Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak uzyskac numer domu

Hube

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trzeba się zgłosić do Wydziału Budowlanego.

Ja poszłam osobiście i numer dostałam od ręki. Miałam nawet możliwość wyboru - dzięki temu będę mieszkać pod numerem 100! :D

Adres potrzebny jest przed przyłączem elektrycznym.

Eeeeeee, nie! Ja mam przyłącze (docelowe) a numeru - nie. W umowie o prąd mam wpisany numer działki w miejscu, gdzie się wpisuje adres.

U nas nr budynków są "przywiązane" do działek. Chodzi o zachowanie sensownej ciągłości. My mieliśmy do wyboru dwa nr, bo pobudowaliśmy się na 2 działkach - wybraliśmy parzysty. Niestety nie pamiętam jak nazywał się wydział gdzie się składało wniosek. Poza podaniem nie wymagano innych dokumentów - nawet nie trzeba było mieć domu na działce by uzyskać nr :D

Numer "policyjny" nieruchomości , czyli adres można uzyskać nawet do działki niezabudowanej.

Składa się wniosek + dokument poświadczający prawo dysponowania nieruchomością - tytuł prawny do nieruchomości może byc taki sam jak przy uzyskiwaniu pozwolenia na budowę (np. umowa dzierżawy itp.) i kopię mapy ewidencyjnej (może być w skali 1:1000).

W przypadku nieruchmości z budynkiem czasmi niektóre gminy wymagają kopii inwentaryzaji budynku.

Wnioski składa się w referacie (bo to w urzedach gmin) odpowiadającym za sprawy geodezyjne i gospodarkę nieruchomościami.

Dziwne to bo u mnie w gminie gdzie złożyłem wniosek zażądali papieru o zakończeniu budowy i formalnym odbiorze budynku. Więc grzecznie buduje na numerze ewidencyjnym i numer dostanę dopiero jak skończę.

Ale numer chetnie bym juz mial - moze znacie jakies przepisy jak ich zmusić?

Dziwne to bo u mnie w gminie gdzie złożyłem wniosek zażądali papieru o zakończeniu budowy i formalnym odbiorze budynku. Więc grzecznie buduje na numerze ewidencyjnym i numer dostanę dopiero jak skończę.

U mnie w zawiadomieniu o nadaniu numeru powołują się na Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 28.10.2004 roku w sprawie numeracji porzadkowej nieruchomości (Dz.U. Nr 243 poz. 2432 z 2004 roku).

U mnie w zawiadomieniu o nadaniu numeru powołują się na Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 28.10.2004 roku w sprawie numeracji porzadkowej nieruchomości (Dz.U. Nr 243 poz. 2432 z 2004 roku).

http://www.bialowieza.bialowieza.pl/zrzuty_dzienniki.urzedowe/pliki/2004/2432.htm

witajcie

ja jestem od niedawna szczesliwym posiadaczem wlasnego numeru - aczkolwiek w gminie powiedziano mi, ze nie byloby problemu miec juz numer nawet w fazie samych fundamentow 8)

dla energetyki nie ma problemu z numerem - korespondencja oznaczana byla na numer dzialki i miejscowosc a przychodzila po prostu na adres domowy.

Numeru wybrac nie moglem gdyz numeracja przyporzadkowana byla do dzialek

A u nas to dopiero było śmiesznie!

Nasza działka nie ma adresu, bo jest w szczerym polu. Dopiero, gdy złożyłam kwit o nadanie numeru, zaczęli się zastanawiać nad nazwą ulicy. Tymczasem ZE nie chciał w ogóle z nami rozmawiać, dopóki nie będziemy mieli numeru. Oczywiście w urzędzie miasta baaardzo się zdziwili uporem ZE w kwestii nadania numeru i rozłożyli bezradnie ręce - nazwę ulicy nadadzą w bliżej nieokreślonej przyszłości. Wobec niezłomnego stanowiska ZE, w urzędzie nadali nam numer "tymczasowy", przy pobliskiej ulicy. To zadowoliło ZE, a my i tak będziemy mieli inny adres!

• 4 weeks później...

U mnie było jeszcze śmieszniej. Sąsiedzi mają numer 8. Poszedłem do gminy, bo pani obiecała mi telefonicznie, że da mi numer od ręki. Zajrzała do rejestrów i okazało się... że mam numer 8 :lol: :lol: :lol: Sąsiedzi powinni mieć 6, tak jest we wszystkich papierach, a oni (to znaczy poprzedni właściciel) powiesili sobie na domu 8 :lol: :lol: :lol:

Kupiłem więc cyferkę 6 i zamieniłem się z nimi :lol: Aha - dokument o przyznaniu numeru dostałem w gminie od ręki.