Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAUNA i ?A?NIA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 256
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wojcieszko2!

Sauna może stać prawie w każdym miejscu.

Kilka zaleceń co do pomieszczenia w którym ma stać sauna, podawałem nieco wyżej, ale jeszcze raz przytoczę:

- dopowadzenie prądu ( piece saunowe to od 4,5 do 25 kW ), przekrój kabla 5 x 2,5, w skrzynce elektrycznej bezpiecznik różnicowo prądowy; w saunie domowej wielkości u podstawy ok. 220 x 200 cm, dla 2-4 osób, wystarczającym będzie piec 6-8 kW. 6 kW jeżeli sauna wykonana w konstrukcji panelowej, a 8 kW jeżeli sauna wykonana z balików,

- w pomieszczeniu gdzie będzie znajdować się sauna, proponuję przewidzieć prysznic,

- w samej kabinie sauny, żadnych kratek ściekowych, żadnej wymuszonej wentylacji na zewnątrz pomieszczenia

• 4 weeks później...

No tak ...

Koszty zależne są od wielkości sauny, mocy pieca użytego w tejże saunie i częstotliwości użytkowania. Ale miesięczne koszty "prądowe" nie powinny być większe niż kilkanaście złotych( jeden raz w tygodniu, trzy godziny, piec 8 kW ) do 30-40 złotych ( dwa razy w tygodniu, trzy godz., piec 8 kW ).

Oczywiście orientacyjnie.

Aha... ważna sprawa. Koszty zależne też są od jakości wykonanej sauny; mam tu na myśli szczelność, prawidłowo wykonaną wentylację, materiał.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Zaproponował mi ostatnio gość, zbudowanie sauny z tzw. balików.

A ja nasłuchałem się już niegdyś opowieści o prawidłowej budowie sauny z paneli drewnianych. Co teraz ? Czy pójść w saunę z paneli czy z litego drewna. Czy ma ktoś doświadczenie, która lepsza?

ciao

• 1 month później...

Witaj Janku !

Ostatnią saunę jaką montowaliśmy, miała zewnętrzne wymiary 155 na 180. Tak więc nie wiele więcej. Wejście proponuję z narożnika; powstanie nam wtedy sauna pięciokątna ( jeśli są oczywiście takie możliwości ). Dwie osoby znajdą w tej saunie miejsce, siedzące bo siedzące, ale znajdą.

Pozdrawiam i zapraszam !

Dziękuję za odpowiedź. Napisz proszę, ile cm należy przewidzieć na ścianki sauny ( w tym również podłogę i sufit), oraz jakie wymiary ma piecyk nadający się do tak małego pomieszczenia. Wiem, , że są różni producenci, wybierz proszę coś ze średniej półki nie za tanie, ale też nie mercedes.

On 2002-09-30 23:15, Janek wrote:

Dziękuję za odpowiedź. Napisz proszę, ile cm należy przewidzieć na ścianki sauny ( w tym również podłogę i sufit), oraz jakie wymiary ma piecyk nadający się do tak małego pomieszczenia. Wiem, , że są różni producenci, wybierz proszę coś ze średniej półki nie za tanie, ale też nie mercedes.

Janku!

Ścianki mają grubość ok 8-9 cm.

Sufit ok 15 cm

Podłogą sauny jest podłoga pomieszczenia w której stoi sauna ( np. płytki ). Na podłogę kładziemy podest drewniany.

Piec na taką saunę w zupełności wystarczy 6 kW.

Wymiary pieca Harvia np. Topclass ( sterowanie przy piecu ) - szer. 45, głęb. 30, wysok. 65 cm.

Koszt zakupu takiego pieca - ok 1000 zł.

Jeśli sobie życzysz, mogę przesłać Ci wycenę na kompletnie wykonaną saunę.

Pozdrawiam

Tomek

• 3 months później...

AKSON

Mam pomieszczenie na poddaszu 2x2 m bez skosow z przeznaczeniem na saune sucha. Teraz jestem na etapie robienia instalacji CO. Pytanie jest pozornie banalne: czy w tym pomieszczeniu instalowac kaloryfer? Bez niego zima bedzie tam bardzo zimo, oczywiscie do czasu gdy nagrzeje je piec. Brak kaloryfera spowoduje bardzo duze roznice temperatur. Prosze o info.

On 2003-01-19 13:27, Anonymous wrote:

AKSON

Mam pomieszczenie na poddaszu 2x2 m bez skosow z przeznaczeniem na saune sucha. Teraz jestem na etapie robienia instalacji CO. Pytanie jest pozornie banalne: czy w tym pomieszczeniu instalowac kaloryfer? Bez niego zima bedzie tam bardzo zimo, oczywiscie do czasu gdy nagrzeje je piec. Brak kaloryfera spowoduje bardzo duze roznice temperatur. Prosze o info.

Anonumus !

Trochę mało danych w Twoim pytaniu, ale spróbuję.

Pytanie czy kabina sauny ma zająć wg Twojego planu całe to pomieszczenie ( 2 x 2 m )? Pamiętaj, że sauna nie powinna być "przytulona" do ścian ( w szczególności zawnętrznych ). Dlatego proponuję zrobić kabinę sauny troszkę mniejszą ( np. ~ 2 x 1,70 m ) i zainstalować na wolnej ścianie niewielki kaloryfer. Z sauny będziesz korzystał nie częściej pewnie niż dwa razy w tygodniu, więc rzeczywiście może być zimą troszkę chłodno w tym pomieszczeniu. A przecież chodzi tu również o komfort w saunie jak i poza nią. A grzanie jednocześnie kabiny sauny i pomieszczenia w którym się ona znajduje może być troszkę nieekonomiczne.

Pozdrawiam

On 2003-01-17 15:47, gregg wrote:

Planuję saunę w pomieszczeniu 3x1,7m. Z jakim wydatkiem muszę się liczyć jeżeli mówimy tylko o materiałach i urządzeniach ( dobrze ale niezbyt drogo).

pozdr,

Gregg!

Masz do wyboru kilka rodzajów materiału.

Świerk skandynawski, sosna skandynawska ( bezsęczna ), jodła kanadyjska ( bezsęczna ) - ściany sauny.

Osika, abachi - ławy

Jaki materiał Cię interesuje ?

Pozdrawiam