Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdy dziecko idzie do szkoły...

gaga2

Recommended Posts

Swietlica w mojej szkole to miejsce, w ktorym dzieci glownie sie bawia, moje dzieciatko jest artysta i w ciagu godziny potrafi stworzyc 40 obrazow, wyklejanek itp. wole zeby robilo to na swietlicy 8) , bo wole zeby ten sajgon, ktory powstaje w trakcie tworzenia pozostawal na swietlicy. Gdy dziecko moje siedzi w domu, dzwonie co kilka minut doslownie, boje sie pozaru, zalania, wlamania itp. Jak jest na swietlcy jestem duzo spokojniejsza, jesli jej sie nudzi na swietlicy na szczescie ma niedaleko szkoly babcie (wlasna rodzona) i spedza tam czas po szkole. Wlasna babcia to cos super i ciezko znalesc tak zaufana nianie.

Przedszkole, a w szkole świetlica czynne do 17.00. Nie miałam szans by zdążyć. Z przedszkola odbierała Alka opiekunka a ze szkoły wraca sam - do dziadków. Tutaj ma kontakt z rówieśnikami ze szkoły. Tak jest do dziś. My wracając z pracy odbieramy go od rodziców mojego męża. Niestety czasem bardzo późno, nawet po 20.00. Taką mamy pracę.

Minus tego jest taki, że w okolicy , w której mieszkamy od pół roku, dziecko nie ma znajomych. Bo kiedy ma ich poznać? Cały jego świat zostaje w miejscu gdzie chodzi do szkoły, gdzie mieszkają jego dziadkowie. Myślałam o przepisaniu go do miejscowej szkoły ale... No właśnie, strasznie dużo tych "ale". Nie wyobrażam sobie aby całe popołudnie był sam w domu, do późnych godzin wieczornych.

Ja bym zrobiła tak: najpierw świetlica i jesli sie sprawdzi to ok, a jesli nie, to po kilku tygodniach szukać niani.

A co z tymi dziadkami? Jakie syn ma z nimi stosunki?

Moze to by było najlepsze wyjście?

Teraz "tylko" :wink: rozwiać wątpliwości o wyzszości szkoły w mieście nad wiejską (lub odwrotnie :D )