Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAUNA i ?A?NIA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 256
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2003-01-20 10:51, bachac wrote:

Akson, a co sądzisz o kabinach prysznicowych z hydromasażem? One mają też chyba funkcję łaźni parowej.

No tak...

Dobra kabina prysznicowa ( pewnych producentów należy omijać szerokim łukiem )kosztuje od 18.000 zł. No chyba że jest jakaś promocja, to można kabinkę kupić trochę taniej.

Nie mniej jednak, bardzo przyjemne wrażenia wypływają z korzystania z takiej kabinki. Ale oczywiście, jak sam napisałeś, jest to efekt łaźni parowej a nie sauny suchej ( fińskiej ). A to mała różnica; są ludzie którym nie odpowiada klimat łaźni parowej i odwrotnie.

Pozdrawiam

On 2003-01-20 11:47, gregg wrote:

Akson,

ławy z osiki a ściany z drewna skandynawskiego najłatwiej dostępnego w Polsce,

Czy w wąskim pomieszczeniu wewnątrz budynku (1,7m) sauna nie może przylegać do ścian działowych?

pozdr,

Witam !

Jeżeli chodzi o świerk skandynawski ( panel o wym. krycia 1,25 x 8,6 x 210 cm to cena metra kwadratowego = 45 zł. netto. Jeżeli chodzi o drewno na ławy; gotowe listwy ( polecam abachi ) na ławy to wydatek ok. 16 zł. netto za listwę długości 200 cm.

Jeżeli interesuje Cię kompletny cennik na akcesoria do budowy lub wyposażenia sauny, bardzo chętnie prześlę mailem.

A propos ścianek wewnętrznych; najkorzystniej jest zachować dystans od ścian, nawet wewnętrznych, a nie jest to wielkie utrudnienie montażowe. Kwestia technologii budowy sauny.

Pozdrawiam

• 5 months później...

Cześć Wszystkim!

Zastanawiam się na zamontowaniem sauny w łazience w mieszkaniu. Łazienka całkiem niemała. Pytanie; jaki wymiar sauny najmniejszy a jednocześnie w miarę przyzwoity do użytkowania?

Hej !

No tak !

Sauna w łazience w mieszkaniu do doskonały pomysł. Oczywiście wielkość łazienki jest tu decydująca. Najmniejsza sauna to np. 90 x 120 cm, albo 100 x 150 cm. Nie położysz się w niej, ale dwie osoby na siedząco bez problemu. Najmniejszą saunę jaką widziałem to 90 x 90 cm, ładnie wkomponowana przy kabinie prysznicowej. I też w mieszkaniu.

Pozdrawiam

Akson

P.S. Jeśli jakieś pytania, rysunki tak małej sauny to pisz !

Hej Akson.

Ja tez mysle o saunie w domu, niestety raczej w lazience, czyli ta najmniejsza z mozliwych.

Czy mozna dostac rysunek takiej sauny 90 x 120 z zaznaczeniem pieca i lawek,

Jaka powinna byc powierzchnia pod taka saune ( rozumiem, ze troche wieksza.

Chce to w lazience zrobic w ten sposob, ze czesc lazienki oddzielam scianka, za ktora jest sauna i prysznic.

Co o tym sadzisz

EMil

Witaj Emil !

Oczywiście wyślę Ci rysunek takiej sauny. Częśc podłogi pod saunę może być przygotowana nawet idealnie pod wymiar cokołu sauny.

Odzielenie części nazwijmy to saunowej ( sauna + prysznic ) od pozostałej części łazienki to dobry pomysł. Miałem klienta który zrezygnował z wanny na rzecz sauny + prysznica. I to w mieszkaniu w bloku. Więcej z takiego rozwiązania pozytku i dla zdrowia i psychiki.

Pozdrawiam !

Witaj Kasiorek !

Teoretycznie nie potrzebna jest dodatkowa wentylacja w łazience.

Mimo tego, że chcesz zastosować piec typu COmbi to wilgotność nie będzie zbyt wysoka, ciągła i uciążliwa. Jest jeszcze pytanie jak duża jest łazienka, bo to też informacja cenna.

Pozdrawiam.

• 1 month później...

Witajcie!

W planowanej łazience w mieszkaniu nie mieści mi się jednocześnie prysznic i wanna. Rozwiązaniem byłby prysznic z łaźnią parową, ale nie mam pojęcia jak wygląda to podczas ekslopatacji. Mam zatem kilka pytań:

1. Jakie są minimalne wymiary takiego zestawu?

2. Z jakimi orientacyjnymi kosztami należy sie liczyć?

3. Czy nie lepiej rozważyć osobną kabinę prysznicową oraz osobną saunę na przykład z piecem COMBI? Co byłoby tańsze i lepsze w eksploatacji?

4. Czy jest gdzieś w internecie możliwość obejrzenia takiego prysznica z łaźnią? Nie mam pojęcia jak to dokładnie może wyglądać i jakie są możliwe warianty takiego rozwiązania.

Pozdrawiam,

PMK