Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAUNA i ?A?NIA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 256
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najlepszym generalnie drewnem do wykonania sauny ( domowej czy też zewnętrznej ) jest drewno skandynawskie; świerk, sosna.

Warunki w jakich to drzewo rośnie, gwarantują przy późniejszym wykorzystaniu, wytrzymałość, dobre parametry.

Więcej informacji Anonimie - jutro.

Fińska sztuka budowy sauny mówi, że sauna powinna być zbudowana z kilku rodzajów drewna ( iglaste, liściaste ). Najmniej z trzech. Może to być świerk, sosna, jodła, osika, abachi.

Najlepszym drewnem do sauny jest drewno skandynawskie, kanadyjskie. Polskie drewno jest zażywiczone ( bardzo przykra niespodzianka to gorąca żywica spadająca na gołe ciałko ), dlatego najlepszym drewnem jest to rosnące w zdecydowanie mroźniejszych warunkach.

Różne gatunki drewna sa potrzebne właśnie by niedopuścić do wytracania żywicy. Z zewnatrz ładne drewno iglaste, a od wewnątrz liściaste. Iglaste nie musi byc skandynawskie. Mam jednak pytanie: jak rozwiązać problem sauny pod skosem dachu? Część ma być pod skosem o część aż do poziomu podłogi.

Ten Anonim to teraz ja - Jacek_was.

Chodzi o to czy ktoś z was budował saunę pod skośną ścianą? Mam łazienkę 4,5 x 2,5 m o wys. 2,5 m oraz dalszą jej część pod skosem 4,5 m x 2 m i wys. od 2,5 m do 0.

Czy jest sens robić saunę pod tym skosem? Nijak nie mogę ułożć w środku miejsca na piec i 2 leżaki.

Jak mi się nie zmieści tam sauna, to będę musiał zmniejszyc pokój obok.

Jacek

Cześć Jacku !

Czy jest szansa żebyś mógł skreślić parę kresek i przesłać mailem? Nie mogę sobie tak do końca wyobrazić Twojej łazienki.

Ta druga część ( ta ze skosem do zera ) jest równoległa do tej o wysokości 2,5m czy też jest poprostu przedłużeniem łazienki, czyli czy cała łazienka ma np. wymiar 4,5 x 4,5 ?

Robiłem saunę na poddaszu z kilkoma skosami więc mogę coś doradzić.

Tomek

Cześć Tomek!

Wszystko zależy od tego czego oczekujesz od takiego urządzenia, ile masz miejsca. Dobre kabiny z funkcją łaźni parowej dają całkiem przyjemny efekt. Można zastosować np. aromaterapię, szczególnie polecaną jesienią, zimą.

Z instalacyjnych przyłączy, będzie potrzebny dopływ i odpływ wody oraz trochę prądu ( generator pary ).

Zwróć uwagę na dobrą wentylację w pomieszczeniu w którym miałaby się pojawić taka kabina.

A propos, kabiny z łaźnią.

UWAGA! 1.Jeżeli chcesz cieszyć się urządzeniem wiele lat, lepiej dołóż troszkę pieniędzy i kup pożądną kabinę.

2. Dla żywotności urządzeń ( przede wszystkim - generato pary )

trzeba zwrócić uwagę na wodę, która będzie używana. Najlepiej w instalacji doprowadzającej wodę do generatora, zastosować magnetyzer.

Pozdrawiam

Tomek

Mam pytanie dotyczące umieszczenia sauny.Mam poddasze użytkowe gdzie umieszczona jest łazienka ,ze względu na obszerna łazienkę chcę z niej wydzielić cześć na saunę.Prawdopodobnie wypadło by to przy połączeniu dwóch skosw dachu(dach kopertowy).Moje pytanie dotyczy jak to powinno wyglądać konstrukcyjnie ,ażeby nie dopuscić do jakich nieprzemyślanych błedów typu zawilgocenia konstrukcji dachu itp.Czy ściana poddasza może być ścianą sauny ijak to powinno wyglądać konstrukcyjnie.

Generalnie, pomiędzy sauną a ścianą pomieszczenia powinna być minimalna dylatacja. Bardzo chętnie udzielę kilka podpowiedzi konstrukcyjnych i technicznych nt. sauny na poddaszu, ale musiałbym znać trochę więcej szczegółów ( wielkości, wymiary, skosy ). Jeśli nie sprawi Ci to Anonimie wiele problemu to podeślij odręczny rysunek poddasza mailem.

O wilgoć możesz się nie martwić jeżeli mówimy o saunie fińskiej tzn. suchej.

Pozdrawiam

Tomek

sauna@interia.pl

Sauna sucha, w warunkach domowego wykorzystania, nie wymaga dodatkowej wentylacji, tym bardziej wymuszonej.

Konstrukcja kabiny sauny powinna jedynie mieć przewidziany dopływ świeżego powietrza oraz odpływ nagrzanego, zużytego przez korzystających z sauny, powietrza.

Fińska szkoła w sprawie wentylacji mówi, iż powietrze ogrzane powinno być oddane do tego samego pomieszczenie z którego zostało pobrane.

Co do kosztów eksploatacji;

1. produkowane są piece różnej mocy, stosowane w zależności od kubatutry sauny.

2. kabina sauny powinna być fachowo wykonana, co za tym idzie m.in. szczelna

3. piec wyposażony jest w kamienie ( wulkaniczne ), które mają bardzo dobre właściwości termiczne.

4. czujnik temperaturowy w saunie kontroluje zadaną temperaturę i wyłącza piec po osiągnięciu określonego poziomu.

5. pełną moc piec wykorzystuje jedynie podczas pierwszych 40-50 min. działania

To wszystko powoduje, że rachunek za wykorzystaną energię elektryczną użytą przy korzystaniu z sauny, jest naprawdę nieduży w porównaniu z rachunkiem za używanie z innych urządzeń o tej samej mocy.

Kaloryfer w saunie nie na wiele się przyda.

Pozdrawiam