Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prysły marzenia

Gość

Recommended Posts

jest tylko jedno dobre prawo- "oko za oko ..."

wszystko inne jest juz tylko proba wciskania ludziom kitu

, jesli chodzi o warunki jakie maja przestepcy nie wiem jak wy ale ja odnosze wrazenie ze ktos tu po prostu chroni "swojakow"

nie potrafie tego sobie w zaden sposob inaczej wytlumaczyc

a caly system z prawnikami, procedurami uwazam za jedna wielka pomylke (lub wlasnie celowe dzialanie- kto na tym moglby zyskiwac pozostawiam pod rozwage czytelnika ).

uwazam, ze jedyny sprawiedliwy system to taki ktory nie przeszkadza w wymierzaniu sprawiedliwosci. (zalozmy , ze ktos kogos zabil- rodzina lub przyjaciele zabitego powinna miec pelne prawo do odwetu- wtedy zaden przestepca nie moglby sie czuc bezkarnie)

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anonim

to już przesada.Prawo talionu to jednak zamierzchła przeszłość.Nie wyobrażam sobie życia w społeczeństwie zanarchizowanym,gdzie co chwilę ktoś by się zabijał i wybijał sobie zęby, bo według niego dzieje mu się krzywda.

Sprawidliwość jest realna (choć nigdy w 100%), chodzi o zrównoważenie proporcji między prawami sprawcy i ofiary.

Jak na dzisiaj jest mocna zachwiana na niekorzyść ofiary.

Trudno też być sędzią w swojej sprawie.Chyba z prostych przyczyn, także psychologicznych, lepiej ,aby osądzała osoba trzecia.

Fidelis-

coś mi się nie zgadza.Prosisz martę,aby nie poruszała tematu policji , bo to jest forum o innej tematyce,a sam wywalasz półmetrowego posta na ten temat.

:eek:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: opal dnia 2003-03-16 17:07 ]

Mili Państwo!

Szkoda i żal mi wszystkich poszkodowanych przez złodziei, ale po przeczytaniu kilku Waszych postów nasuwa mi się pytanie czy w obliczu takiego zagrożenia nie warto "zatrudnić" teściową ?

Domu przypilnuje, czasami coś ugotuje, a i koszty związane z jej pobytem są niewielkie. MG

opal,

ma prawo się Tobie COŚ nie zagadzać, tak samo jak dla mnie nie kleją się kupy wydarzenia, o których pisze (z całym dla niej szacunkiem) *marta*. Tego (a nie policji) dotyczyło te 0,5 metra, o którym piszesz. Skomentowałem przede wszystkim jej wypowiedź a nie policję samą w sobie.

Będąc wyznawcą wolnego rynku, słowa, przekonania i myśli, nie widzę przeciwskazań, aby anty i pro-policjanci założyli kolejny topic. W końcu jeśli ktoś rozmawia o rybkach, psach... kto inny może mieć inne hobby. Przecież chodzi o wymianę (niejednokrotnie gorzkich) doświadczeń i opinii.

Życzę wszystkim więcej szczęścia, sprawnej policji, eleganckich wagonów PKP, oddanych lekarzy, uczciwych celników, lojalnych sędziów a przede wszystkim czujnych teściowych :wink:

S

Fidelis - w dużej części zgadzam się z Tobą. Mnie w opisie *marty* zastanowiła tylko jedna rzecz, a mianowicie dlaczego jej mąż sam nie wezwał karetki a pytał o nią (dlaczego jej nie ma) policjantów.Dla mnie jest to sytuacja nie do przyjęcia, ale być może *Marta* pisała w dużym skrócie i trudno to ocenić właściwie.

Na policjantów, lekarzy, urzędników, nauczycieli i wszystkich pozostałych zawsze można napisać skargę do zwierzchników itd.

Zawsze jest to jakiś mały kroczek do poprawy codzienności.

I dalej pozostaje pytanie - a co z bandziorami????

Ania

Nie wiem co Wam tak zależy na upadlaniu więźniów. Przestępca nigdy nie chce iść do więzienia nawet (jak będzie miał w celi i trzy telewizory). Jest państwo w którym za kradzież odcina się rękę i to bez sądu, ale wcale to nie zmniejszyło a tym bardziej wyeliminowało kradzieży. A jedno jest pewne! Jak sobie skazany posiedzi w zwierzęcych warunkach np. 3 lata to na wolność wyjdzie jako zwierze i co wtedy ?

Życie w zbiorowośći zwanej państwem narzuca obowiązki (podatki), część z nich idzie na naukę, część na Policję a część na więziennictwo. Chociaż ja wolał bym nie płacić na nic a tym bardziej na :górników, rolników, stoczniowców, hutników ...

A właśnie juto 17 i jak ktoś prowadzi działalność to przypominam o zapłaceniu ZUS-ów. :smile:

tomasz B.

- przez taka wlasnie gadke ( jaka prezentujesz) mamy taki burdel jaki mamy

nie pieprzcie mi, ze bandycie jest obojetne do jakiego wiezienia idzie i ze to nie ma wplywu na decyzje o ewentualnie popelnionym przestepstwie

bandyta jak kazdy czlowiek potrafi kalkulowac i wybierac

a w dzisiejszej rzeczywistosci wybor jest niezwykle prosty:

co moze robic tepy osilek jesli nie zostac czlonkiem jakiejs ekipy?- jemu sie to po prostu oplaca- to lepszue niz zasilek, albo nedzna praca.

dlatego wybiera przstepstwo.

jestem pewny ze w innym normylnym swiecie, ten wybor nei bylby dla wielu tak oczywisty

pozdrawiam,

niezadowolony

Tomaszu,

popadasz od razu w skrajności.Kto mówi o zwierzęcych warunkach i upodleniu?

Mówimy o sprawiedliwości i nie faworyzowaniu przestępców.

Choć rozumiem o co Ci chodzi z ponoszeniem kosztów, to uważam,że wkładanie hutników i górników oraz bandytów do jednej grupy społecznej,którą trzeba finansować, jest przesadą i obelgą dla tych grup społecznych.Bandyci są poza grupą społeczną ponieważ działają na jej szkodę.

Nie nie, w żadnym wypadku nie stawiam równości między ludzmi pracującymi a pasożytami żyjącymi z ich pracy.To była odpowiedz na postulat o kosztach utrzymania więźnia. Pieniądze publiczne są wydawane z większym i mniejszym sensem i tak już niestety jest.

Co do kradieży to ja jakiś czas temu powiedziałem sobie , że nigdy nie kupię kradzionej rzeczy i mimo świetnych propozycji podczas budowy - słowa dotrzymałem. Gdyby ta porządna większość społeczeństwa nie stwarzała zapotrzebowania na kradzione rzeczy to i tych było by mniej, ale to już sprawa własnego sumienia.

Tomaszu

to już są kwestie moralności.Oczywiście,że masz rację.

Ale kwestia kary-to już dalszy etap.Przestępstwa będą zawsze.

Nawet jak ta "porządniejsza" część społeczeństwa nie będzie kupować kradzionych to ta nieporządna będzie.

:wink:

Ale nikt nie kwestionuje konieczności "dobrego" wychowania.Tyle,że jest to rozwiązania na pokolenia,a poza tym nie daje 100% gwarancji.

Przecież wciąż nie wiadomo tak naprawdę,kto wychowuje człowieka.

A czynniki biologiczne? (mają doniosłe znaczenie przecież,być może dominujące) Jedna z ostatnich teorii mówi,że na "kształt" człowieka mają wpływ geny i rówieśnicy.Rodzice-nie lub w znikomym stopniu.

Oczywiście,że tego nie możemy być pewni,ale ci co chcą wychować dobrze dzieci, to czynią to.A co z resztą?

Jak wychowywać?Pod przymusem?W demokracji?

Troszkę to więc utopijne jest..

Poza tym chodzi o rozwiązanie sytuacji tu i teraz-są przestępcy i co dalej?(I zawsze będą,bo taka natura człowieka)

Mamy czekać 3oo lat,aż następne dzieci urodzą się doskonałe?(utopia)

Życie toczy się tu i teraz.Gratuluję niefrasobliwości i dystansu.

Widocznie nie czujesz się zagrożony.

:smile:

to nie wniosek( po przeczytaniu powyzszych tekstow, stwierdzam tylko, ze sprawy maja sie gorzej niz moznaby przypuszczac, gdyz jak widac nie tylko bezduszni politycy, ale nawet jak podejrzewam inteligentni i wyksztalceni uczestnicy forum maja w tej sprawie niestety ten sam nieszczesliwy poglad- no coz sprawa wyglada na przegrana) a raczej propozycja rzucona w proznie.

co do sprawnosci umyslowej to wszystkim zycze, aby mysleli rownie sprawnie jak ja

niezadowolony

nie wiem czy sobie z tego zdajecie sprawe ale w kazdym przestepstwie w kazdej zbrodni macie swoj udzial, czy sie to wam podoba czy nie, -przez taka postawe.

ale za to (jesli sie nad tym za dlugo nie zastanawiac) mozna dojsc do wniosku ze jestescie bardzo humanitarni i wysoko rozwinieci. najwazniejsze ze macie "czyste" sumienia.

a ja wam mowie - macie krew na rekac, przez takie bredzenie

ale przeciez mozecie z tym zyc...

Dżizus, Anonimowy, zlituj się!!! Nie wiem już czy piszesz serio, czy tylko prowokujesz. Nikt nie chce nikogo mordować, nawet jeśli chodzi tylko o pospolite męty. Wątek utworzyła osoba napadnięta we własnym domu w srodku nocy. Dla mnie osobiście to najbardziej przerażający obrazek, jaki kojarzy mi się z posiadaniem domu. Nic mnie tak nie martwi jak perspektywa bycia pod obserwacją jakichś zasrańców z łomami i późniejsze włamanie. Jak widać, wielu innych czuje to samo, o czym swiadczy popularność tego wątku. Gdyby ludzie mogli czuć się bezpiecznie we własnym domu, dyskusja na ten temat nie byłaby tak goraca.