Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie - kiedy?

Recommended Posts

Powiedzcie mi, prosze, kiedy powinno się grodzić działkę?

Planuje wariant tani i praktyczny czyli siatka na podmurówce.

Znajomy, który mnie przekonuje żeby zacząć od ogrodzenia sam grodził dwa lata po postawieniu domu. Warto dawać ogrodzenie tymczasowe? Ile coś takiego kosztuje? Architekt mówi, ze oczywście że ogród i ogrodzenie to na samym koncu bo jak zrobię wcześniej to sie w trakcie budowy zniszczy.

Czy ogrodzenie jest poto zeby chronić moją budowę czy po to by chronić ludzi (dzieci) w okolicy mieszkające?

Jak to u Was wyglądało?

PZDR,

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tez mysle nad ogrodzeniem dzialki i mam co ogradzac bo 40ar..

Słupki w sklepie sa dosc drogie i zastanawiam sie nad zwykła rura stalowa i wydaje mi sie ze 1,5cala powinno starczyc..i pomaluje ja. Ile moze kosztowac 1m bierzacy takiej rury w hurtowni stali?

Zamierzam czesc ogrodzic juz docelowa siatka wysokosci 1,25 (jeszcze nie wiem czy pleciona czy zgrzewana) a od tylu chce ogrodzic siatka lesna bo jeszcze nie wiadomo z kim bedzie graniczyc kiedys moja działka i nie chce sam inwestowac bo moze z sasiadem sie złorzy do kupy...

tez mysle nad ogrodzeniem dzialki i mam co ogradzac bo 40ar..

Słupki w sklepie sa dosc drogie i zastanawiam sie nad zwykła rura stalowa i wydaje mi sie ze 1,5cala powinno starczyc..i pomaluje ja. Ile moze kosztowac 1m bierzacy takiej rury w hurtowni stali?

Zamierzam czesc ogrodzic juz docelowa siatka wysokosci 1,25 (jeszcze nie wiem czy pleciona czy zgrzewana) a od tylu chce ogrodzic siatka lesna bo jeszcze nie wiadomo z kim bedzie graniczyc kiedys moja działka i nie chce sam inwestowac bo moze z sasiadem sie złorzy do kupy...

Słupki z rur stalowych wcale nie wychodzą tak tanio jak mogłoby się wydawać. Ja tak zrobiłem - kupiłem rury 1,5 cala, pociąłem na kawałki 2,33 metra, i po zabetonowaniu pomalowałem 2 razy Hammeritem. Same rury wyszły ok. 20 zł / szt. (a kupowałem 2 lata temu). Do tego Hammerite - 27 zł za puszkę (poszły 2). Poza tym do rur trzeba przyspawać nakrętki, wszystko oczyścić i pomalować. Teraz myślę sobie, że lepiej było kupić gotowe - można znaleźc za 25 zł / szt.

Nad siatką leśną też się zastanawiałem, ale w końcu wziąłem zwykłą plecioną. Po co płacić 2 razy. A już jest w jednym miejscu zniszczona, bo złodzieje przez nią przechodzili i "wbili" buta w siatkę. Jakbym dorwał, to nie wiem, co bym sk...m zrobił :evil: Leśna by po prostu pękła, bo wygląda słabiej.

Ja tez mam do ogrodzenia 43ary, docelowo ogradzam na razie tylko połowę- tył i prawy bok, bo z tej strony nie ma szansy na uszkodzenie przy budowie, dojazd na dzialke jest z drugiej strony.Od strony dojazdu robię stemple i siatke lesną.

I to jest najlepsze rozwiązanie moim zdaniem.

Nam wszyscy doradzaja grodzenie po postawieniu domu. Sasiad ogrodzil a pozniej mial problemy bo betoniarka nie miala jak dojechac, take z samochodami przywozacymi towar byly problemy a w zwiazku z tym ze dzialke ma malo to mu sie nawet materialy budowlane nie mieszcza wiec trzyma je po przeciwnej stronie drogi,prawie na ulicy. Wiec zanim sie postawi ogrodzenie lepiej sie zastanowic czy bedzie sie mialo swobodny dojazd do dzialki.

Ja będę grodził teraz czyli dopiero prawie rok po wprowadzeniu. Buduję pod lasem, okolica lekko zaludniona, ale ja jestem na skraju. W okolicy raczej nie kradną. Zaletą było to, że z każdej strony można było dojechać. Przy dowożeniu materiału było to przydatne bo oszczędzaliśmy drogę od frontu.

Co do Wad - warto zrobić ogrodzenie przed założeniem ogrodu, ale po zaoraniu. Przy oraniu płot nie przeszkadza, a jak ktoś ma działkę przy lesie to potem płot zabezpiecza, przed wizytami niechcianych gości. U mnie koziołek osmyczył czarne porzeczki i jedną śliwkę, a sarny do tego zgryzają liście z jabłoni, truskawek a już się boję kiedy dorwą się do fasoli :evil: . Płot zaczyna się robić za tydzień. Jest jeszcze inna niedogodność. Dom mam już oddany i VAT rozliczony. Jeśli płot byłby robiony równolegle z budową to część materiałów można by wrzucić do zwrotu VAT'u

U nas było tak:

Kupiliśmy siatkę leśną (najtańsza jaka była) + od leśniczego drewno na słupki w sumie wszystko jakieś 600 zł. Okorowałem wszystkie słupki, jeden koniec umoczyłem w roztopionym lepiku, wkopałem w ziemię, rozciągnąłem siatkę i gotowe.

Zabrało to nam jakiś jeden dzień (działka o wymiarach 30m na 42m).

Plusy takiego posunięcia są takie, że w trakcie budowy różne maszyny podjeżdżały z różnych stron więc w miarę możliwości rozcinałem siatkę a później ją wiązałem. Wykonie ogrodzenia od razu na gotowo wiązałoby się z jego późniejszym zniszczeniem.

Polecam wiec najpierw ogrodzenie tymczasowe a później te właściwe.

Myślę nawet o tym, że dookoła zostawię siatkę leśną wzdłuż której posadzę dużo roślinności i wymienię tylko front ogrodzenia.

Witam. Wybudowaliśmy dom dwa lata temu wtedy tez na końcu działki postawiliśmy betonowy płot. Teraz okazło się, że teren jest tak nierówny, że nasz płotek jest za nisko :( . Od sadiadów na razie nie stawiamy nic, anie z przodu, zawsze jest potrzebny duzy wjazd. Poza tym u nas teren bardzo spokojny, sołtys na przeciwko pilnuje.

Ogrodzenie dopiero po surowym zamkniętym i przetoczeniu sie przez działkę całego ciężkiego sprzętu. Okolica na razie spokojne więc tymczasówki nie robię. Jak mają coś ukraść to siatka w tym na pewno nie przeszkodzi, a i ją łatwo zwinąć. Po bokach i z tyłu siatka 1,5 m bez podmurówki. Potem grab i jak podrośnie siatka może sobie ulegać biodegradacji. Z przodu coś bardziej ąę.

Ja też pierwszą rzeczą którą zrobię, czyli za około 1 miesiąca to ogrodzenie.

Będę od razu stawiać trwałe, po pierwsze buduje się w centrum wsi i nie chce żeby mi jakieś dziecko wpadło do wykopu itp. bo mam wizje sądu "o nie zabezpieczenie placu budowy", i nijak się nie wytłumaczysz że to twój teren i jakim prawem ktoś po nim chodził.

Po drugie zawsze to jakaś ochrona przed złodziejami, po trzecie mam psa z którym chcę jeździć na działkę od czasu do czasu i nie mam ochoty trzymać go na smyczy.