego człowieka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 18.07.2006 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 żuczek mam pytanie jak szeroka jest Wasza ława fundamentowa, jaką szerokość ma ściana fundamentowa. Czy tak było w projekcie. A jakie ściany planujecie? Pozdrawiam Aga Ławy mamy szerokie, bo na 70 cm. Ściany fundamentowe mają 45 cm (25+8+12). Ściany zewnętrzne parteru i poddasza będą miały 51 cm, tzn ściana nośna 25 cm, wełna 12 cm, szczelina 2 cm i ściana osłonowa 12 cm. W projekcie były ściany jednowarstwowe, ale przy adatpacji zmieniliśmy na 3W. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 18.07.2006 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Żuczku, Gratuluję dziennika Jestem pod wrażeniem postępu prac. Szkoda tylko, że nie widac wszystkich zdjęć z dziennika - m.in. tych z makietą. Czy będziecie murować w tym roku klinkier powyżej cokołu? Przypominam sobie, że kiedys pisałaś, że w tym roku nie, ale może plany się zmieniły? My też mamy w projekcie ścianę 3W, warstwa elewacyjna będzie na 99% z cegły z Kraśnika plus mniejsze fragmenty tynkowane. Ale u nas dopiero w piątek-sobotę wchodzi koparkowy, tak się wszystko opóźniło Misiowa, w tym roku z klinkieru robimy tylko cokół i filary, reszta w przyszłym roku, bo i w przyszłym roku będzie dopiero ocieplenie i ściany osłonowe. Tego klinkieru w sumie dużo nie będziemy mieli, przede wszystkim będzie to wnęka wejściowa i tarasowa, parapety zewnętrzne. Reszta do tynkowania. Nad cegłą z Kraśnika też swego czasu się zastanawialiśmy Piękna jest, tylko nam bardziej pasowało coś jaśniejszego, piaskowego. A w Kraśniku mają tylko bardziej lub mniej czerwone te cegiełki. A ręcznie formowane importowane wychodzą strasznie drogo Więc poszukaliśmy sobie czegoś kompromisowego Ale za to we wnętrzach na pewno będziemy mieli taką "postarzaną" cegłę, bo bardzo nam się one podobają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 18.07.2006 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 dom na "101" super to u ciebie się posuwa. ile dałaś za bloczki? spisałem sobie adres tej betoniarni - z Pobiedzisk bierzemy stal wiec moż i bloczki. Fajnie że wkleiłaś tę tablice pozdrawiam Nie będę Ci odradzać tej betoniarni, choć my na pewno już niczego więcej od nich nie weźmiemy. Co prawda pierwsza połowa bloczków przyjechała idealna, ale za to drugą przywieźli okropną. A skoro nam przywieźli to pewnie i innym też są stanie wcisnąć taki szajs. Zdjęcie z ich adresem wkleiłam raczej jako ostrzeżenie niż reklamę Tanio wychodzi, to fakt - my też płaciliśmy 2,1 netto. Ale lepiej uważaj na nich. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 18.07.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 spoko dzieki! powołam się na żuczka - i powiem że "oj narzekał!!!!!" ps. tak myślałem że to antyreklama ale spróbować można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 18.07.2006 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Powklejałam zdjęcia od nowa. Mam nadzieję, że teraz widać wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 18.07.2006 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Ja tam powiem, ze taki kierownik budowy to skarb Dobrze, ze ekipie na rece patrzy. Naewt najlepsza ma swoje za uszami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiowa 18.07.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Nad cegłą z Kraśnika też swego czasu się zastanawialiśmy Piękna jest, tylko nam bardziej pasowało coś jaśniejszego, piaskowego. A w Kraśniku mają tylko bardziej lub mniej czerwone te cegiełki. A ręcznie formowane importowane wychodzą strasznie drogo Więc poszukaliśmy sobie czegoś kompromisowego Ale za to we wnętrzach na pewno będziemy mieli taką "postarzaną" cegłę, bo bardzo nam się one podobają. Żuczku, W Cegielni Hoffmanowskiej mają też cegłę piaskową. http://img295.imageshack.us/img295/2950/elewacjaceglana5ud2.jpg Chyba jest ciemniejsza od waszej, ale nie czerwona To zdjęcie jest z forumowej budowy. Też się nad nią zastanawialiśmy, ale w końcu będziemy mieli czerwoną. A makiety już pięknie widać Ale się napracowaliście! Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 19.07.2006 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Czy to nie czasem dom forumowego Darpa? Bardzo dokładnie prześledziłam wątek o cegle ręcznie formowanej, który kiedyś się pojawił na tym forum. Znam tą cegłę, bo to właśnie nad nią się zastanawialiśmy Tylko wydawała nam się za ciemna. My całego domu nie robimy z klinkieru, jedynie wnęki. A we wnękach kolory zdają się być ciemniejsze. Nie chcieliśmy zbyt dużego kontrastu między cegłą a kremową elewacją. Ale cegiełka pierwsza klasa, śliczna! Gdybyśmy robili klinkier na całej elewacji to pewnie właśnie na tą cegłę byśmy się zdecydowali. Niestety to droga zabawa zwłaszcza robocizna. P.S. Na zdjęciach cegły wyglądają inaczej niż w rzeczywistości Zanim zamówiliśmy naszą cegłę, to jechaliśmy oglądać realizacje. Ta piaskowa z Kraśnika na stronie producenta wygląda tak: http://www.hoffmanowska.pl/cegla_piaskowa.jpg Nie widzieliśmy realizacji domu z tej cegły na żywo. Opierając się jedynie na tym zdjęciu wydawało nam się, że jest czerwonawa Ta, którą wybraliście też jest bardzo ładna, taka klasyczna Domek na pewno będzie się uroczo prezentował Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 28.07.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 O rany, jaki macie fajny dom! Projekt podoba mi się i na zewnątrz i wewnątrz, super! Gratulacje i powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 01.08.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Oj witam witam!!!!! też dawno pani tu się nie pojawiała a ciekaw byłem co i jak. - nie lubie klinkieru ale twój musze przyznać został wybrany z bardzo dużym gustem! jestem pod wrażeniem! żuczku myślisz o zamknieciu domu przed zimą??? my też wiec nie narzekaj że prace idą wolno - jak chłopaki są dokładne to tylko się ciesz! ja mam przeboje z geodetą wspaniałym ale wiesz, wszystko przeżyje.... najważniejsze że to wszystko się zaczęlo, że jest ojciec i będzie budował bo to mnie najbardziej męczyło a reszta? bedzie dobrze ni nie? musi być!!! pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na dalszy ciąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 01.08.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Hej żuczku, z chęcia bym podjechał podziwiać piękny cokół. ALe coś mi ostatni zdrowie nie dopisuje i ledwo chodzę MOże znajdę któregoś wieczoru siły i spróbuję odnaleźć Twoją budowę. pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 02.08.2006 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Oj witam witam!!!!! też dawno pani tu się nie pojawiała a ciekaw byłem co i jak. - nie lubie klinkieru ale twój musze przyznać został wybrany z bardzo dużym gustem! jestem pod wrażeniem! żuczku myślisz o zamknieciu domu przed zimą??? my też wiec nie narzekaj że prace idą wolno - jak chłopaki są dokładne to tylko się ciesz! ja mam przeboje z geodetą wspaniałym ale wiesz, wszystko przeżyje.... najważniejsze że to wszystko się zaczęlo, że jest ojciec i będzie budował bo to mnie najbardziej męczyło a reszta? bedzie dobrze ni nie? musi być!!! pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na dalszy ciąg Świercz życzę Wam wszystkiego najlepszego, bo wiem, że nie jest Wam teraz łatwo. Mam nadzieję, że budowa u Ciebie w końcu ruszy pełną parą i będziecie mogli cieszyć się tak jak my A tempem prac u nas się nie przejmuję, bo po co? Nigdzie nam się nie spieszy Chociaż muszę Ci powiedzieć, że ostatnio te nasze chłopaki przyjęły takiego spida, że nadążyć za nimi nie możemy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 02.08.2006 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Hej żuczku, z chęcia bym podjechał podziwiać piękny cokół. ALe coś mi ostatni zdrowie nie dopisuje i ledwo chodzę MOże znajdę któregoś wieczoru siły i spróbuję odnaleźć Twoją budowę. pozdrawiam Gerion Więc zdrowiej szybko, bo zdrowie przy budowie potrzebne. I napisz coś w końcu w swoim dzienniku, bo widziałam ostatnio, że wiele tam u Was się dzieje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarek 02.08.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Gratuluję fundamentów! A ten cokół wygląda rewelacyjnie! Też taki chcę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 02.08.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Zuczek, opijaj fundamenty i to zdrowo ! WIELKIE GRATULACJE !!! Wszystko wygląda bardzo "filmowo" i elegancko. Cokolik piękniusi, czyściutki i starannie wykonany. Jest się z czego cieszyć i chwalić . Cegiełka prezentuje się wspaniale . Dobrze, że owinęliście ją folią, bo przy stawianiu parteru i betonowaniu stropu mogłaby się zniszczyć. My z tego właśnie powodu, że mogłoby się zniszczyć tą cegłę, czekamy z klinkierem na skończenie stanu surowego. Tym bardziej, że u nas oprócz wysokiego cokołu - w klinkierze mamy jeszcze część przodu i tyłu domu. A więc tak pięknie jak Ty jeszcze nie mamy i niestety nie mogę się pochwalić swoją cegiełką Pozdrowionka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 03.08.2006 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Katarek, Adriano - dzięki! To "tylko" fundamenty, ale bardzo cieszą. No i my się cieszymy, że już wybrnęliśmy z ziemi. Adriano - zawstydzasz mnie tą filmowością Fakt, nasi murarze są bardzo dokładni i staranni - to muszę przyznać. Teraz już jednak nie będzie tak "filmowo", bo zaczęliśmy stawiać ściany parteru z tego naszego thermoporu i niestety wiele jest popękanych, trzeba łatać A co za tym idzie nie wygląda już tak ładnie, czysto. Wiem, że tak naprawdę nie chodzi o to, aby teraz to pięknie wyglądało, ale mimo wszystko Na ściany osłonowe i działowe kupimy chyba coś mocniejszego P.S. Przypomiałam sobie, że fundamenty już opiliśmy jeszcze zanim je skończyliśmy Mieliśmy już pierwszą małą imprezę na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 03.08.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 zuczek, imprezki i opijanie najmniejszych chociażby etapów jest wpisane w budowanie. My też od początku świętowaliśmy każdy kroczek, który wiązał się z naszym domkiem. Wszystko tak cieszy, że chce się żyć, chce się oznajmić całemu światu, że dzieje się coś wyjątkowego, ważnego. I wydaje mi się, że to fajne. W końcu nie tak często buduje się własny dom A co do "filmowości" Twoich fundamencików to wcale nie żartowałam. Mówię zupełnie poważnie ! I nie masz się co zawstydzać. To jest fakt ! Niestety przy ścianach parteru nieco bardziej się brudzi (tzn. bardziej to jest widoczne). Szkoda tylko, że masz bloczki połamane i trzeba łatać. Ale tym się nie martw za bardzo . Przecież na to przyjdzie ocieplenie i tynk . Ostatecznie będzie ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts