Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie - kiedy?

Recommended Posts

kiedy ma sie kasę aby budować i grodzić.. a poważnie hmm... to było poważnie :), wszystkie wymienione powyżej argumenty przemawiją za tym aby działka była ogrodzona..... co do kosztów

ja planuję od stron tylnej i bocznych wariant siatka (8-10 pln za mb- powlekana 1,5m wys.) słupki co 2,5 m koszt 7 pln mb- jeden wychodzi 14 pln ale jest naprawde solidny i mocny, pomiędzy słupki wpuszczane płyty betonowe , kupiłem okazyjnie, ale równie dobrze mogą być krawężniki.

Od frontu działki w planie będzie coś solidniejszego... tak aby na przyszłość był większy murek...

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja gordze po stanie surowym zamkniętym i jest to dość optymalne rozwiązanie

Zgadzam się. Może być nawet przy stanie surowym otwartym - z oknami i drzwiami już nie jadą tak wielkie pojazdy jak z bloczkami i betonem. Można wtedy dodatkowo odgrodzić część ogrodową posiać, tam trawę, zasadzić drzewka i inne rośliny. Gdy będziemy się wprowadzać, to trawnik będzie miał już jakiś wygląd.

Jeśli ma ktoś dużą działkę i więcej niż 10 metrów od domu do granicy to może sobie od razu grodzić. Nawet największy samochód zdoła wymanewrować; gdy działka mniejsza i - tak jak u mnie - odległość od boków domu do boków działki wynosi minimum, to należy odłożyć budowę ogrodzenia do czasu zrobienia dachu.

Ogrodziłem starą siatką kupioną za grosze na złomie, za słupki robiły rury i kołki po 2 m. Ogrodzenie właściwie nic nie kosztowało (stal poszła w górę i na złomie więcej teraz wezmę za tą siatkę niż wcześniej zapłaciłem).

A potem się dziwić, że nawet siatkę potrafią ukraść a pręty zbrojeniowe trzeba na ostatnią chwilę na budowę sprowadzać. :(

Zależy kto jaką ma sytuacje "geograficzną" u siebie. Ja zrobiłem tymczasowe co prawda raczej z konieczności...ale teraz już po doświadczeniach wiem, że to bardzo dobre rozwiązanie...

Co z tego, że słupek ciężarówka zachaczy :-)

Rozbierałem już kilka "przęseł", żeby glina z dołu na szambo została wykopywana na drogę a nie na działkę...etc...

My mamy działkę graniczącą z zaprzyjaźnionym sąsiadem.

Wspólne wymiary to 70 m x 106 m.

Zrobiliśmy docelowe ogrodzenie z trzech stron, zaś z frontu siatkę (narazie docelową, tzn. ocynkowana oparta na wkopanej w ziemię płycie betonowej).

Między naszą działką a sąsiadem brak jest ogrodzenia (z czasem zrobimy sobie jakiś płotek drewniany).

Budowa ruszyła już 3 tygodnie temu i bardzo sobie chwalę wcześniejsze zrobienie ogrodzenia (wiadomo, że wszystkich materiałów to nie zabezpieczy, ale chociaż śpię spokojniej --> zostało mi część stali od zbrojenia i leży sobie od tygodnia tak jak leżała ). :lol:

My mamy działkę graniczącą z zaprzyjaźnionym sąsiadem.

Wspólne wymiary to 70 m x 106 m.

Zrobiliśmy docelowe ogrodzenie z trzech stron, zaś z frontu siatkę (narazie docelową, tzn. ocynkowana oparta na wkopanej w ziemię płycie betonowej).

Między naszą działką a sąsiadem brak jest ogrodzenia (z czasem zrobimy sobie jakiś płotek drewniany).

Budowa ruszyła już 3 tygodnie temu i bardzo sobie chwalę wcześniejsze zrobienie ogrodzenia (wiadomo, że wszystkich materiałów to nie zabezpieczy, ale chociaż śpię spokojniej --> zostało mi część stali od zbrojenia i leży sobie od tygodnia tak jak leżała ). :lol:

Jeśli myślisz, że ogrodzenie jakiekolwiek chroni twój dobytek to się grubo mylisz. Ogrodzenie jako takie może ew. odstraszyć "przypadkowego" złodzieja. Nigdy się nie przekonam, że ogrodzenie to zabezpieczenie przed kradzieżą.

Ja się boje myśleć ile wyniesie ogrodzenie mojej działki 27x700 metrów!

To sobie możesz fajną drogę zrobić przez teren działeczki..Albo zasadzić pyry:):) Serio 700mb???

Witaj mogę zaproponować Ci przęsło 150/200 z płaskownika za 125,00zł z transportem + słupek gratis...jestem z Gorzowa Pozdrawiam

Jeśli myślisz, że ogrodzenie jakiekolwiek chroni twój dobytek to się grubo mylisz. Ogrodzenie jako takie może ew. odstraszyć "przypadkowego" złodzieja. Nigdy się nie przekonam, że ogrodzenie to zabezpieczenie przed kradzieżą.

Święte słowa! Ja też łudziłem się, że ogrodzenie chroni przed kradzieżą. Jednak okradli mnie jak już było ogrodzenie - mało tego, uciekajas sku....yny zniszczyły siatkę przełażąc przez nią, mimo, że od frontu ogrodzenie było jeszcze nie skończone. Kable które mi ukradli, elektrycy położyli jeszcze raz, ale zniszczoną siatkę naprawić ciężko :-?