Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAUNA i ?A?NIA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 256
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Akson!

Prześledziłam Twoje wypowiedzi, ale nie znalazlam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Jaki jest minimalny koszt montażu sauny dla dwóch osób? Bardzo chciałabym zamontować w przyszłym domu saunę. Korzystam z niej często będąc na basenie i uważam, że jest cudowna. Gorzej tylko, że mój mąż uważa to za zbytek. jak mam go przekonać - nie wiem, ale jeśli jest możliwy niedrogi montaż to pewnie zgodzi się na moją fanberię.

Pozdrowienia

Agnicha

Witam Agnichę!

Koszt montażu sauny na dwie osoby ...

Hm ... Wymiar min. dla jakiegokolwiek komfortu to 200 x 180 cm.

Koszt takiej sauny ( przy zastosowaniu drewna skandynawskiego ) to ok. 5000,- zł. Plus najtańszy piec 6 kW - 650,- zł.

Sauna oczywiście może być jeszcze mniejsza, ale nie wpłynie to wybitnie na obniżenie kosztów.

Proponuję zaciekawić męż możliwościami sauny w przypadku wykorzystania pieca typu Combi, o którym pisałem wcześniej. Jak znalazł na różne dolegliwości i przypadłości.

Nie wspomnę o profilaktyce zdrowotnej, którą zapewnia sauna.

Pozdrawiam

Tomek

P.S. Więcej informacji ( może jakieś rysunki, zdjęcia, opisy , mogę przesłać mailem; jeżeli jest taka potrzeba.

Czesc Laura!

Laznia parowa to osobna historia. Zalezy, czy chcesz miesc ja zmontowana z gotowych elementow akrylowych, czy tez wolisz indywidualne rozwiazanie; wnetrze lazni wykonczone w plytkach ceramicznych, granicie itp. Napewno koszt jest tez uzalezniony od wielkosci kabiny. koszt lazni dla 2 osob to ok 12000 zl.

Pozdrawiam

1. jak wiesz, jest to dział "Wymiana doświadczeń"

2. w dziale tym SZCZEGÓLNIE przestrzegamy ścisłego związku wypowiedzi z tematem.

3. moim zdaniem chciałeś po prostu wyciągnąć swój temat do góry listy, bo gdybyś zamierzał rzeczywiście przywitać się w Wielkim Tygodniu, zrobiłbyś to w Klubie Budujących. :-/

4. jeśli masz zamiar dalej polemizować [mam nadzieję, ze nie], to JUŻ NIE TU.

Sorry że tak długo!

Ścianka sauny ...

Jeżeli sauna wykonana z paneli drewnianych to ( od wewnątrz sauny ):

1. panel

2. folia paraizolacyjna. aluminiowa ( trójwarstwowa )

3. wełna mineralna ( "luźna" )

4. panel

W sumie grubość ścianki ok. 80 mm

Jeżeli sauna wykonana z litego balika, no to żadnych dodatkowych uwarunkowań poza grubością balika, np. minimalnie 45 mm ( chociaż niejaka firma Lagerholm z Finlandii robi również z 35 mm ).

Ale pamiętaj najważniejszy jest dach sauny. Generalnie musi być grubszy od ścianki i to zarówno w przypadku sauny panelowej jak i balikowej; ok. 100 mm

• 2 months później...