Gość 04.08.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Jasne, że wypada oblać fundamenty. Wszak fundament to podstawa domu. A że Wam wyszedł wyjątkowo piękny, to oblewajcie do woli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 05.08.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Zuczek a wkładałaś jakąś informacje dla potomnych w fundament??? zastanawiam się co można by tam włożyc...... jakieś info o nas, kase, i .... no i gdzie to umieścić - gdziew rogu czy pod wejściem Ps. Ważne! możesz mi powiedzieć skąd zamawialiście beton B20 na fundamenty???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 05.08.2006 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Zuczek a wkładałaś jakąś informacje dla potomnych w fundament??? zastanawiam się co można by tam włożyc...... jakieś info o nas, kase, i .... no i gdzie to umieścić - gdziew rogu czy pod wejściem Ps. Ważne! możesz mi powiedzieć skąd zamawialiście beton B20 na fundamenty???? Ha ha wyobraź sobie , że nic nie włożyliśmy w fundament Nie wiem czy to chodzi o jakiś przesąd czy co innego... My przesądni nie jesteśmy, no a poza tym jak przyjechaliśmy na budowę to ławy były już zalane Ktoś napisał na forum, że należy osikać każdy narożnik domu Na razie wyręczył nas piesek, ale podczas jakiejś imprezki na działce, tak po kilku pyfkach, to kto wie... Zwłaszcza, że mi dziewczyny napisały, że fundament trzeba solidnie oblać Co do betonu to my braliśmy ze Stanbudu - tam było najtaniej, bo 203 zł netto z dojazdem. Grucha była punktualnie, obyło się bez problemów. Tylko później mieliśmy mieć stamtąd tanie bloczki, które niestety nie zostały zrobione na czas, a właściciel nie miał odwagi prosto w twarz tego powiedzieć nam i kilku innym inwestorom, po prostu wsiadł w furę i zwiał. Więc widzisz, nie jest to firma godna zaufania (i polecenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 06.08.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Jasne, ze mozna opijac fundamenty i wszystko pozniej. Choc dla mnie to raczej teoria, bo pozniej tak szybko idzie, ze nie nadazasz Ja na razie opilam tylko pozwolenie na budowe A w fundamenty tez nic nie wrzucialam bo zalewali jak bylam w pracy a ok 18 to juz sie zwiazaly Widzisz z naroznikami jest o tyle lepiej, ze zawsze mozna podlac Mysmy jeszcze pod piaskiem zakkopali w salonie kamien wegielny i tyle Wstyd sie przyznac, ale nawet wiechy po dachu nie bylo, bo dekarze stwierdzili, ze dzis juz ludzie tego nie praktykuja a mi w srodku mista trudno bylo odpowiedni bikiecik zorganizowac No ale wam zycze spelniania zwyczajow i przesadow budowlanych wg waszych potrzeb Piekny ten wasz cokol Jestem pod duzym wrazeniem tej cegly. Za twoja porada zamowilam sobie u producenta te poradniki projektanta. Przyslali mi poczat do domu wiec teraz sobie studiuje Teraz czekami na zdjecia murow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia64 07.08.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 żuczku GRATULACYJKI FUNDAMENTÓW I PIĘKNEGO COKOŁU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Uważam że NALEŻY TO OBLAĆ!!!! http://img409.imageshack.us/img409/4333/cid6cdb73fa7c8e4020b2342a313bfa8377cb5.gif Teraz niechaj mury pną się do góry Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 07.08.2006 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Dziękuję kochani za te gratulacje Kasiu - mury rosną, fundamenty oblane aż nadto Iga - wiechą się nie przejmuj, wiem że nie wszyscy ją robią. Oblewaniem też się nie martw - każdy oblewa według własnego uznania. Wy byście musieli co chwilę świętować, tak szybko u Was ta budowa postępuje Nadrobicie na parapetówce Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 07.08.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 zuczek, skoro fundamenty solidnie oblane, czas na ciąg dalszy, czyli ściany parteru. Szkoda, że bloczki Thermoporu są popękane i musicie łatać. Ceramika niestety jest krucha . Ja z silką nie miałam kłopotów. Oprócz pierwszego "bam" podczas wyładowywania wszystkie były całe. Może na działówki zdecydujesz się na silkę ? Jest mocna , tłumi hałas i jest zdrowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 07.08.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Oj TAK - na parepetowke juz sie grzeja wszyscy znajomi i rodzina A imprezy u nas sa slynne w towarzystwie My nawet wesele robilismy w piwnicy, w ktorej teraz miszkamy - wszyscy bawili sie super - az gosci musialam wyrzucac z domu o 6 rano Tak wiec solide oblewanie murowane - oby chta wytrzymala P.S. My działowki robilismy z betonu komórkowego i jestem bardzo zadowolona z takiego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awaj 08.08.2006 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 witaj Żuczku, od jakiegoś czasu skrycie czytam Twój dziennik i postanowiłam się ujawnić aby pogratulować postępów w pracach dodatkowo mam pytanko jakie wino robisz? ja w tym roku poczatkuję jako winiarz i mam dwa baniaczki porzeczkowe i wiśniowo - czereśniowe ciekawa jestem co mi ztego wyjdzie mam nadzieję że wino pozdrawiam i życzę postępów we wszystkich pracach Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 08.08.2006 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Adriano Twojej silki to nawet bomba nie rozwali Rzeczywiście mocna jest. Co do ścian działowych to owszem zastanawiamy się na d silikatem, ale decyzji jeszcze nie podjęliśmy. Natomiast na ściany osłonowe będzie ceramika. Z tym thermoporem to jest tak, że są lepsze i gorsze palety. Wczoraj np były wręcz idealne Iga - super masz rodzinkę To miłe, że ludzie potrafią się tak bawić, że aż musisz ich siłą wywalać z chaty Awaj - witam Cię w swoich skromnych progach Winko już się robi. Szczerze mówiąc ja też jestem początkująca w tym temacie Sama bym nie dała rady - teściówka przyszła do mnie z odsieczą Winko będzie z wiśni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarek 08.08.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Zuczku! - fajnie Ci ściany rosną - gratulacje! Mnie szczególnie sie spodobały kotwy - bo mam prawie takie same - tylko na końcu są jeszcze takie pofalowane (efekt używania młotka i przemyślnego systemu kształtek stalowych ). I też sobie jeszcze poczekaja na ocieplenie... Tylko uważajcie, bo to troche niebezpieczne jest - ja juz sie kilka razy nabiłem, na szczęście niezbyt groźnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 08.08.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 WOW! szybko to idzie!! GRATULUJE pnących się super murów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 08.08.2006 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Żuczku, może wlecę na szklankę młodego wina? Słuchaj, czy to nie Ty z Pawłem się kiedyś pojawiliście przed moją budową (czymś srebrnym...luki pamięci) i nie chcieiście się jakoś ujawnić kto zacz? Mam takie jakieś podejrzenia ;-D pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 09.08.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Kaloszki bardzo twarzowe! A z dzira - sam gruz to tylko rozwiazanie tymczaswe. Nie chce cie straszyc, ale bedziesz musiala (jak ja zreszta ) podniesc poziom terenu. Zapytaj swoich dostawoc paich, zwiru, sasiadow - powiedz, ze bedziecie potrzebowac ziemi. I jak bedzie okazja - niech przywaoza i zrzucaja do was. Ja tak zrobilam i co prawda odzewu brak - ale moze tobie sie uda A jakbys miala nadmiar albo ktos by cos slyszal to ja chetnie ziemie przyjme Musze cholopa nasypac sobie a pozniej rowiezc taczkami po dzialce na przelomie sierpnia i wrzesnia Zycze wiec powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 09.08.2006 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Żuczku, może wlecę na szklankę młodego wina? Słuchaj, czy to nie Ty z Pawłem się kiedyś pojawiliście przed moją budową (czymś srebrnym...luki pamięci) i nie chcieiście się jakoś ujawnić kto zacz? Mam takie jakieś podejrzenia ;-D pozdrawiam Gerion Zapraszam Samochód owszem mamy srebrny i czasami przejeżdżamy obok Twojej działki, ale (jeszcze) nie mieliśmy okazji się poznać Jeśli się kiedyś poznamy to nie będę ukrywać, że jestem forumowym żuczkiem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 09.08.2006 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Kaloszki bardzo twarzowe! A z dzira - sam gruz to tylko rozwiazanie tymczaswe. Nie chce cie straszyc, ale bedziesz musiala (jak ja zreszta ) podniesc poziom terenu. Zapytaj swoich dostawoc paich, zwiru, sasiadow - powiedz, ze bedziecie potrzebowac ziemi. I jak bedzie okazja - niech przywaoza i zrzucaja do was. Ja tak zrobilam i co prawda odzewu brak - ale moze tobie sie uda A jakbys miala nadmiar albo ktos by cos slyszal to ja chetnie ziemie przyjme Musze cholopa nasypac sobie a pozniej rowiezc taczkami po dzialce na przelomie sierpnia i wrzesnia Zycze wiec powodzenia Iga będę pamiętać o ziemi, ale szczerze wątpię żeby ktoś miał taki nadmiar i chętnie się pozbył Tak sobie myślę, że skoro gazownia nas tak urządziła to gazownia powinna to teraz naprawić. Ale w to też wątpię Czemu tak jest w tej Polsce, że jak robią jedno to 150 innych rzeczy spiepszą? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 09.08.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Żuczku miałem to samo na swojej działce, droga gruntowa i garb to chyba standard Kostrzyński ja kupiłem od Mariusza Czajki 500 ton piasku...to koszt wypełnienia fundamentów i podniesienia działki Na resztę poszedł humus z fundamentów i kilka przyczep ziemi od Darka (studniowego) Pogadaj z nim...niebędziesz mieć problemów z ziemią. Jak będziesz przejazdem, to rzuć okiem jak i pięknie działkę wyrównali... Gruz jest owszem dość przydatny, ja se wypełniłem nim te dołki obok garbu ulicy pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 09.08.2006 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Zuczku! - fajnie Ci ściany rosną - gratulacje! Mnie szczególnie sie spodobały kotwy - bo mam prawie takie same - tylko na końcu są jeszcze takie pofalowane (efekt używania młotka i przemyślnego systemu kształtek stalowych ). I też sobie jeszcze poczekaja na ocieplenie... Tylko uważajcie, bo to troche niebezpieczne jest - ja juz sie kilka razy nabiłem, na szczęście niezbyt groźnie! O, miło wiedzieć, że nie tylko my tak budujemy Na razie się nie nadzialiśmy, ale boimy się, żeby przypadkiem jakieś dziecko nie zrobiło sobie krzywdy Wiadomo, dzieci mają bogatą wyobraźnię Nie mamy jeszcze ogrodzenia. Na razie powiesimy jakąś tabliczkę ostrzegawczą, ale to w sumie nie załatwia sprawy... P.S. Fajną masz Marcelinkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 09.08.2006 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Żuczku miałem to samo na swojej działce, droga gruntowa i garb to chyba standard Kostrzyński ja kupiłem od Mariusza Czajki 500 ton piasku...to koszt wypełnienia fundamentów i podniesienia działki Na resztę poszedł humus z fundamentów i kilka przyczep ziemi od Darka (studniowego) Pogadaj z nim...niebędziesz mieć problemów z ziemią. Jak będziesz przejazdem, to rzuć okiem jak i pięknie działkę wyrównali... Gruz jest owszem dość przydatny, ja se wypełniłem nim te dołki obok garbu ulicy pozdrawiam Gerion Dzięki za radę. Może rzeczywiście pan Darek to lekarstwo na nasz problem? Fundamenty mamy podsypane piaskiem, gliną i na to ma przyjść jeszcze humus. W sumie na działce nie ma tego problemu tylko przed działką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 09.08.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 zuczek, kaloszki "pierwsza klasa" . Jakie zalotne ... , a kolorek nietuzinkowy . Szkoda tylko, że właścicielka tych urodziwych kaloszków się w całości nie ukazała Ściany rosną i to bardzo cieszy . Każde następne warstwy bloczków będą "wyłaniały" domek. To najpiękniejszy etap , bo codziennie widać jak domek rośnie. Dobrze, że coraz mniej jest połamanych bloczków. Martwi tylko ta zbierająca się woda na drodze. Myślę, że może by tak ten garb "wypłaszczyć" , a ziemię przesunąć w dołek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts