Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dłużnik za 0.20 CHF?

BOBO1

Recommended Posts

Wzialem kredyt hipoteczny w jednym z banków. Przypadkowo dowiedziałem się,że zostałem zgłoszonydo rejestru dłużników w Biurze Informacji Kredytowej. Kiedy poprosiłem o wyjaśnienia z tego banku, odpowiedziano mi, że 01.04.2006 r.miałem niedopłatę w wysokości 0.20CHF tj. 30-40gr. Mam pytania:

1) w jakiej wysokości trzeba zalegać ze spłatą,aby zostać zgłoszonym do BIK- słyszałem, że klient indywidualny musi nie spłacić długu w wysokości powyżej 200zł

2) jak długo można zalegać ze spłatą - podobno do 30 dni

3)czyja sammogę wystąpić do BIK o wykreślenie z rejestru ?

4) co mam zrobić w sytuacji opisanej powyżej-nie mogę wziąć kolejnego kredytu nawet w najmniejszej kwocie?

Pozdrawiam wszystkich i nie życzę takiego banku.

Nie wierze że ktoś zglosił Cie do rejestru dłuzników za 0,2 CHF. Twoj "informator" chyba pomylił rejestry. BIK jest rejestrem kredytowym i jest w nim kazdy z nas - kredytobiorców. To taka baza informacyjna ile i na jaki okres mamy kredytów. Dlatego też nie ma sensu "zapominac" o czymś we wniosku kredytowym.

Do rejestru dłużnikow mozna wpisać osobe fizyczną zalegającą z płatnością min. 200zł i po wcześniejszych monitach wzywających do zapłaty.

tak jak Rafal_G-ce napisał bik i rejestr dłużników to dwie różne rzeczy. w biku jest wszystko czyli cała nasza historia kredytowa dobra i zła nie ma jednak kwot i może widnieć info że miałeś kiepski status kredytu no i wtedy nikt nie wnika co to było (przeterminowane, wątpliwe, poniżej standardu itp.) masz prawo napisać do biku i raz na pół roku otzrymać bezpłatnie informacje o swoich wpisach. historii kredytu zmienić się nie da...

mój przyjaciel miał kredyt mieszkaniowy w banku na 20 lat i spłacił go po 4...kiedy kupował do mposzedł po opinię do tego banku gdyż zażądali jej w innym aby dostał lepsze warunki...i zgadnijcie jaką dostał..." że jest nierzetelnym klientem" ...jak to zobaczył to się wściekł i poszedł do dyrektora placówki z pretensjami, a ten przepraszając go rzekł iż to komputer ocenia rzetelność klienta na podstawie spałacanych rat, a że on spłacił przed terminem to ....ma za swoje...

suma sumarum po wielu dyskusjach dostał pozytywną...

i jak tu wierzyć bankierom...

Po moich interwencjach bank zmienił swoje wyjaœnienia. Zostałem zgłoszony do Rejestru Niesolidnych Klientów Banków Polskich za zadłużenie. To koniec wyjaœnień banku. Nie wiem kiedy i w jakiej wysokoœci miałem dług, nie było żadnych monitów. Zażšdałem podania szczegółów i podstawy prawnej do zgłoszenia mnie do Rejestru. na razie zapadła cisza. mam dwie wersje banku i czekam, która jest prawdziwa. A może jest trzecia wersja. Zobaczę jak bank mnie potraktuje, a wówczas podam nazwę banku.

Niedawno, "przy okazji" wnioskowania o kredyt dowiedziałem się, że w BIK figuruje informacja, iż mam niespłaconą linię kredytową w ROR zamkniętym kilka lat temu i zalegam ze spłatą 26 zł.

Przy zamykaniu tego konta były przeboje (konto nie zostało zamknięte w systemie i naliczano opłaty za prowadzenie, składałem reklamacje itd. itp.) ale w końcu otrzymałem wyciąg gdzie było umożenie opłat i saldo 0 zł.

Bankiem tym wspaniałym był BZ WBK.

Bank który udzielał kredytu (PKO BP) i natknął się na informację z BIK postawił jako warunek do podpisania umowy kredytowej wyjaśnień, które złożyłem na piśmie i dołączyłem kopie korespondencji z BZ WBK oraz wyciągu końcowego - i to wystarczyło.