oorbus 16.11.2004 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Akson, na Boga. nic nie dostałem czy byłbyś tak upszejmy i przesłał mi info na priva?? z goory thx. wracam w czwartek do Estonii. do sauny pozdrufka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 25.11.2004 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Oorbus! Wysłałem na maila to o co prosiłeś. Ale robię to już drugi raz, bo biorąc pod uwage Twoje oburzenie nic nie dostałeś ( o zgrozo). Pozdrawiam Akson P.S. fajnie tam w Estonii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes44 05.12.2004 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 Podzielę się informacjami dotyczącymi sauny, łaźni parowej. Oczekuję na pytania. [email protected] [ Ta Wiadomość była edytowana przez: akson dnia 2002-02-07 10:49 ] Potrzebuję informacji w zakresie kosztów postawienia sauny i łaźni. Co muszę na ten temat wiedzieć. Grześ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 20.12.2004 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Witaj Grzes44! Co do kosztów postawienia sauny i łaźni, to wiele jest składowych które decydują o cenie. Zacznę od banału, czyli wielkości kabiny sauny lub łaźni.Następnie rodzaj pieca lub generatora pary.No i jedno z najważniejszych, to z czego zbudowana jest sauna ( rodzaj drewna ) lub łaźnia ( kabina gotowa z tworzywa lub wykończona ceramiką ).koszty kabiny sauny to w zależności od wielkości i rodzaju materiału przedział cenowy od 4.000 zł. do ....... w zasadzie nie ma granicy górnej.ceny pieców od najtańszych - ok 700 zł. do 6000 - 7000 zł.koszty łaźni parowej ... uff no tu to jest dopiero.Koszt generatora pary - od 3.000 zł. do 7000 zł.Koszt kabiny - od powiedzmy 12.000 zł. ( maleńka kabinka ) do ....... momentu aż skończy się wyobraźnia klienta-inwestora ( kwestia wielkości i projektu wykończenia wnętrza kabiny łaźni ) PozdrawiamAkson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 25.12.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2004 Akson, Jaka może być minimalna odl. zew. ściany sauny od ścian działowych/nośnych/ścian komina ? Pisałeś wyżej iż 30mm, czy może być mniej ?. Czy istnieją jednak jakieś rozwiązania, w których można zrezygnować z pustki wentylacyjnej, jakie wtedy najlepiej wybrać materiały na obie przylegające ściany (zależy mi na powierzchni sauny - miejsce pod nią będę miał w kształcie U 150x200). Jakie są standardowe wymiary saun (np.150x200 ?) czy też nie ma to żadnego znaczenia przy składaniu zamówienia (wiadomo że wszystko co standardowe jest tańsze)?Za wszelkie info będę b.wdzięczny PzdrRaf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 26.12.2004 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2004 Akson, Jaka może być minimalna odl. zew. ściany sauny od ścian działowych/nośnych/ścian komina ? Pisałeś wyżej iż 30mm, czy może być mniej ?. Czy istnieją jednak jakieś rozwiązania, w których można zrezygnować z pustki wentylacyjnej, jakie wtedy najlepiej wybrać materiały na obie przylegające ściany (zależy mi na powierzchni sauny - miejsce pod nią będę miał w kształcie U 150x200). Jakie są standardowe wymiary saun (np.150x200 ?) czy też nie ma to żadnego znaczenia przy składaniu zamówienia (wiadomo że wszystko co standardowe jest tańsze)? Za wszelkie info będę b.wdzięczny Pzdr Raf Witaj ! Co do odległości od ścian ... może być mniej niż 3 cm ale jednak musi. Kształt sauny jest praktycznie dowolny, należy wiziąć jednak pod uwagę i odpowiednio zaplanować miejsce pieca i odpowiednią wentylację sauny. A o standardowych wymiarach większość już zapomniała Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orum 23.01.2005 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 Witaj Aksonie chciałbym prosić cię o pomoc przy budowie mojej sauny, troche czytałem już na ten temat ale prosiłbym cie o to zebys podał mi jak według ciebie powinna wyglądać ściana sauny( najlepiej w przekroju z wymiarami ) oraz jak powinna być zrobiona prawidłowa wentylacja kabiny . Mam już kupiony piec TYLO COMBI z panelem na piecu , interesuja mnie jednak dodatkowo sauny INFRARED . Skoro wspominałeś że promienniki można zamontować w tradycyjnej saunie to dlaczego nie !? Moja kabina ma mieć około 2,5/2 m . jakiej mocu powinienem zainstalować promoenniki , jak to wogóle wygląda , jak wygląda sterownik , jak się tym steruje ( jakiś link gdzie to zobaczę) .Liczę na Twoją pomocRoman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 28.01.2005 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Witaj Roman ! Udało mi sie po wielkich bojach ze swoim kompem, wysłać Ci informacje cenowe dotyczace promienników do kabiny Infrared.Nie wychodzi to najtaniej przy tak dużej kabinie.Dla wszystkich informacja.jeden promiennik kosztuje od 700 do 830 zł. brutto za szt. sterownik to koszt ok 1500 zł.Na kabinę jedno osobową potrzeba tych promienników 4-5 szt.pozdrawiam i czekam na pytaniaAkson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 28.01.2005 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 akson muszę się przyznać, że mam już saunę. Od jakiegoś miesiąca, mimo że jeszcze nie mieszkam, korzystałem z niej już chyba z 10 razy. W starym roku co chwila bolało mnie gardło, miałem katar...a teraz już się zahartowałem i jest dużo lepiej...odpukać. Mam pytanie...w chwili montażu kupiłem specjalny lakier do ścian sauny. Chyba warto dosyć szybko ją pomalować...prawda? Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 31.01.2005 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 akson muszę się przyznać, że mam już saunę. Od jakiegoś miesiąca, mimo że jeszcze nie mieszkam, korzystałem z niej już chyba z 10 razy. W starym roku co chwila bolało mnie gardło, miałem katar...a teraz już się zahartowałem i jest dużo lepiej...odpukać. Mam pytanie...w chwili montażu kupiłem specjalny lakier do ścian sauny. Chyba warto dosyć szybko ją pomalować...prawda? Pozdrawiam T. Witaj Tommco ! Życzę miłych chwil spędzonych w saunie. Ale tym lakierem toś mnie przeraził ! Mam nadzieję że to nie lakier tylko oliwka/olej do pokrywania drewna w saunie. jeśli nie masz pieca typu Combi ( czyli z parownikiem ) to wystarczy jak pokryjesz olejkiem ławki. Ściany niekoniecznie. Pozdrawiam Akson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 31.01.2005 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Akson Jest to specjalny lakier do saun firmy Tikurilla, czy jakoś tak. Na puszce wyraźnie jest napisane, że służy do malowania ścian (bez ławek). Wewnętrzne 1 raz, a zewnętrzne 2 razy.Jak do tej pory pomalowałem tylko zewnętrzne 1 raz. Wygląda to tak, jakby nie było malowane. Acha.....lakier jest wodny.... Co Ty na to? Pozdrawiam Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 31.01.2005 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Tommco ! Skoro Tikurilla tak mówi to chyba wie co mówi.ja osobiście używam olejku firmowanego przez Tylo.Pozdrawiam raz jeszcze Akson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 31.01.2005 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Akson Chciałem trochię zabezpieczyć tę saunę przed ciemnieniem. I tak po jakimś czasie pewnie troche się zrobi ciemniejsza, ale chyba jak polakieruję, to trochę dłużej to zajmie A wygrzać się można miodzio. Bardzo dobry piecyk mam dobrany, bo ze szklanymi drzwiami mogę bez problemu do 120 stopni podejść Pozdrawiam Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 31.01.2005 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Tommco ! A jaki kolega zakupił piecyk. Jakiej firmy?Akson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 31.01.2005 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Jeszcze chodziło o to, żeby łatwo się czyściło ślady brudnych łap... Pies Helo CUP 6kW. Sauna 1,5X1,6X2,0 ze ściętym rogiem. Pozdrawiam Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 31.01.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 cze aksonie,, straciłem nadzieje..... ale nadal chce wybudowac saune w ogrodzie...zbieram materiały .... będzie miala wymiary 150X200cm no i h 200cm sie qrna nie moge doczekać Tommco, jusz Ci zazdroszcze.. gorąco pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 01.02.2005 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Oorbus ! To ja może jeszcze raz spróbuję podejść do wysyłki maila do Ciebie.Choć straciłem nadzieję, że coś dojdzie.Teraz znam wymiar do napiszę cos więcej.Ale jutro .... OK?Akson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 01.02.2005 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Akson, OK. jak nie na maila , to dawaj na priva. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daria 02.02.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Akson Ja dopiero rozpoczynam budowę, ale mam już w planach przeznaczenie jednego pomieszczenia ok. 21 mkw na małą domową siłownię, a w niej chciałabym umieścić kabinę z sauną. Jakie muszę podprowadzić przyłącza do tej kabiny, żeby później nie obudzić się z ręką w nocniku i nie kuć ścian w nowym domu? Nie wiem czy będę mogła sobie od razu pozwolić na wstawienie kabiny, ale wolę uniknąć później dodatkowych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 06.02.2005 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Czesc Akson pare dni temu wyslalem ci tresciwego maila i czekam na odpowiedz, ale moze mam adres nieaktualnyemil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts