akson 06.02.2002 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2002 Podzielę się informacjami dotyczącymi sauny, łaźni parowej.Oczekuję na pytania.sauna@interia.pl [ Ta Wiadomość była edytowana przez: akson dnia 2002-02-07 10:49 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2002 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2002 Planuję zbudowanie sauny wolnostojącej obok domu. Z jakiego drzewa można ją wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 08.02.2002 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2002 Najlepszym generalnie drewnem do wykonania sauny ( domowej czy też zewnętrznej ) jest drewno skandynawskie; świerk, sosna.Warunki w jakich to drzewo rośnie, gwarantują przy późniejszym wykorzystaniu, wytrzymałość, dobre parametry. Więcej informacji Anonimie - jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.02.2002 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2002 Słyszalem, że sauna powinna być zbudowana z kilku rodzajów drewna. Co powiesz o polskim drewnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 14.02.2002 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2002 Fińska sztuka budowy sauny mówi, że sauna powinna być zbudowana z kilku rodzajów drewna ( iglaste, liściaste ). Najmniej z trzech. Może to być świerk, sosna, jodła, osika, abachi.Najlepszym drewnem do sauny jest drewno skandynawskie, kanadyjskie. Polskie drewno jest zażywiczone ( bardzo przykra niespodzianka to gorąca żywica spadająca na gołe ciałko ), dlatego najlepszym drewnem jest to rosnące w zdecydowanie mroźniejszych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2002 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2002 Różne gatunki drewna sa potrzebne właśnie by niedopuścić do wytracania żywicy. Z zewnatrz ładne drewno iglaste, a od wewnątrz liściaste. Iglaste nie musi byc skandynawskie. Mam jednak pytanie: jak rozwiązać problem sauny pod skosem dachu? Część ma być pod skosem o część aż do poziomu podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 15.02.2002 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Drewno iglaste wewnątrz to jednak lepszy klimat ( czyt. aromat ).W czym tkwi problem z tym skosem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_was 15.02.2002 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Ten Anonim to teraz ja - Jacek_was.Chodzi o to czy ktoś z was budował saunę pod skośną ścianą? Mam łazienkę 4,5 x 2,5 m o wys. 2,5 m oraz dalszą jej część pod skosem 4,5 m x 2 m i wys. od 2,5 m do 0.Czy jest sens robić saunę pod tym skosem? Nijak nie mogę ułożć w środku miejsca na piec i 2 leżaki. Jak mi się nie zmieści tam sauna, to będę musiał zmniejszyc pokój obok.Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 15.02.2002 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Cześć Jacku !Czy jest szansa żebyś mógł skreślić parę kresek i przesłać mailem? Nie mogę sobie tak do końca wyobrazić Twojej łazienki.Ta druga część ( ta ze skosem do zera ) jest równoległa do tej o wysokości 2,5m czy też jest poprostu przedłużeniem łazienki, czyli czy cała łazienka ma np. wymiar 4,5 x 4,5 ?Robiłem saunę na poddaszu z kilkoma skosami więc mogę coś doradzić.Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomK 15.02.2002 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Witam, Wlasnie zastanawiam sie nad nabyciem kabiny prysznicowej z laznia parowa. Czy ktos ma doswiadczenia w uzywaniu tego urzadzenia? Pozdrowienia,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 15.02.2002 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Cześć Tomek!Wszystko zależy od tego czego oczekujesz od takiego urządzenia, ile masz miejsca. Dobre kabiny z funkcją łaźni parowej dają całkiem przyjemny efekt. Można zastosować np. aromaterapię, szczególnie polecaną jesienią, zimą.Z instalacyjnych przyłączy, będzie potrzebny dopływ i odpływ wody oraz trochę prądu ( generator pary ).Zwróć uwagę na dobrą wentylację w pomieszczeniu w którym miałaby się pojawić taka kabina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 15.02.2002 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 A propos, kabiny z łaźnią. UWAGA! 1.Jeżeli chcesz cieszyć się urządzeniem wiele lat, lepiej dołóż troszkę pieniędzy i kup pożądną kabinę.2. Dla żywotności urządzeń ( przede wszystkim - generato pary )trzeba zwrócić uwagę na wodę, która będzie używana. Najlepiej w instalacji doprowadzającej wodę do generatora, zastosować magnetyzer.PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 18.02.2002 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 Witam w nowym tygodniu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.02.2002 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 Mam pytanie dotyczące umieszczenia sauny.Mam poddasze użytkowe gdzie umieszczona jest łazienka ,ze względu na obszerna łazienkę chcę z niej wydzielić cześć na saunę.Prawdopodobnie wypadło by to przy połączeniu dwóch skosw dachu(dach kopertowy).Moje pytanie dotyczy jak to powinno wyglądać konstrukcyjnie ,ażeby nie dopuscić do jakich nieprzemyślanych błedów typu zawilgocenia konstrukcji dachu itp.Czy ściana poddasza może być ścianą sauny ijak to powinno wyglądać konstrukcyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 18.02.2002 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 Generalnie, pomiędzy sauną a ścianą pomieszczenia powinna być minimalna dylatacja. Bardzo chętnie udzielę kilka podpowiedzi konstrukcyjnych i technicznych nt. sauny na poddaszu, ale musiałbym znać trochę więcej szczegółów ( wielkości, wymiary, skosy ). Jeśli nie sprawi Ci to Anonimie wiele problemu to podeślij odręczny rysunek poddasza mailem.O wilgoć możesz się nie martwić jeżeli mówimy o saunie fińskiej tzn. suchej. PozdrawiamTomeksauna@interia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 18.02.2002 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 A tak swoją drogą, to sauna na poddaszu ma całkiem "ciekawy klimat". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2002 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 Czy jest jakeś alternatywne rozwiązanie dla pieców elektrycznych do saun? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zedgrajewo 19.02.2002 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 Czy "sucha" sauna nie wymaga dodatkowej wentylacji? Czy można do częściowego nagrzania sauny wykorzystać duży kaloryfer podłączony do c.o. zmniejszyło by to zużycie energi elektrycznej potrzebnej do nagrzania sauny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 19.02.2002 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 Sauna sucha, w warunkach domowego wykorzystania, nie wymaga dodatkowej wentylacji, tym bardziej wymuszonej.Konstrukcja kabiny sauny powinna jedynie mieć przewidziany dopływ świeżego powietrza oraz odpływ nagrzanego, zużytego przez korzystających z sauny, powietrza.Fińska szkoła w sprawie wentylacji mówi, iż powietrze ogrzane powinno być oddane do tego samego pomieszczenie z którego zostało pobrane.Co do kosztów eksploatacji; 1. produkowane są piece różnej mocy, stosowane w zależności od kubatutry sauny.2. kabina sauny powinna być fachowo wykonana, co za tym idzie m.in. szczelna3. piec wyposażony jest w kamienie ( wulkaniczne ), które mają bardzo dobre właściwości termiczne.4. czujnik temperaturowy w saunie kontroluje zadaną temperaturę i wyłącza piec po osiągnięciu określonego poziomu.5. pełną moc piec wykorzystuje jedynie podczas pierwszych 40-50 min. działaniaTo wszystko powoduje, że rachunek za wykorzystaną energię elektryczną użytą przy korzystaniu z sauny, jest naprawdę nieduży w porównaniu z rachunkiem za używanie z innych urządzeń o tej samej mocy. Kaloryfer w saunie nie na wiele się przyda.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 19.02.2002 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 Anonim! Alternatywą dla pieców elektrycznych, są piece na drewno ( super klimat ) proponowane raczej do saun wolno stojących, zewnętrznych. Wyprodukowano również piece na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts