Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAUNA i ?A?NIA

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 256
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Akson, chcialbym wybydowac sobie samodzielnie saune i wykorzystac do tego piec typu kombi .. pewnie bardziej bede sie cieszyl z wiekszej ilosci pary i minejszej temperatury .. ale chcialbym sobie saune wybydowac samemu. Gdzie szukac informacji ? Jakich urzyc materialow ?

Szczerze mowiac myslalem o wydzieleniu sobie pomieszczenia gdzie istniejace sciany obloze kafelkami odporynymi na wysokoa temperature, czy cos takiego ma szanse powodzenia ?

Witaj Gościu !

Jeżeli chodzi o materiały, to podaj maila. Przyślę Ci wykaz materiałów, wraz z cennikiem, potrzebnych do budowy sauny.

Sciany z kafli ...

Pomysł już przerabiany. Ale nie wszystkie ściany, ale np. jedna lub dwie.

Pozostałe ściany oraz sufit jednak z drewna.

Czekam na maila zwrotnego.

Pozdrawiam

Akson

Bardzo duzo dowiedziałam się z tego wątku o saunach, bo sama zamierzam taką mieć, pewnie nie wczesniej niż za pare lat, bo koszt takiej sauenki wychodzi jednak ze ho ho!

Mam jednak dylemat co do istnienia tego wątku w wymianie doświadczeń, który prowadzony jest przez profesjonalnego sprzedawcę aksona w celach komercyjnych. Udzielane odpowiedzi są fachowe i wyczerpujace i prawdopodobnie akson jest dobrym sprzedawca saun ale... no własnie "przeslij mi projekt", "chętnie ją wykonam" itd. Co by było gdyby nagle na forum pojawiły sie takie obszerne wątki prowadzone przez: sprzedawców betonu komórkowego, okien, dachówek, grzejników, kotłów, ogrodzeń, instalacji, izolacji itd! I nie wątpię, że byłyby równie fachowe!

Tak sobie myślę, że to forum ma służyć wymianie doświadczeń między budującymi a nie do sprzedaży swojej oferty i usług, chociaz nie mam wątpliwości, że "branżowców" jest tu wiele i często zabierają głos w zażartych dyskusjach, typu tylko wełna, precz ze styropianem (wiadomo, że to producent wełny)!

Chętnie posłucham natomiast głosu użytkownikó saun! :lol:

Droga Honorato ! :D

Po pierwsze: sam jestem użytkownikiem sauny.

Po drugie: jeśli wnikliwie czytałaś wątek sauny, to chyba zauważyłaś, że nigdzie nie podaję jakichkolwiek namiarów na siebie ( poza mailem ), nie trąbię wszem i wobec o "chciejstwie" sprzedaży czegokolwiek i komukolwiek.

Po trzecie: jeżeli któryś z miłych Forumowiczów, zwraca się z zapytaniem o potencjalne koszty związane z budową, materiałami itd. dotyczącymi sauny, to nie ma możliwości rzetelnego podejścia do tematu, bez jakichkolwiek dodatkowych informacji ( wymiary, rysunek projekt ).

Forum traktuję generalnie jako tubę do propagowania tematu sauny/ łaźni a nie sprzedaży.

Redakcja też to chyba tak traktuje i nie widzi nic zdrożnego w tonacji, w jakiej prowadzę ten wątek.

Pozdrawiam Serdecznie !

Akson

P.S. Czekam na pytania :wink:

Akson :lol: ,

ton wątku jest sympatyczny i wogóle jest bardzo miło, to ci trzeba oddać, co nie umniejsza faktu, że mimo całej informacyjnej otoczki twój cel jest według mnie sprzedażowy!

I jak sobie pomyślę o kolejnych sprzedawcach z szeroko pojętej branży budowlanej, którzy mogą się tu znaleźć i ich propagowaniu tematu: rekuperacji, kominków, pomp cieplnych, solarów, odkurzaczy centralnych, etc, etc., to troche chyba nie o to powinno chodzić na tym forum...

No cóż. Spotkałem już się z rzeczowymi odpowiedziami i analizami na forum "publicznym", a bardziej komercyjnymi na priva. Wtedy po prostu nie wiesz, że ten "ktoś" jest sprzedawcą czy kimś podobnym (oczywiście do czasu kontaktu typu priv :-?)

Forum jest forum - wolne i swobodne jak cały Internet, pozbawione kontroli (no prawie :wink:). Zapewne chętnie korzystasz z kontaktów tu umieszczanych przez inwestorów. Jeżeli reklamuje się sprzedawca zawsze, na tym samym forum możesz go zweryfikować. A on zapewne zdaje sobie z tego sprawę. Jak dla mnie sprawa jest czysta.

Miła Honoratko!

Wydaje mi się że jesteś troszkę przewrażliwiona pod względem krypto reklamy. Akson nawet jeśli się reklamuje to robi to tak delikatnie że to nawet jest niczym w porównaniu do słynnej reklamy piwa bezalkoholowego :wink: . A do tamtej reklamy nikt nie mógł się przyczepić. Natomiast zyski z tego wątku są przeogromne. Akson trzymaj się dalej na takim poziomie a jak coś przy okazji zarobisz to życzę Ci tego z całego serca. Ja sam gdy będę na etapie budowy sauny zwrócę się do Ciebie o konkretne sprawy. Przecież lepszy sprawdzony specjalista niż ktoś przypadkowy

Miła Honoratko!

Wydaje mi się że jesteś troszkę przewrażliwiona pod względem krypto reklamy. Akson nawet jeśli się reklamuje to robi to tak delikatnie że to nawet jest niczym w porównaniu do słynnej reklamy piwa bezalkoholowego :wink: . A do tamtej reklamy nikt nie mógł się przyczepić. Natomiast zyski z tego wątku są przeogromne. Akson trzymaj się dalej na takim poziomie a jak coś przy okazji zarobisz to życzę Ci tego z całego serca. Ja sam gdy będę na etapie budowy sauny zwrócę się do Ciebie o konkretne sprawy. Przecież lepszy sprawdzony specjalista niż ktoś przypadkowy

Dzięki również i Tobie ppp.j !

Oczywiście będę czekał na pytania ( jak przyjdzie czas na saunę ).

Pozdrawiam!

Ale tak na marginesie, to może przejdźmy do meritum wątku.

Jak zauważyłem, to temat łaźni parowej był tylko "liźnięty".

Nikt nie chciałby pokusić się o samodzielną budowę łaźni w domu?

Troszkę drożej, ale jakie wrażenia.

Akson

Aksonie Drogi!

Chyba namieszałem i zacząłem nowy wątek. Ale do rzeczy.

Naszukałem się różnych informacji nt saun i znalazłem bardzo popularną w Stanach, w Niemczech tzw sauny infrared.

Co ty na to?

Pozdrawiam

Myślę, że należałoby jednak wyważyć pomiędzy ewentualną kryptoreklamą, a korzyściami jakie przynoszą informacje Aksona. Dla mnie są one nieocenione, jeśli nie zechcę, do Aksona nie napiszę. Ale warto wiedzieć, że jest ktoś, do kogo można się zwrócić. Tak więc drogi Aksonie, liczę, że wątek ten będzie kontynuowany. A droga, przewrażliwiona Honoratko, nie deprymuj tych którzy chcą coś powiedziec sensownego, i robią to. Z całym szacunkiem - nie chcesz - nie czytaj.

Dzięki Lukins !

A teraz do Gościa...

Drogi Gościu, tak naprawdę to nie powinno się tego o czym piszez nazywać sauną infrared, lecz kabiną ciepła, kabiną na podczerwień.

Pierwszą zaletą takiej kabiny są jej małe gabaryty. Są to kabinki jedno, dwu osobowe. Wymiary np. 110 x 110, 110 x 140.

I prądu mniej to zjada ( 1,5 - 3 kW ), podłącza się do sieci 230V.

Montaż 1 godzinkę, samodzielnie.

Żadnych problemów z przygotowaniami pomieszczenia w którym ma stanąć taka kabinka. Montujesz, włączasz wtyczkę i działa.

Poza w/w korzyściami, są też i korzyści zdrowotne...

ważne dla kobiet - zwalczanie celulitu, oczyszczenie skóry.

Inne zalecenia: problemy z mięśniami, stawami, układem kostnym, reumatyzm, artretyzm i in.

No i dla ludzi którzy nie lubią tradycyjnej sauny, czyli wysokich temperatur.

Tutaj maksymalne temperatury to 60 st. C ( mogą byc mniejsze )

Jest tego cała lista.

Pozdrawiam

Akson

Dotarłem do sprzedawcy boazerii lipowej, trudno było, ale się udało. Nie mogę namierzyć świerku nordyckiego ani choiny kanadyjskiej. W związku z tym - czy może być lipa? (Tak! Tak! Powiedz, że tak! :wink:) Jednocześnie dość łatwo kupić boazerię ze świerku, prawie tak łatwo jak z sosny (wiem, że ta nie moze być). Tak więc czy zwykły świerk się nada? Czy lepsza lipa? Czy wyjdzie lipa? :lol:

Lukins !

Lepsza lipa niż ten polski świerk i sosna.

A drewno skandynawskie i kanadyjskie raczej bez problemów dostępne w Polsce.

A propos. Wysłałem Ci maila na skrzynkę którą widać przy Twoich wiadomościach

A teraz do Gościa w sprawie Infrared.

kabinę oczywiście można wykonać samemu.

Koszt kabinki zależny od materiału użytego.

Największym proporcjonalnie kosztem, jest zakup promienników i sterownika do nich. W małej kabince pototrzeba jest czterech promienników po jakieś 120 euro/szt i sterownik ( podobna cena ).

jeśli jakies pytania - pisz.

Pozdrawiam

Akson

To ja Gościu !

Czy jest jakaś specjalna technologia budowy takiej kabiny na podczerwień. Tak sama jak w saunie czy inna. Jak montować promienniki. Jest dowolność?

Mam jeszcze mnóstwo pytań ale nie będę zanudzał :)