Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAUNA i ?A?NIA

Recommended Posts

Tommco !

To że drewno przy ( nad ) piecu ciemnieje to akurat normale.

Jeżeli chodzi o ławki to najprostrzy i sprawdzony sposób to mycie ich roztworem wody z wodą utlenioną.

ławki sie rozjaśniają i cały czas wyglądają ładniutko.

taką czynność należy powtarzać najlepiej raz na miesiąc.

Pozdrawiam

Akson

• Odpowiedzi 256
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witaj Tommco !

zacieki powinny a raczej muszą z zejść.

Jeśli chodzi o roztwór, to w tej chwili nie pamiętam ile wody w stosunku do wody utlenionej.

Ale odezwe się po weekendzie i podam Ci recepturkę.

A drewnu nic się nie stanie. Możesz je nawet szorowaćniezbyt tardą szczoteczką. Sprawdzone.

Pozdrawiam

Akson

Akson,

A ja mam pytanie dotyczace urzadzen pomiarowych wewnatrz sauny.

Czy mozesz polecic dobry no i moze dosyc tani termometr i co bardzo wazne higrometr?Mam z firmy Sawo ale niestety sa duze bledy pomiarow...

Witaj !

Ja korzystam z termometrów i higrometrów firmy Harvia.

Nie przypominam sobie jakiś problemów.

Chyba dwa razy było tak, że trzeba było "skalibrować" termometr do rzeczywistych warunków panujących w otoczeniu.

Tzn. ustawiłem ( porównując z innym termometrem pokojowym ) aktualną temperaturę, bo termometr był 'rozregulowany".

W termometrach i higrometrach, przynajmniej Harvii, z tyłu jest dojście do, nazwijmy to dla ułatwienia, potencjometru. Należy użyć płaski wkrętak i tak "pokręcić" aby ustawić aktualną prawdziwą temperaturę, np. właśnie panującą w pomieszczeniu mieszkalnym.

Ot cała filozofia.

Może z Twoimi zegarami jest podobnie.

Ale poza tym mam pytanie ? Na podstawie czego twierdzisz, że są błędy w pomiarze? z czym to porównałeś?

Bo jest jeszcze inne wytłumaczenie, ale najpierw poczekam na Twoją odpowiedź :-)

Akson

To jeszcze trochę poczekam na tę receptuę :)

Pozdrawiam

T.

Witaj Tommco !

Co do recepturki. To roztwór powinien być "apteczny" :-)

tak napisali ... ja poprostu roztwór robiłem na tzw oko.

Ale ... pojawił się dobry płyn do czyszczenia drewna w saunie.

Nie pamiętam ile kosztuje w detalu.

Sprawdzę , to napiszę. Jakby co to wyśłę.

Pozdrawiam

Akson

P.S. Acha ... co do higrometru .... dlaczego się zacina ?

Ja nie mam bladego pojęcia. Ja jeszcze nie słyszałem o czymś podobnym.

cze wszystkim,

Akson, przejzałem oferte. hmmm

niestety wypadł mi w tym roku drenaż do zrobienia( a to mało nie kasztuje)

jusz drugi rok mi piwnic zalewa, i musze coś z tym zrobić.

tym samym projekt "sauna' musze odwiesić niestety na kołek :cry:

co mnie strasznie wq.....

ale śledzić będę wątek, i dopne swego!

3 majcie sie

pozdrawiam

Cały czas mam 70%. Czy stoi sauna nieużywana, czy rozgrzeję, czy potem chlusnę wodą...cały czas 70%...ehhh :(

Pzdrawiam

T.

hmm ... znaczy się chyba popsuty... tak poprostu ...

tylko nie mów, że to już drugi taki, z tym samym defektem...

ale wszystko może się zdażyć, jak na przykład to, że piasek w klepsydrze się nie przesypuje, tylko przykleja się do ścianek ( widziałem takie rzeczy, chyba z trzy razy w życiu ).

Akson

Witam

Prześledziłam uważnie cały wątek i nie znalazłam informacji na temat korzyści z korzystania z łażni parowej. Ma oczywiście na myśli korzyści dla zdrowia i urody. Jak to się ma do korzyści z sauny o których już było.

Czy jedno może zastąpić drugie?

Jakie są wskazania i przeciwskazania dla korzystania z łaźni parowej.

Jakie są min. wymiary dla łaźni 2 osobowej.

Pozdrawiam :p

Witam

Prześledziłam uważnie cały wątek i nie znalazłam informacji na temat korzyści z korzystania z łażni parowej. Ma oczywiście na myśli korzyści dla zdrowia i urody. Jak to się ma do korzyści z sauny o których już było.

Czy jedno może zastąpić drugie?

Jakie są wskazania i przeciwskazania dla korzystania z łaźni parowej.

Jakie są min. wymiary dla łaźni 2 osobowej.

Pozdrawiam :p

Witaj Zulka !

Poniżej zacytowałem fachowca.

A wymiary łaźni dla 2 osób?

Wystarczy np. 180 x 140 cm

Jakby jakieś pytania ... to pytaj

"Łaźnia parowa w Polsce nazywana jest popularnie łaźnią turecką lub rzymską. Tutaj temperatura nie przekracza 55°C, wilgotność zaś osiąga 100%. Pomimo znacznie niższej temperatury niż w saunie wnętrze łaźni parowej może wydawać się gorętsze, ponieważ ciepło jest przenoszone przez parę wodną. Przesycone wodą powietrze nie wchłania łatwo potu i nie pozwala na intensywne pocenie się. Łaźnia parowa rozgrzewa ciało od wewnątrz.

W łaźni siedzi się po prostu w kłębach pary, która orzeźwia zarówno ciało, jak i ducha. Parę można wzbogacić olejkami eterycznymi lub aromatami ziołowymi. Para wodna wnika głęboko w skórę i wypłukuje z niej toksyny i produkty przemiany materii. Łagodna temperatura i wysoka wilgotność są prawdziwym masażem dla ciała, obniżają napięcie mięśni, relaksują i odprężają. Skóra po kąpieli jest gładka i miękka.

Do kąpieli w łaźni parowej należy przygotować się podobnie jak do sauny. Przed kąpielą obowiązkowy jest prysznic. W łaźni przebywa się nago, gdyż sztuczne kąpielówki utrudniają parowanie potu i wywołują podrażnienia skóry. Ciasne gumki utrudniają krążenie krwi, a wysoka temperatura w łaźni właśnie je pobudza. Jednakże w łaźni przyda się ręcznik do rozścielenia na ławce.

Łagodna temperatura w łaźni tureckiej pozwala na znacznie dłuższe jednorazowe przebywanie wewnątrz pomieszczenia. W trakcie przebywania w łaźni zaleca się od czasu do czasu wziąć chłodny prysznic. Pobyt w łaźni tureckiej kończy się dłuższym odpoczynkiem na leżaku. Ciało musi wrócić do równowagi i przestać się pocić. Zbyt szybkie ubranie się może spowodować złe samopoczucie i bóle głowy. Należy też uzupełnić płyny, pijąc duże ilości wody, herbaty lub soków owocowych. W czasie pobytu w łaźni traci się od 0,2 do 1 litra wody.

Zabieg w saunie tureckiej jest łagodniejszy dla organizmu niż zabieg w saunie fińskiej. Łaźnia bardziej relaksuje i znacznie mniej obciąża organizm, a co za tym idzie – ma mniej przeciwwskazań. Niemniej jednak ostrożnie należy postępować w przypadku chorób serca, np. nadciśnieniu i chorobie wieńcowej."

lek. med. Małgorzata Biernikiewicz

[email protected]

• 4 months później...