Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAUNA i ?A?NIA

Recommended Posts

... no to może ja pierwszy ...

Akson, czy poleciłbyś impregnowanie ścian wewnętrznych sauny jakimś olejkiem lub jakimś innym specyfikiem?

Co Ty na to?

A może ktoś iny też ma doświadczenie w tym temacie?

Pozdrawiam

Posiadacz sauny od niedawna

• Odpowiedzi 256
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Artysto !

Impregnowania ścian to raczej nie polecam.

Nie tak dawno robiłem renowację sauny sauny, która 4 lata temu była impregnowana olejem parafinowym.

Dziś wygląda jak wykonana z hebanu- prawie czarna.

Napewno czas i częstotliwość użytkowania zrobiły swoje ale w głównej mierze jest to efekt "pracy" oleju i temperatury na drewno.

Zalecam impregnowanie ławek, choć i to w warunkach domowych jest niekonieczne. Trzba jedynie przynajmniej raz w miesiącu umyś ławki, oparcia, podgłówki ... wszystkie te elementy , które mają kontakt z ciałem ( pot ).

Pozdrawiam

Akson

Hej akson !

Mam pytaie odnośnie foli paroizolacyjnej w ściance sauny. Na początku tego wątku bodaj w 2002r.:)..wspomniałeś, że właśnie za panelami wewnętrzynymi idzie ta folia, później wełna. Proszę wytłumacz właściwie po co ta folia?...czy aby nie robi się tam parówa?...w końcu powietrze suche więc i skraplania w wełnie raczej nie będzie, chyba, że zakładasz wilgotność rzędu 50% i kąpiele ziołowe?

Pozdr.

Witaj Artysto !

Impregnowania ścian to raczej nie polecam.

Nie tak dawno robiłem renowację sauny sauny, która 4 lata temu była impregnowana olejem parafinowym.

Dziś wygląda jak wykonana z hebanu- prawie czarna.

Napewno czas i częstotliwość użytkowania zrobiły swoje ale w głównej mierze jest to efekt "pracy" oleju i temperatury na drewno.

Zalecam impregnowanie ławek, choć i to w warunkach domowych jest niekonieczne. Trzba jedynie przynajmniej raz w miesiącu umyś ławki, oparcia, podgłówki ... wszystkie te elementy , które mają kontakt z ciałem ( pot ).

Pozdrawiam

Akson

Robiłeś renowacje sauny!? To znaczy że skasowałeś jakieś pieniądze?

Może będziesz miał żeby mi je oddać!

A tak poza tym, zwalcz to w sobie i nie wypowiadaj już się na forum, bo choć tradycja sauny jest bardzo stara, to nawet nie masz pojęcia co się teraz w tej branży dzieje.

Może powiesz Forumowiczom jaki to nowy piec wprowadziła na rynek Harvia?

ja tak w odpowiedzi na pytanie Grzesia 44 który widzę nie orientuje się w branży za bardzo ...

Otóż Grzesiu najdroższy ... nowy piecy Harvii to piec Vega.

nie wiem czy coś Ci to mówi czy nie ale jeśli nie to mogę przesłać Ci trochę danych na temat tego pieca.

I taka prośba .... nie zaśmiecaj już Forum swoimi postami, bo żaden z Ciebie autorytet w tej branży, a ludzie szukają tu wiedzy i informacji na temat SAUNY i ŁAŹNI.

A co do mnie ... jeśli wczytałeś się w poprzednie posty to musiałeś zauważyć że jasno i wyraźnie napisałem ( jakby na twoje zaczepki ), że jeśli ktoś sobie tego nie życzy to NIE POBIERAM ZALICZEK !!!, aby wykonać jakąś usługę.

I informuję Cię, że jest to moja ostatnia odpowiedź na twój post i nie zamierzam wdawać się w więcej w dyskusję.

Jeśli chcesz to zaprowadź swój wątek pod jakimkolwiek tytułem, tylko uważaj żeby Cię Moderator nie wyrzucił.

Hej akson !

Mam pytaie odnośnie foli paroizolacyjnej w ściance sauny. Na początku tego wątku bodaj w 2002r.:)..wspomniałeś, że właśnie za panelami wewnętrzynymi idzie ta folia, później wełna. Proszę wytłumacz właściwie po co ta folia?...czy aby nie robi się tam parówa?...w końcu powietrze suche więc i skraplania w wełnie raczej nie będzie, chyba, że zakładasz wilgotność rzędu 50% i kąpiele ziołowe?

Pozdr.

Witaj Adasio !

po pierwsze, to folia paroizolacyjna do sauny ma z jednej strony powłokę aluminiową. To umożliwia "odbicie" ciepła i jego powrót do sauny ( ekonomia użytkowania ).

po drugie .... słusznie zauważyłeś, że saunie jest suchutko ( ok 8 do 12 % wilgotności ), ale zdażają sie takie sytuacje, że ktoś chojnie polewa kamienie wodą albo używa jakiegoś nawilżacza ( steamer ) lub pieca typu kombi. Folia zabezpiecza wtedy wełnę przed wilgocią.

Jest firma, która wykonuje sauny bez folii ( TYLO ) ale należy ona do nielicznych.

Pozdrawiam

Akson

• 2 weeks później...

(...) folia paroizolacyjna do sauny ma z jednej strony powłokę aluminiową. To umożliwia "odbicie" ciepła i jego powrót do sauny ( ekonomia użytkowania ).

Inne opinie:

1. W ksiazce "Sauna. Domowe Spa" INGALD ANDERSSON, BERTIL ARWIDSON Wydawnictwo Arkady 2005 tlumaczenie z wydania szwedzkiego "Bastu. Ideer och inspiration" jest jedna wzmianka o folii paroizolacyjnej 0.1mm ale tylko do saun budowanych na zewnatrz (domki), natomiast nie wewnatrz budynkow.

2. "Kominki i sauny" Murator wyd. grudzien 2004 str. 103:

"Nie stosuje sie dodatkowej izolacji z folii aluminiowej, ktora umieszczona pod warstwa paneli drewnianych powoduje, ze nadmiernie sie nagrzewaja, a w najgorszym przypadku moze to grozic porazeniem pradem. Bledem jest takze ukladanie dodatkowej izolacji przeciwwilgociowej, poniewaz sauna wbrew pozorom jest najsuchszym pomieszczeniem w domu"

(...) folia paroizolacyjna do sauny ma z jednej strony powłokę aluminiową. To umożliwia "odbicie" ciepła i jego powrót do sauny ( ekonomia użytkowania ).

Inne opinie:

1. W ksiazce "Sauna. Domowe Spa" INGALD ANDERSSON, BERTIL ARWIDSON Wydawnictwo Arkady 2005 tlumaczenie z wydania szwedzkiego "Bastu. Ideer och inspiration" jest jedna wzmianka o folii paroizolacyjnej 0.1mm ale tylko do saun budowanych na zewnatrz (domki), natomiast nie wewnatrz budynkow.

2. "Kominki i sauny" Murator wyd. grudzien 2004 str. 103:

"Nie stosuje sie dodatkowej izolacji z folii aluminiowej, ktora umieszczona pod warstwa paneli drewnianych powoduje, ze nadmiernie sie nagrzewaja, a w najgorszym przypadku moze to grozic porazeniem pradem. Bledem jest takze ukladanie dodatkowej izolacji przeciwwilgociowej, poniewaz sauna wbrew pozorom jest najsuchszym pomieszczeniem w domu"

Witam!

Kolega Robcun przytoczył cytat z książki, która jest szwedzkiego autorstwa oraz cytat z wydawnictwa "Kominki i sauny" ( wyd Murator ).

Otóż informuję, że:

- rozwiązanie " bez folii" jest stosowane przez szwedzkiego producenta saun TYLO ( patrz: wydawnictwo szwedzkie )

- wydawnictwo "kominki i sauny" z pewnością korzystało z informacji firmy która jest w Polsce przedstawicielem firmy TYLO, więc nie mogło być inaczej jak bez folii.

Proponuję zapoznać się z technologiami nie mniej znanych ( lub nawet bardziej ) firm skandynawskich lub niemieckich ( niemiecki rynek sauny jest najbardziej rozwinięty w Europie po Skandynawii ), Harvia, Klafs, Roger, Lagerholm, Ruku itd itd.

To w zasadzie TYLO jest takim ewenementem, który nie stosuje w saunie folii. I proszę się nie sugerować wydawnictwami, które oparte są tylko i wyłącznie na opinii osób związanych z jedną firmą.

Oczywiście piszę to z pełnym szacunkiem dla firmy Tylo ( oraz jej przedstawiciela w Polsce ) i jakiejkolwiek innej firmy stosującej inne rozwiązania technologiczne.

Nie mniej jednak pragnę zwrócić uwagę, że używanie folii w saunie ( nie ważne zewnętrznej czy wewnętrznej ) jest stosowane przez zdecydowaną większość firm w Europie i na świecie. I to od wielu dziesięcioleci.

Pozdrawiam Serdecznie

Akson

Witam,

Poniewaz dopiero sie przygotowuje do zbudowania sauny, wiec narazie jest dla mnie bez roznicy czy z folia czy bez :lol: , z takimi opiniami sie spotkalem i je zacytowalem, natomiast bardzo bym sie cieszyl jakbys tez podal jakies zrodlo (linki, ksiazki lub cokolwiek). Wzbogacilo by to nasza wiedze i mozna by bylo racjonalnie to porownac, wiadomo, jak sie cos robi to lepiej nie na slowo

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 1 year później...

Planujemy zrobienie w łazience sauny na wymiar o wymiarach zewnętrznych 130x210 cm, ze ściętym rogiem. Ścianki zewnętrzne chcielibyśmy obłożyć jakimś gładkim jednolitym materiałem. Chemy aby sauna z zewnątrz była czerwona :-).

Mam następujące pytania:

1) czy mdf nadaje się na wykończenie sauny z zewnątrz?

2) ile przeciętnie trzeba liczyć na grubość ścianek sauny (wewnątrz + zewnątrz)

3) czy można zrobić saunę bez żadnych przeszkleń (nawet w drzwiach) - czy nie będzie za bardzo klaustrofobicznie?

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Witam,

Postaram się odpowiedziec ze swego doświadczenia z budową sauny..

1) czy mdf nadaje się na wykończenie sauny z zewnątrz?

wg mnie można - tylko wygląda nie za bardzo........

2) ile przeciętnie trzeba liczyć na grubość ścianek sauny (wewnątrz + zewnątrz)

zależy od drewnianego stelażu jaki zrobisz - ok 10 cm

3) czy można zrobić saunę bez żadnych przeszkleń (nawet w drzwiach) - czy nie będzie za bardzo klaustrofobicznie?

mozna - będzie klaustrofobicznie - jak bardzo - zależy od wielkości sauny :)

następne:

1. Czy musi być koniecznie siła????

Nie musi, ale zalecana - wszystko zalezy od m3 jakie ma mieć sauna ogólnie przeliczamy 1m3 sauny(wewnątrz) wymaga około 1,5 kW. Z tego co widziałem największy jednofazowy piec ma 4,5 kW. W Twoim przypadku

("Przewiduję saunę o rozmiarach zewnętrznych około 200x350-400 cm")

potrzeba pieca od 8 do 11 kW - konieczna siła.

2. Czy może być piec na drewno? Jeśli tak to jaki to koszt? Czy musi być wtedy jakaś dodatkowa wentylacja????

Teoretycznie tak (z opisów i historii "powstania sauny" na fińskich stronach) - cięzko będzie jednak znależć użytkownika. Więcej nie wiem. Osobiście bym w to nie wchodził - masa pracy z przygotwaniem, utrzymaniem temperatury....

A poza tematem:

Akson.... - cóz zniknął, ja nie polecam kontaktu - wykonywał mi prawie 2 lata temu saunę której nie dokończył ........ - bez komentarza.