Hube 21.06.2006 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Witam, mam obecnie nadany numer ewidencyjny dzialki na ktorej stawiam budynek i zastanawiam sie gdzie musze sie zglosic aby nadano mi "normalny" numer ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 21.06.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 To ja się przyłączam do pytania. I jeszcze jedno - na jakim etapie musi być budowa, żeby dostać numer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kayak 21.06.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Ja napisalam pismo do gminy(pani od numerów domów mi podyktowała), po tygodniu mialam nadany numer. Zrobilam to na etapie fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 21.06.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Ja napisalam pismo do gminy(pani od numerów domów mi podyktowała), po tygodniu mialam nadany numer. Zrobilam to na etapie fundamentów. Do jakiego wydziału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czrn_krow 21.06.2006 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Trzeba się zgłosić do Wydziału Budowlanego. Ja poszłam osobiście i numer dostałam od ręki. Miałam nawet możliwość wyboru - dzięki temu będę mieszkać pod numerem 100! Adres potrzebny jest przed przyłączem elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 21.06.2006 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Trzeba się zgłosić do Wydziału Budowlanego. Ja poszłam osobiście i numer dostałam od ręki. Miałam nawet możliwość wyboru - dzięki temu będę mieszkać pod numerem 100! Adres potrzebny jest przed przyłączem elektrycznym. Eeeeeee, nie! Ja mam przyłącze (docelowe) a numeru - nie. W umowie o prąd mam wpisany numer działki w miejscu, gdzie się wpisuje adres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 22.06.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 U nas nr budynków są "przywiązane" do działek. Chodzi o zachowanie sensownej ciągłości. My mieliśmy do wyboru dwa nr, bo pobudowaliśmy się na 2 działkach - wybraliśmy parzysty. Niestety nie pamiętam jak nazywał się wydział gdzie się składało wniosek. Poza podaniem nie wymagano innych dokumentów - nawet nie trzeba było mieć domu na działce by uzyskać nr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 22.06.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Numer "policyjny" nieruchomości , czyli adres można uzyskać nawet do działki niezabudowanej.Składa się wniosek + dokument poświadczający prawo dysponowania nieruchomością - tytuł prawny do nieruchomości może byc taki sam jak przy uzyskiwaniu pozwolenia na budowę (np. umowa dzierżawy itp.) i kopię mapy ewidencyjnej (może być w skali 1:1000). W przypadku nieruchmości z budynkiem czasmi niektóre gminy wymagają kopii inwentaryzaji budynku. Wnioski składa się w referacie (bo to w urzedach gmin) odpowiadającym za sprawy geodezyjne i gospodarkę nieruchomościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 22.06.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Dziwne to bo u mnie w gminie gdzie złożyłem wniosek zażądali papieru o zakończeniu budowy i formalnym odbiorze budynku. Więc grzecznie buduje na numerze ewidencyjnym i numer dostanę dopiero jak skończę.Ale numer chetnie bym juz mial - moze znacie jakies przepisy jak ich zmusić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 22.06.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Dziwne to bo u mnie w gminie gdzie złożyłem wniosek zażądali papieru o zakończeniu budowy i formalnym odbiorze budynku. Więc grzecznie buduje na numerze ewidencyjnym i numer dostanę dopiero jak skończę. Ale numer chetnie bym juz mial - moze znacie jakies przepisy jak ich zmusić? U mnie w zawiadomieniu o nadaniu numeru powołują się na Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 28.10.2004 roku w sprawie numeracji porzadkowej nieruchomości (Dz.U. Nr 243 poz. 2432 z 2004 roku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 22.06.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Dziwne to bo u mnie w gminie gdzie złożyłem wniosek zażądali papieru o zakończeniu budowy i formalnym odbiorze budynku. Więc grzecznie buduje na numerze ewidencyjnym i numer dostanę dopiero jak skończę. Ale numer chetnie bym juz mial - moze znacie jakies przepisy jak ich zmusić? U mnie w zawiadomieniu o nadaniu numeru powołują się na Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 28.10.2004 roku w sprawie numeracji porzadkowej nieruchomości (Dz.U. Nr 243 poz. 2432 z 2004 roku). http://www.bialowieza.bialowieza.pl/zrzuty_dzienniki.urzedowe/pliki/2004/2432.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombi 22.06.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 czytajac ta ustawę doszłem do wniosku że nie mogą mi odmówic nadania numeru nieruchomośc a dopiero co zaczynam robic fundamety poczekam pare dni i pisze pismo do gminy o nadanie numeru jak dostane nr to bedzie frajda na wiosce chaty jeszcze nie ma a nr jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.06.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 No patrzcie, jaką frajdę daje jeden numerek A serio - jutro uderzam do UG po numer, chata stoi a numeru nie ma - wstyd na wiosce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 22.06.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 A czy jak mamy nadany numerek, dom się buduje, to na ten adres można już wysyłać pocztę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.06.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 A czy jak mamy nadany numerek, dom się buduje, to na ten adres można już wysyłać pocztę? Jak masz gdzie powiesić skrzynkę - to nie widzę przeciwwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 23.06.2006 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 A czy jak mamy nadany numerek, dom się buduje, to na ten adres można już wysyłać pocztę? Jak masz gdzie powiesić skrzynkę - to nie widzę przeciwwskazań. To dziś też zadzwonie do swojej gminy w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastiano 23.06.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 witajcie ja jestem od niedawna szczesliwym posiadaczem wlasnego numeru - aczkolwiek w gminie powiedziano mi, ze nie byloby problemu miec juz numer nawet w fazie samych fundamentow dla energetyki nie ma problemu z numerem - korespondencja oznaczana byla na numer dzialki i miejscowosc a przychodzila po prostu na adres domowy. Numeru wybrac nie moglem gdyz numeracja przyporzadkowana byla do dzialek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hube 23.06.2006 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Nawet nie spodziewalem sie ze taka dyskusja wywiaze sie na temat numeru Widze ze zalezy to od gminy, wiec wybiore sie do swojego urezdu i napisze jak sprawa u mnie wyglada. Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 23.06.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 A u nas to dopiero było śmiesznie!Nasza działka nie ma adresu, bo jest w szczerym polu. Dopiero, gdy złożyłam kwit o nadanie numeru, zaczęli się zastanawiać nad nazwą ulicy. Tymczasem ZE nie chciał w ogóle z nami rozmawiać, dopóki nie będziemy mieli numeru. Oczywiście w urzędzie miasta baaardzo się zdziwili uporem ZE w kwestii nadania numeru i rozłożyli bezradnie ręce - nazwę ulicy nadadzą w bliżej nieokreślonej przyszłości. Wobec niezłomnego stanowiska ZE, w urzędzie nadali nam numer "tymczasowy", przy pobliskiej ulicy. To zadowoliło ZE, a my i tak będziemy mieli inny adres! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 16.07.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 U mnie było jeszcze śmieszniej. Sąsiedzi mają numer 8. Poszedłem do gminy, bo pani obiecała mi telefonicznie, że da mi numer od ręki. Zajrzała do rejestrów i okazało się... że mam numer 8 Sąsiedzi powinni mieć 6, tak jest we wszystkich papierach, a oni (to znaczy poprzedni właściciel) powiesili sobie na domu 8 Kupiłem więc cyferkę 6 i zamieniłem się z nimi Aha - dokument o przyznaniu numeru dostałem w gminie od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts