wojcieszko 11.07.2002 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 Czy sauna powinna być usytuowana w łazience czy może być umieszczona w pomieszczeniu nad garażem. Jeśli tak to jakie warunki techniczne pomieszczenie to powinno spełniać? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 11.07.2002 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 Ja umieszczę swoją na zewnątrz w oddzielnym domku (tak klasycznie), żeby w zimie można się było porolować w pysznym śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 15.07.2002 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2002 Marco.Super pomysł! Rzeczywiście klasycznie. Popieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 17.07.2002 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2002 Wojcieszko2!Sauna może stać prawie w każdym miejscu. Kilka zaleceń co do pomieszczenia w którym ma stać sauna, podawałem nieco wyżej, ale jeszcze raz przytoczę:- dopowadzenie prądu ( piece saunowe to od 4,5 do 25 kW ), przekrój kabla 5 x 2,5, w skrzynce elektrycznej bezpiecznik różnicowo prądowy; w saunie domowej wielkości u podstawy ok. 220 x 200 cm, dla 2-4 osób, wystarczającym będzie piec 6-8 kW. 6 kW jeżeli sauna wykonana w konstrukcji panelowej, a 8 kW jeżeli sauna wykonana z balików, - w pomieszczeniu gdzie będzie znajdować się sauna, proponuję przewidzieć prysznic, - w samej kabinie sauny, żadnych kratek ściekowych, żadnej wymuszonej wentylacji na zewnątrz pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcieszko 17.07.2002 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2002 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.07.2002 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2002 A ja miałem pomysł cały dół domu (piwnica) przeznaczyć na pomieszczenia do tzw odnowy biologicznej. Sauna na pewno! Co poza tym proponujecie?PozdrawiamKazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 19.07.2002 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2002 Hm... co poza sauną.Może hydromasaż, może łaźnia parowa albo turecka z aromaterapią lub światłoterapią.Kawałek miejsca do wypoczynku na np. podgrzanych ławach.Czym chata bogata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.08.2002 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2002 A czy może kto wyliczył kiedyś koszty urzytkowania sauny w warunkach domowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 14.08.2002 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2002 No tak ...Koszty zależne są od wielkości sauny, mocy pieca użytego w tejże saunie i częstotliwości użytkowania. Ale miesięczne koszty "prądowe" nie powinny być większe niż kilkanaście złotych( jeden raz w tygodniu, trzy godziny, piec 8 kW ) do 30-40 złotych ( dwa razy w tygodniu, trzy godz., piec 8 kW ).Oczywiście orientacyjnie.Aha... ważna sprawa. Koszty zależne też są od jakości wykonanej sauny; mam tu na myśli szczelność, prawidłowo wykonaną wentylację, materiał.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.08.2002 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2002 Zaproponował mi ostatnio gość, zbudowanie sauny z tzw. balików.A ja nasłuchałem się już niegdyś opowieści o prawidłowej budowie sauny z paneli drewnianych. Co teraz ? Czy pójść w saunę z paneli czy z litego drewna. Czy ma ktoś doświadczenie, która lepsza?ciao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 27.09.2002 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2002 No, dawno mnie tu nie było.Zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek 27.09.2002 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2002 W takim razie ja będę pierwszy. Czy widzisz szansę na zrobienie sauny w prostokącie 140 x 180 cm, wysokość pomieszczenia 280 cm. Ewentualne wejście na krótszej ścianie. Czy da się w nim upchać 2 osoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 30.09.2002 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Witaj Janku !Ostatnią saunę jaką montowaliśmy, miała zewnętrzne wymiary 155 na 180. Tak więc nie wiele więcej. Wejście proponuję z narożnika; powstanie nam wtedy sauna pięciokątna ( jeśli są oczywiście takie możliwości ). Dwie osoby znajdą w tej saunie miejsce, siedzące bo siedzące, ale znajdą.Pozdrawiam i zapraszam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek 30.09.2002 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Dziękuję za odpowiedź. Napisz proszę, ile cm należy przewidzieć na ścianki sauny ( w tym również podłogę i sufit), oraz jakie wymiary ma piecyk nadający się do tak małego pomieszczenia. Wiem, , że są różni producenci, wybierz proszę coś ze średniej półki nie za tanie, ale też nie mercedes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 01.10.2002 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2002 On 2002-09-30 23:15, Janek wrote: Dziękuję za odpowiedź. Napisz proszę, ile cm należy przewidzieć na ścianki sauny ( w tym również podłogę i sufit), oraz jakie wymiary ma piecyk nadający się do tak małego pomieszczenia. Wiem, , że są różni producenci, wybierz proszę coś ze średniej półki nie za tanie, ale też nie mercedes. Janku! Ścianki mają grubość ok 8-9 cm. Sufit ok 15 cm Podłogą sauny jest podłoga pomieszczenia w której stoi sauna ( np. płytki ). Na podłogę kładziemy podest drewniany. Piec na taką saunę w zupełności wystarczy 6 kW. Wymiary pieca Harvia np. Topclass ( sterowanie przy piecu ) - szer. 45, głęb. 30, wysok. 65 cm. Koszt zakupu takiego pieca - ok 1000 zł. Jeśli sobie życzysz, mogę przesłać Ci wycenę na kompletnie wykonaną saunę. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 17.01.2003 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Dawno mnie tu nie było !Jeśli są pytania to zapraszam ! Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregg 17.01.2003 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Planuję saunę w pomieszczeniu 3x1,7m. Z jakim wydatkiem muszę się liczyć jeżeli mówimy tylko o materiałach i urządzeniach ( dobrze ale niezbyt drogo).pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.01.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 AKSONMam pomieszczenie na poddaszu 2x2 m bez skosow z przeznaczeniem na saune sucha. Teraz jestem na etapie robienia instalacji CO. Pytanie jest pozornie banalne: czy w tym pomieszczeniu instalowac kaloryfer? Bez niego zima bedzie tam bardzo zimo, oczywiscie do czasu gdy nagrzeje je piec. Brak kaloryfera spowoduje bardzo duze roznice temperatur. Prosze o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 20.01.2003 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 On 2003-01-19 13:27, Anonymous wrote: AKSON Mam pomieszczenie na poddaszu 2x2 m bez skosow z przeznaczeniem na saune sucha. Teraz jestem na etapie robienia instalacji CO. Pytanie jest pozornie banalne: czy w tym pomieszczeniu instalowac kaloryfer? Bez niego zima bedzie tam bardzo zimo, oczywiscie do czasu gdy nagrzeje je piec. Brak kaloryfera spowoduje bardzo duze roznice temperatur. Prosze o info. Anonumus ! Trochę mało danych w Twoim pytaniu, ale spróbuję. Pytanie czy kabina sauny ma zająć wg Twojego planu całe to pomieszczenie ( 2 x 2 m )? Pamiętaj, że sauna nie powinna być "przytulona" do ścian ( w szczególności zawnętrznych ). Dlatego proponuję zrobić kabinę sauny troszkę mniejszą ( np. ~ 2 x 1,70 m ) i zainstalować na wolnej ścianie niewielki kaloryfer. Z sauny będziesz korzystał nie częściej pewnie niż dwa razy w tygodniu, więc rzeczywiście może być zimą troszkę chłodno w tym pomieszczeniu. A przecież chodzi tu również o komfort w saunie jak i poza nią. A grzanie jednocześnie kabiny sauny i pomieszczenia w którym się ona znajduje może być troszkę nieekonomiczne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akson 20.01.2003 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 On 2003-01-17 15:47, gregg wrote: Planuję saunę w pomieszczeniu 3x1,7m. Z jakim wydatkiem muszę się liczyć jeżeli mówimy tylko o materiałach i urządzeniach ( dobrze ale niezbyt drogo). pozdr, Gregg! Masz do wyboru kilka rodzajów materiału. Świerk skandynawski, sosna skandynawska ( bezsęczna ), jodła kanadyjska ( bezsęczna ) - ściany sauny. Osika, abachi - ławy Jaki materiał Cię interesuje ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts