Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prezent na chrzciny (dla dziecka przyjaciółki)

smutna lidka

Recommended Posts

1. Krzesełko to bardzo fajny pomysł, Vox sprzedaje nawet w takich pudełkach z miejscem na napisanie dla kogo i od kogo ten prezent.

2. Poza tym sprzedają takie łyżeczki na chrzciny, z reguły srebrne, no w każdym razie nie ma to raczej służyć do karmienia, tylko jako pamiątka, ale nie wiem co symbolizuje.

3. Nas ucieszyła kasa za którą kupiliśmy fotelik samochodowy. Jak już ma, to może większy rozmiar.

4. Są też takie leżaczki bujane

5. Taka mata do zabawy z zabawkami (do nabycia w sklepach dla niemowląt).

6. Ja chciałam, żeby mój mały dostał ryngraf (to coś w rodzaju takiego obrazka z metalu - chciałam srebrny), bo mi się podoba takie coś, ale dostał medalik, bo wstydziłam się powiedzieć.

Zaglądnij tu:

http://www.allegro.pl/11820_zabawki_dla_niemowlat.html

masa fajnych bajerów dla dzieci (jesli to nie jest chrzest w rodzinie, to nie kupowałabym zadnych pamiątek, tylko jakąś fajną zabawkę dla dziecka. Jeśli chcesz, to napisze ci - z perspektywy mamy niemowlaka- co jest najbardziej przydatne)

lub tu:

http://www.allegro.pl/17275_krzesla_i_stoliki.html?order=t&view=gtext

(o tym pisała gierga)

Na pewno po przeglądnięciu tych stron wpadniesz na jakiś pomysł.

Szczerze powiedziawszy to jestem przeciwna dawaniu dzieciom zabawek z okazji chrztu, czy komunii. Święto nabiera takiego odpustowego wymiaru...

Moim zdaniem dobrym pomysłem jest grzechotka ze srebra lub srebrne pudełeczko na pierwszy ząbek. Większe prawdopodobieństwo, że nikt nie powieli pomysłu

Paulka - skoro dziecko z chrzcin nic nie zapamieta, to zabawki tym bardziej... I jaka idea mialaby temu przyswiecac? To nie sa urodziny, czy dzien dziecka (jedne z wielu), tylko bardzo wazne wydarzenie w zyciu kazdego katolika. Dla mnie moje pamiatki ze chrztu (nawet te najdrobniejsze) maja wyjatkowa wartosc - wlasnie dlatego, ze dostalam je z okazji chrztu. Nie chce tu uderzac w nute moralizatorska i odwolywac sie do wyzszych wartosci, wiec poprzestane na tych argumentach.

Może już po ptakach - ale zupełnie nie wiem, co ma krzesełko do karmienia do chrztu :o :o

Mniej więcej to samo co ma rower do Pierwszej Komuni :wink:

Te święta już dawno się zmaterializowały (pewnie szkoda), a tutaj pytanie dotyczyło dziecka kolezanki stąd pomysły z zabawkami lub uzytecznymi prezentami.

Wg mnie o wiele lepsze to niż wsadzanie pieniędzy w kopertę.

W sklepach jest duży wybór drobiazgów, które można kupić na chrzciny - pamiątkowe książeczki, obrazki itp. A obdarowywanie niemowlaka złotym lańcuszkiem to kiepski pomysł. Praktyka pokazuje, że takie złote pamiatki pelentają sie po domu albo gina. Może inaczej jest w rodzinach głęgoko religijnych, albo sentymentalnych. JA osobiście nie znam nastolatka, który miałby na szyji łańcuszek - pamiątkę z chrztu.

Pyatnie smutnej lidki miało praktyczny a nie duchowy wymiar, taka też była odpowiedź kilku osób - w tym moja

Pozdrawiam

jutro mój synio ma chrzciny to napiszę jaka pomysłowością i przydatnością wykazali się goście to może podsunie pomysł na prezent osobie szukającej ( chociaż powiem szczerze , że ja jako wyprawiająca chrzest wcale nie oczekuję na jakieś cuda i super prezenty bo to przecież nie jest najważniejsze , chcę aby dziecko oglądając to za X lat mialo wrazenie ze to był dzień dla niego najważniejszy z tego względu,że uczestniczyly w nim najważniejsze i najblizsze rodzinie osoby i aby cala uroczystośc sie udała)

i dodam,że mam tremę przed jutrem... :o

Nic sie nie martw hos! Będzie dobrze :D

Dziecko jest?

Jedzienie jest?

Picie jest??

To wszytko ok :wink:

Ja robiłam chrzciny na początku lutego. Było -30 stopni :o Bałam sie, że mi dziecko zamarznie w kościele!

Samochody nie chciały odpalać, dzień wcześniej niektóre sklepy były zamknięte (z powodu mrozu), utrudniając mi zrobienie zakupów a do tego jeszcze pół rodziny cierpiało na paskudną grypę żołądkową.

Zapowiadało się koszmarnie, wyszło świetnie!

więc już po....ufff....

dziecko spisało się ekstra, impreza ( jesli mozna tak to nazwać tez ok).

Piękne pamiątki dostał, ksiązeczkę od chrzestnej w ktorej muszę wkleić jego zdjęcia z chrztu i wszystko opisać a do tego lancuszek z jego znakiem zodiaku bardzo ładny...

Tradycyjnie kaskę od babć i dziadków( to odłozymy na konto maluchowi), a od chrzestnego samochod New Bittle na akumulatorek :o petarda

te dzieci teraz to mają dobrze jeszcze nie chodzi a już ma samochód.... :wink: