akson 21.04.2005 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Tommco ! To że drewno przy ( nad ) piecu ciemnieje to akurat normale.Jeżeli chodzi o ławki to najprostrzy i sprawdzony sposób to mycie ich roztworem wody z wodą utlenioną.ławki sie rozjaśniają i cały czas wyglądają ładniutko.taką czynność należy powtarzać najlepiej raz na miesiąc.PozdrawiamAkson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 21.04.2005 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Akson, A jaki dokładnie ma byc ten roztwor? Czy małe zacieki, które się zrobiły powinny zejść? Czy nie uszkodzi to drewna abache? To, że nad piecem ciemnieje, to wiem, że normalne. Ale czemu tak szybko? Może się zatrzyma i już tak zawsze będzie. Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 29.04.2005 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 halo....Akson....halo!!! T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soluch 30.04.2005 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Witaj Tommco !zacieki powinny a raczej muszą z zejść.Jeśli chodzi o roztwór, to w tej chwili nie pamiętam ile wody w stosunku do wody utlenionej.Ale odezwe się po weekendzie i podam Ci recepturkę.A drewnu nic się nie stanie. Możesz je nawet szorowaćniezbyt tardą szczoteczką. Sprawdzone.PozdrawiamAkson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 30.04.2005 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Oj pomyłka!chyba pisałem na loginie znajomego z którego komputera piszę.Ale odpowiedź dla Tommco pisałem ja, Akson.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 30.04.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 To jeszcze trochę poczekam na tę receptuę Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 30.04.2005 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Akson,A ja mam pytanie dotyczace urzadzen pomiarowych wewnatrz sauny.Czy mozesz polecic dobry no i moze dosyc tani termometr i co bardzo wazne higrometr?Mam z firmy Sawo ale niestety sa duze bledy pomiarow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 01.05.2005 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Ja mam jakiś higrometr, który się ciągle zacina. Co gorsza, to już drugi, bo pierwszy wymieniłem u człowieka, który instalował mi saunę... Co można zrobić, żeby się nie zawieszał??? Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 06.05.2005 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Akson, A ja mam pytanie dotyczace urzadzen pomiarowych wewnatrz sauny. Czy mozesz polecic dobry no i moze dosyc tani termometr i co bardzo wazne higrometr?Mam z firmy Sawo ale niestety sa duze bledy pomiarow... Witaj ! Ja korzystam z termometrów i higrometrów firmy Harvia. Nie przypominam sobie jakiś problemów. Chyba dwa razy było tak, że trzeba było "skalibrować" termometr do rzeczywistych warunków panujących w otoczeniu. Tzn. ustawiłem ( porównując z innym termometrem pokojowym ) aktualną temperaturę, bo termometr był 'rozregulowany". W termometrach i higrometrach, przynajmniej Harvii, z tyłu jest dojście do, nazwijmy to dla ułatwienia, potencjometru. Należy użyć płaski wkrętak i tak "pokręcić" aby ustawić aktualną prawdziwą temperaturę, np. właśnie panującą w pomieszczeniu mieszkalnym. Ot cała filozofia. Może z Twoimi zegarami jest podobnie. Ale poza tym mam pytanie ? Na podstawie czego twierdzisz, że są błędy w pomiarze? z czym to porównałeś? Bo jest jeszcze inne wytłumaczenie, ale najpierw poczekam na Twoją odpowiedź Akson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 06.05.2005 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 To jeszcze trochę poczekam na tę receptuę Pozdrawiam T. Witaj Tommco ! Co do recepturki. To roztwór powinien być "apteczny" tak napisali ... ja poprostu roztwór robiłem na tzw oko. Ale ... pojawił się dobry płyn do czyszczenia drewna w saunie. Nie pamiętam ile kosztuje w detalu. Sprawdzę , to napiszę. Jakby co to wyśłę. Pozdrawiam Akson P.S. Acha ... co do higrometru .... dlaczego się zacina ? Ja nie mam bladego pojęcia. Ja jeszcze nie słyszałem o czymś podobnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 06.05.2005 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Cały czas mam 70%. Czy stoi sauna nieużywana, czy rozgrzeję, czy potem chlusnę wodą...cały czas 70%...ehhh Pzdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 06.05.2005 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 cze wszystkim, Akson, przejzałem oferte. hmmm niestety wypadł mi w tym roku drenaż do zrobienia( a to mało nie kasztuje) jusz drugi rok mi piwnic zalewa, i musze coś z tym zrobić. tym samym projekt "sauna' musze odwiesić niestety na kołek co mnie strasznie wq..... ale śledzić będę wątek, i dopne swego! 3 majcie sie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 09.05.2005 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Cały czas mam 70%. Czy stoi sauna nieużywana, czy rozgrzeję, czy potem chlusnę wodą...cały czas 70%...ehhh Pzdrawiam T. hmm ... znaczy się chyba popsuty... tak poprostu ... tylko nie mów, że to już drugi taki, z tym samym defektem... ale wszystko może się zdażyć, jak na przykład to, że piasek w klepsydrze się nie przesypuje, tylko przykleja się do ścianek ( widziałem takie rzeczy, chyba z trzy razy w życiu ). Akson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 09.05.2005 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 No już drugi.... Nie wiem...może go jeszcze jakoś naprawię...wstrząsnę nim czy jak... Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 10.05.2005 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Tommco ! A jakiej firmy ten higrometr?Akson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zulka 10.05.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Witam Prześledziłam uważnie cały wątek i nie znalazłam informacji na temat korzyści z korzystania z łażni parowej. Ma oczywiście na myśli korzyści dla zdrowia i urody. Jak to się ma do korzyści z sauny o których już było. Czy jedno może zastąpić drugie? Jakie są wskazania i przeciwskazania dla korzystania z łaźni parowej. Jakie są min. wymiary dla łaźni 2 osobowej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 11.05.2005 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Nie pamiętam nazwy firmy. Jak tam będę, to zobaczę. Teraz już go wyjłem z sauny i zobaczę czy trochę mu się coś zmieni. Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 11.05.2005 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Witam Prześledziłam uważnie cały wątek i nie znalazłam informacji na temat korzyści z korzystania z łażni parowej. Ma oczywiście na myśli korzyści dla zdrowia i urody. Jak to się ma do korzyści z sauny o których już było. Czy jedno może zastąpić drugie? Jakie są wskazania i przeciwskazania dla korzystania z łaźni parowej. Jakie są min. wymiary dla łaźni 2 osobowej. Pozdrawiam Witaj Zulka ! Poniżej zacytowałem fachowca. A wymiary łaźni dla 2 osób? Wystarczy np. 180 x 140 cm Jakby jakieś pytania ... to pytaj "Łaźnia parowa w Polsce nazywana jest popularnie łaźnią turecką lub rzymską. Tutaj temperatura nie przekracza 55°C, wilgotność zaś osiąga 100%. Pomimo znacznie niższej temperatury niż w saunie wnętrze łaźni parowej może wydawać się gorętsze, ponieważ ciepło jest przenoszone przez parę wodną. Przesycone wodą powietrze nie wchłania łatwo potu i nie pozwala na intensywne pocenie się. Łaźnia parowa rozgrzewa ciało od wewnątrz. W łaźni siedzi się po prostu w kłębach pary, która orzeźwia zarówno ciało, jak i ducha. Parę można wzbogacić olejkami eterycznymi lub aromatami ziołowymi. Para wodna wnika głęboko w skórę i wypłukuje z niej toksyny i produkty przemiany materii. Łagodna temperatura i wysoka wilgotność są prawdziwym masażem dla ciała, obniżają napięcie mięśni, relaksują i odprężają. Skóra po kąpieli jest gładka i miękka. Do kąpieli w łaźni parowej należy przygotować się podobnie jak do sauny. Przed kąpielą obowiązkowy jest prysznic. W łaźni przebywa się nago, gdyż sztuczne kąpielówki utrudniają parowanie potu i wywołują podrażnienia skóry. Ciasne gumki utrudniają krążenie krwi, a wysoka temperatura w łaźni właśnie je pobudza. Jednakże w łaźni przyda się ręcznik do rozścielenia na ławce. Łagodna temperatura w łaźni tureckiej pozwala na znacznie dłuższe jednorazowe przebywanie wewnątrz pomieszczenia. W trakcie przebywania w łaźni zaleca się od czasu do czasu wziąć chłodny prysznic. Pobyt w łaźni tureckiej kończy się dłuższym odpoczynkiem na leżaku. Ciało musi wrócić do równowagi i przestać się pocić. Zbyt szybkie ubranie się może spowodować złe samopoczucie i bóle głowy. Należy też uzupełnić płyny, pijąc duże ilości wody, herbaty lub soków owocowych. W czasie pobytu w łaźni traci się od 0,2 do 1 litra wody. Zabieg w saunie tureckiej jest łagodniejszy dla organizmu niż zabieg w saunie fińskiej. Łaźnia bardziej relaksuje i znacznie mniej obciąża organizm, a co za tym idzie – ma mniej przeciwwskazań. Niemniej jednak ostrożnie należy postępować w przypadku chorób serca, np. nadciśnieniu i chorobie wieńcowej." lek. med. Małgorzata Biernikiewicz [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 11.05.2005 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Zulka ! Ale tak naprawdę, łaźnia może byc nawet mniejsza.Mam parę zdjęć kabinek malutkich ale zgrabniutkich.PozdrawiamAkson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 21.09.2005 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Witam! Nadchodzi jesień a po niej zima; może więc wrócić do tematów saunowych ?ZapraszamAkson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts