VIP Jacek 20.04.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 w ubiegłym roku dachówkę cementową spryskałem preparatem algat na mchy i porosty.Środek dosyć drogi, a działanie mało rewelacyjne. Po roku trzeba ponawiać zabieg, dlatego ciekawi mnie ten ocet.Jeśli nic się nie dzieje z dachówką, to może to dobry sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 20.04.2011 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 sposób jest naprawdę godny polecenia , muszę poszukać zdjęcia i jakoś je dołączyć tylko jak to zrobić.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.04.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) sposób jest naprawdę godny polecenia , muszę poszukać zdjęcia i jakoś je dołączyć tylko jak to zrobić.? Przeczytaj TEN opis. I załączaj zdjęcia. Szczerze powiedziawszy sam jestem ciekaw - u mnie na dachu już 5 rok dachówka ceramiczna - angobowana - na razie śladu mchów nie ma - ale - może kiedyś ... - zwłaszcza że mieszkam w pobliżu lasów ... Kiedyś - bodajże rok temu - bywając w Niemczech nabyłem drogą kupna preparat w koncentracie do usuwania i neutralizacji mchów i porostów z kostki brukowej - raz go zastosowałem w miejscu gdzie na kostce mam notorycznie cień i wilgoć - po kilku latach kostka ( a raczej fugi ) delikatnie się zazieleniły - przeleciałem preparatem i jak ręką odjął . Może to by było dobre i dla dachówki ... http://img840.imageshack.us/img840/7480/pict43551.th.jpg Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez pablitoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 22.04.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 araman, podaj dokładną miksturę co i jak z tym octem, to może wypróbuję no i dawaj zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.04.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 a nie lepiej kupić 2kg siarczanu miedzi za 30zł, rozpuścić w 40l wody i spryskać dcach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 22.04.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 a próbowałeś, pryskałeś, skuteczne to jest i bezpieczne dla dachówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.04.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 jeszcze nie mam potrzeby bo leży dopiero 3 lata, ale już się rozglądam czym i jak walczyć z mchem. Skuteczne to to jest i to bardzo bo miedź ma działanie grzybobójcze. Dlatego na dachach kościelnych pokrytych blachą miedzianą nie ma mchów, ten sam specyfik stosują do impregnacji drewna konstrukcyjnego, nawet te słynne płyty czy maty miedziane za ciężkie pieniądze stosowane do zabezpieczanie ceramiki działają na tej samej zasadzie. Szkodliwe to jest dla środowiska np trawnika, nie wiem czy nie zaszkodzi obróbkom blacharskim i rynną metalowym, ale tez nie należy tego aż tak lać by spływało. Wystarczy by trochę wsiąkło w dachówkę a mchy znikną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 23.04.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Mozna i tak jak u mnie rok temu lecz koszt był wysoki https://picasaweb.google.com/radzio76/15092010ZmianaDachuIMycieDachowki# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 23.04.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 jeszcze nie mam potrzeby bo leży dopiero 3 lata, ale już się rozglądam czym i jak walczyć z mchem. Skuteczne to to jest i to bardzo bo miedź ma działanie grzybobójcze. Dlatego na dachach kościelnych pokrytych blachą miedzianą nie ma mchów, ten sam specyfik stosują do impregnacji drewna konstrukcyjnego, nawet te słynne płyty czy maty miedziane za ciężkie pieniądze stosowane do zabezpieczanie ceramiki działają na tej samej zasadzie. Szkodliwe to jest dla środowiska np trawnika, nie wiem czy nie zaszkodzi obróbkom blacharskim i rynną metalowym, ale tez nie należy tego aż tak lać by spływało. Wystarczy by trochę wsiąkło w dachówkę a mchy znikną. można kupić kilogram i spróbować. Rynny mam z tworzywa, ale obróbki metalowe. Jak się pryska zawsze trochę poleci na blachę. Po spryskaniu trzeba odczekać i spłukać? Jak to stosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 04.05.2011 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Sposób jest prosty mam opryskiwacz 6 litrowy dokupiłem w Castoramie lance 5 mb wlewam 4 butelki octu 10 % ( chyba bo nieraz jest słabszy) dopełniam wądą do pełnego i w bezwiatrzną pogodę opryskuję równomiernie cały dach. Zaczynam od kalenicy wystawiając głowę z lancą przez okno na dachu którym wychodzi kominiarz. Resztę spryskuję z dołu wchodząc na drabinę . mogę i z ziemi ale z drabiny jest lepiej . Mam co prawda mały dach pokryty karpiówką w łuskę ( 360 m2 z wolim okiem i 2 lukarnami -KORONA) ale całość oblatuję w dobrą godzinę raz na 2-3 lata) . A zdjęcia gdzieś się zapodziały muszę zrobić nowe przed i po oprysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 04.05.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 na jak długo wystarczy taki oprysk żeby dach pozostał czysty?Jak często trzeba pryskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gate 05.05.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 O stosowaniu octu do zwalczania mchów to nie słyszałem.Z reguły wykorzystuje się preparaty grzybobójcze typu Mogeton 25 WP. I wychodzi takiej niż stosowanie octu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 06.05.2011 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 O stosowaniu octu do zwalczania mchów to nie słyszałem. Z reguły wykorzystuje się preparaty grzybobójcze typu Mogeton 25 WP. I wychodzi takiej niż stosowanie octu. Nie upieram się że mój sposób jest najlepszy ja go stosuje z powodzeniem. Ciekawi mnie tylko jak to wychodzi taniej opakowanie preparatu magneton w sklepie internetowym to ok 50-60 zł wg zalecen producenta starcza na ok 200 m więc musze kupić 2 ( mam 360 m 2) ocet spirytusowy cena za 500 ml ok 3 złote . potrzeba 4 flaszki więc jakieś 12 zł . Poprawcie mnie jezeli się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts