akson 18.06.2002 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2002 Witam!Oczywiście są dostępne piece do sauny na drewno.Cena...Zależna od mocy pieca a ta zależna od kubatury sauny.Przedział cenowy od 1.200,00 zł.( kubatura 6-16 m sześciennych ) do 6.500,00 zł.( kubatora 20-50 m3 ) Ceny netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unikalny 18.06.2002 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2002 Może się nie doczytałem, ale co trzeba ( na etapie budowy domu ) przygotować do montażu w późniejszym czasie sauny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 19.06.2002 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Witaj UNIKALNY!w zasadzie nic specjalnego.Jeżeli ma być to sauna tzw. fińska czyli sucha to nic więcej poza przewodem zasilającym ( 3 fazowy )nie jest potrzebne. No i może jeszcze wentylacja grawitacyjna pomieszczenia w którym będzie sauna. Przydałoby się umiejscowić gdzieś w bliskiej odległości od sauny kabinę prysznicową, dla schładzania się.Ot to wszystko.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartłomiej 21.06.2002 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2002 akson Próbowałem się z Tobą skontaktować via e-mail. Czy mógłby poprosić na priv Twój adres e-mail, abyśmy mogli przegadać kwestie sauny. Serdecznie dziękuję,Bartek Chmielewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 21.06.2002 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2002 Aspekt zdrowotny sauny jest niewątpliwy i pięknie opisany,natomiast jak niedrogo dojść do takiego luksusu ?Rozumiem na podstawie powyższej dyskusji, że należy zakupić piec elektryczny lub najlepiej typu COMBI.Należy z desek - najlepiej skandynawskich zbudować kabinkę z drzwiczkami. do tego czujniki,termometry..........Czy można to zmontować samemu - kupując gotowe elementy.Drogi AKSONIE !Jak to zrobić, bo jestem na taką saunę bardzo napalona.Może przedstawisz wariant zwykły i Combi ?Bardzo proszę!Dopiero niedawno wstąpiłam na FORUM MURATORUM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 21.06.2002 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2002 Bartłomieju!Dlaczego poza forum chcesz prywatnie przepytywać aksona?Pozostali też chcieliby się czegoś więcej dowiedzić.Nauk nigdy za wiele, a szczególnie jeśli chodzi o zdrowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 22.06.2002 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2002 Cześć Engi ! Bartłomiej zadał mi kiedyś pytanie, czy powinien jakoś specjalnie przygotować pomieszczenie na montaż sauny.Tak więc poniżej ogólna odpowiedź na to pytanie. Bartłomiej !Mam nadzieję, że nie będziesz mi miał za złe, że ujawniam treść naszych rozmów. "Witam Serdecznie ! Zasadniczo nic specjalnego nie trzeba przygotowywać w pomieszczeniu w którym miałaby stanąć sauna.Jednakże jest kilka drobnostek. Te drobnostki to:- dopowadzenie prądu ( piece saunowe to od 4,5 do 25 kW ), przekrój kabla 5 x 2,5, w skrzynce elektrycznej bezpiecznik różnicowo prądowy; w saunie domowej wielkości u podstawy ok. 220 x 200 cm, dla 2-4 osób, wystarczającym będzie piec 6-8 kW. 6 kW jeżeli sauna wykonana w konstrukcji panelowej, a 8 kW jeżeli sauna wykonana z balików,- w pomieszczeniu gdzie będzie znajdować się sauna, proponuję przewidzieć prysznic,- w samej kabinie sauny, żadnych kratek ściekowych, żadnej wymuszonej wentylacji na zewnątrz pomieszczenia To wszystko. W przypadku tzw. łaźni parowej są już zdecydowanie inne zalecenia." Engi ! Jezeli masz pytania - pytaj.Jestem również do Twojej dyspozycji.... tym bardziej, że jak piszesz ... "jestem napalona" PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 24.06.2002 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 A co z kabinką z desek skandynawskich?Czy można kupić gotowy zestaw i samemu poskładać?Czy to jest jakaś "wyższa filozofia"?Piec do sauny spotkałam w jakiejś ofercie internetowejza 1300 zł. Boję się jednak ryzyka, że kupię niewłaściwy.Może jednak najlepiej kupić całość z montażem.Jest wtedy gwarancja. Czy mógłbyś coś napisać o kosztach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 25.06.2002 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Cześć Engi !Oczywiście kupując elementy troszkę można zaoszczędzić.Ale gdzie wtedy prawidłowe zasady budowy sauny?Gdzie gwarancja na kabinę sauny? Koszt montażu niewielkiej sauny przez wyspecjalizowaną firmę ( przy zastosowaniu drewna skandynawskiego ) to ok. 5000,- zł. Plus najtańszy piec 6 kW - 650,- zł. Gwarancja na kabinę sauny min.24 m-ce oraz gwarancja na piec min. 24 m-ce.Napisz jak dużą chciałbyś mieć saunę? Wtedy można będzie dobrać odpowiedni mocą piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 25.06.2002 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Cześć !Sauna ma być niewielka - 2 osobowa.Nie może być duża, bo ma się zmieścić w zagospodarowanejpiwniczce domku jednorodzinnego?A przy okazji jakie parametry musi spełniać to pomieszczenieGniazdko 3-fazowe jest.Chciałabym tam też zmieścić kabinę prysznicową.Jaka wogóle jest różnica w cenie z montażem czy bez.Na poznańskiej stronie Centrum Sauny Fińskiej mają w ofercie kabiny do samodzielnego montażu.No ale jeżeli różnica w cenie jest niewielka , to może nie warto ryzykować taką zabawę!Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 25.06.2002 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Cześć Engi ! Róznica między sauną do samodzielnego montażu a zmontowaną przez fachowców to kwota ok.600 ~ 800 zł.Żadna oszczędność.Bardzo chętnię wycenię Ci taką niewielką saunę, ale musiałbym mieć więcej wiadomości, tzn jaki wymiar sauny Cię interesuje, biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia w którym ją planujesz.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 26.06.2002 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2002 Witam!Pomieszczenie o którym mowa to piwniczka w domku jadnorodznnymo wymiarach h=2,1m poza tym 2,4 na 3,9m.Ściany narazie gołe - nietynkowane, na pdłodze beton - jak widzisz trzeba zainwestować jeszcze w płytki, podłogę.......Sauna ma być dla dwóch osób, bo samemu przecież nudno ????nieprawdaż ?????Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 27.06.2002 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2002 Tomku!Jestem zawiedziona!Przyzwyczaiłam się do "dziś pytanie- jutro odpowiedż"Czy parametry mojej piwniczki cię zaskoczyły,czy uważasz,że instalowanie tam sauny - to niepoważne.Czekam, bo miło się rozmawia.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 28.06.2002 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 Witaj Droga Engi !Nic mnie nie zaskoczyło.Spędziłem dwa dni w samochodzie dlatego zabrakło "... jutro odpowiedź "Zainstalowanie w Twojej piwniczce sauny jest jak najbardziej poważne. Wielkość pomieszczenia w zupełności wystarczająca ( z małym zapasem )na saunę dla dwóch osób. Bo samemu rzeczywiście nudno. Np. kabina sauny o wymiarach zewnętrznych 200 x 200 cm. Wewnątrz trzy ławy ( dwie na górnym jedna na dolnym poziomie ) Zostaje kawałek miejsca na prysznic lub cokolwiek innego, do schłodzenia ciała po wyjściu z sauny.Bardzo mi miło będzie zamontować u Ciebie taką saunę.Co Ty na to?PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 28.06.2002 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 No - cieszę się, że się odezwałeś!Podróż służbowa czy prywatna?Wracając do sauny - byłabym za taką 150 x 200.Udostępniłam swojego mail'a.Możesz wysłać mi kosztorys takiego przedsięwzięcia w wersji standard i ew. lux.Exkluzywna odpada. Sądzę że może mnie będzie stać na odrobinęluksusu.Wypisz elementy składowe + montaż + dojazd - jednym słowem kompletny koszt.Dzięki i pozdrowionka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.07.2002 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2002 Witam, Mam pytanko, czy drzwi szkalne do sauny wymagaja jakiejs specjalnej szyby? DziękiRob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 10.07.2002 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Witam ! Nie ma problemu z piecami na drewno. należy tylko dobrać piec do kubatury sauny i zlecić montaż pieca fachowcom.Ceny takich pieców od 1.200,- zł. ( kubatura 6-16 m sześć. ) netto do 8.300 zł.( 20 - 50 m sześć. ).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 10.07.2002 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Cześć Anonimowy!Jeżeli drzwi pełne/ szklane to szkło hartowane ( 8 mm ).Jeżeli w drzwiach drewnianych element okienny, to szkło zespolone 2 x 4 mm, hartowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.07.2002 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 A propos drzwi...Jeżeli szkło to najlepiej tzw. antisol.Sympatyczny kolorek, taka jasna herbata.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2002 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 Dzięki, Chodziło mi o drzwi całe ze szkła.Czy będzie mi się opłacało próbować zrobić je samemu?Jak sądzicie.Pozdrawiam, Rob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts