Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Kolejna garsc pytan do Szanownych forumowiczow ;)

Jak zwykle chodzi o pieniadze - elewacja z cegly klinkierowej pelnowymiarowej wychodzi drogo, elewacja z cegly silikatowej łupanej taniej ale...

Tak sobie jezdze po tych hurtowniach/stronach www i widze ze są cegly klinkierowe połówkowe - tańsze niż normalne (bo mniej ważą). Architekt nie widzi przeciwskazan do tego by z tych polowek klinkierowych postawic cala warstwe elewacyjna sciany 3W. Czy "praktycy" goszczacy na tym forum maja jakies negatywne doswiadczenia z taka konstrukcja ?

Sciana nosna: silikat 18

Ocieplenie: Welna 20

Elewacja: klinkier polowkowy np z CRH Klinkier (55mm szer)

Co sie z tym wiaze:

jako ze wymiar takiej sciany bedzie 18+20+2,5(szczelina)+5,5(elewacja)= 46cm to fundament w fundament musze wlozyc 2cm wiecej styropianu by jego wymiar byl taki sam (silikat24 od wewnatrz+10styr+bloczek betonowy 12)=46cm czy zostawic tak jak mam z styr 8 (razem 44), powyzej linii gleby zastapie bloczki betonowe cegla elewacyjna pelna (cokół) a sciana bedzie 2cm wystawac poza obrys cokolu. Mozna tak ? (przy szerokosci cegly elewacyjnej 5,5 nieco sie boje wystawiac 2cm w powietrze - nie wiem czy slusznie)

Druga prosba o rade:

- wykonawca mowi ze mozna spodziewac sie wykwitow na scianie elewacyjnej/kominie klinkierowym. Czy pojawienie sie owych wykwitow (nie wiem - chyba wapiennych ;) ) to sprawa uzycia nieodpowiedniej zaprawy czy zlego wykonastwa ? Jak temu zapobiec ?

https://forum.murator.pl/topic/56159-%C5%9Bciana-3w-klinkier-na-elewacji-pytania/

Cześć

Mam podobne wątpliwości co do elewacji. Tylko, że ja zastanawiałem się, czy zamiast sliki łupanej na elewacje nie dać klinkieru bo tańszy (chociaż zmieni to całkowicie wygląd budynku).

Chyba, że masz na myśli Silkat S z "Grupy z Silikaty", który jest faktycznie tańszy od klinkieru. Ile kosztuje taka połówka klinkieru?

Dlaczego masz wątpliwości do łupanej?

Co do szerokości 5,5. Nawis jest wskazany. Dopuszczalny 1/3 szerokości to prawie sie łapie, ale ja bym nie kładł takiej cienizny.

Dlaczego dajesz silikat 24 jako fundament a, nie bloczek betonowy?

pozdr

filipek

https://forum.murator.pl/topic/56159-%C5%9Bciana-3w-klinkier-na-elewacji-pytania/#findComment-1238555

Filipek->

Wstepnie wybralismy silikat łupany by ciąć koszty - ja nie jestem estetą w dosłownym słowa tego znaczeniu i prawde mowiac mi to wsie rawno jak to bedzie wygladac. Dylemat pojawil sie po dokladniejszym zbadaniu sprawy silikatow - trzeba to zaimpregnowac, mieszkam blisko drogi - białe to długo nie bedzie co sprawdzilem po rozmowie z jednym z wykonawcow ktory powiedzial gdzie zrobili z tego domek i mimo impregnacji 'bialy' to on juz nie jest. (nie robili z Silki tylko z innych silikatow).

Polowke klinkieru mozna dostac kolo 1zł (i w górę zaleznie od koloru) - moj wykonawca sprawdza rabaty w roznych hurtowniach wiec jeszcze nie znam dokladnej ceny. A zawsze to klinkier. to ze cienki - od strony 'psychologicznej' mnie to nie przeraza - przeicez jest grubszy niz tynk :) Od strony technicznej - ani arch ani wykonawca nie widza przeciwskazan - stad pytam jeszcze tu na forum gdzie zaglada duzo 'praktykow'

Silikat 24 - potrzebuje szeroki fundament pod sciane 3W - biorac wieksza ilsoc silikatow uzyskuje lepszy upust. Stad skoro i tak biore na dom (sciany parteru, dzialowe) to biore takze na fundament - bedzie stanowil wewnetrza warstwe fundamentu. Nie mam zamiaru tego w piwnicy tynkowac (odpada koszt) - jakos to bedzie wygladalo. Bloczek betonowy wyglada hmm..mniej ciekawie - tynk wskazany.

https://forum.murator.pl/topic/56159-%C5%9Bciana-3w-klinkier-na-elewacji-pytania/#findComment-1238572

anpi->

Masz racje ze murowanie klinkieru jest drogie i licza czesto za to straszne sumy. Moj wykonawca jednak liczy mi za sciane zbiorczo 60zl/m2 za 3W (silikat+ocieplenie+cegla [dowolna w tym takze klinkier] co stanowi w moim rejonie bardzo dobra oferte (inne firmy zyczyly sobie 60-100zl za SAM KLINKIER - za robocizne oczywiscie)).

Takze murowanie cienkiego klinkieru zapewne tansze nie jest - chbya tylko w tym ze idzie mniej zaprawy/fugi.

https://forum.murator.pl/topic/56159-%C5%9Bciana-3w-klinkier-na-elewacji-pytania/#findComment-1238573

Oj, obawiam sie, ze 55 mm to zdecydowanie za cienka warstwa oslonowa - bedzie bardzo podatna na "prace" pod wplywem naporu wiatru, itp. a co z tego wynika - mozesz miec problemy z pojawianiem sie pekniec na elewacji...

Moim zdaniem 80 mm to niezbedne minimum.

Co do cen - przelicz raz jeszcze. Skoro robocizna jest liczona od m2 to budowanie z cegly pelnej czy polowkowej wychodzi tak samo.

Natomiast cegly polowkowe sa niewiele tansze od cegiel pelnych - przykladowo w Ekoklinkier odpowiednio 1.21 i 1.81 za sztuke...

Nie wiem czy warto oszczedzac na grubosci sciany oslonowej, bo moze sie to w przyszlosci skonczyc nieustannymi problemami z elewacja...

Co do wykwitow. Najbezpieczniej jest zastosowac specjalna zaprawe do klinkieru (Quick-Mix, Bolix) ale oczywiscie wychodzi to drozej.

Alternatywa jest zastosowanie zaprawy cementowej (bez WAPNA!) najlepiej ze specjalnym plastyfikatorem do klinkieru. Ewentualnie do zaprawy mozna dodac tez barwnik, ale po pierwsze barwniki sa drogie, a po drugie dostepne sa wlasciwie glownie ciemne kolory barwnikow. Jesli zalezy Ci na jasnej zaprawie to lepiej jednak kupic gotowa zaprawe do klinkieru (np. Quick-Mix jest dostepny w szerokiej palecie braw, w tym wielu jasnych pastelowych kolorach).

W obu przypadkach wazna jest tez jakosc uzytej wody zarobowej! Jesli woda jest bogata w skladniki mineralne, to wykwity moga pojawic sie nawet przy uzyciu specjalnej zaprawy do klinkieru.

No i wazne jest tez zabezpiecznie swiezych wymurowan przed deszczem...

https://forum.murator.pl/topic/56159-%C5%9Bciana-3w-klinkier-na-elewacji-pytania/#findComment-1238635

Hmm...dziekuje za opinie, zbadam jeszcze ta sprawe - ale to pierwsza sugestia prowadzaca do wniosku ze 55mm to za malo.

Roznica w cenie - przy zalozeniu ze cegla pol jest 50groszy tansza (CRH KLINKIER) daje to okolo 25zł / m. Cały budynek - ponad 5000zł zaokraglane w dol. Czy warto oszczedzac 5000zl ? Warto. Tyle ze nie za takie problemy jakie opisujesz - z drugiej strony wykonawca stawial takie sciany, architekt nie ma nic przeciw - tu na forum jednak nie znalazlem watków nt. mojego problemu...nic to - trzeba bedzie rozwazyc ponownie.

Zaprawe bede potrzebowal w wiekszosci ciemną - dzieki za cynk z wodą. Rozumiem ze jakby co to te wykwity da sie wyczyscic i w przyszlosci juz sie nie pojawią ?

https://forum.murator.pl/topic/56159-%C5%9Bciana-3w-klinkier-na-elewacji-pytania/#findComment-1238671

No coz, jesli zdecydujesz sie na te 55 mm to musisz zadbac o naprawde dobre kotwienie sciany.

Co do wykwitow na klinkierze i ich usuwania - na forum jest cala masa watkow na ten temat. Poczawszy od czyszczenia woda, cytryna, Coca-Cola :D Poszukaj...

https://forum.murator.pl/topic/56159-%C5%9Bciana-3w-klinkier-na-elewacji-pytania/#findComment-1239043

W naszym domu część elewacji frontowej będzie 3W (reszta 2W) oraz cała podmurówka. Też będziemy brali klinkier z CRH wię pozwoliłem sobie wysmarować zapytanie do tamtejszego doradcy. Odpowiedział mi (zresztą bardzo szybko), że warstwa osłonowa ściany powinna mieć minimum 70 mm (chyba, że cokół). Wprawdzie nie zdażyło się nigdy aby te 55 mm okazało się technicznie nie wystarczające, ale normy to normy. Poza tym podpowiedział, że tak duże powierzchnie cieńszego klinkieru wymagają gęstszego kotwienia co odczuwalnie podnosi koszty takiej ściany, więc zasadne jest stosowanie połówek na podmurówki, a w przypadku powierzchni całych ścian jednak standardowe cegły.
https://forum.murator.pl/topic/56159-%C5%9Bciana-3w-klinkier-na-elewacji-pytania/#findComment-1239937